Πέμπτη, 09 Μαΐου 2024

Πάτρα: Νέα στοιχεία στο φως για την υπόθεση θανάτου της 39χρονης που βρέθηκε νεκρή δίπλα στην 4χρονη κόρη της

Τι έδειξε η νεκροψία;

21 Ιουνίου 2023 08:27
Πάτρα: Νέα στοιχεία στο φως για την υπόθεση θανάτου της 39χρονης που βρέθηκε νεκρή δίπλα στην 4χρονη κόρη της
Από Ανθή Κουρεντζή

Βυθισμένη στο πένθος είναι η τοπική κοινωνία της Πάτρας για την οικογενειακή τραγωδία που σημειώθηκε στην Αγυιά. H 39χρονη μητέρα που πέθανε ξαφνικά στο σπίτι της ήταν όπως επισημάνθηκε από την ιατροδικαστική επί 9 με 12 ώρες νεκρή δίπλα στην 4χρονη κόρη της.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η γυναίκα βρέθηκε την επόμενη ημέρα του θανάτου της (Παρασκευή 16/6) νωρίς το πρωί, στην κουζίνα σε «πλήρη νεκρική ακαμψία». Όλες αυτές τις ώρες, μέσα στο σπίτι ήταν και η 4χρονη κόρη της, η οποία νόμιζε ότι η μητέρα της κοιμόταν.

Όπως μετέδωσε το πρωί της Τετάρτης η εκπομπή του Mega «Κοινωνία Ώρα Mega» με την Ανθή Βούλγαρη και τον Ιορδάνη Χασαπόπουλο, η γυναίκα ένιωσε αδιαθεσία ενώ έτρωγε στο τραπέζι, φέρεται να σηκώθηκε, ακούμπησε στην καρέκλα και φαίνεται πως γλίστρησε στο χαλί που υπήρχε στον χώρο με αποτέλεσμα να πέσει στο πάτωμα, όπου και κατέληξε, αβοήθητη.

Η προσωρινή αιτία θανάτου που ανεγράφη στην ιατροδικαστική έκθεση είναι αιμορραγικό πνευμονικό οίδημα ενώ αναμένονται και οι τοξικολογικές εξετάσεις.

Δίκη Ρούλας Πισπιρίγκου: «Ξαφνικά οδηγήθηκε στο τέλος και αυτό είναι περίεργο» - Ξέσπασμα Κούγια

Ρούλα Πισπιρίγκου: Ο γενετικός έλεγχος για ενδεχόμενο κληρονομικό νόσημα στην οικογένεια Δασκαλάκη βρέθηκε στο επίκεντρο της δίκης της Ρούλας Πισπιρίγκου μέσα από την κατάθεση του καρδιολόγου Αριστείδη Αναστασάκη, ο οποίος είναι ειδικός στα κληρονομικά νοσήματα της καρδιάς.

«Αυτό που σκοτώνει είναι η εκδήλωση του νοσήματος. Πρέπει να υπάρχουν κλινικά ευρήματα που θα δείχνουν κάτι…» ανέφερε ο μάρτυρας, ο οποίος ανήκε στην ομάδα του Ωνασείου, όπου νοσηλεύτηκε η Τζωρτζίνα και εξέτασε τους γονείς της χωρίς, ωστόσο, να διαπιστωθεί «κάποιο σημαντικό καρδιολογικό κληρονομικό νόσημα».

Ο Μάνος Δασκαλάκης παρακολούθησε την κατάθεση του μάρτυρα, ο οποίος στη διακοπή της δίκης αντάλλαξε θερμή χειραψία με την κατηγορούμενη και της είπε λόγια συμπαράστασης.

«Ο τρόπος που πέθανε η Τζωρτζίνα δεν συνάδει με αυτά που ξέρουμε. Είχαμε οχυρώσει ένα παιδί απόλυτα, επομένως όταν έχεις ένα τέτοιο αποτέλεσμα, σε μια τέτοια προσπάθειά μας, αυτό μας απογοήτευσε παρά πολύ… Χάσαμε δηλαδή. Κι όταν χάνεις ένα παιδί, είναι πιο δύσκολο….» κατέθεσε.

«Αυτό που σκοτώνει είναι η εκδήλωση του νοσήματος»

Ο γιατρός εξήγησε στο δικαστήριο ότι μπορεί να υπάρχουν νοσήματα που να μην εκφράζονται και οι γονείς να είναι φορείς μεταδίδοντας στα παιδιά με πιθανότητα 25%.

