Σάββατο, 04 Δεκεμβρίου 2021

Self test: Τι ισχύει για εργαζόμενους - Ποιοι δεν θα κάνουν - Πώς θα γίνει η διανομή τους

Αλλαγή από τη Δευτέρα 28 Ιουνίου

28 Ιουνίου 2021 07:57
Self test: Τι ισχύει για εργαζόμενους - Ποιοι δεν θα κάνουν - Πώς θα γίνει η διανομή τους
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Αλλαγές στα self test για εργαζόμενους από τη Δευτέρα 28 Ιουνίου, καθώς πλέον δεν θα είναι όλοι υποχρεωμένοι να κάνουν. Όσοι έχουν κάνει το εμβόλιο -και τις δύο δόσεις- θα μπορούν να προσέρχονται στην εργασία τους με το πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Από Δευτέρα 28 Ιουνίου ισχύει η εξαίρεση των πλήρως εμβολιασμένων εργαζομένων από την υποχρέωση διενέργειας self test σε χώρους εργασίας και των αθλουμένων σε γυμναστήρια, 15 ημέρες μετά από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού (και της δεύτερης δόσης εφόσον πρόκειται για εμβόλιο δύο δόσεων). Θα επιδεικνύουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Self test: Τι ισχύει για εργαζόμενους - Ποιοι δεν θα κάνουν

Αναφορικά με αιτήματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Εσωτερικών τα μέλη της Επιτροπής μετά από διαλογική συζήτηση εισηγήθηκαν ομόφωνα τα ακόλουθα:

 • Οι εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι, υπάλληλοι του Δημοσίου που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου (Β κατηγορία), δύνανται να επανέλθουν στην εργασία τους με αυτοπρόσωπη παρουσία.
 • Οι εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι, υπάλληλοι του Δημοσίου που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου (Α κατηγορία) δύναται επίσης να επανέλθουν στην εργασίας τους με αυτοπρόσωπη παρουσία, αλλά σε θέσεις που δεν έχουν επαφή με κοινό.
 • Ειδικά για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό θα κρίνεται από την Διοίκηση κάθε υγειονομικού σχηματισμού η αξιοποίησή τους στις κατάλληλες θέσεις αναλόγως της κατηγορίας κινδύνου που ανήκουν.
 • Επαναπροσδιορίζεται ο τρόπος εξυπηρέτησης του κοινού στις δημόσιες υπηρεσίες. Η εξυπηρέτηση του κοινού να γίνεται κατά προτίμηση, αλλά όχι αποκλειστικά, κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού, τηρουμένων πάντα των μέτρων προστασίας και των κανόνων που ισχύουν για το λιανεμπόριο (1 άτομο ανά 16 τ.μ.), για τον αριθμό των εξυπηρετούμενων πολιτών και την υποχρεωτική χρήση μάσκας ακόμα και σε εξωτερικό χώρο εφόσον παρατηρούνται ουρές.

Επίσης, από τη Δευτέρα ισχύει:

 • Άρση του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας τη νύχτα.
 • Επίσης, αλλάζει και το πρωτόκολλο στην εστίαση με αύξηση του ανώτατου ορίου παρουσίας μέχρι δέκα (10) άτομα ανά τραπέζι, από έξι (6) άτομα.
 • Σχετικά με τη λειτουργία των εξωτερικών χώρων δεξιώσεων, το ανώτατο όριο ατόμων είναι 300 άτομα, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί και με τα υφιστάμενα υγειονομικά πρωτόκολλα.
 • Σχετικά με τη λειτουργία των οργανωμένων παραλιών/ πλαζ ορίζεται μέγιστος αριθμός εκατόν είκοσι (120) ατόμων ανά 1.000τ.μ. επιφανείας παραλίας με ελεγχόμενη είσοδο.

Μέχρι και τον Σεπτέμβρη η διάθεση self test από τα φαρμακεία

Θα συνεχιστεί η δωρεάν διάθεση των self test και από τα φαρμακεία της Αττικής. Όπως υποστήριξε, ο εκλέκτορας του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Κωνσταντίνος Κακονίκος, "τα self test απέδειξαν την αξία τους στον περιορισμό της πανδημίας και η κυβέρνηση αποφάσισε να συνεχίσει τη διάθεσή τους. Όλα τα φαρμακεία στην Ελλάδα και στην Αττική, την Πέμπτη 1η Ιουλίου, στις 8 π.μ. θα αρχίσουν τη διανομή των δωρεάν self test σε όλους όσοι καθοριστούν με μεταγενέστερη οδηγία ότι είναι δικαιούχοι".

