Τρίτη, 14 Μαΐου 2024

Προειδοποίηση Θωμαΐδη: Αυξημένος ο κίνδυνος «αναζοπύρωσης» της πανδημίας - Απέχουμε αρκετά από το τείχος ανοσίας - Υγειονομική βόμβα τα κέντρα διασκέδασης

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ

6 Ιουλίου 2021 12:17
Προειδοποίηση Θωμαΐδη: Αυξημένος ο κίνδυνος «αναζοπύρωσης» της πανδημίας - Απέχουμε αρκετά από το τείχος ανοσίας - Υγειονομική βόμβα τα κέντρα διασκέδασης
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τον κίνδυνο «αναζοπύρωσης» της πανδημίας και το γεγονός ότι απέχει το τείχος ανοσίας επισήμανε ο Νίκος Θωμαΐδης, καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ.

Ο κ. Θωμαΐδης τόνισε: «Η πανδημία είναι εδώ δυστυχώς. Την προηγούμενη εβδομάδα καταγράψαμε στα λύματα μια αύξηση 60%. Ξεκίνησε την Τετάρτη και κορυφώθηκε το Σάββατο που είχαμε το μεγαλύτερο ιικό φορτίο, γεγονός που αποτυπώθηκε και στα κρούσματα».

Όπως είπε ο κ. Θωμαΐδης, η αύξηση των κρουσμάτων είναι αποτέλεσμα της πανδημίας στην Ευρώπη. «Το περιμέναμε ότι θα ερχόταν και σε εμάς, αλλά όχι τόσο σύντομα».

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, «θα πρέπει να ληφθούν κάποια μέτρα για να περιοριστεί η αύξηση των κρουσμάτων, καθότι βρισκόμαστε στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου».

Τι ανέφερε για την επιστροφή στα σχολεία

«Δεν μπορούμε να ζήσουμε άλλο έναν χρόνο με κλειστά σχολεία, πανεπιστήμια και τηλεκπαίδευση»

Σύμφωνα με τον κ. Θωμαΐδη, «πρέπει να αναλογιστούμε τι θα συμβεί από Σεπτέμβριο και κυρίως τι θα απογίνουν τα παιδιά στα σχολεία. «Αυτό πρέπει να το τονίσει κάποιος από τώρα γιατί η επίδραση της κατάστασης στην ψυχική υγεία των παιδιών και των φοιτητών είναι δραματική. Δεν μπορούμε να ζήσουμε άλλο έναν χρόνο με κλειστά σχολεία, πανεπιστήμια και τηλεκπαίδευση».

Σχολιάζοντας το θέμα του προαιρετικού εμβολιασμού των εφήβων ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας τόνισε: «Υπάρχει αρκετή εμπειρία πλέον στην Αμερική ότι δεν υπήρχαν κάποιες παρενέργειες σε αυτές τις ηλικίες. Πρέπει να πείσουμε τον κόσμο, άνω των 18 ετών, να εμβολιαστεί. Ειδικά στις ηλικίες άνω των 60 έχουμε ένα κενό» και όπως προειδοποίησε: «Τα πράγματα δεν πάνε καλά. Αυτή την στιγμή, αν συνεχίσουμε με αυτή την κατάσταση, χωρίς να ληφθούν μέτρα σε εσωτερικούς χώρους, θα έχουμε αύξηση των αριθμών».

Μετάλλαξη «Δέλτα»: Ραγδαία η αύξηση των κρουσμάτων

Σύμφωνα με τα στοιχεία που μελετούν οι ερευνητές στο ΕΚΠΑ, η μετάλλαξη Δέλτα θα φτάσει στο 50% των κρουσμάτων εντός του Αυγούστου, ενώ τον Σεπτέμβριο ότι θα επικρατήσει και όπως δήλωσε ο κ. Θωμαΐδης «ο μόνος τρόπος για να ανασχέσουμε τη διάδοση είναι να εμβολιαστούμε και ταυτόχρονα να αυξηθεί ο ρυθμός των εμβολιασμών».

Σύμφωνα με την πεποίθηση του ειδικού, είναι δύσκολο να φτάσουμε άμεσα στο επιθυμητό τείχος ανοσίας. «Έχω την εντύπωση ότι δεν θα επιτευχθεί το επιθυμητό επίπεδο ανοσίας, που είναι το 70%, τον Σεπτέμβριο. Αυτή την στιγμή είμαστε περίπου στο 45%».

Σχολιάζοντας βίντεο της εκπομπής με κατάμεστα κέντρα διασκέδασης ο κ. Θωμαϊδης επισήμανε ότι «τα υγειονομικά μέτρα είναι πολύ συγκεκριμένα. Οι εικόνες από τα μαγαζια, που δείξατε πριν, είναι απαράδεκτες. Να αναλογιστούν ότι αυτό που συμβαίνει είναι υγειονομική βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας. Πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα σε εσωτερικούς χώρους. Πώς είναι δυνατόν σε κέντρα διασκέδασης και καταστήματα να συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο από ό,τι ισχύει σε συναυλίες, όπου έχουν ληφθεί άλλα μέτρα. Δεν στέκει πουθενά».

