Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Μετάλλαξη Δέλτα: Πόσο μεταδοτική είναι - Ποια εμβόλια την αντιμετωπίζουν

Όλα όσα είπε ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νικόλαος Τζανάκης

26 Ιουνίου 2021 19:37
Μετάλλαξη Δέλτα: Πόσο μεταδοτική είναι - Ποια εμβόλια την αντιμετωπίζουν
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μετάλλαξη Δέλτα: Απειλητική, λόγω της υψηλής μεταδοτικότητάς της εκτίμησε πως είναι η μετάλλαξη Δέλτα, ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νικόλαος Τζανάκης. Ωστόσο όπως είπε ο ίδιος σε τηλεοπτική συνέντευξή του, τα εμβόλια της AstraZeneca και της Pfizer, βάσει μελετών, την αντιμετωπίζουν επιτυχώς. Ωστόσο νωρίτερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 375 νέα κρούσματα, 12 θανάτους και 238 διασωληνωμένους.

Η μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού είναι απειλητική, ωστόσο δεν πρέπει να μας πανικοβάλλει, επισήμανε συγκεκριμένα ο κ. Τζανάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ. «Όπως την βρετανική μετάλλαξη, έτσι κι αυτήν θα την αντιμετωπίσουμε» σημείωσε και εξήγησε:

«Κάποιος που εμολύνετο με το πρώτο στέλεχος μόλυνε δύο άτομα, ενώ με αυτή τη μετάλλαξη θα μολύνει τέσσερα». Επίσης, είπε ότι η εν λόγω μετάλλαξη έχει καταφέρει να «ξεκλειδώσει» το ανοσοποιητικό σύστημα νέων ατόμων και παιδιών με συνέπεια να προσβάλει τις πολύ νεαρές ηλικίες. Πρόσθεσε δε, ότι διπλασιάζεται ο αριθμός των ατόμων που εισάγονται στο νοσοκομείο με σοβαρή νόσο.

Μετάλλαξη Δέλτα: Πόσο μεταδοτική είναι - Ποια εμβόλια την αντιμετωπίζουν

Για το ποια εμβόλια την αντιμετωπίζουν

Για την αντιμετώπισή της από τα εμβόλια της AstraZeneca και της Pfizer, υπογράμμισε ότι ειδικά τη βαριά νόσο και τη διασωλήνωση την αντιμετωπίζουν σχεδόν 100%, ενώ αντιμετωπίζουν και τη διαδικασία αποφυγής της μόλυνσης, με λίγο χαμηλότερα ποσοστά απ’ ότι με το πρωτογενές στέλεχος. Σε ότι αφορά αυτά της Moderna και της Johnson & Johnson, ο καθηγητής γνωστοποίησε ότι τα αποτελέσματα των σχετικών μελετών αναμένονται.

«Όσοι εμβολιάζονται, πρακτικά είναι προφυλαγμένοι. Όποιο κύμα ξεσπάσει εξαιτίας του στελέχους Δέλτα, αυτό θα αφορά βασικά σε ποσοστό 90-95% τους ανεμβολίαστους» επισήμανε. Ερωτηθείς σχετικά με πιθανό κίνδυνο λόγω αφίξεων τουριστών από τη Βρετανία που αντιμετωπίζει έξαρση λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, ο κ. Τζανάκης είπε ότι οι Βρετανοί είναι σε μεγάλο βαθμό εμβολιασμένοι και άρα σχετικά ασφαλείς.

Αναφορικά με πιθανή σύνδεση των κρουσμάτων της μετάλλαξης Δέλτα, στην Κρήτη, με την έλευση των βρετανών τουριστών, ο ίδιος είπε ότι από τα περίπου δέκα πέντε κρούσματα στην Κρήτη μόνο ένα απεδείχθη ότι αφορούσε Ρώσο τουρίστα. Ενώ πρόσθεσε: «Τα υπόλοιπα αφορούσαν νεαρούς κάτω από 30 ετών, μεταξύ 18 και 25 ετών οι περισσότεροι, που φαίνονται να φέρουν αυτή τη μετάλλαξη. Δεν έχει βρεθεί ο “ασθενής μηδέν” ακόμα, αλλά μάλλον θα πρόκειται για κάποιον ο οποίος ταξίδεψε στην Ελλάδα, ήρθε στην Κρήτη και έφερε τον ιό στους υπόλοιπους».

Κορωνοϊός: Αυτά είναι τα φοβερά προνόμια όσων εμβολιαστούν - Κινδυνεύουν όσοι κάνουν τις δύο δόσεις από τη μετάλλαξη «Δέλτα»;

Ο εμβολιασμός έναντι του κορωνοϊού συνεχίζεται και η πτώση των δεικτών της πανδημίας στην χώρα εντείνει την άρση των μέτρων, αν και σύντομα αναμένεται να γίνει γνωστό το ποια θα είναι τα προνόμια όσων εμβολιαστούν.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση θα ανακοινώσει διευκολύνσεις, προκειμένου οι δύσπιστοι αλλά και όσοι αμελούν τον εμβολιασμό τους, να συνειδητοποιήσουν ότι εκτός από τη θωράκιση έναντι του κορωνοϊού που επιφέρει ο εμβολιασμός θα διευκολύνεται παράλληλα και η καθημερινότητά τους, αφού το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους θα αποτελέσει το «διαβατήριο» για ελεύθερη πρόσβαση στους κλειστούς δημόσιους χώρους χωρίς μάσκες, θα απολαμβάνουν ελεύθερα, χωρίς την ανάγκη να υποβάλλονται σε τεστ, ταξίδια και θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε θέατρα, σινεμά, συναυλίες και γενικότερα στους χώρους ψυχαγωγίας, τη στιγμή που έρχεται ένας κίνδυνος μετάλλαξης.

Τα προνόμια που θα δοθούν σε όσους εμβολιαστούν

Σημειώνεται ότι ήδη έχει ανακοινωθεί πως από την προσεχή Δευτέρα 28 Ιουνίου οι πλήρως εμβολιασμένοι εξαιρούνται από τη διενέργεια self test για την εργασία τους και για την άθλησή τους στα γυμναστήρια. Απαραίτητη προθεσμία για το συγκεκριμένο προνόμιο είναι να έχουν περάσει 15 ημέρες από την ολοκλήρωση της δεύτερης δόσης εμβολιασμού (ή της πρώτης εάν πρόκειται για το μονοδοσικό εμβόλιο της εταιρείας Johnson & Johnson).

Τα σενάρια που εξετάζονται:

-Ελεύθερη είσοδος εμβολιασμένων στην εστίαση και στους κλειστούς χώρους

-Διευκολύνσεις στις μετακινήσεις, εντός αλλά και εκτός Ελλάδας, όπως για παράδειγμα μη υποχρέωση υποβολής εμβολιασμένων σε rapid test.

-Ελεύθερη είσοδος των εμβολιασμένων σε εκδηλώσεις άνω των 1.000 ατόμων

-Ελεύθερη η είσοδος για όσους έχουν εμβολιαστεί στα γυμναστήρια, τα μπαρ, τα κέντρα διασκέδασης και στα γήπεδα.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share