Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024

Κορωνοϊός: Μάσκες και το 2022!

Αποκάλυψη και για το διαβατήριο του εμβολιασμού

22 Φεβρουαρίου 2021 14:13
Κορωνοϊός: Μάσκες και το 2022!
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Κορωνοϊός: Ο καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας Τάκης Παναγιωτόπουλος, εκτιμά ότι η μάσκα μπορεί να παραμείνει στις ζωές μας έως και το 2022.

Σχετικά με το ολικό lockdown στην Αττική, ο κ. Παναγιωτόπουλος εκτίμησε, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Πρώτου Θέματος, πως μπορεί να πάρει παράταση μίας εβδομάδας.

Η εκτίμηση της διασποράς στην κοινότητα είναι αυτό που μετράει αυτή τη στιγμή, σημείωσε, εξηγώντας πως αυτό είναι που κρίνει την πορεία της πανδημίας.

Σημείωσε πως υπάρχει μια σταδιακή σταθεροποίηση των κρουσμάτων, όμως θα συνεχιστεί η πίεση στο Σύστημα Υγείας.

Μάσκες και το 2022

Διαβατήριο εμβολιασμού

Σχετικά με το διαβατήριο του εμβολιασμού, έκρινε τη συζήτηση πρόωρη και υπερβολική και εξήγησε πως ακόμη δεν είναι γνωστό το κατά πόσο μεταδίδεται ο ιός μετά τον εμβολιασμό και ίσως δίνεται λάθος μήνυμα χαλάρωσης και εφησυχασμού.

«Το εμβόλιο γίνεται ως μια προσωπική προστασία και όχι αναγκαστικά προστασία ως προς το να γίνω φορέας και αναμεταδότης. Δεν μπορούμε να ξέρουμε ότι θα μπορεί ο εμβολιασμός να επιφέρει το άνοιγμα στα πάντα χωρίς μέτρα» τόνισε και αναφέρθηκε στον φόβο του ότι «δίνεται το λάθος μήνυμα ως προς αυτό, δηλαδή "εμβολιάστηκα άρα είμαι οκ"».

«Καμπανάκι» Γώγου: «Πιθανή παράταση του lockdown στην Αττική» - Τι είπε για σχολεία, λιανεμπόριο και Πάσχα

Κορωνοϊός: Ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της παράτασης του lockdown στην Αττική κατά μια εβδομάδα. Παράλληλα, περισσότερα από 30 επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου εντοπίστηκαν σε γηροκομείο στο Περιστέρι.

«Είμαστε σε μια μεταβατική περίοδο. Από την εποχή της κυριαρχίας του ιού περνάμε τώρα σε μια φάση που ελπίζουμε να έρθει η κυριαρχία των εμβολίων. Σε αυτή τη φάση πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί» σημείωσε και ενημέρωσε, όμως, πως υπάρχει σταθεροποίηση της κατάστασης.

«Έχουμε καλά νέα, έχει σταθεροποιηθεί κάπως η καμπύλη, o RT παραμένει και στην Αττική κάτω από 1, αν και υπάρχουν και πιο δύσκολες περιοχές, όπως η Αχαΐα που είναι λίγο ψηλότερα και τα πράγματα είναι πιο πιεστικά, αλλά σε γενικές γραμμές επιδημιολογικά σε όλη την επικράτεια τα πράγματα έχουν σταθεροποιηθεί» σημείωσε στον ΣΚΑΪ.

Η σταθεροποίηση αυτή, όμως, θα αργήσει να φανεί στο σύστημα Υγείας και κυρίως στις ΜΕΘ. «Δυστυχώς, υπάρχει ακόμα η πίεση. Αυτή τη στιγμή καταβάλλεται έντονη προσπάθεια για ν’ ανοίξουν καινούριες κλίνες COVID, κυρίως ΜΕΘ, και θα λειτουργήσουν αν χρειαστεί».

Χαράλαμπος Γώγος

Ωστόσο, το μεγάλο ζητούμενο, όπως επέμεινε, είναι η εκπαίδευση. Τα παιδιά έχουν μείνει πολύ καιρό εκτός σχολείο, ενώ υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και στην τριτοβάθμια σημείωσε και ενημέρωσε πως «η συζήτηση θα γίνει και για τα δύο και θα δούμε ποιο είναι πιο ασφαλές να ξεκινήσει».

Όσον αφορά στους εμβολιασμούς τόνισε πως «προχωρούν πιο γρήγορα και πιο μαζικά κι ελπίζουμε να έχει μια ανοσοποίηση ώστε να ανοίξουν περισσότερα πράγματα».

Με βάση αυτό, το τωρινό lockdown μπορεί να είναι το τελευταίο. Εξήγησε, πως περιοριστικά μέτρα κατά καιρούς μπορεί να υπάρχουν, αλλά θα είναι σαφώς λιγότερα.

Τέλος, αναφέρθηκε στο Πάσχα εκτιμώντας πως θα είναι καλύτερο σε σχέση με την περσινή χρονιά, ενώ ενδεχόμενη είναι και η λειτουργία των εκκλησιών με την παρουσία πιστών.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share