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι "όπως γνωρίζουμε θα είναι οι εργαζόμενοι στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα που οι δουλειές τους τούς φέρνουν σε επαφή με πολύ κόσμο".

Όπως είπε έχει γίνει μια πρόταση για να δοθούν τα self test του Ιουλίου και του Αυγούστου, ανά τέσσερα τον μήνα και πρόσθεσε ότι "είναι μια οργανωτική διευκόλυνση προκειμένου να γλιτώσουμε τις πολλές μετακινήσεις και τη συμφόρηση στα φαρμακεία και επειδή πλέον υπάρχει αρκετό απόθεμα, να αρκεί μία επίσκεψη για να πάρει κάποιος όλα τα self test που χρειάζεται για έναν μήνα καθώς προβλέπεται να γίνεται μία δοκιμή κάθε εβδομάδα. Αυτό διευκολύνει όλους τους εμπλεκόμενους: τους φαρμακοποιούς, τους πολίτες και την κυβέρνηση".

Σύμφωνα με τον κ. Κακονίκο, "κατά πάσα πιθανότητα θα ανακοινωθεί και επίσημα ότι όσοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι θα απαλλαγούν από την υποχρέωση να παραλάβουν ή να δηλώσουν self test για οποιοδήποτε σκοπό, είτε αυτός είναι επαγγελματικός ή για ταξίδι στη χώρα".

Άρση μέτρων: Τέλος οι μάσκες από σήμερα! Πότε καταργείται η απαγόρευση κυκλοφορίας και ποιοι δεν θα χρειάζεται να κάνουν self test (Video)

Άρση μέτρων: Καταργούνται από σήμερα Πέμπτη 24 Ιουνίου οι μάσκες μόνο στους εξωτερικούς χώρους, με προϋποθέσεις, όπως ανακοίνωσε χθες στην ενημέρωση ο Νίκος Χαρδαλιάς. Παράλληλα, να υπενθυμίσουμε ότι από τις 19 Ιουνίου έχουν ανοίξει οι παιδότοποι και τα λούνα παρκ.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την περαιτέρω άρση περιοριστικών μέτρων στη χώρα μας, ανάμεσά τους και την κατάργηση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους.

Ειδικότερα, ενημέρωσε πως αναφορικά με το αίτημα της αναστολής υποχρέωσης χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, όπου δεν σημειώνεται συνάθροιση, τα μέλη της επιτροπής των λοιμοξιολόγων ομόφωνα εισηγήθηκε θετικά, και η κυβέρνηση αποφάσισε:

«Τη διατήρηση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, χωρίς εξαιρέσεις και τη δυνατότητα κυκλοφορίας σε εξωτερικούς χώρους χωρίς μάσκα, εφόσον δεν υπάρχουν συγχρωτισμοί και συνωστισμοί. Το παραπάνω μέτρο ισχύει από αύριο στις 5 το πρωί.»

Η Βάνα Παπαευαγγέλου επιβεβαίωσε πως η επιτροπή ειδικών για τον κορωνοϊού εισηγήθηκε την αναίρεση της υποχρέωσης χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, εφόσον δεν συντρέχουν λόγοι συγχρωτισμού.

Η απόφαση της επιτροπής για τη χρήση μάσκας

«Η ζωή μας επιστρέφει στην κανονικότητα και απελευθερώνονται δραστηριότητες που δεν αφήνουν επιδημιολογικό αποτύπωμα» είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου. Όπως εξήγησε, σήμερα, η επιτροπή αποδέχτηκε την εξαίρεση των πλήρως εμβολιασμένων εργαζόμενων από την υποχρέωση του εβδομαδιαίου self test.

