Πέμπτη, 09 Μαΐου 2024

Πτώση Canadair στην Κάρυστο: Η Βουλή υιοθετεί το αγέννητο παιδί του ηρωικού κυβερνήτη Χρήστου Μουλά

Έχασε τη ζωή του στο μοιραίο καναντέρ που έπεσε στη Κάρυστο

27 Ιουλίου 2023 11:07
Πτώση Canadair στην Κάρυστο: Η Βουλή υιοθετεί το αγέννητο παιδί του ηρωικού κυβερνήτη Χρήστου Μουλά
Από Ελεωνόρα - Βασιλική Πατρικαλάκη

Η Βουλή υιοθετεί το αγέννητο παιδί του άτυχου κυβερνήτη Χρήστου Μουλά που έχασε τη ζωή του στο μοιραίο καναντέρ που έπεσε στη Κάρυστο.

Η σύζυγος του κυβερνήτη του μοιραίου canadair που έπεσε στην Κάρυστο, Χρήστου Μουλά, είναι έγκυος στον τέταρτο μήνα της εγκυμοσύνης της, με τη Βουλή να προχωρά στην υιοθέτηση του αγέννητου παιδιού, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ.

Σημειώνεται ότι το πρωί στο στρατοπέδου «Παπάγου» πραγματοποιήθηκε η τελετή έπαρσης της σημαίας σε μεσίστια θέση, «λόγω του πένθους των Ενόπλων Δυνάμεων για την απώλεια της ζωής του σμηναγού Χρήστου Μουλά και του ανθυποσμηναγού Περικλή Στεφανίδη, εν ώρα υπηρεσίας, στην Εύβοια».

Πολιτική και στρατιωτική ηγεσία στάθηκε ακίνητη και σιωπηλή στην είσοδο του υπουργείου, ενώ σε όλα τα μπαλκόνια του κτηρίου στάθηκαν ακίνητοι στρατιωτικοί από όλα τα όπλα σε ένδειξη φόρου τιμής στους δύο πιλότους.

Μετά την τελετή έπαρσης της σημαίας, η οποία κυματίζει μεσίστια, καθώς έχει κηρυχθεί τριήμερο εθνικό πένθος μετά τον τραγικό θάνατο των δύο πιλότων, τελέστηκε μνημόσυνο και τρισάγιο στον ιερό ναό που βρίσκεται μέσα στους χώρους του στρατοπέδου Παπάγου όπου στεγάζονται το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και όλα τα γενικά επιτελεία

Παράλληλα, με απόφαση του συμβουλίου αρχηγών των γενικών επιτελείων και μετά από εισήγηση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στους δύο ιπτάμενους απονέμεται ο βαθμός του αντιπτεράρχου.

Ο σμηναγός Χρήστος Μουλάς κηδεύεται την Παρασκευή 26/07 στο Γαβαλοχώρι, Αποκόρωνα. Το τελευταίο αντίο στον πιλότο θα πουν συγγενείς και φίλοι στην εκκλησία Αγίου Σεργίου και Βάκχου, την Παρασκευή στις 11:00 το πρωί.

Πτώση Canadair στην Κάρυστο: Είχαν μόνο 9 δευτερόλεπτα να αντιδράσουν - Συγκλονίζει η εξομολόγηση του πατέρα πιλότου που βρισκόταν στο δεύτερο canadair στο ίδιο σημείο (video)

Τα ακριβή αίτια της πτώσης του μοιραίου Canadair στην Κάρυστο αναζητούν εμπειρογνώμονες της Πολεμικής Αεροπορίας, οι οποίοι εξετάζουν το οπτικό υλικό που κατέγραψε η κάμερα της ΕΡΤ ενώ και με επιτόπια έρευνα προσπαθούν να βγάλουν ένα πόρισμα για το τι ακριβώς συνέβη.

Το σενάριο που αναφέρουν ειδικοί είναι πως από δεν υπέστη μόνο ζημιά ο πλωτήρας αλλά και τα πηδάλια με τους δύο πιλότους να μην έχουν τον έλεγχο του αεροσκάφους.