«Βόμβα» για νέο lockdown - Κυβερνητικό καμπανάκι κινδύνου για την πανδημία

«Μπηχτές» κατά κυβερνητικών στελεχών από τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας Νικόλαο Σύψα που είπε με νόημα ότι δηλώσεις ότι δεν ξανακλείνει η χώρα «έχουν γίνει πολλές φορές στο παρελθόν, καλό είναι να μη γίνονται πάλι, ο κορονοιός έχει τη δική του ατζέντα». «Αν πιεστεί πάλι το σύστημα υγείας, δεν αποκλείονται οριζόντια μέτρα» διευκρίνισε.

Ο κ. Σύψας προειδοποίησε ότι έρχεται τέταρτο κύμα κορονοϊού από τη μετάλλαξη Δέλτα, το οποίο θα κορυφωθεί προς τα μέσα του Αυγούστου, πλήττοντας κυρίως ανεμβολίαστους. «Γύρω στα μέσα Αυγούστου αναμένεται η ευρεία διασπορά κυρίως από νέους ανθρώπους. Τότε θα φτάσει τους ανεμβολίαστους και θα προκληθεί το τέταρτο κύμα» είπε στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN. Επίσης, ο κ. Σύψας είπε με κατηγορηματικό τρόπο πως η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων δεν είπε ποτέ να πετάξουν τις μάσκες οι πολίτες και αν τις βγάζουν θα πρέπει να είναι μόνο σε εξωτερικά μέρη που δεν υπάρχει κόσμος.«Η Επιτροπή έδωσε μια μικρή χαλάρωση, μόνο αν είμαστε σε περιοχή χωρίς συγχρωτισμό βγάζουμε τη μάσκα, αν όχι, τη φοράμε κανονικά» σχολίασε.

Για τις μάσκες, στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η Ματίνα Παγώνη πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, εκτίμησε ότι ήταν λάθος η απόφαση για σταματήσει η χρήση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους γιατί ήταν πρόωρη και προκάλεσε χαλαρότητα. Κάλεσε δε τους πολίτες να εμβολιαστούν καθώς, όπως είπε, παρατηρείται μια μικρή μείωση στα άτομα που σπεύδουν να εμβολιαστούν στις μικρότερες ηλικίες αν και έχουν αυξηθεί λίγο οι εμβολιασμοί στις ηλικιακές ομάδες των 50, 60 ετών και άνω.

Δραματική προειδοποίηση από τον Πρωθυπουργό

Κρούσματα και δείκτης θετικότητας ακολουθούν σταθερά ανοδική τροχιά πολύ πιο νωρίς από ό,τι ανέμεναν οι ειδικοί με την τάση να είναι κάτι παραπάνω από ανησυχητική. Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως οι αριθμοί που είδαμε μέσα στο Σαββατοκύριακο είναι η αρχή του τέταρτου κύματος του κορονοϊού, ενώ ο φόβος είναι πως εάν συνεχιστεί η κατάσταση αυτή, τα κρούσματα μπορεί να διπλασιαστούν σε δυο εβδομάδες και να τετραπλασιαστούν στο τέλος του μήνα. Ο Πρωθυπουργός απηύθυνε ακόμη μια δραματική προειδοποίηση μιλώντας στην Καθημερινή της Κυριακής, λέγοντας πως πλέον τα όποια περιοριστικά μέτρα θα αφορούν τους ανεμβολίαστους.

«Δεν μπορώ να πιάσω κανέναν από τον λαιμό. Δεν μπορώ να καταστήσω τον εμβολιασμό υποχρεωτικό. Αλλά όλοι αναλαμβάνουν πια τις συνέπειές τους. Η χώρα δεν θα ξανακλείσει για να προστατευθούν λίγοι ανεμβολίαστοι και να πληρώσει το μάρμαρο η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού πληθυσμού που είναι εμβολιασμένη», είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.

 «Βόμβα» για νέο lockdown - Κυβερνητικό καμπανάκι κινδύνου για την πανδημία

Σύσκεψη Μητσοτάκη με την ΚΕΔΕ

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με την συμμετοχή της Κεντρικής Επιτροπής Δήμων Ελλάδος. Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να συνομιλήσει με εκπροσώπους της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, μέσω τηλεδιάσκεψης, με τη συμμετοχή της ηγεσίας των υπουργείων Εσωτερικών και Υγείας και με αντικείμενο τις εξελίξεις γύρω από την πανδημία και την πορεία των εμβολιασμών.

Τρία είναι τα σημεία που φαίνεται να απασχολούν αυτή τη στιγμή την κυβέρνηση. Πρόκειται για κάποια αυξημένα κρούσματα σε νησιά, την εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα στην Κρήτη αλλά και το γεγονός των μεγάλων συρροών σε κέντρα διασκέδασης που καταδεικνύει πως δεν τηρούνται τα μέτρα. Ειδικότερα θα συζητηθεί η συνδρομή της αυτοδιοίκησης στην επιτάχυνση των εμβολιασμών αφενός με το να γίνει μια προσπάθεια για να πεισθεί ο κόσμος ως προς το το να κάνει το εμβόλιο, κι αφετέρου να επισημανθούν δυσπρόσιτες περιοχές προκειμένου να μεταβούν κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ και να εμβολιάσουν τον πληθυσμό τους. Παράλληλα, στο μικροσκόπιο θα βρεθεί και η επιδημιολογική εικόνα κάθε περιοχής καθώς όπου κρίνεται ότι υπάρχει πρόβλημα θα λαμβάνονται μέτρα σε τοπικό επίπεδο.

