Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη - Αναστασιάδη με φόντο Κυπριακό και ελληνοτουρκικά

Τι είπαν οι δύο άνδρες

24 Νοεμβρίου 2020 21:05
Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη - Αναστασιάδη με φόντο Κυπριακό και ελληνοτουρκικά
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

O Πρόεδρος της κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης είχε σήμερα αργά το απόγευμα μακρά τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Κυριάκο Κούσιο, κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τον Έλληνα Πρωθυπουργό για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και αντηλλάγησαν απόψεις υπό το φως της καθόδου της απεσταλμένης του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό κα Τζέιν Χολ Λουτ, στην περιοχή.

Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τον Κύπριο Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις τελευταίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και για τις τουρκικές προκλήσεις στην περιοχή και συντόνισαν τις ενέργειες τους σε σχέση με την επικείμενη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 10 και 11 Δεκεμβρίου, στις Βρυξέλλες.

Από την μεριά της η Τουρκία προχώρησε σε Νέα NAVTEX, με την οποία ζητά την αποστρατικοποίηση έξι νησιών.

Ψηλά στην ατζέντα της ΕΕ οι τουρκικές προκλήσεις στην Αμμόχωστο

Τη διαβεβαίωση ότι το καθεστώς των Βαρωσίων «είναι και θα παραμείνει ψηλά στη συλλογική μας ατζέντα, για να διασφαλίσουμε ότι τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ θα είναι πλήρως σεβαστά από όλους», έδωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ, μιλώντας σε σχετική συζήτηση στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Ύπατος Εκπρόσωπος τόνισε απευθυνόμενος στου ευρωβουλευτές ότι «δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία: ο σεβασμός του καθεστώτος των Βαρωσίων, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, είναι υψίστης σημασίας».

Υπενθύμισε στα μέλη του Ευρωπαίκού Κοινοβουλίου ότι «οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ», δηλαδή το ανώτατο όργανο της ΕΕ και το αρμόδιο για τη χάραξη και εκτέλεση της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, «έχουν επισημάνει αυτό το σημείο» και «οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ παρακολουθούν στενά την κατάσταση και το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών διεξήγαγε κλειστή ακρόαση με το ίδιο αντικείμενο τον προηγούμενο μήνα».

«Ανησυχούμε όλοι βαθιά για τις εξελίξεις επί του εδάφους», τόνισε. «Όπως τα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί την Τουρκία υπεύθυνη για την κατάσταση στην περιοχή», ξεκαθάρισε. Πρόσφατα μάλιστα και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε πως η Τουρκία είναι μέρος της Ευρώπης.

Μπορέλ: "Να δημιουργηθεί χώρος για διάλογο για την επίλυσης του κυπριακού και για την ευρύτερη Ανατολική Μεσόγειο"

«Τα πρόσφατα γεγονότα γύρω από το Βαρώσι, συμπεριλαμβανομένης της επίσκεψης και των δηλώσεων του προέδρου Ερντογάν, έρχονται σε μια στιγμή που βρίσκονται σε εξέλιξη προσπάθειες για να δημιουργηθεί χώρος για διάλογο για την επίλυσης του κυπριακού και για την ευρύτερη Ανατολική Μεσόγειο», επεσήμανε.

«Διαβιβάζουμε αυτό το μήνυμα στους Τούρκους συνομιλητές μας. Το έχω διαβιβάσει επίσης προσωπικά στον νέο Τουρκοκύπριο ηγέτη: είναι η ώρα να υποστηρίξουμε τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Γκουτέρες στις προσπάθειές του να επαναλάβει τις συνομιλίες για την επίλυση του κυπριακού. Η ενίσχυση της δυσπιστίας και η πρόκληση εντάσεων δεν βοηθούν κανέναν», τόνισε.

Επεσήμανε δε ότι «η ΕΕ έχει δεσμευτεί πλήρως για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού και για την επανένωση που βασίζεται σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες βασίζεται η ΕΕ».

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share