Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Έσκασε η «βόμβα»: Άσχημα νέα για lockdown και απαγόρευση κυκλοφορίας

Πότε και πως θα ανοίξει η βεντάλια των δραστηριοτήτων

22 Φεβρουαρίου 2021 08:12
Έσκασε η «βόμβα»: Άσχημα νέα για lockdown και απαγόρευση κυκλοφορίας
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Κορωνοϊός: Ιδιαίτερα κρίσιμη εβδομάδα ξεκινά σήμερα, καθώς θα οδηγήσει στις αποφάσεις για τη διάρκεια του lockdown στην Αττική που για την ώρα έχει ισχύ έως τις 28 Φεβρουαρίου.

Τα ημερήσια κρούσματα παραμένουν σταθερά υψηλά –χθες 884– και οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στην Αττική δέχονται πολύ ισχυρή πίεση, με τον συναγερμό να είναι στο μέγιστο βαθμό τις επόμενες 15 ημέρες σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Με αυτά τα δεδομένα τα περιθώρια στενεύουν και όλα δείχνουν ότι το «απαγορευτικό» παίρνει παράταση. Οι ειδικοί, πάντως, προκειμένου να διαμορφώσουν τις εισηγήσεις τους, θα περιμένουν τα επιδημιολογικά δεδομένα και αυτής της εβδομάδας.

Το Λεκανοπέδιο βρίσκεται στη… δίνη της επιδημίας, συγκεντρώνοντας καθημερινά τα μισά κρούσματα του συνολικού αριθμού. Χθες στην Αττική εντοπίστηκαν 437 νέα περιστατικά κορωνοϊού, με τα 108 στο κέντρο της Αθήνας, τα 103 στον δυτικό τομέα Αθηνών και τα 82 στον Πειραιά. Πρόκειται για τις περιοχές που βρίσκονται υψηλότερα στον μολυσματικό χάρτη της Αττικής τις τελευταίες ημέρες.

Η πίεση των ΜΕΘ, όμως, είναι αυτή που ανησυχεί ιδιαίτερα τις επιστημονικές και υγειονομικές αρχές. Η πληρότητα των ΜΕΘ Covid στην Αττική ξεπερνά το 80% και ο αριθμός των νέων εισαγωγών είναι υψηλός κάθε ημέρα.

«Πιεζόμαστε στην Αττική στις ΜΕΘ, συνεχώς προσαρμόζουμε το επιχειρησιακό μας σχέδιο. Και γι’ αυτό τον λόγο θα ήθελα να συστήσω για μία ακόμη φορά πολύ μεγάλη προσοχή. Έχουμε κάνει μια τεράστια προσπάθεια όλοι μαζί: Η κοινωνία, οι συμπολίτες μας, η κυβέρνηση, το υπουργείο Υγείας, οι γιατροί μας, οι νοσηλευτές και όλο το προσωπικό μας», επεσήμανε ο κ. Κικίλιας κατά τη διάρκεια της χθεσινής του επίσκεψης στο εμβολιαστικό κέντρο του νοσοκομείου “Ιπποκράτειο” στην Αθήνα.

Πότε και πως θα ανοίξει η βεντάλια των δραστηριοτήτων

Ανάλογα με τη... φωτεινότητα της επιδημιολογικής εικόνας στο τέλος του μήνα, θα ενεργοποιηθεί από την Κυβέρνηση και η βεντάλια των μέτρων για την οικονομία και την εκπαίδευση για τον Μάρτιο. Αναγγέλλοντας το τρίτο ευρύ lockdown στη χώρα στις 9 Φεβρουαρίου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πει χαρακτηριστικά ότι θα «κλείσω τη βεντάλια των περιορισμών, μόλις τα επίπεδα συναγερμού μειωθούν και το επιτρέψουν».

Ωστόσο, η σταθεροποιημένη, και συνεπώς λιγότερο μελανή, επιδημιολογική εικόνα της τρέχουσας εβδομάδας θεωρείται πως θα οδηγήσει σε παράταση του lockdown για μία ή δύο εβδομάδες, ώστε να διασφαλιστεί ό,τι επιτεύχθηκε αλλά και να αποτυπωθεί ξεκάθαρα και η πολυπόθητη υποχώρηση της επιδημίας.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν αποκλείεται μερική επανεκκίνηση στις αρχές Μαρτίου, με τις περισσότερες πιθανότητες να συγκεντρώνει αρχικά η αγορά και το λιανεμπόριο, και στη συνέχεια η διά ζώσης εκπαίδευση των μαθητών στα Δημοτικά σχολεία.

Καθώς μελετούν πάντως οι ειδικοί την επίπτωση κάθε δραστηριότητας στην κυκλοφορία του κορωνοϊού, φαίνεται να συμφωνούν πλέον πως το λιανεμπόριο είχε μικρότερη επίπτωση από όσο θεωρούνταν αρχικά και πως είναι οι κοινωνικές συναντήσεις και οι χώροι εργασίας που ανοίγουν τον δρόμο για τις «κυρίαρχες» ενδοοικογενειακές μεταδόσεις.

Μέσα στην εβδομάδα αυτή αναμένεται να παρουσιαστεί και η εισήγηση της Επιτροπής για τη χρήση της διπλής μάσκας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και στα σούπερ μάρκετ όλης της επικράτειας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ισχυρή σύσταση για τη διπλή μάσκα (χειρουργική και υφασμάτινη) θα αφορά τους ενηλίκους και για τα παιδιά θα συστήνεται η υφασμάτινη μάσκα τριών στρωμάτων.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share