Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Ραγδαίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά: Στις 25 Ιανουαρίου ξεκινούν οι διερευνητικές επαφές

Ξεκινά ο 61ος γύρος συνομιλιών

11 Ιανουαρίου 2021 20:38
Ραγδαίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά: Στις 25 Ιανουαρίου ξεκινούν οι διερευνητικές επαφές
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις για τις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας, καθώς στις 25 Ιανουαρίου αναμένεται να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές για τον 61ο γύρο συνομιλιών ανάμεσα στις δύο χώρες, με το σκληρό μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για τους γείτονες να έχει προηγηθεί.

Ελληνοτουρκικά: Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ για τις συνομιλίες με την Τουρκία

Το Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε απόψε ότι «ο 61ος πρώτος γύρος των Διερευνητικών Επαφών θα λάβει χώρα στην Κωνσταντινούπολη, στις 25 Ιανουαρίου 2021».

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, πριν από λίγη ώρα η Τουρκική πλευρά επικοινώνησε με την Ελληνική πλευρά και πρότεινε όπως η διεξαγωγή του 61ου γύρου των Διερευνητικών Επαφών λάβει χώρα στην Κωνσταντινούπολη στις 25 Ιανουαρίου 2021. Η Ελληνική πλευρά αποδέχθηκε την πρόσκληση.

Τουρκία: Καταψήφισε την έκθεση του ΟΗΕ για τους Ωκεανούς και το Δίκαιο της Θάλασσας

Τουρκία: Συνεχίζει να προκαλεί η Τουρκία αλλά αυτή τη φορά δεν το κάνει με δηλώσεις αλλά με τις πράξεις της και ειδικά απέναντι στον ΟΗΕ.

Συγκεκριμένα πριν από λίγες μέρες η Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ υιοθέτησε την ετήσια Απόφαση για τους Ωκεανούς και το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία, όπως κάθε χρόνο συγκηδεμονεύεται από τη χώρα μας, αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Η Τουρκία καταψήφισε την έκθεση του ΟΗΕ.

Τουρκία: Τι αποφάσισε να ψηφίσει

Ειδικότερα επισημαίνουν ότι στη σχετική ψηφοφορία, την οποία ζήτησε η Τουρκία, την εν λόγω έκθεση υπερψήφισαν 152 χώρες, ενώ 4 (Κολομβία, Μαδαγασκάρη, Νιγηρία και Βενεζουέλα) απείχαν. Η μόνη χώρα που την καταψήφισε ήταν η Τουρκία με τη δικαιολογία ότι η εν λόγω έκθεση κάνει αναφορές στην Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, σημειώνουν.

Οι ίδιες διπλωματικές πηγές τονίζουν ότι με τη στάση της αυτή η Τουρκία, για μια ακόμα φορά, δείχνει την πλήρη απομόνωση της όσον αφορά τη μη αποδοχή της οικουμενικότητας της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, την οποία η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών-μελών του ΟΗΕ αναγνωρίζει ότι αποτελεί τμήμα όχι μόνο του συμβατικού αλλά και του εθιμικού διεθνούς δικαίου.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share