Δευτέρα, 29 Απριλίου 2024

Ναυάγιο στην Πύλο: «Μας τράβηξαν τόσο γρήγορα που βυθιστήκαμε» – Νέες μαρτυρίες «καίνε» το Λιμενικό

Νέα ερωτήματα για τη δράση του Λιμενικού

23 Ιουνίου 2023 22:18
Ναυάγιο στην Πύλο: «Μας τράβηξαν τόσο γρήγορα που βυθιστήκαμε» – Νέες μαρτυρίες «καίνε» το Λιμενικό
EUROKINISSI
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Όλο και πληθαίνουν τα ερωτήματα για τον ρόλο του Λιμενικού Σώματος στο πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου, όπου 82 άνθρωποι έχουν χάσει, επίσημα, τη ζωή τους. Την ίδια στιγμή προσωρινά στη φυλακή βρίσκονται οι 9 φερόμενοι ως διακινητές.

Από την επόμενη κιόλας ημέρα μιας από τις μεγαλύτερες προσφυγικές τραγωδίες στην Μεσόγειο, άρχισαν να έρχονται στο φως μαρτυρίες των διασωθέντων προσφύγων, οι οποίοι ισχυρίζονταν ότι η ελληνική πλευρά έριξε σκοινιά για να προσπαθήσει να τους ρυμουλκήσει, με αποτέλεσμα το αλιευτικό το οποίο επέβαιναν περισσότεροι από 600 άνθρωποι να πάρει αιφνιδίως κλίση και να βυθιστεί.

Το Λιμενικό αρνούνταν αρχικά κατηγορηματικά, μέσω του εκπροσώπου του, τις καταγγελίες αυτές, απαντώντας πως οι πρόσφυγες μπέρδεψαν το σκάφος του λιμενικού με το εμπορικό πλοίο που πέταξε σχοινιά για να τους δώσει τροφή νερό, παρά το γεγονός ότι οι πρόσφυγες «αρνούνταν βοήθεια».

Ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα το Λιμενικό εμφανίστηκε με ανακοίνωση, αναφέροντας πως «τρεις ώρες περίπου νωρίτερα από τη βύθιση του Α/Κ σκάφους, το Παράκτιο Περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. προσέγγισε και έριξε ένα μικρό κάβο στο Α/Κ προκειμένου να διαπιστώσει την υφιστάμενη κατάσταση του σκάφους και των επιβαινόντων. Αυτή η διαδικασία διήρκησε λίγα λεπτά και εν συνεχεία αφού λύθηκε ο μικρός κάβος από ίδιους τους μετανάστες το ΠΠΛΣ απομακρύνθηκε και παρακολουθούσε το Α/Κ από κοντινή απόσταση».

Ναυάγιο στην Πύλο
EUROKINISSI

Οι νέες μαρτυρίες διασωθέντων

Με εκατοντάδες ανθρώπους να εξακολουθούν να αγνοούνται μετά την ανατροπή του υπερφορτωμένου πλοίου στη Μεσόγειο στις 14 Ιουνίου, οι μαρτυρίες στο CNN όσων επέβαιναν στο σκάφος δίνουν μια εικόνα χάους και απόγνωσης.

Θέτουν επίσης, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το μέσο, υπό αμφισβήτηση την εκδοχή της ελληνικής ακτοφυλακής για τα γεγονότα, υποδηλώνοντας ότι θα μπορούσαν να είχαν σωθεί περισσότερες ζωές, και μπορεί ακόμη και να υποδείξουν την ευθύνη των ελληνικών αρχών.

Το CNN έχει πάρει συνεντεύξεις από πολλούς επιζώντες του ναυαγίου και τους συγγενείς τους, όλοι οι οποίοι θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.

«Την τρίτη φορά που μας ρυμούλκησαν…»

Ένας επιζών από τη Συρία, τον οποίο το CNN αναγνωρίζει ως Rami, περιέγραψε πώς ένα σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής πλησίασε τη μηχανότρατα πολλές φορές για να προσπαθήσει να συνδέσει ένα σχοινί για να ρυμουλκήσει το πλοίο, με καταστροφικά αποτελέσματα.

«Την τρίτη φορά που μας ρυμούλκησαν, η βάρκα ταλαντεύτηκε προς τα δεξιά και όλοι ούρλιαζαν, άνθρωποι άρχισαν να πέφτουν στη θάλασσα και η βάρκα ανατράπηκε και κανείς δεν είδε πια κανέναν», είπε.

