Σάββατο, 08 Μαΐου 2021

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτό είναι το χρονοδιάγραμμα για το τέλος του lockdown - Ανοίγουν εστίαση, σχολεία και μετακινήσεις εκτός νομού

Ο «οδικός χάρτης» για την έξοδο

21 Απριλίου 2021 18:13
Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτό είναι το χρονοδιάγραμμα για το τέλος του lockdown - Ανοίγουν εστίαση, σχολεία και μετακινήσεις εκτός νομού
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνθηκε στον ελληνικό λαό με διάγγελμά του, όπου ανέφερε το πλήρες χρονοδιάγραμμα για την έξοδο από το lockdown, απελευθερώνοντας μέσα στο Μάιο ουκ ολίγες δραστηριότητες.

Στο μήνυμά του, ο πρωθυπουργός τόνισε πως το Πάσχα δεν ταξιδεύουμε, αλλά από τον επόμενο μήνα θα έρθει μεγάλη απελευθέρωση μέτρων, συμπεριλαμβάνοντας την εστίαση, τα σχολεία, τον τουρισμό και τις μετακινήσεις εκτός νομού.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τα μέτρα που απελευθερώνονται το Μάιο

  • Τη Δευτέρα 3 Μαΐου επαναλειτουργεί η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους και η κυκλοφορία παρατείνεται έως τις 23:00.
  • Τη Δευτέρα 10 Μαΐου ανοίγουν Δημοτικά και Γυμνάσια.
  • Στις 15 Μαΐου ανοίγει ο τουρισμός και απελευθερώνονται οι υπερτοπικές μετακινήσεις σε όλους τους πολίτες.

«Αυτό τον δρόμο πρέπει να τον βαδίσουμε προσεκτικά και ενωμένοι. Γιατί τα δεδομένα γεννούν αισιοδοξία. Όμως, προϋποθέτουν και πειθαρχία.

Με την προοπτική άρσης των περιορισμών, όποιος έχει κουραστεί δεν έχει, πια, το άλλοθι να αυθαιρετεί. Και όσοι αλόγιστα συναθροίζονται σε πλατείες, επιτέλους, ας σταματήσουν. Αν και λίγοι μπροστά στα εκατομμύρια των συνεπών, μπορεί να βλάψουν πολλούς. Τους εαυτούς τους και τους δίπλα τους», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Ανατροπή «βόμβα» από Μητσοτάκη: Γυρίζουμε στην κανονικότητα στις 14 Μαΐου!

Την ίδια στιγμή που το Πάσχα στο χωριό απομακρύνεται οριστικά ως σενάριο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφερε την ανατροπή, με τον πρωθυπουργό να τονίζει, ότι η Ελλάδα επιστρέφει στην κανονικότητα, παρά την εξάπλωση του κορωνοϊού, στις 14 Μαΐου, σε μια ημερομηνία-ορόσημο.

Μιλώντας στο διαδικτυακό σεμινάριο της «Πολιτικής Ακαδημία Στελεχών Plus» της Νέας Δημοκρατίας με θέμα «Η ελληνική οικονομία μετά την πανδημία – Ταμείο Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ, Μεταρρυθμίσεις», ο κ. Μητσοτάκης είπε αρχικά: «H υγειονομική κρίση με το έναν ή τον άλλο τρόπο φτάνει στο τέλος της. Οι εμβολιασμοί έχουν αυξηθεί σημαντικά και θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο τους επόμενους δύο μήνες.

Θα βοηθήσει ο καιρός, θα βοηθήσουν τα self-test και είναι δεδομένο ότι εντός ενός εύλογου χρονικού διαστήματος -το οποίο, πιστεύω, ότι θα είμαστε σε θέση να το προσδιορίσουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια τις επόμενες ημέρες- θα αρχίσουμε να επιστρέφουμε σε ρυθμούς κανονικότητας και η οικονομική δραστηριότητα θα αρχίσει και πάλι να παίρνει μπρος».

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός πρόσθεσε: «Mε προφανώς, ημερομηνία ορόσημο τα μέσα Μαΐου, όπου σκοπεύουμε να ανοίξουμε τον τουρισμό μας -ο οποίος είναι τόσο σημαντικός για την ελληνική οικονομία- σε επισκέπτες από το εξωτερικό υπό την προϋπόθεση ότι αυτοί θα είναι είτε εμβολιασμένοι, είτε θα έχουν περάσει την ασθένεια, είτε θα έχουν έρθει με ένα αρνητικό test».

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η οικονομική ενίσχυση των Ελλήνων μετά την καραντίνα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο Ταμείο Ανάκαμψης: «Από την μια το Ταμείο Ανάκαμψης και από την άλλη το ΕΣΠΑ αφορούν όλους τους Έλληνες πολίτες. Δεν μιλάμε, εδώ για έναν κουβά με κεφάλαια, χρήματα, τα οποία απλά θα πάνε σε κάποιες μεγάλες εταιρείες. Ειδικά το σχέδιο του Ταμείου Ανάκαμψης -με το ΕΣΠΑ είστε προφανώς, πιο, εξοικειωμένοι, καθώς είναι το βασικό χρηματοδοτικό εργαλείο το οποίο έχει υποστηρίξει την ελληνική οικονομία εδώ και δεκαετίες- αλλά για το Ταμείο Ανάκαμψης θα διαπιστώσετε ότι είναι μια δουλειά η οποία έχει και εθνικό αλλά και περιφερειακό πρόσημο»σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο σεμινάριο, όπου έκαναν παρουσίαση και απάντησαν σε ερωτήσεις των στελεχών της ΝΔ ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Μιχάλης Αργυρού, ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης και ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος.

«Είμαι πολύ αισιόδοξος για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας μετά το τέλος της πανδημίας. Είμαι αισιόδοξος, διότι, η εμπιστοσύνη την οποία έχει χτίσει η πατρίδα μας -ειδικά στους κύκλους των ξένων επενδυτών- είναι αυτή την εποχή εξαιρετικά υψηλή. Άρα, υπάρχει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα. Είμαι αισιόδοξος, διότι, εκμεταλευτήκαμε την περίοδο της πανδημίας για να δρομολογήσουμε σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έχουν κάνει την οικονομία μας πιο ανταγωνιστική. Και είμαι, επίσης, αισιόδοξος διότι η Ελλάδα σε πείσμα κάποιων που προέβλεπαν τα χειρότερα τελικά -καθώς μπορούμε πια να κάνουμε με αρκετή ασφάλεια έναν απολογισμό του πως διαχειρίστηκαν οι διάφορες ευρωπαϊκές χώρες την πανδημία- τα κατάφερε πολύ καλύτερα από τις πιο πολλές ευρωπαϊκές χώρες», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share