Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Σε ποια πόλη πουλάνε self test σε σούπερ μάρκετ - Η λίστα με τα καταστήματα

Συμπληρωματικά μαζί με τα φαρμακεία

1 Ιουλίου 2021 09:51
Σε ποια πόλη πουλάνε self test σε σούπερ μάρκετ - Η λίστα με τα καταστήματα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σύμφωνα με διευκρίνιση του υπουργείου Υγείας, στην Αχαΐα, η διάθεση των self test θα γίνεται συμπληρωματικά και από τα σούπερ μάρκετ της περιοχής. Ταυτόχρονα, μέσω των φαρμακαποθηκών θα συνεχιστεί ο εφοδιασμός όσων φαρμακείων στην Αχαΐα επιθυμούν να τα διαθέτουν.

Τα καταστήματα των σούπερ μάρκετ τα οποία συμμετέχουν

Όλα τα καταστήματα των ομίλων:

  • METRO
  • LIDL
  • ΓΑΛΑΞΙΑΣ
  • ΜΑΣΟΥΤΗΣ
  • ΚΡΗΤΙΚΟΣ

Η λίστα με τα καταστήματα

Επίσης, self test θα διατίθενται σε πολίτες σε 3 υποκατάστημα του Ομίλου ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ, σε 9 υποκαταστήματα του Ομίλου ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ και στα 3 υποκαταστήματα του Ομίλου MARKET IN, οι διευθύνσεις των οποίων είναι οι εξής:

  • ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ Γλαύκου 9 26332 ΠΑΤΡΑ
  • ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ Δημοκρατίας 146 & Ηλείας 26332 ΠΑΤΡΑ
  • ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ Αθηνών 87 (Παλαιά Εθνική Οδός Πατρών – Κορίνθου) 26504 ΡΙΟ
  • ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ Αιγιαλείας 70-74, Μ. Μπότσαρη 3 & Ρ. Φεραίου 101 25100 ΑΙΓΙΟ
  • ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ Ακτή Δυμαίων & Ελ. Βενιζέλου 26500 ΠΑΤΡΑ
  • ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ Εθν. Οδός Πατρών - Αθηνών & Αμερικής 26500 ΠΑΤΡΑ
  • ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ Εγνατίας 3 & Μακεδονίας - Αγ. Αλέξιος 26442 ΠΑΤΡΑ
  • ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ Ευβοίας 190 Ζαρουχλέικα 26332 ΠΑΤΡΑ
  • ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ Ναυαρίνου & Παπαφλέσσα 26222 ΠΑΤΡΑ
  • ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ Λ. Δημοκρατίας 83 26500 ΠΑΤΡΑ
  • ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ Καλαβρύτων Ο.Τ. 868Α & ΑΡΟΑΝΙΩΝ 26226 ΠΑΤΡΑ
  • ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ Αθηνών 17-19 26504 ΠΑΤΡΑ
  • ΜΑΡΚΕΤ ΙΝ ΑΡΑΞΟΥ 34 26332 ΠΑΤΡΑ
  • ΜΑΡΚΕΤ ΙΝ ΔΙΑΚΟΠΤΟ ΑΙΓΙΟΥ 25003 ΔΙΑΚΟΠΤΟ
  • ΜΑΡΚΕΤ ΙΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΔΕΞΑΜΕΝΗΣ 25100 ΑΙΓΙΟ

Σε ποια πόλη πουλάνε self test σε σούπερ μάρκετ

Self test: Επιστρέφουν από σήμερα στα φαρμακεία - Τι ισχύει για εργαζόμενους - Ποιοι δεν θα κάνουν

Συνεχίζεται η διάθεση των self tests από τα φαρμακεία ξανά από σήμερα, Πέμπτη 1η Ιουλίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου. Από σήμερα λοιπόν, οι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα μπορούν να παραλάβουν 4 self tests.

Όπως αναφέρει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος τα 4 δωρεάν self test θα διατίθενται μέχρι και το Σάββατο 7/7. Εκτός από τους εργαζόμενους, δικαιούχοι είναι και οι πολίτες από 18 έως 30 ετών.

