Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2021

«Βόμβα» ΠΟΥ για το εμβόλιο του κορωνοϊού - Διευκρινίσεις για την πρόληψη με το εμβόλιο της γρίπης

Τι ισχύει για τα δύο ζητήματα;

25 Σεπτεμβρίου 2020 20:57
«Βόμβα» ΠΟΥ για το εμβόλιο του κορωνοϊού - Διευκρινίσεις για την πρόληψη με το εμβόλιο της γρίπης
Από Ραφαήλ Αλαγάς

«Βόμβα» έριξε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για το εμβόλιο του κορωνοϊού, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως μπορεί να φτάσουμε τους δύο εκατομμύρια νεκρούς, μέχρι αυτό να έρθει, ενώ ο Γκίκας Μαγιορκίνης έδωσε διευκρινίσεις για την πρόληψη μέσω του εμβολίου της γρίπης.

Συγκεκριμένα, αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ανέφερε πως ο απολογισμός των νεκρών από τον κορωνοϊό θα μπορούσε να διπλασιαστεί στα 2 εκατομμύρια προτού κυκλοφορήσει ευρέως ένα επιτυχημένο εμβόλιο και θα μπορούσε να αυξηθεί περαιτέρω χωρίς την ανάληψη συντονισμένης δράσης για την αναχαίτιση της πανδημίας, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει προ ημερών σοκάρει με δικές του δηλώσεις για το εμβόλιο.

«Αν δεν το κάνουμε, όλοι οι αριθμοί για τους οποίους μιλάμε (2 εκατομμύρια θάνατοι) δεν θα είναι μονάχα κάτι που μπορεί κανείς να φανταστεί, αλλά δυστυχώς πολύ πιθανοί», είπε ο Μάικ Ράιαν, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στο πρόγραμμα εκτάκτων καταστάσεων, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης νωρίτερα την Παρασκευή. Η εκτίμησή του διατυπώθηκε, καθώς το σύνολο των νεκρών 9 μήνες μετά την ανακάλυψη του ιού στην Κίνα πλησιάζει το ορόσημο του 1 εκατομμυρίου.

Χρειάζεται τεστ κορωνοϊού για το εμβόλιο της γρίπης;

Στο αντιγριπικό εμβόλιο και στο εάν χρειάζεται να γίνει τεστ κορονοϊού, προτού αυτό εκτελεστεί, αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον κορονοϊό ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης. Όπως ξεκαθάρισε, δεν απαιτείται αρνητικό τεστ για τον κορωνοϊό πριν την εκτέλεσή του.

«Θα ήθελα να αναφερθώ στο θέμα που έχει προκύψει με το εμβόλιο της γρίπης», είπε αρχικά ο κ. Μαγιορκίνης. «Να τονίσω ότι οι οδηγίες για το εμβόλιο δεν έχουν αλλάξει. Από τη μία δεν απαιτείται αρνητικό τεστ για κορωνοϊό για την εκτέλεσή του, αλλά από την άλλη, δεν φαίνεται να υπάρχει και κανένας επιστημονικός λόγος, ώστε να χρειάζεται αυτό το τεστ», ανέφερε ακόμη.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share