«Ένας άνθρωπος μπορεί να κουβαλάει μια γενετική πληροφορία η οποία δεν εκφράζεται. Μπορεί να μην εκδηλώσω αυτή την κατάσταση και να μην απειληθώ να πεθάνω. Μπορεί, όμως, να υπάρχουν και άλλα σενάρια…. Αυτό που σκοτώνει είναι η εκδήλωση του νοσήματος. Πρέπει να υπάρξουν κλινικά ευρήματα να δείξουν κάτι….» ανέφερε χαρακτηριστικά και σημείωσε πως ο απινιδωτής – βηματοδότης που είχε τοποθετηθεί στην Τζωρτζίνα «έδωσε τη δυνατότητα παρακολούθησης της πορείας προς την τελική φάση».

Πρόεδρος: Πότε παύει να μεταφέρεται αίμα στο μυοκάρδιο;

Μάρτυρας: Ένα τροχαίο, μια τοξική ουσία, ένα δηλητήριο. Τα νοσήματα έχουν εξέλιξη άρα η ιατρική έχει δυνατότητα να τα πιάσει σε μια φάση που δεν έχουν πλήξει ακόμη τον οργανισμό. Υπάρχουν βέβαια και καταστάσεις κεραυνοβόλες…. Αν είμαστε σε περιβάλλον που δεν έχουμε οξυγόνο, επέρχεται πολυοργανική ανεπάρκεια. Υπάρχει η περίπτωση τοξικής παρέμβασης, να υπάρξει ένα φάρμακο που να δημιουργήσει διαταραχή στο αίμα. Φανταστείτε το δηλητήριο να καταστρέφει τα κύτταρα του σώματος μαζί και το μυοκάρδιο. Το νόσημα έχει φυσική πορεία, εξέλιξη. Η ιατρική έχει τη δυνατότητα να «πιάσει» τα νοσήματα ενώ εξελίσσονται, χωρίς να έχουν πλήξει θανάσιμα τον οργανισμό. Εκτός και αν μιλάμε για καταστάσεις που κεραυνοβολεί, ένα δηλητήριο, ένα χτύπημα.

Ο γιατρός σημείωσε ότι υπήρχε ολόκληρη ομάδα ανθρώπων γύρω από την Τζωρτζίνα που συνεδρίαζε καθημερινά τονίζοντας πως «δεν υπήρξε σταδιακή αποδιοργάνωση του δικτύου της κοπέλας». «Ξαφνικά οδηγήθηκε στο τέλος και αυτό είναι περίεργο» ανέφερε ο μάρτυρας, ο οποίος επανέλαβε πως δεν είχαν στοιχειοθετήσει ένα νόσημα από το οποίο έπασχε το παιδί. « Δεν υπήρχε κάτι σταδιακό αλλά κάτι περίεργο που οδήγησε στο τέλος του κοριτσιού.

«Το ότι δεν είχαμε λειτουργία απινιδωτή φαίνεται πως ο μηχανισμός του θανάτου ήταν συνέπεια μιας επιδεινούμενης βραδυκαρδίας, κι όχι ταχυκαρδίας. Ενώ λειτούργησε ο βηματοδότης στην Τζωρτζίνα δίνοντας ηλεκτρικό ρεύμα στην καρδιά και καλώντας τη να λειτουργήσει, αυτή δεν αντιδρά γιατί δεν λειτουργεί το μυοκάρδιο. Έτσι είχαμε το θάνατο», είπε και πρόσθεσε πως ο απινιδωτής που είχε τοποθετηθεί στην Τζωρτζινα «μας έδινε τη δυνατότητα αν δεν είχαμε δει κάτι στον γονιδιακό έλεγχο, να μας το δείξει…. Στην ιατρική πολλές φορές υπάρχουν ενδείξεις για κάτι, όμως, εδώ ούτε ενδείξεις υπήρχαν ούτε αποδείξεις για κάποιο νόσημα. Υπήρχε ένα επεισόδιο ανακοπής στο Νοσοκομείο της Πάτρας που και εκεί έμειναν τα αιτία αδιευκρίνιστα όποτε δεν μπορώ να πω ότι είχε στοιχειοθετηθεί ένα νόσημα…». Ο μάρτυρας ανέφερε πως «η ιατρική δεν είναι η επιστήμη του άσπρου- μαύρου . Μας απασχολεί αν μας διαφεύγουν σενάρια. Η τεχνολογία μας δίνει τη δυνατότητα να δούμε την πορεία προς το τελικό αποτέλεσμα» είπε αναφερόμενος στην Τζωρτζινα, υπογραμμίζοντας πως το παιδί «οδηγήθηκε στην παύση ενώ λειτούργησε ο βηματοδότης».

