Δευτέρα, 06 Μαΐου 2024

Κορωνοϊός: "Μαύρο" ρεκόρ στους θανάτους - Σοκαριστικά νούμερα στα κρούσματα

Η επίσημη ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

7 Νοεμβρίου 2020 19:10
Κορωνοϊός:

Τρομάζουν τα στοιχεία για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας. Σε ισχύ από σήμερα το γενικό lockdown, με στόχο τον περιορισμό της διασποράς του ιού. Τι ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. Ωστόσο, sms έστειλε πριν λίγη ώρα το 112 σε όλους τους πολίτες.

Στα 2.556 ανέρχονται τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα σήμερα Σάββατο, 7 Νοεμβρίου, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από τον ΟΕΔΥ.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, από τα 2.556 νέα κρούσματα, τα 15 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Ελλάδα ανέρχεται στις 54.809, εκ των οποίων το 54,3% είναι άνδρες.

Τα 4.386 κρούσματα (8.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 15.400 (28.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Ακόμη, 207 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών.

Οι 45 (21,7%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 86.5%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Σημειώνεται, ότι 315 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 34 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 749 θανάτους συνολικά στη χώρα. 298 (39,8%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.3% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Κορωνοϊός: Πότε θα πραγματοποιηθούν οι πρώτοι εμβολιασμοί στην Ελλάδα

Ο κορωνοϊός εξαπλώνεται όλο και περισσότερο στην Ελλάδα αλλά μετά το lockdown που ξεκίνησε να ισχύει από σήμερα, Σάββατο 7 Νοεμβρίου, τα ξημερώματα η κυβέρνηση περιμένει να μειωθούν τα κρούσματα αλλά σήμερα ο αριθμός των θανάτων μέχρι σήμερα έφτασε τους 740 εκ των οποίων 20 πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες ώρες.

Το ζήτημα που απασχολεί το τελευταίο καιρό όλο και πιο έντονα είναι το εμβόλιο για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Συγκεκριμένα ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας, Γιάννης Κυριόπουλος, προχώρησε σε εκτιμήσεις σχετικά με το πότε αναμένονται οι πρώτοι εμβολιασμοί στη χώρα μας:

«Λίγο πριν, λίγο μετά το νέο έτος, θα αρχίσουν οι πρώτοι εμβολιασμοί στην Ελλάδα, έναντι του κοροναϊού σε υγειονομικούς και κρατικούς λειτουργούς. Και λίγο αργότερα, θα γίνουν στον υπόλοιπο πληθυσμό, σε μας. Εμείς πρέπει να αντέξουμε μέχρι Φλεβάρη, Μάρτη» ανέφερε ο καθηγητής στο Πρακτορείο FM.

Αναφερόμενος στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και το ζωτικό ρόλο που καλείται να παίξει στην παρούσα συγκυρία για την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων, μιλάει παράλληλα και για τον κρίσιμο ρόλο που καλείται να παίξει σε επίπεδο εμβολιασμού, όταν θα είναι διαθέσιμο το επίμαχο εμβόλιο στη χώρα μας.

Ο καθηγητής επισημαίνει ακόμη ότι η πανδημία προκαλεί ζημία στο ΑΕΠ της τάξης 9-10% σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, ενώ τονίζει ότι ένας μήνας καθολικού lockdown, όπως αυτό που σήμερα ξεκινά, έχει επίπτωση 3% στο ΑΕΠ ή 5,5 δισεκατομμύρια στο σύνολο της χώρας.

Η Ελλάδα παρά τις εντυπώσεις που υπάρχουν, πηγαίνει πολύ καλύτερα συγκριτικά με τις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, λέει ο κ. Κυριόπουλος επικαλούμενος μάλιστα το δείκτη θνητότητας που την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου ήταν ανά επιβεβαιωμένο κρούσμα 4 φορές κάτω από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Ο καθηγητής προτείνει ζωντανή κοινοτική παρέμβαση (street work) σε σημεία υψηλού κινδύνου από μικτές ομάδες, ενώ δίνει έμφαση και στο φαινόμενο της αργοπορημένης φροντίδας που ενσκύπτει εν καιρώ πανδημίας και αφορά στα χρόνια νοσήματα, τα οποία πολύ σύντομα όπως λέει θα παρουσιάσουν υπερβάλλουσα θνησιμότητα, λόγω του ότι οι ασθενείς αναβάλλουν να πάνε στο νοσοκομείο.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share