ΑΡΧΙΚΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΟΣΜΟΣ

Συναγερμός από Κομισιόν: Πώς να επιβιώσετε μόνοι σας για 72 ώρες – Έρχεται η «Ημέρα Ετοιμότητας»

Κομισίον
Έρχεται η «Ημέρα Ετοιμότητας»
Athensmagazine Ορίστε μας ως προτεινόμενη πηγή ειδήσεων στο Google

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χτυπάει καμπανάκι κινδύνου και εκδίδει νέες, αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές, με τις οποίες καλεί ανοιχτά και επιτακτικά τους πολίτες να προετοιμαστούν καταλλήλως ώστε να μπορούν να επιβιώσουν εντελώς αυτόνομα για τουλάχιστον 72 ώρες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζει πλέον επισήμως και χωρίς περιστροφές πως, σε περίπτωση μιας ξαφνικής και καταστροφικής κρίσης, ο κρατικός μηχανισμός, οι αρχές και οι υπηρεσίες διάσωσης ενδέχεται να μην μπορούν να ανταποκριθούν άμεσα στις ανάγκες του πληθυσμού.

Οι πρώτες τρεις κρίσιμες ημέρες θεωρούνται το πλέον επικίνδυνο διάστημα, κατά το οποίο ο καθένας θα πρέπει να βασιστεί στις δικές του δυνάμεις. Για αυτό ακριβώς τον λόγο, οι Βρυξέλλες ζητούν επιτακτικά από τις εθνικές αρχές να πιέσουν, να ενημερώσουν και να εκπαιδεύσουν τον πληθυσμό, διασφαλίζοντας ότι κάθε ελληνικό και ευρωπαϊκό νοικοκυριό θα είναι επαρκώς εφοδιασμένο με τα απολύτως απαραίτητα εφόδια. Στο επίκεντρο αυτού του νέου, επιτακτικού σχεδιασμού βρίσκεται η δημιουργία μιας ειδικής «τσάντας έκτακτης ανάγκης», η οποία θα εξασφαλίζει την πολυπόθητη αυτάρκεια μέχρις ότου αποκατασταθεί η πρόσβαση στις βασικές υπηρεσίες κοινής ωφελείας.

Μαθήματα επιβίωσης στα σχολεία και νέα κουλτούρα

Η προσπάθεια για τη δημιουργία μιας ισχυρής κουλτούρας ετοιμότητας ξεκινά πλέον από τις μικρότερες ηλικίες, βάζοντας τα θεμέλια στα σχολεία. Η Κομισιόν προτείνει την άμεση και οριζόντια ενσωμάτωση ειδικών μαθημάτων πρόληψης, διαχείρισης και αντιμετώπισης κρίσεων σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ο βασικός στόχος είναι τα παιδιά να αποκτήσουν πρακτικές, σωτήριες δεξιότητες επιβίωσης μέσα από διασκεδαστικές δραστηριότητες, αποφεύγοντας ωστόσο τη δημιουργία πανικού ή αδικαιολόγητου ψυχολογικού βάρους.

Κομισιόν
Κομισιόν

Παράλληλα, προβλέπεται η εξειδικευμένη κατάρτιση των εκπαιδευτικών ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτόν τον νέο ρόλο, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη διασφάλιση της προσβασιμότητας όλων των σχεδίων έκτακτης ανάγκης από τα άτομα με αναπηρία, προκειμένου κανείς να μη μείνει απροστάτευτος.

Καθιερώνεται η ευρωπαϊκή «Ημέρα Ετοιμότητας»

Κομισιόν

Η Ευρώπη θέλει να περάσει το ηχηρό μήνυμα της αυτοπροστασίας σε κάθε επίπεδο της κοινωνίας, θεσμοθετώντας επίσημα την 23η Οκτωβρίου ως ετήσια «Ημέρα Ετοιμότητας της ΕΕ», με επίσημη έναρξη το 2027. Η επιλογή της συγκεκριμένης ημερομηνίας δεν είναι καθόλου τυχαία, καθώς συμπίπτει ακριβώς με την επέτειο ίδρυσης του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ το 2001. Η πρόταση αυτή, η οποία θα προωθηθεί για ισχυρή και κοινή στήριξη στο Ευρωκοινοβούλιο και το Συμβούλιο, βασίστηκε στις συστάσεις που είχε κάνει η Ευρωπαϊκή Ομάδα Πολιτών την περασμένη άνοιξη.

Αυστηρές δοκιμές αντοχής σε κρατικούς μηχανισμούς

Την ίδια στιγμή που οι απλοί πολίτες καλούνται να οργανωθούν και να εξοπλιστούν, η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί απεγνωσμένα να θωρακίσει τα ευάλωτα εθνικά συστήματα. Εκδόθηκε ήδη νέα, αυστηρή σύσταση για τη διεξαγωγή συνεχών και απροειδοποίητων «στρες τεστ» (δοκιμών αντοχής) στους κρατικούς μηχανισμούς όλων των κρατών-μελών. Σκοπός είναι να διασφαλιστεί με απόλυτη βεβαιότητα ότι τα εθνικά κέντρα επιχειρήσεων θα μπορούν να λειτουργούν αδιάλειπτα 24 ώρες το 24ωρο, ακόμα και κάτω από εφιαλτικές συνθήκες ολοκληρωτικής κατάρρευσης κρίσιμων υποδομών, αποτρέποντας έτσι τη διακοπή της επικοινωνίας με τον κεντρικό ευρωπαϊκό μηχανισμό.

Τα δραστικά αυτά μέτρα εντάσσονται αρμονικά στη ευρύτερη, πανευρωπαϊκή στρατηγική της «Ένωσης Ετοιμότητας», στέλνοντας το πιο καθαρό μήνυμα των τελευταίων ετών. Η ασφάλεια και η θωράκιση της Ευρώπης δεν είναι πλέον αποκλειστική υπόθεση των κυβερνήσεων, αλλά απαιτεί την άμεση και ενεργή συμμετοχή των ίδιων των πολιτών.

0 ΣΧΟΛΙΑ

Προσθήκη Σχόλιου