Κούγιας: Ο συνεργάτης σας είπε χθες ότι δεν ελέγχθηκε το σύνολο των γονιδίων για την επιληψία…

Μάρτυρας: Για να γίνει αιφνίδιος θάνατος από επιληψία, πρέπει να γίνει και επιληψία! Πρέπει να υπάρχει επιληψία, το καταλαβαίνετε αυτό;

Κούγιας: «Μ’ εχετε ξεφτιλίσει»

Την έντονη διαμαρτυρία του προς το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο ενώπιον του οποίου δικάζεται η Ρούλα Πισπιρίγκου για το θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας εξέφρασε ο Αλέξης Κούγιας, επανακαταθέτοντας σειρά αιτημάτων, στα οποία δεν έχει απαντήσει μέχρι σήμερα το δικαστήριο.

«Σας εισφέρω χαρτιά με ανυπέρβλητο κόλλημα μου κι εσείς παίρνετε τηλέφωνο όλους τους δικαστές στην Ελλάδα αμφισβητώντας την ηθική μου. Μ’ έχετε ξεφτιλίσει!» είπε φανερά εκνευρισμένος ο Αλέξης Κούγιας και συμπλήρωσε: «Χθες κάνατε επίθεση σε μια νεαρή συνάδελφο. Στο αποκορύφωμα της προσβλητικής συμπεριφοράς ενώ είχαμε διακόψει και σας ενημερώσαμε από την Πέμπτη εγγράφως ότι υπήρχε κόλλημα».

«Έχουμε φτάσει στο σημείο να ρωτάμε τον κ. Ηλιάδη ποτέ μπορεί να έρθει στο δικαστήριο, όταν έχει πάει 3 φορές με συνοδεία μέσων ενημέρωσης στον υπουργό και έχει διαρρεύσει στοιχεία της κατηγορουμένης. Απαράδεκτα πράγματα. Όταν μιλάτε συνεχώς για το 18μηνο της κατηγορουμένης και φαίνεται να έχετε σχηματίσει την πεποίθηση ότι είναι ένοχη. Είναι σα να λέτε θα τελειώσει το 18μηνο και θα βγει έξω η δολοφόνος. Έχετε επιδείξει παντελή αδιαφορία στα δικαιώματα της κατηγορούμενης» ανέφερε ο δικηγόρος και σημείωσε πως από τις 34 συνεδριάσεις είχε ανυπέρβλητα κολλήματα στις 11 εξ αυτών και η κατηγορουμένη εκπροσωπήθηκε από μια άπειρη ακόμη συνεργάτιδα του.

Ο ποινικολόγος έκανε λόγο για καταπάτηση και καταστρατήγηση των δικαιωμάτων της Ρούλας Πισπιρίγκου από το δικαστήριο. «Έχουν καταστρατηγηθεί τα δικαιώματα της, δεν έχουν ικανοποιηθεί αιτήματα που έχουν υποβληθεί από την αρχή της δίκης, μάρτυρες που θα έπρεπε ήδη να έχουν καταθέσει. Το δικαστήριο αδιαφόρησε εντελώς για την ικανοποίηση των αιτημάτων και φτάσαμε σε μια προσβλητική διαδικασία να μην εκπροσωπείται από δικηγόρους και να της ζητήσετε να κάνει ερωτήσεις χωρίς να έχει γνώσεις. Αυτό που κάνατε είναι προσβολή στο πρόσωπο μου. Αν αμφιβάλλετε για την ηθική μου και εξετάσατε έναν από τους σημαντικότερους μάρτυρες κάνοντας καταδικαστικές ερωτήσεις… είχα ακούσει ότι είστε αυστηρή δικαστής αλλά δεν ήξερα ότι είστε αντιδικηγορική δικαστής. Θέλω να διαμαρτυρηθώ εντονότατα!».

Ο Αλέξης Κούγιας ζήτησε να απαντηθούν τα αιτήματα από το δικαστήριο άμεσα και πριν ολοκληρώσουν τις καταθέσεις τους οι μάρτυρες κατηγορίας. «Αν ικανοποιήσετε τα αιτήματα μου στο τέλος Ιουλίου όταν θα έχουν περάσεις 57 μάρτυρες και δε θα μπορώ να εξετάσω κανένα, δε θα έχει διεξαχθεί δίκαιη δίκη» ανέφερε ο Αλέξης Κούγιας που κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του που διήρκησε μια ώρα, έκανε και αναφορές σε προσωπικά στοιχεία της προέδρου της έδρας.

«Η αναφορά προσωπικών στοιχείων δικών μου στην αίθουσα δεν αφορά κανέναν. Είναι εκτός διαδικασίας. Το δικαστήριο θα απαντήσει σε όλα τα αιτήματα σας, η διαδικασία είναι σε εξέλιξη, το δικαστήριο έχει επιφυλαχθεί. Η ένταση εχθές υπήρξε για τον τρόπο της διαδικασίας» απάντησε μεταξύ άλλων η πρόεδρος.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share