Παρασκευή, 10 Μαΐου 2024

Τους έπεσε ο Πικάσο και γίναμε ρεζίλι - Ποιος «έριξε» τον ανεκτίμητης αξίας πίνακα, το τρολάρισμα από τα διεθνή ΜΜΕ και η απάντηση της Μενδώνη

Μεγάλα brands τρολάρουν την ΕΛ.ΑΣ. στις σημερινές διαφημίσεις τους

1 Ιουλίου 2021 14:31
Τους έπεσε ο Πικάσο και γίναμε ρεζίλι - Ποιος «έριξε» τον ανεκτίμητης αξίας πίνακα, το τρολάρισμα από τα διεθνή ΜΜΕ και η απάντηση της Μενδώνη
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Φοβερά πράγματα στο επικοινωνιακό σόου που έστησαν στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και η Λίνα Μενδώνη.

Οι δύο υπουργοί έσπευσαν να εκμεταλλευτούν την είδησης εξιχνίασης της κλοπής σημαντικών έργων τέχνης του Πικάσο και του Μοντριάν από την Εθνική Πινακοθήκη το 2012, ωστόσο, η φιέστα μάλλον προγραμματίστηκε στο… πόδι.

Κάπως έτσι, κι ενώ οι πίνακες είχαν τοποθετηθεί σε συγκεκριμένο σημείο ώστε να πάρουν τα σχετικά πλάνα φωτορεπόρτερ και οπερατέρ, το «Γυναικείο Πρόσωπο»… έπεσε στο έδαφος.

Απτόητος ο υπάλληλος του υπουργείου έσκυψε, έπιασε με τα χέρια του το πολύτιμο έργο τέχνης και το τοποθέτησε στη θέση του σα να μην τρέχει τίποτα.

Σε γενικές γραμμές πάντως ασκείται ήδη κριτική στους δύο υπουργούς για την προχειρότητα με την οποία έγιναν οι ανακοινώσεις, καθώς, ο πίνακες ήταν ιδιαίτερα εκτεθειμένοι στα φλας, ενώ υπάλληλοι τους έπιαναν με γυμνά χέρια.

Πολιτικές διαστάσεις παίρνει η κυβερνητική φιέστα με «θύμα» τον Πικάσο

Είναι ένα θέμα που βρέθηκε τις τελευταίες ημέρες στο επίκεντρο της ειδησεογραφίας και η κυβέρνηση έσπευσε να το εκμεταλλευτεί για ξεκάθαρους επικοινωνιακούς λόγους.

Η κακοστημένη, όμως, παράσταση Χρυσοχοΐδη-Μενδώνη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με τους δύο εμβληματικούς πίνακες να ποζάρουν ως «λάφυρα» που επιβεβαιώνουν την «αριστεία» των δύο υπουργών και, κατά συνέπεια, της κυβέρνησης έφερε αντιδράσεις, ενώ η εμφανής κακομεταχείριση των έργων τέχνης έκανε τη χώρα διεθνώς ρεζίλι.

Τώρα, το σόου, με αφορμή την εξιχνίαση της κλοπής στην Εθνική Πινακοθήκη το 2012, μπαίνει στο επίκεντρο και της πολιτικής αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ να αφήσει σαφείς αιχμές κατά της Λ. Μενδώνη και να ζητά απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα.

Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη

Μενδώνη για την πτώση του πίνακα: Κακώς συνέβη, δεν μπορεί να πει κανείς ότι ήταν ντεκόρ κάποιας φιέστας

Η υπουργός Πολιτισμού σχολίασε και την πτώση που πίνακα του Πάμπλο Πικάσο, που προκάλεσε ποικίλα σχόλια. «Κακώς συνέβη, δεν μπορεί κανείς να πει ότι ήταν καλό αυτό που έγινε, αλλά δεν μπορεί να πει κανείς ότι ήταν ντεκόρ κάποιας φιέστας», είπε.

Ποιος «έριξε» τον ανεκτίμητης αξίας πίνακα

Ο 66χρονος δραστήριος σύμβουλος επικοινωνίας του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Γιάννης Αναστασάκος είναι αυτός (σσ κι όχι αστυνομικός όπως είχε αναφερθεί αρχικά) που απεικονίζεται στο πολυσυζητημένο βίντεο με την πτώση του ανακτηθέντα πίνακα του Πικάσο, που έγινε αντικείμενο διεθνούς κριτικής και σατιρικών σχολίων.

Ο κ. Αναστασάκος που έχει διατελέσει και πρόεδρος εταιρείας τηλεοπτικών σφυγμομετρήσεων ενώ έχει γίνει δύο φορές στόχος επιθέσεων από αγνώστους, εικονίζεται με μακό χακί μπλούζα να έχει κύριο ρόλο στην επίσημη παρουσίαση στα ΜΜΕ του εντοπισμού του υπερπολύτιμου έργου τέχνης, του διάσημου Ισπανού ζωγράφου.