Τα self test δεν θα τα λαμβάνουν όσοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι και έχουν παρέλθει 14 ημέρες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.

Self test: Επιστρέφουν από σήμερα στα φαρμακεία

Όπως αναφέρει επίσης ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος η λειτουργία του συστήματος διάθεσης self test θα ανασταλεί από το Σάββατο 3 Ιουλίου και ώρα 17:00 έως τη Δευτέρα 5 Ιουλίου και ώρα 08:00.

Οι φαρμακοποιοί, ωστόσο, παρακαλούν τους πολίτες για την ομαλή προμήθεια των δωρεάν self test και για την αποφυγή συνωστισμού, οι δικαιούχοι να παραλαμβάνουν τα self test κατά τις τακτικές ώρες λειτουργίας των φαρμακείων και όχι κατά τη διάρκεια της εφημερίας/διανυκτέρευσης.

Επίσης, δεν θα εξαιρεθούν από τη διαδικασία της δωρεάν χορήγησης τα φαρμακεία της Αττικής και της Αχαΐας, τα οποία είχαν εξαγγείλει τις προηγούμενες εβδομάδες ότι θα εξαιρεθούν από το μέτρο.

Self test: Επιστρέφουν από σήμερα στα φαρμακεία - Τι ισχύει για εργαζόμενους - Ποιοι δεν θα κάνουν

Self test: Ετοιμάζεται η διανομή τους από σούπερ μάρκετ και παντοπωλεία

Tη δυνατότητα διάθεσης self test για τον κορωνοϊό από σούπερ μάρκετ ακόμα και παντοπωλεία δίνει τροπολογία η οποία κατατέθηκε στη Βουλή, προκαλώντας κριτική από την αντιπολίτευση αλλά και από μερίδα των φαρμακοποιών.

«Η δυνατότητα αυτή θα ενεργοποιηθεί εφόσον υπάρχει άρνηση από τοπικό φαρμακευτικό σύλλογο να διαθέσει τα τεστ αυτά» εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης. Σύμφωνα με το άρθρο 6 της τροπολογίας σκοπός ήταν η αύξηση των σημείων δωρεάν διάθεσης αυτοδιαγνωστικών τεστ ελέγχου για το καλοκαίρι.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση προχωρά στην υλοποίηση του επιχειρησιακού σχεδίου για τον κατ’ οίκον εμβολιασμό από ιδιώτες γιατρούς για πολίτες, οι οποίοι αδυνατούν να μεταβούν στα εμβολιαστικά κέντρα της χώρας.

Σύμφωνα με αυτή οι ιδιώτες γιατροί που θα αναλάβουν το μεγαλύτερο ποσοστό των εν λόγω εμβολιασμών θα μπορούν να τους διενεργούν είτε κατ’ οίκον είτε στο ιατρείο τους, ενώ τις απομακρυσμένες περιοχές θα τις αναλάβει το δημόσιο.

Self test: Ετοιμάζεται η διανομή τους από σούπερ μάρκετ και παντοπωλεία

Ποιους αφορά ο κατ’ οίκον εμβολιασμός

Ο εμβολιασμός κατ’ οίκον διενεργείται μόνο για τους πολίτες που αδυνατούν να προσέλθουν στα εμβολιαστικά κέντρα λόγω αδυναμίας και πληρούν τα κριτήρια της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Οι ιδιώτες ιατροί και οι φορείς υλοποίησης διενεργούν με ευθύνη τους εμβολιασμούς και καταχωρούν τα στοιχεία των εμβολιασμένων και τη διενέργεια του εμβολιασμού στο Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών κατά του κορονοϊού COVID-19.