Κορωνοϊός: Αύξηση έως και 262% στα κρούσματα - Σενάριο για επιστροφή της μάσκας

Βαθιές ανάσες...ψυχραιμίας για τη διαχείριση της κατάστασης της επιδημίας παίρνουν επιστήμονες και κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες αντί για τις ανάσες... ελευθερίας και αισιοδοξίας που τους επέτρεπε η κυκλοφορία του κορωνοϊού μέχρι και την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου.

Τα κρούσματα κορωνοιού την προηγούμενη εβδομάδα ήταν αυξημένα κατά 80,6% σε σύγκριση με εκείνα της αμέσως προηγούμενης (καταγράφηκαν 4.752 όταν την προηγούμενη το σύνολο των κρουσμάτων ήταν 2.630). Η θετικότητα ανέβηκε στο 2,3% ενώ διαμορφωνόταν λίγο πάνω από το 1%.

Ο τετραψήφιος αριθμός -1.001- κρουσμάτων προχθές έπειτα από πολλές ημέρες σταθεροποίησης του σε τριψήφιο, και ο τριπλάσιος αριθμός κρουσμάτων χθες σε σύγκριση με τις δύο προηγούμενες Κυριακές (619 έναντι 236 και 209 αντίστοιχα) επιβεβαίωσαν τους χειρότερους φόβους όλων για μια ενδεχόμενη και όχι πολύ μακρινή ανατροπή της επιδημιολογικής κατάστασης.

Η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού κρίνεται από τους ειδικούς σημαντικά ανησυχητική, ιδιως δε σε συνδυασμό με την επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα, και οι φόβοι για την δυναμική και την επίπτωση του τέταρτου επιδημικού κύματος εντείνονται. Θεωρείται πια δεδομένο ότι τον Αύγουστο το υπερμεταδοτικό μεταλλαγμένο στέλεχος Δέλτα θα αποτελεί το 90% των διαγνώσεων, με ό,τι αυτό θα συνεπάγεται για νοσηλείες και επακόλουθη επιβάρυνση στο σύστημα υγείας. Οι πιο κρίσιμοι δείκτες μένουν προς το παρόν σε χαμηλό επίπεδο - είναι γνωστό μετά από 1,5 χρόνο πανδημίας ότι νοσηλείες, διασωληνωμένοι και θάνατοι ακολουθούν αυξητική πορεία τουλάχιστον δύο εβδομάδες μετά την έξαρση των κρουσμάτων. Εως χθες οι διασωληνωμένοι ανέρχονταν σε 177 ενώ οι νέοι θάνατοι έχουν πέσει σε μονοψήφιο αριθμό (έξι χθες).

Κορωνοϊός: Αύξηση έως και 262% στα κρούσματα - Σενάριο για επιστροφή της μάσκας

Κορωνοϊός – Μαγιορκίνης: Αύξηση έως και 262% στα κρούσματα

Σε αυτό το πλαίσιο, σε ανάρτησή του στο facebook, ο κ. Μαγιορκίνης απαντώντας στο ερώτημα για την κινητικότητα της επιδημίας τονίζει πως «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρούμε σημαντικότατη αύξηση στον αριθμό των διαγνώσεων σε σχέση με τις αντίστοιχες ημέρες της προηγούμενης εβδομάδας».

Η "επιστροφή" της μάσκας

Τα σενάρια που ξεδιπλώνονται με βάση τα επιδημιολογικά προγνωστικά μοντέλα, έχουν συντμηθεί πλέον χρονικά, τουλάχιστον κατά δύο εβδομάδες. Μετά και την εκτίναξη των κρουσμάτων της περασμένης εβδομάδας, με αποκορύφωμα τα κρούσματα του Σαββάτου που ξεπέρασαν τα 1.000, οι ειδικοί περιμένουν να δουν την άνοδο του κύματος πριν από το τέλος Ιουλίου που εκτιμούσαν αρχικά.

Η ανατροπή της καλής και ελεγχόμενης επιδημιολογικής πορείας πιθανότατα θα ανατρέψει και το χαλαρό ελεγκτικό πλαίσιο που είχε τεθεί στους πολίτες από τους αρμόδιους. Το πρώτο μέτρο που όλα δείχνουν πως θα εφαρμοστεί και πάλι είναι η χρήση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους - μέτρο του οποίου η άρση είχε προβληματίσει αρκετά την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων όπως έδειξε και η αυστηρή σύσταση για τον τρόπο χρήσης της μάσκας την περασμένη Πέμπτη την οποία έκανε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιλογίας της Ιατρικής Σχολής Αθήνας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share