Ο πίνακας του Πικάσο που έχει τοποθετηθεί –χωρίς κανένα μέτρο προστασίας- όρθιο στην άκρη ενός τραπεζιού σαν να είναι μία απλή διαφημιστική …κάρτα ή τυχαία κλοπιμαία , πέφτει μπροστά στον κ. Αναστασάκο, ο οποίος στη συνέχεια παίρνει τον πίνακα ανεκτίμητης αξίας από το πάτωμα με γυμνά χέρια και χωρίς να εξετάσει αν υπέστη καμιά ζημιά , τον τοποθετεί στο ίδιο …χείλος του τραπεζιού, στην ίδια επίφοβη θέση. Σε κατάσταση πλήρους αστάθειας, χωρίς κανένα στήριγμα, με πολλούς να θεωρούν ευτύχημα πως το δημιούργημα του Πικάσο δεν έπεσε πάλι στο πάτωμα. Προκαλώντας σειρά δυσμενών σχολίων αλλά και θυμηδία για τη μεταχείριση του έργου τέχνης στη διάρκεια της παρουσίασης από την ΕΛ.ΑΣ.

Σύμβουλος επικοινωνίας στην λεωφόρο Κατεχάκη και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων

Ο κ. Αναστασάκος, που είναι μέλος της Ολομέλειας της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) θεωρείται ότι έχει μόνιμη, σημαντική παρουσία στο πλευρό του κ. Χρυσοχοΐδη σε θέματα επικοινωνίας. Ωστόσο έχουν υπάρξει αναφορές στελεχών της ΕΛ.ΑΣ ότι ορισμένες φορές «προχωρά σε παρεμβάσεις για αμιγώς αστυνομικά θέματα ή άλλα ζητήματα του υπουργείου πέρα από την επικοινωνιακή διάστασή τους», κάτι το οποίο αρνούνται συνεργάτες του.

Μεγάλα brands τρολάρουν την ΕΛ.ΑΣ για τον πεσμένο Πικάσο στις σημερινές διαφημίσεις τους

Πασίγνωστα brands, όπως το Πλαίσιο και τα IKEA, που εμπνεύστηκαν από το πεσμένο «Γυναικείο κεφάλι» στις σημερινές διαφημίσεις τους.

«Στηρίζουμε ό,τι έχει αξία. Βρες βάσεις TV από 13” έως 90”» έγραψε το Πλαίσιο στο Instagram αλλά στην φωτογραφία, στην θέση της flat screen φιγουράριζε το πολύτιμο έργο που ο Πικάσο είχε δωρίσει στον ελληνικό λαό.

Στηρίζουμε ό,τι έχει αξία

Τα IKEA πάλι προτίμησαν μία πιο αφαιρετική προσέγγιση και έβαλαν ένα απλό στήριγμα κάδρου, με τον τοίχο βαμμένο σε χρώμα από την παλέτα του πίνακα. «Ιδέες δίνουμε. #picasso #oops»

Μεγάλα brands τρολάρουν την ΕΛ.ΑΣ για τον πεσμένο Πικάσο στις σημερινές διαφημίσεις τους

Το μεγάλο τρολάρισμα για τον Πικάσο από τα Pringles

Τα δημοσιεύματα στα διεθνή ΜΜΕ για το απρόοπτο περιστατικό

«Το τελευταίο πράγματα που θα θέλατε να κάνετε με τους πίνακες του Πάμπλο Πικάσο είναι να τους ρίξετε κάτω- ειδικά με έναν που έχει ανακτηθεί μετά από εννιά χρόνια».

Αυτό είναι το σχόλιο του βρετανικού BBC για το περιστατικό με τον πίνακα του Πικάσο στη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου για την αρπαγή των έργων από την Εθνική Πινακοθήκη το 2012, η οποία χαρακτηρίστηκε ως η «κλοπή του αιώνα».

Ο πολύτιμος πίνακας είχε τοποθετηθεί σε έναν πάγκο για τη συνέντευξη Τύπου, αλλά το έργο τέχνης γλίστρησε και έπεσε στο έδαφος. Το… τρολάρισμα ξεκίνησε όχι μόνο από εταιρείες, όπως η Ikea και το Πλαίσιο, αλλά και από διεθνή ΜΜΕ.

Το βίντεο του Reuters με το περιστατικό, που έχει αναρτηθεί παραπάνω από μία φορές στα social media του πρακτορείου, συνοδεύει μια χιουμοριστική μουσική.

«Οι πίνακες είναι τώρα πίσω σε ασφαλή χέρια», σχολιάζει στο βίντεο το Γαλλικό Πρακτορείο και την ίδια στιγμή παίζει το στιγμιότυπο με τον πίνακα του Πικάσο που πέφτει στο έδαφος.

CNBC, Guardian και πολλά ακόμη διεθνή ΜΜΕ μεταδίδουν τις εικόνες από τη συνέντευξη Τύπου στην Ελλάδα…

Τσίπρας: Ο Πικάσο κατάφερε να φιλοτεχνήσει το καλύτερο πορτρέτο του κ. Χρυσοχοΐδη

Ανάρτηση στο Twitter για την επιστροφή του κλεμμένου πίνακα του Πάμπλο Πικάσο στην Εθνική Πινακοθήκη έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

«48 χρόνια μετά τον θάνατό του, ο #Πικάσο κατάφερε να φιλοτεχνήσει το καλύτερο πορτρέτο του κ. Χρυσοχοΐδη και του αβάσταχτου ερασιτεχνισμού της κυβέρνησης των “αρίστων”», γράφει ο Αλέξης Τσίπρας.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share