Δευτέρα, 23 Μαΐου 2022

Freedom Pass: Μέσα σε λίγες ώρες κλείστηκαν 18.000 νέα ραντεβού

Μέσα σε λίγες ώρες οι νέοι 18-25 έκλεισαν 18.000 ραντεβού

29 Ιουνίου 2021 11:29
Freedom Pass: Μέσα σε λίγες ώρες κλείστηκαν 18.000 νέα ραντεβού
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Στα 18.000 ήταν τα άτομα των ηλικιών από 18 μέχρι και 25 που έκλεισαν ραντεβού για εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού χθες, Δευτέρα 29 Ιουνίου, μετά την ανακοίνωσή του Freedom Pass, ενώ στα 8.000 ήταν τα ραντεβού την αντίστοιχη μέρα πριν από μια εβδομάδα σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές τα 150 ευρώ δίνονται για να ενισχυθεί η κινητικότητα σε δραστηριότητες που στερήθηκαν οι νέοι τόσο καιρό κατά τη διάρκεια του lockdown. Το ίδιο είχε γίνει, για παράδειγμα, και με το βιβλίο πριν από ένα διάστημα.

Σε ό,τι έχει να κάνει με το πλαίσιο λειτουργίας δραστηριοτήτων που θα ανακοινώσουν Γεραπετρίτης-Γεωργιάδης, η έναρξη εφαρμογής θα είναι από 15 Ιουλίου, για να ετοιμαστεί και το QR Code.

Ανακοινώσεις για τα προνόμια των εμβολιασμένων

Το μεσημέρι της Τρίτης στις 12:30 θα ανακοινωθεί το νέο πακέτο διευκολύνσεων για τους εμβολιασμένους. Οι υπουργοί Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης θα αναφερθούν στα προνόμια που θα έχουν όσοι έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Freedom Pass

Η αρχή πάντως έγινε χθες με τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με την «freedom pass» η οποία είναι ουσιαστικά ένα voucher αξίας 150 ευρώ το οποίο θα δίδεται στους νέους 18-25 ετών εφόσον συμμετάσχουν στον εμβολιασμό. Η «κάρτα ελευθερίας» θα μπορεί να αξιοποιηθεί σε ταξίδια και κοινωνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις ενώ θα λαμβάνεται αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πρώτης δόσης του εμβολίου.

Η προπληρωμένη κάρτα των 150 ευρώ θα αποθηκεύεται στο ψηφιακό πορτοφόλι του smartphone, αλλά θα έχει για όποιον το επιθυμεί και φυσική μορφή και αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή πριν το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου. Η διαδικασία θα γίνεται από το το gov.gr και μια ήμερα μετά την αίτηση η κάρτα και το ποσό θα αποθηκεύεται στο ψηφιακό πορτοφόλι.

freedom pass και ραντεβού εμβολισμού

Εφαρμογή θα «βλέπει» αν κάποιος έχει εμβολιαστεί - Ποια τα προνόμια των εμβολιασμένων

Τα προνόμια εμβολιασμένων αναμένεται να ανακοινωθούν αυτή την εβδομάδα, αφού ο Πρωθυπουργός, με την φράση «λίγη υπομονή μέχρι την επόμενη εβδομάδα» από τις Βρυξέλλες, σήμανε την αντίστροφη μέτρηση για το ορόσημο στο οποίο η κυβέρνηση θα ανοίξει τα χαρτιά της σχετικά με τους επιπλέον βαθμούς ελευθερίας για όσους έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

Στα προνόμια εμβολιασμένων η είσοδος σε κλειστούς χώρους, γήπεδα

Οι επιχειρηματίες της εστίασης, όπως αποκάλυψε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος, σε συνέντευξή του, θα μπορούν να λειτουργούν χωρίς υγειονομικά πρωτόκολλα μόνο με εμβολιασμένους ή με όσους έχουν νοσήσει.

Σε αντίθετη περίπτωση, όποιος επιχειρηματίας επιλεγεί να ανοίξει τις πόρτες του σε πολίτες που δεν έχουν πραγματοποιήσει εμβολιασμό θα πρέπει να τηρεί πιο αυστηρά υγειονομικά πρωτοκολλά με χρήση μάσκας, περιορισμούς στη χωρητικότητα και αποστάσεις.