Η αμοιβή για τους ιδιώτες γιατρούς

Διαφορετικές αμοιβές για κατ΄ οίκον εμβολιασμό και άλλες για το ιατρείο προβλέπει η τροπολογία για τους ιδιώτες γιατρούς που θα εμπλακούν στο εγχείρημα. Με βάση τα όσα αναφέρει η σχετική τροπολογία του υπουργείου Υγείας για τους κατ’ οίκον εμβολιασμούς, οι ιδιώτες γιατροί που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα πληρώνονται μέσω ΕΟΠΥΥ 20 ευρώ όταν θα πηγαίνουν στο σπίτι των πολιτών και με 3 ευρώ όταν οι πολίτες θα πηγαίνουν στο ιατρείο τους.

Η αποζημίωση καταβάλλεται από τον ΕΟΠΥΥ, και καλύπτεται με έκτακτη οικονομική επιχορήγηση του ΕΟΠΥΥ από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας, λόγω του κορoνοϊού COVID-19 από τις Γενικές Κρατικές Δαπάνες του Υπουργείου Οικονομικών.

Η εν λόγω αποζημίωση είναι ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική Διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα.

Από την Πέμπτη και πάλι η δωρεάν διάθεση στα φαρμακεία - Ποιοι εξαιρούνται

Από την Πέμπτη 1η Ιουλίου ξεκινά και πάλι η δωρεάν διάθεση των αυτοδιαγνωστικών τεστ (self test) από τα φαρμακεία όλης της χώρας για όλους τους δικαιούχους.

Συγκεκριμένα, από την Πέμπτη οι εργαζόμενοι στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα καθώς και οι νέοι 18-30 ετών θα μπορούν να προμηθεύονται εφάπαξ τα 4 δωρεάν self test (ένα για κάθε εβδομάδα) που τους αναλογούν για τον μήνα Ιούλιο.

Για την ομαλή προμήθεια των δωρεάν self test, οι δικαιούχοι καλούνται να τα παραλαμβάνουν κατά τις τακτικές ώρες λειτουργίας των φαρμακείων και όχι κατά τη διάρκεια της εφημερίας/διανυκτέρευσης.

Υπενθυμίζεται ότι δεν μπορούν να προμηθευτούν δωρεάν self test όσοι πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους και έχουν παρέλθει 14 ημέρες από τη χορήγηση της τελευταίας δόσης του εμβολίου.

Self test: Ετοιμάζεται η διανομή τους από σούπερ μάρκετ και παντοπωλεία - Τι αλλάζει για τους εργαζόμενου

Μέλος επιτροπής εμβολιασμών: Μέσα στον Ιούλιο ο εμβολιασμός των παιδιών 15-17 ετών

Ο ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Γιώργος Χρούσος, αναφέρθηκε στη μετάλλαξη Δέλτα, τονίζοντας ότι είναι πολύ πιο επιθετική και μεταδίδεται πολύ εύκολα, ενώ φαίνεται να χτυπάει με μεγαλύτερη συχνότητα τους νέους.

Συμπλήρωσε όμως ότι όσοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι, προστατεύονται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τη μετάλλαξη Δέλτα, ασθενούν πολύ δύσκολα, αλλά ακόμη κι αν ασθενήσουν θα το περάσουν με ήπια συμπτώματα.

Αναφερόμενος στους εμβολιασμούς των νέων, είπα ότι μετά την ανακοίνωση της "κάρτας ελευθερίας", αυξήθηκαν τα ραντεβού και τις πρώτες 24 ώρες μετά την ανακοίνωση κλείστηκαν περισσότερα από 18.000 ραντεβού είπε μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1, "Καλημέρα Ελλάδα".

Τέλος και σε ότι αφορά τον εμβολιασμό των εφήβων 15-17 ετών, ο κ. Χρούσος είπε ότι θα ξεκινήσει άμεσα και πιθανότατα μέσα στον Ιούλιο.

