Σάββατο, 04 Δεκεμβρίου 2021

Μετακίνηση εκτός νομού: Τα δύο μέτρα που θέλουν οι λοιμωξιολόγοι - Όλα όσα ισχύουν για διακοπές, γήπεδα και διασκέδαση - Τεστ και μάσκες παντού

«Κληρώνει» τη Δευτέρα για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

9 Ιουλίου 2021 14:14
Μετακίνηση εκτός νομού: Τα δύο μέτρα που θέλουν οι λοιμωξιολόγοι - Όλα όσα ισχύουν για διακοπές, γήπεδα και διασκέδαση - Τεστ και μάσκες παντού
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Μετακίνηση εκτός νομού: Νέα μέτρα πάνε και έρχονται αυτές τις μέρες ανάμεσα σε λοιμωξιολόγους, κυβέρνηση και στη μέση είναι οι πολίτες. Νέα μέτρα για τη μετακίνηση εκτός νομού με πλοίο, με αυτοκίνητο, με λεωφορεία και με τρένα.

Δύο νέα μέτρα που πρότειναν οι λοιμωξιολόγοι μένουν στην πρόταση. Και τα δύο αφορούν τη μετακίνηση εκτός νομού και γενικά τη μετακίνηση για διακοπές. Προκειται για μέτρα τα οποία η κυβέρνηση φαίνεται ότι δεν μπορεί να εφαρμόσει για διάφορους λόγους.

Άλλωστε συγκεντρώνουν μια μεγάλη δυσκολία στην εφαρμογή, ενώ όπως έχει φανεί μέχρι σήμερα, ορισμένα μέτρα και τον έλεγχό τους η κυβέρνηση τα «σπρώχνει» στους ιδιώτες, δηλαδή στις πλοικτήτριες εταιρείες από τη μία και στους επαγγελματίες της εστίασης από την άλλη.

Όμως τα μέτρα που προτείνουν οι λοιμωξιολόγοι με τα κρούσματα να ξεπερνούν τα 2.000 από τώρα και τη μετάλλαξη Δέλτα να καραδοκεί, η κυβέρνηση αδυνατεί να τα εφαρμόσει.

Ένα μέτρα που πρότειναν μόλις χθες οι λοιμωξιολόγοι ήταν η επιστροφή από τα νησιά να γίνεται με rapid test. Δηλαδή όποιος πάει στα νησιά διακοπές να κάνει ένα rapid πριν μπει στο πλοίο τόσο κατά την αναχώρηση, όσο και κατά την επιστροφή από τις διακοπές. Αυτό το μέτρο περιμέναμε να ανακοινωθεί και επίσημα. Όμως αυτό δεν έγινε.

Υπάρχουν δυσκολίες στο να βρεθούν τόσα rapid test από τη μία, αλλά και στο να στηθούν μονάδες σε όλα τα νησιά για να κάνουν τα τεστ. Οπότε μείναμε με την αυστηρή σύσταση για self test.

Ο Στέλιος Πέτσας, για την εισήγηση για rapid test για την επιστροφή από τα νησιά, είπε σήμερα πως «δεν έχουμε τόσα rapid test για να τα κάνουμε υποχρεωτικά κατά την επιστροφή των ταξιδιωτών από τα νησιά». «Σε καθολική κλίμακα δεν θα υπάρχει και ο αριθμός των απαιτούμενων τεστ για να γίνουν υποχρεωτικά κατά την επιστροφή κάποιου από τα νησιά. Η επιτροπή μπορεί να ζητήσει ό,τι νομίζει για την προστασία της δημόσιας υγείας. Πρέπει να έχουμε ένα πλαίσιο να αντιλαμβανόμαστε αν μπορεί να γίνει κάτι. Αυτό δεν μπορεί να γίνει με rapid test και μοριακά», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Το δεύτερο μέτρο που ζήτησε η επιτροπή είναι ο έλεγχος σε όλες τις μετακινήσεις εκτός νομού. Δηλαδή με λεωφορεία, τρένα και ΙΧ. Αυτό το ζήτησε εδώ και 10 μέρες, όμως επίσης συγκεντρώνει δυσκολίες στην εφαρμογή του από την κυβέρνηση.

Η επιτροπή ζήτησε να γίνονται αυτές οι μετακινήσεις με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή με rapid test. Ωστόσο εδώ το πρόβλημα είναι ο έλεγχος και τα μπλόκα στα διόδια. Οπότε για την ώρα (και μάλλον μόνιμα) μένουν ελεύθερα.

Το ενδεχόμενο να εφαρμοσθούν για τη μετακίνηση από νομό σε νομό μέτρα αντίστοιχα με αυτά που ισχύουν από τις 5/7 για τα πλοία, δεν εξετάζεται, υπογράμμισε ο Άκης Σκέρτσος πριν λίγα 24ωρα.