Ένας άλλος Σύρος, ο οποίος ταυτοποιείται ως Mostafa, πιστεύει επίσης ότι ήταν ο ελιγμός της ακτοφυλακής που προκάλεσε την καταστροφή. «Ο Έλληνας καπετάνιος μας τράβηξε πολύ γρήγορα, ήταν εξαιρετικά γρήγορο, αυτό έκανε το σκάφος μας να βυθιστεί», είπε.

Ο εκπρόσωπος του Λιμενικού Σώματος Νίκος Αλεξίου είπε στο CNN την περασμένη εβδομάδα: «Όταν το σκάφος ανατράπηκε, δεν ήμασταν καν δίπλα (στο) σκάφος. Πώς θα μπορούσαμε να το ρυμουλκούμε;» Αντίθετα, επέμεινε ότι είχαν «παρατηρήσει μόνο σε κοντινή απόσταση» και ότι «μια μετατόπιση του βάρους που πιθανότατα προκλήθηκε από πανικό» είχε προκαλέσει την ανατροπή του σκάφους.

Οι άμεσες αναφορές όσων επέζησαν από το ναυάγιο έχουν περιοριστεί, λόγω των ανησυχιών τους να μιλήσουν ανοιχτά και τα μέσα ενημέρωσης να έχουν μικρή πρόσβαση στους επιζώντες. Το CNN πήρε συνέντευξη από τον Ράμι και τον Μουσταφά έξω από τον καταυλισμό μεταναστών Μαλακάσα κοντά στην Αθήνα, όπου δεν επιτρέπεται η είσοδος σε δημοσιογράφους.

«Οι άνθρωποι πέθαιναν, λιποθυμούσαν»

Οι Σύροι άνδρες δήλωσαν ότι οι συνθήκες στο σκάφος μεταναστών επιδεινώθηκαν γρήγορα σε περισσότερες από πέντε ημέρες αφότου ξεκίνησε από το Τομπρούκ της Λιβύης, στο δρόμο προς την Ιταλία. Είχαν ξεμείνει από νερό και είχαν καταφύγει να πίνουν από μπουκάλια αποθήκευσης στα οποία είχαν ουρήσει οι άνθρωποι, σύμφωνα με το CNN.

«Οι άνθρωποι πέθαιναν. Οι άνθρωποι λιποθυμούσαν. Χρησιμοποιήσαμε ένα σχοινί για να βυθίσουμε τα ρούχα στη θάλασσα και να το χρησιμοποιήσουμε για να στύψουμε νερό σε ανθρώπους που είχαν χάσει τις αισθήσεις τους», είπε ο Rami.

Η ευθύνη των ελληνικών αρχών

Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε ότι οι αρχές είχαν καθήκον να ενεργήσουν για να σώσουν ζωές, ανεξάρτητα από το τι έλεγαν οι επιβαίνοντες στην ακτοφυλακή πριν ανατραπεί το σκάφος των μεταναστών.

«Το σκάφος ήταν υπερπλήρες, δεν ήταν αξιόπλοο και έπρεπε να είχε διασωθεί και οι άνθρωποι να μεταφερθούν σε ασφαλές σημείο, αυτό είναι ξεκάθαρο», δήλωσε στο CNN ο ειδικός απεσταλμένος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες για την Κεντρική Μεσόγειο Vincent Cochetelσε συνέντευξή του στο CNN. «Υπήρχε ευθύνη για τις ελληνικές αρχές να συντονίσουν μια διάσωση για να φέρουν αυτούς τους ανθρώπους με ασφάλεια στη στεριά».

Οι καταγγελίες για pushbacks

Ο Cochetel επεσήμανε επίσης μια αυξανόμενη τάση από χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, να βοηθούν τα σκάφη μεταναστών να εγκαταλείψουν τα νερά τους. «Αυτή είναι μια πρακτική που έχουμε δει τους τελευταίους μήνες. Ορισμένα παράκτια κράτη παρέχουν τροφή, νερό, μερικές φορές σωσίβια, μερικές φορές ακόμη και καύσιμα για να επιτρέψουν σε τέτοια σκάφη να συνεχίσουν μόνο σε έναν προορισμό: την Ιταλία. Και αυτό δεν είναι δίκαιο, η Ιταλία δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αυτή την ευθύνη μόνη της».

Οι επιζώντες που λένε ότι η ακτοφυλακή προσπάθησε να ρυμουλκήσει το σκάφος τους λένε ότι δεν γνωρίζουν ποιος ήταν ο στόχος.

Υπήρξαν πολλά τεκμηριωμένα παραδείγματα τα τελευταία χρόνια ελληνικών περιπολικών σκαφών που εμπλέκονται σε λεγόμενα «pushbacks» πλοίων μεταναστών από ελληνικά ύδατα τα τελευταία χρόνια.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share