Σάββατο, 23 Ιανουαρίου 2021

Δεύτερος γύρος «εκλογών» στα Κατεχόμενα - Πώς διαμορφώνεται η συμμετοχή

Από το πρωί έχουν καταγραφεί εννέα περιστατικά παραβιάσεων της «εκλογικής διαδικασίας»

18 Οκτωβρίου 2020 17:08
Δεύτερος γύρος «εκλογών» στα Κατεχόμενα  - Πώς διαμορφώνεται η συμμετοχή
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Με παραβάσεις επί της ήδη παράνομης διαδικασίας στα Κατεχόμενα της Κύπρου εξελίσσεται την Κυριακή ο δεύτερος γύρος των «εκλογών», με αντιμέτωπους τον «εκλεκτό» του Τούρκου πρόεδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον Ερσίν Τατάρ και τον μέχρι πρότινος ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Μουσταφά Ακιντζί.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τον «Φιλελεύθερο» της Κύπρου, ήδη από το πρωί έχουν καταγραφεί εννέα περιστατικά παραβιάσεων της «εκλογικής διαδικασίας», αφού τρεις ψηφοφόροι έβγαλαν φωτογραφία το ψηφοδέλτιο, ενώ ένας κοινοποίησε φωτογραφία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Την ίδια στιγμή, σε υψηλά επίπεδα, σε σχέση με την πρώτη Κυριακή, κυμαίνεται η συμμετοχή στις παράνομες εκλογές για ανάδειξη κατοχικού ηγέτη, καθώς μέχρι τις 15:00 έφθασε στο 46,31%. Στην κατεχόμενη Λευκωσία είχε προσέλθει έως τη συγκεκριμένη ώρα το 45,97% των «εκλογέων», ενώ στην Αμμόχωστο το 44,04%. Στην Κερύνεια ψήφισε το 42,7%, στη Μόρφου το 46,8%, στο Τρίκωμο το 48,35% και στη Λεύκα το 50%.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ερσίν Τατάρ στηρίζεται επίσημα από το Κόμμα των Εποίκων, τον Ερχάν Αρικλί καθώς και από τμήματα του Δημοκρατικού Κόμματος (DP) και του Κόμματους του Λαού (HP).

Στον αντίποδα, ο Μουσταφά Ακιντζί απέκτησε σημαντική δυναμική, χάρη στη στήριξη του Τουρκικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CTP) κ αι του Τουφάν Ερχιουρμάν. Από κει και πέρα οι κάλπες στα Κατεχόμενα κλείνουν στις 18:00.

Επίσης να υπενθυμίσουμε τι είχε πει πρόσφατα ο Νίκος Αναστασιάδης για το άνοιγμα των Βαρωσιών.

Τέλος, σημειώνεται ότι στην αναμέτρηση της πρώτης Κυριακής (11/10) ο Ερσίν Τατάρ έκοψε πρώτος το νήμα με 32,35% έναντι 29,84% που έλαβε ο Μουσταφά Ακιντζί. Τουφάν Ερχιουρμάν (21,68%), Κουντρέτ Οζερσάι (5,74%), Ερχάν Αρικλί (5,36%) και Σερντάρ Ντενκτάς (4,20%) μπορούν να ρυθμίσουν το αποτέλεσμα της δεύτερης Κυριακής, ενώ μεγάλο ρόλο διαδραματίζει και η αποχή, που έφθασε στο 41,79% την πρώτη Κυριακή.

Κατεχόμενη Κύπρος εκλογές

«Απαράδεκτη η απόφαση της Τουρκίας» για τα Βαρώσια λέει το ΥΠΕΞ της Ρωσίας

Ως απαράδεκτη χαρακτήρισε την απόφαση της Τουρκίας να ανοίξει το παραλιακό μέτωπο της περιοχής των Βαρωσίων που βρίσκεται στην ουδέτερη ζώνη της Κύπρου, η Ρωσία σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

«Σοβαρή ανησυχία προκαλούν οι δηλώσεις περί ανοίγματος τμήματος των Βαρωσίων της περίκλειστης περιοχής της πόλης Αμμοχώστου (Κυπριακή Δημοκρατία). Θεωρούμε απαράδεκτη την απόφαση για το άνοιγμα της έκτασης των Βαρωσίων», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Στην ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ επισημαίνεται ότι οι μονομερείς ενέργειες, που παραβιάζουν τις ληφθείσες κατά το παρελθόν αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δημιουργούν πρόσθετες δυσκολίες για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό ζήτημα.