Πιο συγκεκριμένα, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, κι ερωτηθείς κατά πόσο τα μέτρα που έχουν τεθεί σε ισχύ από την περασμένη Δευτέρα για τις μετακινήσεις προς τη νησιωτική χώρα θα εφαρμοστούν και στις μετακινήσεις από νομό σε νομό, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ απάντησε:

«Είναι μια εισήγηση της Επιτροπής Δημόσιας Υγείας, αξιολογείται και είναι δύσκολο να εφαρμοστεί στις χερσαίες μεταφορές. Αυτό θα σήμαινε τεράστια ταλαιπωρία σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου, δεν είναι αυτή τη στιγμή στο τραπέζι».

Όπως φαίνεται λοιπόν για την ώρα μένουμε όπως είμαστε. Με ελεύθερη μετακίνηση με ΙΧ, λεωφορεία κτλ και με τεστ ή εμβόλιο για το πλοίο μόνο στη μία διαδρομή. Στην επιστροφή σύσταση για Self Test.

Όλα όσα ισχύουν για διακοπές, γήπεδα και διασκέδαση - Τεστ και μάσκες παντού

Τα κρούσματα κορωνοϊού αυξάνονται σε πανελλαδικό επίπεδο και η μετάλλαξη Δέλτα έχει πλέον διασπορά στη χώρα, με τους ειδικούς και την κυβέρνηση να επιχειρούν να βάλουν «φρένο» στο 4ο κύμα με νέα μέτρα.

Πλέον, ισχυρή είναι η σύσταση για μάσκα παντού και για self test κατά την επιστροφή από τα νησιά. Υπενθυμίζεται ότι όσοι ταξιδεύουν με πλοία, ΚΤΕΛ και τρένα, πρέπει να υποβάλλονται υποχρεωτικά σε rapid test ή PCR test αν δεν διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού. Επίσης, η είσοδος στα γήπεδα θα επιτρέπεται μόνο σε εμβολιασμένους θεατές.

Όπως ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της Πέμπτης (8/7) στο υπουργείο Υγείας ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ισχυρή σύσταση είναι η διενέργεια self test για όσους επιστρέφουν από νησιωτικούς προορισμούς και είναι άνω των 12 ετών. O κ. Χαρδαλιάς υπενθύμισε τα ισχύοντα για τη μετακίνηση προς τα νησιά με πλοίο και αεροπλάνο, δηλαδή:

  • Πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης
  • μοριακό τεστ 72 ωρών
  • rapid test 48 ωρών
  • για ανήλικους έως 17 ετών οποιοδήποτε τεστ

Μάσκα παντού

Σύσταση για υποχρεωτική μάσκα σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους, εκεί όπου παρατηρείται συνωστισμός, ανακοίνωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου. «Η μάσκα φέτος το καλοκαίρι θα είναι υποχρεωτικά στην τσάντα μας», τόνισε.

«Εξαιρετικά σημαντικό να μη ξεχνάμε την τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας, η μάσκα είναι από τα βασικότερα» σημείωσε η κυρία Παπαευαγγέλου. «Συνεχίζουμε με ψυχραιμία. Στόχος είναι η εμβολιαστική κάλυψη. Οι νέοι μας πρέπει να εμβολιαστούν τώρα, άμεσα, πριν πάνε διακοπές», ανέφερε.

Είσοδος στα γήπεδα

Μόνο με εμβολιασμένους θεατές και με υποχρεωτική χρήση μάσκας θα μπαίνουν οι φίλαθλοι στα γήπεδα, ενώ η χωρητικότητα θα είναι έως 80%.

Προβλέπεται επίσης ότι οι εργαζόμενοι στους αθλητικούς χώρους που δεν θα είναι εμβολιασμένοι, πρέπει να έχουν υποβληθεί σε υποχρεωτικό PCR (48 ωρών) ή rapid test (24 ωρών) πριν από την έναρξη του κάθε αγώνα.

Σε ανακοίνωση του υφυπουργείου Αθλητισμού αναφέρεται:

Η «Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού» ενέκρινε ομόφωνα την εισήγηση της «Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες», ως προς το θέμα της επιστροφής των φιλάθλων στα γήπεδα, που είχε θέσει το υφυπουργείο Αθλητισμού και επεξεργάζονταν το τελευταίο χρονικό διάστημα και αποφάσισε ότι:

Η πληρότητα των αθλητικών εγκαταστάσεων, αναλόγως αν διαθέτουν ή όχι ηλεκτρονικό σύστημα εισιτηρίων, θα φτάσει έως και το 80%:

  • μόνο με εμβολιασμένους θεατές (εννοούνται και οι νοσήσαντες με ανάλογο πιστοποιητικό),
  • με υποχρεωτική χρήση μάσκας,
  • ποσοστό ανήλικων που δεν μπορούν να εμβολιασθούν

Στα ανοικτά γήπεδα με ηλεκτρονικό σύστημα εισιτηρίων θα εισέρχονται οι πλήρως εμβολιασμένοι και έως 5% μη εμβολιασμένοι (ανήλικοι), καλύπτοντας το 80% της μέγιστης πληρότητας (25.000 ανώτατο όριο θεατών), ενώ η διασταύρωση θα γίνεται με εμβολιαστικό πιστοποιητικό στην έκδοση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Για το έως 5% των μη εμβολιασμένων (ανήλικοι) η διαστάυρωση θα γίνεται με πιστοποιητικό διαγνωστικού ελέγχου (PCR ή Rapid).