Επίσης, η επιτροπή εξέτασε τα επιδημιολογικά δεδομένα, το επίπεδο εμβολιαστικής κάλυψης και την κυκλοφορία των μεταλλαγμένων παραλλαγών. Με αυτά υπόψη, αποφάσισε τη διατήρηση της χρήσης μάσκας σε όλους τους δημόσιους εσωτερικούς χώρους, χωρίς εξαιρέσεις, αλλά και σε εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συγχρωτισμός. «Εισηγούμαστε την εξαίρεση της χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους όταν δεν υπάρχει συγχρωτισμός» είπε.

Η επιδημιολογική εικόνα συνολικά είναι πολύ ικανοποιητική. Ο κατά το δυνατόν άμεσος εμβολιασμός όλων των ανεμβολίαστων συμπολιτών μας επείγει. Είναι σαφές ότι όσο κυκλοφορεί ο ιός αυξάνεται η πιθανότητα δημιουργίας νέων μεταλλάξεων.

Χαρδαλιάς: Τέλος η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας από τη Δευτέρα 28 Ιουνίου

Την άρση του περιορισμού της νυχτερινής κυκλοφορίας από τη Δευτέρα 28 Ιουνίου, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Ν. Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της πορείας της πανδημίας του κορονοϊού.

Παράλληλα, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε όπως εισηγήθηκε ομόφωνα η Επιτροπή από αύριο οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να μη χρησιμοποιούν μάσκα σε εξωτερικούς χώρους που δεν παρατηρείται συνωστισμός/συγχρωτισμός.

Ακόμη ανακοίνωσε ότι από 28/6 ισχύουν τα παρακάτω:

 • Η εξαίρεση των πλήρως εμβολιασμένων εργαζομένων από την υποχρέωση διενέργειας self- test σε χώρους εργασίας και των αθλουμένων σε γυμναστήρια, 15 ημέρες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού (και της δεύτερης δόσης εφόσον πρόκειται για εμβόλιο δύο δόσεων).
 • Επίσης, αλλάζει και το πρωτόκολλο στην εστίαση με αύξηση του ανώτατου ορίου παρουσίας μέχρι δέκα άτομα ανά τραπέζι, από έξι άτομα που ισχύει σήμερα.
 • Σχετικά με τη λειτουργία των εξωτερικών χώρων δεξιώσεων, επιβεβαιώνεται ότι το ανώτατο όριο ατόμων θα είναι 300 άτομα, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί και με τα υφιστάμενα υγειονομικά πρωτόκολλα.
 • Σχετικά με τη λειτουργία των οργανωμένων παραλιών/πλαζ ορίζεται μέγιστος αριθμός εκατόν είκοσι ατόμων ανά 1.000τ.μ. επιφανείας παραλίας με ελεγχόμενη είσοδο.

Αναφορικά με αιτήματα αρμοδιότητας του υπουργείου Εσωτερικών, τα μέλη της Επιτροπής μετά από διαλογική συζήτηση εισηγήθηκαν ομόφωνα τα ακόλουθα:

 • Οι εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι υπάλληλοι του Δημοσίου που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου (Β κατηγορία), δύνανται να επανέλθουν στην εργασία τους με αυτοπρόσωπη παρουσία.
 • Οι εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι υπάλληλοι του Δημοσίου που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου (Α κατηγορία) δύναται επίσης να επανέλθουν στην εργασίας τους με αυτοπρόσωπη παρουσία, αλλά σε θέσεις που δεν έχουν επαφή με κοινό.
 • Ειδικά για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, θα κρίνεται από τη Διοίκηση κάθε υγειονομικού σχηματισμού η αξιοποίησή τους στις κατάλληλες θέσεις αναλόγως της κατηγορίας κινδύνου που ανήκουν.
 • Επαναπροσδιορίζεται ο τρόπος εξυπηρέτησης του κοινού στις δημόσιες υπηρεσίες. Η εξυπηρέτηση του κοινού να γίνεται κατά προτίμηση, αλλά όχι αποκλειστικά, κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού, τηρουμένων πάντα των μέτρων προστασίας και των κανόνων που ισχύουν για το λιανεμπόριο (1 άτομο ανά 16 τ.μ.), για τον αριθμό των εξυπηρετούμενων πολιτών και την υποχρεωτική χρήση μάσκας ακόμα και σε εξωτερικό χώρο εφόσον παρατηρούνται ουρές.
 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share