Κυριακή, 09 Μαΐου 2021

Κακοκαιρία «Μήδεια»: Μέχρι στους -24.8 έπεσε η θερμοκρασία - Που σημειώθηκαν οι χαμηλότερες (photo)

«Πάγωσε» την χώρα με το πέρασμά της

17 Φεβρουαρίου 2021 15:22
Κακοκαιρία «Μήδεια»: Μέχρι στους -24.8 έπεσε η θερμοκρασία - Που σημειώθηκαν οι χαμηλότερες (photo)
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Συνεχίζονται οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στη χώρα, κατά τη δεύτερη φάση της κακοκαιρίας «Μήδεια». Η χαμηλότερη σημειώθηκε, όπως και χθες Τρίτη 16/2, στον Νέο Καύκασο Φλώρινας και ήταν ίση με -24,8 βαθμούς Κελσίου. Παράλληλα, οι χαμηλές θερμοκρασίες και το χιόνι δημιούργησαν υπέροχες χειμωνιάτικες εικόνες, ενώ τις εντυπώσεις «κλέβει» ο παγωμένος καταρράκτης του Λειβαδίτη, στην Ξάνθη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η θερμοκρασία των -20,4 βαθμών Κελσίου, που καταγράφηκε στην Πτολεμαΐδα, αποτελεί ρεκόρ από την αρχή λειτουργίας του σταθμού, την άνοιξη του 2006.

Παράλληλα, τις πρώτες ώρες του εικοσιτετράωρου, επικράτησαν θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι με ριπές άνω των 100 χλμ./ώρα, οι οποίοι στη συνέχεια παρουσίασαν μικρή εξασθένηση. Όπως προκύπτει από τον πίνακα που ακολουθεί, η ισχυρότερη ριπή καταγράφηκε στο Πόρτο Τήνου και ήταν ίση με 121 χλμ./ώρα.

Ελάχιστες θερμοκρασίες στην Ελλάδα από το πέρασμα της κακοκαιρίας Μήδεια

Κακοκαιρία «Μήδεια» - Αττική: Πού έχει αποκατασταθεί η διακοπή ρεύματος - Πού παραμένουν τα προβλήματα (Video)

Κακοκαιρία «Μήδεια» - Αττική: Συνεχίζονται τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και υδροδότηση πολλών περιοχών της χώρας, μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας «Μήδεια».

Ο ΔΕΔΔΗΕ και η Πολιτική Προστασία σε συνεργασία με την τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση, αλλά και με τη συνδρομή του Ελληνικού Στρατού και της Πυροσβεστικής δουλεύουν νυχθημερόν για να επανέλθει το δίκτυο ηλεκτροδότησης κυρίως στα βόρεια και ανατολικά προάστια της Αττικής, όπου περί τα 250.000 νοικοκυριά παραμένουν χωρίς ρεύμα.

Οι βλάβες σιγά σιγά αποκαθίστανται, ωστόσο είναι αναπόφευκτο να ολοκληρωθεί η αποκατάσταση των ζημιών σήμερα, Τετάρτη, μιας και, όπως παραδέχτηκε ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Αναστάσιος Μάνος «η συντριπτική πλειονότητα των κεντρικών γραμμών θα έχει επιδιορθωθεί μέχρι σήμερα το βράδυ, αργά. Από εκεί και έπειτα, θα είναι οι μεμονωμένες βλάβες, δηλαδή στα στενά, στις βοηθητικές αρτηρίες, στη χαμηλή τάση δηλαδή, στις μεμονωμένες παροχές -αυτό θα είναι το δεύτερο μέρος».

Κάτι που σημαίνει ότι πολλά σπίτια θα μείνουν για τρίτο συνεχόμενο βράδυ χωρίς ρεύμα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και με το κρύο να προμηνύεται ακόμα πιο τσουχτερό απόψε.