Στα ανοικτά γήπεδα χωρίς ηλεκτρονικό σύστημα εισιτηρίων θα εισέρχονται οι πλήρως εμβολιασμένοι και έως 5% μη εμβολιασμένοι (ανήλικοι), καλύπτοντας το 60% της μέγιστης πληρότητας (10.000 ανώτατο όριο θεατών), ενώ η διασταύρωση θα γίνεται κατά τον έλεγχο στην είσοδο. Για το έως 5% των μη εμβολιασμένων (ανήλικοι) θα ζητείται πιστοποιητικό διαγνωστικού ελέγχου (PCR ή Rapid).

Στα κλειστά γήπεδα με ηλεκτρονικό σύστημα εισιτηρίων θα εισέρχονται οι πλήρως εμβολιασμένοι και έως 5% μη εμβολιασμένοι (ανήλικοι), καλύπτοντας το 80% της μέγιστης πληρότητας (8.000 ανώτατο όριο θεατών), ενώ η διασταύρωση θα γίνεται με εμβολιαστικό πιστοποιητικό στην έκδοση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Για το έως 5% των μη εμβολιασμένων (ανήλικοι) θα ζητείται πιστοποιητικό διαγνωστικού ελέγχου (PCR ή Rapid).

Τέλος, στα κλειστά γήπεδα χωρίς ηλεκτρονικό σύστημα εισιτηρίων θα εισέρχονται οι πλήρως εμβολιασμένοι και έως 5% μη εμβολιασμένοι (ανήλικοι), καλύπτοντας το 60% της μέγιστης πληρότητας (3.000 ανώτατο όριο θεατών), ενώ θα υπάρχει έλεγχος κατά την είσοδο. Το έως 5% των μη εμβολιασμένων (ανήλικοι) θα πρέπει να έχει στη διάθεση του πιστοποιητικό διαγνωστικού ελέγχου (PCR ή Rapid).

Παράλληλα, απευθύνεται ισχυρή σύσταση προς τις ΠΑΕ, τα αθλητικά σωματεία και τα ΜΜΕ να απασχολούν στους αθλητικούς χώρους εμβολιασμένους επαγγελματίες. Οι εργαζόμενοι στους αθλητικούς χώρους που δεν θα είναι εμβολιασμένοι, πρέπει να έχουν υποβληθεί σε υποχρεωτικό PCR (48 ωρών) ή rapid test (24 ωρών) πριν από την έναρξη του εκάστοτε αγώνα.

Τις προσεχείς ημέρες θα υπάρξουν και ανακοινώσεις για το πότε θα αρχίσει η ισχύς των μέτρων.

Καθήμενοι στη διασκέδαση

Μετά την «έκρηξη» των κρουσμάτων σε περιοχές όπως τα Νότια Προάστια που μετατοπίστηκε στο «πορτοκαλί» του χάρτη επιδημιολογικής επιτήρησης και η Ίος που ο κορονοϊός «χτύπησε» νεαρές ηλικίες, αποφασίστηκε και ισχύει από την Πέμπτη 8 Ιουλίου η παρουσία αποκλειστικά και μόνο καθήμενων πελατών σε καταστήματα διασκέδασης.

«Κληρώνει» τη Δευτέρα για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Το «χορό» στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού αναμένεται ν' ανοίξουν οι υγειονομικοί και οι εργαζόμενοι σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, ενώ οι επόμενοι που ενδέχεται να ακολουθήσουν είναι οι εκπαιδευτικοί, όσοι κατατάσσονται στο στρατό αλλά και οι αθλητές ερασιτεχνικών και επαγγελματικών σωματείων. Από την κυβέρνηση τονίζουν ότι σε περίπτωση άρνησης δεν θα υπάρξουν απολύσεις, ενώ τα πάντα αναμένεται να ξεκαθαρίσουν τη Δευτέρα.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, οι ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν τη Δευτέρα και θα αφορούν τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών και όσων εργάζονται σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Κυβερνητικές πηγές διευκρινίζουν ότι όσοι επιμείνουν να μην εμβολιαστούν, δεν θα απολυθούν από τα νοσοκομεία ή τις μονάδες υγείας αλλά θα μεταφερθούν σε θέσεις στις οποίες δεν θα έχουν επαφή με το κοινό.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share