«Η Ρωσική Ομοσπονδία ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ παραμένει συνεπής στους τρόπους διευθέτησης που ορίζονται από τις εν λόγω αποφάσεις και είναι έτοιμη να συνδράμει στην εφαρμογή τους», αναφέρεται την ανακοίνωση.

Επίσης στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνεται ότι η ταχύτερη επανέναρξη των συνομιλιών για την τελική επίλυση του Κυπριακού ζητήματος θα επέτρεπε να δημιουργηθεί μια εποικοδομητική ατμόσφαιρα, η οποία θα συνέβαλε στην εύρεση συμβιβασμών, συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος των Βαρωσίων.

Κατεχόμενη Κύπρος Βαρώσια

Η περιοχή που θέλει να "ανοίξει" η Τουρκία στα κατεχόμενα

Η νέα προκλητική κίνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκει πεδίο δράσης, στην Κύπρο και συγκεκριμένα στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.

Η απόφαση για το άνοιγμα της περιοχής των Βαρωσίων την ερχόμενη Πέμπτη (8/10) έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις ακόμα και μέσα στην ίδια την ψευδοκυβέρνηση του Ερσίν Τατάρ, καθώς μετά από την ανακοίνωση των Τατάρ και Ερντογάν, το κόμμα του Λαού αποχώρησε από την «κυβερνητική» συμμαχία.

Η πρόθεση των Τούρκων είναι να ανοίξει ένα μέρος από το παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων.

Και γι' αυτό άλλωστε στήθηκε ένα ακόμα τηλεοπτικό σόου με τις μπουλντόζες να είναι έτοιμες να μπουν στην περιοχή. Οι αναφορές από την Κύπρο κάνουν λόγο πως θα ανοίξει για το κοινό μία περιοχή από το ξενοδοχείο palm Beach μέχρι την παραλία του Αγίου Μεμνωνα, η απόσταση της οποίας είναι περίπου 1,5 χιλιόμετρο.

Βαρώσια κατεχόμενη Κύπρος

Αυτά είναι τα Βαρώσια

Τα Βαρώσια, χαρακτηρισμένη ως πόλη φάντασμα, στα νότια της Αμοχώστου εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους κατά την εισβολή του 1974. Πέρασε σε τουρκικό έλεγχο και από τότε παρέμεινε κλειστή για το κοινό δίχως να κατοικείται.

Από το 1974, απαγορεύεται η είσοδος στην περιοχή από τους Τούρκους, με εξαίρεση του προσωπικού των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Το καλοκαίρι του 2019, η Τουρκία σε μία ακόμα προκλητική κίνηση, επέτρεψε για πρώτη φορά την είσοδο στην Αμμόχωστο σε Τουρκοκύπριους και Τούρκους δημοσιογράφους.

Το ψήφισμα 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών του 1984 παραχώρησε την διαχείριση των Βαρωσίων στα Ηνωμένα Έθνη με σκοπό να γίνει επανεγκατάσταση των κατοίκων των Βαρωσίων και μόνο, που είχαν εκδιωχθεί.

Το Τουρκικό κράτος δεν συμμορφώθηκε, αλλά κράτησε τα Βαρώσια ως «διαπραγματευτικό χαρτί». Ένα σχέδιο επίλυσης ήταν το Σχέδιο Ανάν που απορρίφθηκε μέσω δημοψηφίσματος από τους Ελληνοκύπριους στηρίχθηκε στην άποψη πως το συνολικό σχέδιο ήταν απαράδεκτο.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share