Aπό τη στιγμή που το Canadair CL-215 χτύπησε σε δέντρο και έχασε τον ένα πλωτήρα, οι δύο ιπτάμενοι, ο 34χρονος κυβερνήτης Σμηναγός Χρήστος Μουλάς και ο 27χρονος συγκυβερνήτης Ανθυποσμηναγός Περικλής Στεφανίδης, είχαν μόλις εννέα δευτερόλεπτα για να αντιδράσουν.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο αεροναυπηγός Φαίδων Καραϊωσηφίδης δήλωσε ότι «το βίντεο αυτό θα μας στοιχειώνει για πάντα».

Όπως είπε ο ίδιος έχει κάποια ερωτήματα αναλύοντας το επίμαχο βίντεο εκφράζοντας την απορία εάν ο πλωτήρας ήταν το μόνο σύστημα που υπέστη ζημιά.

«Για όσους βλέπουν και ξαναβλέπουν αυτό το βίντεο να επισημάνουμε να προσέξουν εκείνο το κόκκινο κομμάτι του πτερυγίου που αμέσως μετά, πηγαίνοντας προς το εσωτερικό της πτέρυγας, βρίσκεται το πηδάλιο. Στο πίσω μέρος της πτέρυγας (του αεροσκάφους) είναι ένα από τα πηδάλια ελέγχου. Είναι το πηδάλιο κλίσης» είπε εκτιμώντας ότι το πιθανότερο είναι να είχε χαθεί ο έλεγχος του αεροσκάφους εξαιτίας της βλάβης του.

«Έχουμε ξαναδεί αεροπλάνα να χάνουν τον πλωτήρα (το βοηθητικό εξάρτημα του καναντέρ το οποίο τον βοηθάει στην προσθαλάσσωση για να μην ακουμπήσει το φτερό κάτω). Έχει συμβεί σε υδροληψία. Δεν ήμασταν μέσα στο αεροπλάνο. Δεν έχουμε τα στοιχεία, αλλά το ερώτημα που υπάρχει είναι αν το εκείνο το πτερύγιο που υπάρχει σε εκείνο το σημείο παρέμεινε ακέραιο στη συνέχεια. Διότι αν δεν παρέμεινε, τότε το αεροπλάνο θα είχε ένα σοβαρό πρόβλημα ελέγχου» σημείωσε.

«Δεν ήταν καλή η ορατότητα» λέει ο πατέρας του χειριστή του δεύτερου Canadair - Τι του μετέφερε ο γιος του

Νωρίτερα, μίλησε στο Open και την εκπομπή Ανοιχτή Επικοινωνία και ο ταξίαρχος εν αποστρατεία Μάμας Κρασσάς ο γιος του οποίου ήταν ο κυβερνήτης του δεύτερου αεροσκάφους που επιχειρούσε στο σημείο, κάνοντας την δική του εκτίμηση για το πώς συνέβη το μοιραίο ενώ αναφέρει πως και ο γιος του του είπε πως δεν έβλεπε λόγω των καπνών τα δέντρα στο σημείο.