Μέλος επιτροπής εμβολιασμών: Μέσα στον Ιούλιο ο εμβολιασμός των παιδιών 15-17 ετών

Μετάλλαξη Δέλτα: Πόσο μεταδοτική είναι - Ποια εμβόλια την αντιμετωπίζουν

Μετάλλαξη Δέλτα: Απειλητική, λόγω της υψηλής μεταδοτικότητάς της εκτίμησε πως είναι η μετάλλαξη Δέλτα, ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νικόλαος Τζανάκης. Ωστόσο όπως είπε ο ίδιος σε τηλεοπτική συνέντευξή του, τα εμβόλια της AstraZeneca και της Pfizer, βάσει μελετών, την αντιμετωπίζουν επιτυχώς. Ωστόσο νωρίτερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 375 νέα κρούσματα, 12 θανάτους και 238 διασωληνωμένους.

Η μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού είναι απειλητική, ωστόσο δεν πρέπει να μας πανικοβάλλει, επισήμανε συγκεκριμένα ο κ. Τζανάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ. «Όπως την βρετανική μετάλλαξη, έτσι κι αυτήν θα την αντιμετωπίσουμε» σημείωσε και εξήγησε:

«Κάποιος που εμολύνετο με το πρώτο στέλεχος μόλυνε δύο άτομα, ενώ με αυτή τη μετάλλαξη θα μολύνει τέσσερα». Επίσης, είπε ότι η εν λόγω μετάλλαξη έχει καταφέρει να «ξεκλειδώσει» το ανοσοποιητικό σύστημα νέων ατόμων και παιδιών με συνέπεια να προσβάλει τις πολύ νεαρές ηλικίες. Πρόσθεσε δε, ότι διπλασιάζεται ο αριθμός των ατόμων που εισάγονται στο νοσοκομείο με σοβαρή νόσο.

Μετάλλαξη Δέλτα: Πόσο μεταδοτική είναι - Ποια εμβόλια την αντιμετωπίζουν

Για το ποια εμβόλια την αντιμετωπίζουν

Για την αντιμετώπισή της από τα εμβόλια της AstraZeneca και της Pfizer, υπογράμμισε ότι ειδικά τη βαριά νόσο και τη διασωλήνωση την αντιμετωπίζουν σχεδόν 100%, ενώ αντιμετωπίζουν και τη διαδικασία αποφυγής της μόλυνσης, με λίγο χαμηλότερα ποσοστά απ’ ότι με το πρωτογενές στέλεχος. Σε ότι αφορά αυτά της Moderna και της Johnson & Johnson, ο καθηγητής γνωστοποίησε ότι τα αποτελέσματα των σχετικών μελετών αναμένονται.

«Όσοι εμβολιάζονται, πρακτικά είναι προφυλαγμένοι. Όποιο κύμα ξεσπάσει εξαιτίας του στελέχους Δέλτα, αυτό θα αφορά βασικά σε ποσοστό 90-95% τους ανεμβολίαστους» επισήμανε. Ερωτηθείς σχετικά με πιθανό κίνδυνο λόγω αφίξεων τουριστών από τη Βρετανία που αντιμετωπίζει έξαρση λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, ο κ. Τζανάκης είπε ότι οι Βρετανοί είναι σε μεγάλο βαθμό εμβολιασμένοι και άρα σχετικά ασφαλείς.

Αναφορικά με πιθανή σύνδεση των κρουσμάτων της μετάλλαξης Δέλτα, στην Κρήτη, με την έλευση των βρετανών τουριστών, ο ίδιος είπε ότι από τα περίπου δέκα πέντε κρούσματα στην Κρήτη μόνο ένα απεδείχθη ότι αφορούσε Ρώσο τουρίστα. Ενώ πρόσθεσε: «Τα υπόλοιπα αφορούσαν νεαρούς κάτω από 30 ετών, μεταξύ 18 και 25 ετών οι περισσότεροι, που φαίνονται να φέρουν αυτή τη μετάλλαξη. Δεν έχει βρεθεί ο “ασθενής μηδέν” ακόμα, αλλά μάλλον θα πρόκειται για κάποιον ο οποίος ταξίδεψε στην Ελλάδα, ήρθε στην Κρήτη και έφερε τον ιό στους υπόλοιπους».

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share