Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Πάγωσε ο καταρράκτης του Λειβαδίτη στην Ξάνθη (Video)

Εντυπωσιακές εικόνες από τον μεγαλύτερο καταρράκτη των Βαλκανίων

17 Φεβρουαρίου 2021 13:03
Πάγωσε ο καταρράκτης του Λειβαδίτη στην Ξάνθη (Video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τα τελευταία 24ωρα η κακοκαιρία «Μήδεια» έντυσε στα λευκά πολλές περιοχές της χώρας, ανάμεσά τους και την ορεινή Θράκη. Παρά τις δυσκολίες, οι χαμηλές θερμοκρασίες και το χιόνι δημιούργησαν εντυπωσιακές χειμωνιάτικες εικόνες, ενώ τις εντυπώσεις «κλέβει» ο παγωμένος καταρράκτης του Λειβαδίτη στην Ξάνθη.

Σύμφωνα με τον κ. Νίκο Βιδάλη από τα «Καιρικά Νέα της Ξάνθης», θα παραμείνει παγωμένος στο 100% και τις επόμενες μέρες. Η φωτογραφία, την οποία τράβηξε ο Βασίλης Γεωργιάδης και ανάρτησε στην ομάδα «Λειβαδίτης Ξάνθης» στο Facebook, αποτυπώνει την ξεχωριστή ομορφιά του. Ωστόσο η κακοκαιρία προκάλεσε πολλά προβλήματα στην Αττική αφήνοντας πολλούς δήμους χωρίς νερό και ρεύμα.

Πάγωσε ο καταρράκτης του Λειβαδίτη στην Ξάνθη

Λίγα λόγια για τον ποταμό

Ο Λειβαδίτης είναι μεγαλύτερος καταρράκτης των Βαλκανίων, βρίσκεται στα 1.300 μέτρα υψόμετρο. Τον χειμώνα αρκετές φορές ο καταρράκτης παγώνει και τα αιωρούμενα κρύσταλλα σπάνε με εκκωφαντικό θόρυβο τις πρώτες ζεστές ημέρες της άνοιξης.

Από την έξοδο του χωριού ξεκινά μονοπάτι με ανατολική κατεύθυνση το οποίο οδηγεί σε ένα από τα πολλά γεφύρια της περιοχής. Ο δασικός δρόμος μετά από 7 χλμ και με κατεύθυνση νοτιοανατολική φέρνει σε απόσταση 300 μ. από τον μνημειώδη καταρράκτη του Τραχωνίου (γνωστό και ως καταρράκτη του Λειβαδίτη). Για να φτάσει ο επισκέπτης στον καταρράκτη, θα χρειαστεί να πεζοπορήσει σε ένα ήπιο μονοπάτι, πνιγμένο στις οξιές, τα σφεντάμια, τους φράξους και τις φλαμουριές Φτάνοντας στον καταρράκτη το θέαμα είναι μοναδικό.

Τα νερά πέφτουν κατακόρυφα από ύψος 60 περίπου μέτρων με τρομερό πάταγο, χαρίζοντας πλούσια βλάστηση στις σχισμές των βράχων. Η τοποθεσία φέρνει στο νου τις Ναϊάδες των αρχαίων μύθων και τις νεράιδες των λαϊκών παραμυθιών. Η λαϊκή παράδοση αναφέρει πως στα νερά του Λειβαδίτη λούζονταν οι «καλοκυράδες» (νεράιδες), ενώ στις σπηλιές του ύφαιναν, σε πέτρινους αργαλειούς, το αραχνοΰφαντο νεραϊδόγνεμα.

Εδώ χόρευαν στους διονυσιακούς ρυθμούς, οι Σάτυροι. Μέσα στα αρχέγονα αυτά δάση αντιλαλούσαν τα τραγούδια του Ορφέα, γιου της Μούσας Καλλιόπης και του θεού Απόλλωνα ο οποίος μάγευε με την κιθάρα του θεούς και τους ανθρώπους.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share