Σύμφωνα με τον κ. Κρασσά που χειριζόταν τρεις δεκαετίες Canadair: «Οι χειριστές προσπάθησαν να κατέβουν χαμηλά για να είναι αποτελεσματικοί στη φωτιά, να την σβήσουν. Πάντα κατεβαίνουν με αντίθετη ροή ανέμων για να υπάρχει στήριξη στο αεροπλάνο. Οι καπνοί από την φωτιά πήγαιναν προς το μέρος τους με αποτέλεσμα να μην μπορούν να δουν πίσω από την φωτιά τα δέντρα. Στην απαγκίστρωση, στη δεξιά στροφή βρήκε το ακρυπτερύγιο του δεξιού φτερού του αεροσκάφους στα δέντρα, αποκολλήθηκε ο πλωτήρας και από ότι φαίνεται χτύπησε τα πηδάλια του αεροσκάφους και τα κατέστρεψε. Δεν θα μπορούσε να γίνει τίποτα (για να σωθούν). Είναι ανεξέλεγκτο το αεροπλάνο, κάνει ό,τι θέλει αυτό, δεν υπακούει στις εντολές του χειριστή καθώς δεν υπάρχουν πηδάλια για να το οδηγήσεις. Εάν έφευγε μόνο αυτό το κομμάτι (που φαίνεται στο βίντεο) το αεροπλάνο μπορεί να πετάξει κανονικά, δεν υπάρχει πρόβλημα πλην όμως το γεγονός πως φαίνεται ότι όπως αποκολλήθηκε από το φτερό χτύπησε πίσω στην άκρη του φτερού που είναι τα πηδάλια του αεροσκάφους και τα κατέστρεψε. Αυτό είναι δική μου προσωπική εκτίμηση».

Φόρος τιμής: Η μαύρη λίστα με τους Έλληνες πιλότους που έχουν θυσιαστεί πάνω στο καθήκον για να σώσουν ζωές

Σοκ και μεγάλη θλίψη στο πανελλήνιο έχει προκαλέσει η τραγωδία με τη συντριβή του πυροσβεστικού αεροσκάφους στην Κάρυστο κόβοντας το νήμα της ζωής για δύο νέους ανθρώπους οι οποίοι έπεσαν πάνω στο καθήκον, το σμηναγό Χρήστο Μουλά, 34 ετών, και τον ανθυποσμηναγό Περικλή Στεφανίδη. Η μαύρη λίστα με τους Έλληνες πιλότους που έχουν θυσιαστεί πάνω στο καθήκον για να σώσουν ζωές.

Δυστυχώς για την Ελλάδα η λίστα των ονομάτων των ηρωικών πιλότων που έπεσαν στο καθήκον προσπαθώντας να σώσουν ζωές και περιουσίες είναι μεγάλη και η προϊστορία πολύ λυπηρή.

Αντίστοιχα τραγικά περιστατικά έχουν συμβεί και στο παρελθόν

Τον Μάιο του 1977 καταγράφεται η πρώτη συντριβή με νεκρούς σε κατάσβεση πυρκαγιάς στον Ισθμό. Το 1978 ακολουθεί τραγωδία στα Ιωάννινα και το 1984 στην Ελευσίνα. Το 1992 στις Κεχριές και το 1993 στη Ροδινή ακόμη δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη θα συντριβούν και τα πληρώματά τους θα χάσουν τις ζωές τους.

Στην Αργαλαστή στο Πήλιο το 2000 και στη Νέα Μάκρη το 2006, ακόμη τέσσερις χειριστές θα χάσουν τη ζωή τους. Το 2007 στα Στύρα Ευβοίας, το 2015 στη Νεάπολη και το 2016 στα Δερβενοχώρια θα καταγραφούν ακόμη τρεις πτώσεις.

Χρήστος Μουλάς και Περικλής Στεφανίδης

Η διάσωση των δύο χειριστών στα Δερβενοχώρια είναι μία από τις σπάνιες στιγμές τύχης με το πλήρωμα του Canadair.

Συνολικά, από την πρώτη μέρα πτήσεων των εναέριων μέσων αεροπυρόσβεσης, η χώρα μας έχει θρηνήσει εννέα χειριστές σε ισάριθμες πτώσεις Καναντέρ CL-215, τέσσερις σε πτώσεις δύο αεροσκαφών Καναντέρ CL-415, δύο σε εννέα πτώσεις «Grumman».

Σημειώνεται πως τα Canadair δε διαθέτουν εκτινασσόμενο κάθισμα, δηλαδή σε περίπτωση βλάβης οι πιλότοι δεν μπορούν να διαφύγουν από το αεροσκάφος προτού αυτό ακουμπήσει το έδαφος.

Η ελληνική δύναμη πυρόσβεσης αριθμεί δέκα Canadair CL-215 και επτά CL-415.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share