“Ο εμβολιασμένος θα μπορεί να κινείται πιο ελεύθερα σε περισσότερους χώρους ιδιαίτερα το χειμώνα. Δεν θα υποχρεώσουμε κανέναν επιχειρηματία. Όταν όμως στο κλειστό χώρo θα μπαίνουν οι εμβολιασμένοι, οι επιχειρηματίες θα κινηθούν προς το συμφέρον τους. Αν στο εστιατόριο βρεθεί κρούσμα θα πρέπει να κλείσει. Δεν είναι ζήτημα διάκρισης. Ανάλογα με την επιλογή μας θα έχουμε συνέπειες”, υπογράμμισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο MEGA.

Άνοιγμα εστιατορίου και εμβολιασμός

Αναλυτικότερα οι ιδιοκτήτες μαζικών χώρων (κινηματογράφοι, θέατρα, συναυλίες, φεστιβάλ, αθλητικές εκδηλώσεις) θα μπορούν να επιλέξουν αν θα προσφέρουν υπηρεσίες μόνο σε εμβολιασμένους ή σε όλους τους πολίτες.

Εάν επιλέξουν ο χώρος τους να είναι covid free τότε θα λειτουργούν χωρίς υγειονομικά πρωτόκολλα και με 100% πληρότητα. Εάν επιλέξουν ο χώρος τους να δέχεται ανεμβολίαστους πολίτες, τότε θα λειτουργούν με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα, δηλαδή με μάσκες, αποστάσεις και περιορισμούς στην πληρότητα των χώρων.

Εξαιρούνται δημόσιες υπηρεσίες, νοσοκομεία, σούπερ μάρκετ, καταστήματα, τράπεζες και Μέσα Μεταφοράς όπου δεν θα υπάρχει διάκριση μεταξύ εμβολιασμένων και μη.

Πως θα ελέγχεται αν κάποιος είναι εμβολιασμένος

Ο έλεγχος για εμβολιασμό του πελάτη πρόκειται να γίνεται μέσω ειδικής εφαρμογής που θα έχει στη διάθεσή του ο ιδιοκτήτης, στην οποία θα σκανάρει το QR Code του πιστοποιητικού εμβολιασμού. Όσοι έχουν ολοκληρώσει και τις δυο δόσεις του εμβολίου, από την επόμενη κιόλας μέρα έχουν πρόσβαση στο πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο μπορούν να λάβουν είτε μέσω του gov.gr είτε μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών.

Το έγγραφο περιέχει μόνο τα αναγκαία στοιχεία ώστε να είναι δυνατή η ταυτοποίηση του πολίτη, ενώ διαθέτει τρεις δικλίδες ασφαλείας προκειμένου να διασφαλίζεται το αδιάβλητο: QR code, μοναδικό κωδικό και ψηφιακή σφραγίδα.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, το αμέσως επόμενο διάστημα, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης πρόκειται να δημιουργήσει μια εφαρμογή που μπορεί να είναι διαθέσιμη ακόμα και στα κινητά των ιδιοκτητών χώρων εστίασης, μέσω της οποίας θα μπορούν να σκανάρουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού και να διαπιστώνουν την αυθεντικότητα του ή μη και ακολούθως να επιτρέπουν την είσοδο στον πελάτη ή όχι.

Προνόμια εμβολιασμένων

Συνολικά τα προνόμια εμβολιασμένων που σχεδιάζεται από την Κυβέρνηση να δοθούν σε όσους έχουν εμβολιαστεί πλήρως είναι η ελεύθερη είσοδος σε πολιτιστικά γεγονότα, όπως θέατρα, συναυλίες και κινηματογράφοι, η παρουσία σε ανοιχτά ή κλειστά γήπεδα και η είσοδος σε εσωτερικούς χώρους καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Ήδη, από τον Ιούλιο, όσοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως, θα εξαιρούνται από τη διενέργεια self test για την προσέλευση στην εργασία τους.

Εξάλλου, η ΠΑΕ Ολυμπιακός εξέδωσε ανακοίνωση το περασμένο Σάββατο, επισημαίνοντας ότι βάσει της ενημέρωσης που έχουν, δικαίωμα εισόδου στο γήπεδο θα έχουν οι πλήρως εμβολιασμένοι και όσοι νόσησαν τους τελευταίους έξι μήνες και είχαν αρνητικό τεστ 14 ημέρες πριν το εκάστοτε παιχνίδι.

Όσον αφορά τις δραστηριότητες υψηλής συνάθροισης, στον τομέα της ψυχαγωγίας ή του αθλητισμού, οι επιχειρηματίες θα μπορούν να επιλέγουν αν θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους αποκλειστικά σε εμβολιασμένους ή όσους έχουν πιστοποιητικό νόσησης. Στην περίπτωση αυτή θα μπορούν να λειτουργούν χωρίς υγειονομικά πρωτόκολλα.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share