Όπως τόνισε ο κ. Μάνιος, «ο ΔΕΔΔΗΕ βρέθηκε αντιμέτωπος με μια πρωτοφανή κατάσταση, η οποία δεν έχει επαναληφθεί εδώ και δεκαετίες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, παραπάνω από 600 συνεργεία και 1.500 εργαζόμενοι εργάζονται πανελλαδικά για την αποκατάσταση των βλαβών.

Στα βόρεια προάστια της Αττικής, ειδικότερα, έχουμε παραπάνω από 400 άτομα σε εικοσιτετράωρη βάση και αυτά ενισχύονται τώρα με επιπλέον μονάδες που φέρνουμε από εκτός Αθηνών, επιπλέον των 50-60 ατόμων, και ήδη έχουν αφιχθεί από χθες το βράδυ και εργάζονται στο πεδίο μαζί με τους υπόλοιπους συναδέλφους.

Η συντριπτική πλειονότητα αυτών μέχρι το βράδυ θα έχει ηλεκτροδοτηθεί, ούτως ώστε στη συνέχεια να δουλεύουν τα συνεργεία μας στις κατά τόπους παροχές, συνδέσεις και σε όλες τις λεπτομέρειες που χρειάζεται. Θα δώσουμε έμφαση στα νοικοκυριά που είναι πολλές ώρες χωρίς ρεύμα.

Άρα ξεκινάμε κατά προτεραιότητα από Διόνυσο, Άνοιξη, Άγιο Στέφανο και στη συνέχεια στα υπόλοιπα σημεία. Ήδη, σιγά σιγά, ηλεκτροδοτούνται κομμάτια αυτών των περιοχών, ξεκινώντας από το βράδυ. Και να σας δώσω και μία αίσθηση του τι σημαίνει 800 δέντρα σπασμένα στο δίκτυο. Σημαίνει ότι κάθε δύο λεπτά ένα δέντρο σπάει, πέφτει πάνω στο δίκτυο και κάνει ζημιά.

Καταλαβαίνετε ότι, όσο γρήγορα κι αν προσπαθείς να αποκαταστήσεις τις βλάβες, ο αριθμός και η συχνότητα είναι τεράστια. Εντούτοις τα συνεργεία μας, οι εργολάβοι, οι συνεργάτες μας, σε συνεργασία και με τη βοήθεια από την Πολιτική Προστασία, κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να επιστρέψει το ρεύμα το γρηγορότερο στους συνανθρώπους μας.

Η συντριπτική πλειονότητα των κεντρικών γραμμών θα έχει επιδιορθωθεί μέχρι σήμερα το βράδυ, αργά. Από εκεί και έπειτα θα είναι οι μεμονωμένες βλάβες, δηλαδή στα στενά, στις βοηθητικές αρτηρίες, στη χαμηλή τάση δηλαδή, στις μεμονωμένες παροχές - αυτό θα είναι το δεύτερο μέρος».

Πού έχουν ήδη ρεύμα

Μέχρι αυτή την ώρα, έχουν αποκατασταθεί οι ζημιές σε 15 γραμμές μέσης τάσης σε σύνολο 43 γραμμών που παρουσιάζουν προβλήματα, σε τμήμα των περιοχών Διόνυσος, Αγιος Στέφανος, Μαρούσι, Νέα Ιωνία, Νέο Ψυχικό, Παλαιό Ψυχικό, Φιλοθέη, Παπάγου, Πετρούπολη, Κεφαλάρι, Πολιτεία, Πεύκη, Βριλήσσια, Γλυκά Νερά, Κάτω Κηφισιά, Εκάλη και Νέα Ερυθραία. Αυτή είναι η επίσημη ενημέρωση από τον ΔΕΔΔΗΕ, ο οποίος ζητά εκ νέου την κατανόηση του κοινού.

Επισημαίνεται ακόμη ότι το σύνολο του τεχνικού του προσωπικού στην Αττική, περί τα 440 άτομα, συνεχίζει τις εργασίες αποκατάστασης στις περιοχές με προβλήματα ηλεκτροδότησης, κυρίως στα βόρεια προάστια του νομού.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share