Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Κορωνοϊός: Αυτά τα μέτρα ισχύουν από σήμερα (3/8) - Τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης

Τι θα συμβεί στη συνέχεια;

3 Αυγούστου 2020 08:00
Κορωνοϊός: Αυτά τα μέτρα ισχύουν από σήμερα (3/8) - Τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Νέα μέτρα ισχύουν από σήμερα (3/8) στην προσπάθεια αναχαίτισης του κορωνοϊού, τη στιγμή που τα κρούσματα παραμένουν σε σημαντικά μεγάλο αριθμό, κάτι που δεν αποκλείει να έρθουν νέα βήματα από την κυβέρνηση για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Ξεκινώντας από τα μέτρα που ήδη τίθενται σε εφαρμογή, αυτά έχουν ήδη γίνει γνωστά από την Παρασκευή (31/7), αλλά τυπικά επιβάλλονται σήμερα, με το Υπουργείο Ανάπτυξης να δημοσιεύει αναλυτικά τη λίστα.

Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκε ότι:

- Από Δευτέρα 3/8 έως 15/8 θεσπίζεται όριο 100 ατόμων σε τελετές γάμων, βαφτίσεων, κηδειών με τήρηση όλων των υφιστάμενων υγειονομικών κανόνων.
- Από Δευτέρα 3/8 έως και Κυριακή 9/8 υπάρχει απαγόρευση όρθιων πελατών σε όλα τα νυχτερινά κέντρα (μπαρ, κλαμπ, κέντρα ζωντανής μουσικής, μπαρ-εστιατόρια, καφέ-μπαρ κοκ), με δυνατότητα μετατροπής χρήσης σε καταστήματα με τραπεζοκαθίσματα.
- Από 1/8 έως τις 31/8 είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους συμπεριλαμβανομένων των χώρων λατρείας (εκτός χώρων εστίασης και ιατρικών εξαιρέσεων για άτομα π.χ. με αναπνευστικά προβλήματα, παιδιά κάτω των 3 ετών).
- Από 1/8 έως τις 15/8 ισχύει αναστολή επισκεπτηρίων σε κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων (πχ γηροκομεία), δομές ευάλωτων ομάδων (πχ άστεγοι, πρόσφυγες κοκ) και νοσοκομεία.
- Επιπλέον, όσον αφορά στα νοσοκομεία όπου κρίνεται αναγκαίο δύναται να υπάρχει ένας συνοδός στον οποίο θα δίνεται ειδική άδεια.
- Επίσης, δεν επιτρέπεται η παραμονή στο νοσοκομείο συνοδών που παρουσιάζουν οποιοδήποτε σύμπτωμα λοίμωξης ανωτέρου αναπνευστικού (πυρετός, δεκατική κίνηση, βήχας, φαρυγγαλγία, ρινική καταρροή).
- Ο συνοδός θα πρέπει να είναι ενήμερος για την εφαρμογή των κανόνων κοινωνικής απόστασης, την απολύμανση των χεριών και την υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μη ιατρικής μάσκας. Επιπρόσθετα, δεν επιτρέπεται η επίσκεψη των ιατρικών επισκεπτών στις νοσηλευτικές μονάδες έως τις 15/8.
- Επιπλέον, παρατείνεται η απαγόρευση πανηγυριών και άλλων δημόσιων ανοικτών εκδηλώσεων έως τις 31/8.
- Παρατείνονται τα μέτρα τήρησης αποστάσεων σε παραλίες έως τις 31/8.
- Παρατείνονται έως τις 31/8 τα μέτρα προστασίας σε ιδιωτικά πλοία αναψυχής και επαγγελματικά τουριστικά πλοία.
- Παράταση έως τις 31/8 υφίσταται και για τα μέτρα προστασίας στα ΚΥΤ.
- Έως τις 31/8 παρατείνεται και η γενική απόφαση για κανόνες τήρησης αποστάσεων (ΧΑΜ).
- Επιπλέον, παρατείνεται μέχρι τις 15/8 η αναστολή αεροπορικών και θαλάσσιων συνδέσεων με Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία.
- Έως τις 15/8 παρατείνεται, επίσης, η απόφαση για τις χερσαίες συνδέσεις (συνοριακά σημεία εισόδου/αρνητικό pcr τεστ 72 ωρών για Προμαχώνα), καθώς και η απόφαση για αρνητικό τεστ pcr 72 ωρών για τους προερχόμενους αεροπορικώς από Βουλγαρία, Ρουμανία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (έως 15/8).
- Τέλος, από 1/8 έως και τις 15/8 υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους, όταν δεν είναι εφικτή η τήρηση αποστάσεων.

Πιθανότητα ακόμη και για πλαφόν στο ωράριο των κλαμπ

Το Μέγαρο Μαξίμου, σε κάθε περίπτωση, παραμένει σε επιφυλακή και ετοιμάζεται για πιθανά νέα μέτρα, που μπορεί να χρειαστεί να εφαρμοστούν στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Ήδη από τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδος το Μέγαρο Μαξίμου επανέφερε σε τακτική βάση – τρεις φορές την εβδομάδα, ήτοι Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή – την τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό και με τη συμμετοχή μεταξύ άλλων του Υπουργού Υγείας, του επικεφαλής της ομάδος λοιμωξιολόγων, Σωτήρη Τσιόδρα και του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, προκειμένου να αξιολογείται συνεχώς η επιδημιολογική κατάσταση στην χώρα. Μία φορά την εβδομάδα, πιθανώς και περισσότερες, εφ όσον αυτό κριθεί αναγκαίο αναμένεται να συνεδριάζει και η επιτροπή επιδημιολόγων, η οποία επιφορτίζεται εκ των πραγμάτων με την ευθύνη της εισήγησης προς την Πολιτική Προστασία και κατ επέκταση το Μέγαρο Μαξίμου νέων προληπτικών μέτρων.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Έθνους», ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται κατά την πρωινή τηλεδιάσκεψη να απευθύνει προειδοποίηση σε ιδιαίτερα αυστηρό τόνο, κατ αρχάς προς τα συναρμόδια Υπουργεία και φορείς ότι πρέπει να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι και να επιβάλλονται πρόστιμα, αλλά και οι λοιπές προβλεπόμενες διοικητικές κυρώσεις, εκεί, όπου παρατηρείται ο επικίνδυνος συνδυασμός του συνωστισμού με τη μη τήρηση των μέτρων.

Εκ των πραγμάτων στο κυβερνητικό στόχαστρο μπαίνουν τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, όπου οι νεαρότερες ηλικίες ως επί το πλείστον δείχνουν να έχουν λησμονήσει τη σοβαρότατη απειλή, που αντιπροσωπεύει για τον πληθυσμό η νόσος Covid – 19, αλλά και τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Σύμφωνα με ανώτερες κυβερνητικές πηγές, το Μέγαρο Μαξίμου και οι λοιμωξιολόγοι εξετάζουν ακόμη και την επιβολή ωραρίου για τη λειτουργία των κέντρων διασκέδασης έως τα μεσάνυχτα.

Δεν αποκλείεται, εξάλλου και εν όψει του Δεκαπενταύγουστου να επιλέξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να απευθυνθεί εκ νέου στους πολίτες είτε μέσω τηλεοπτικού του μηνύματος, κατά το μοτίβο της περιόδου Μαρτίου – Απριλίου – Μαΐου, είτε επ' αφορμή κάποιας άλλης εκδήλωσης ή επίσκεψης με κύριο στόχο να τους ευαισθητοποιήσει, να τους αφυπνίσει, όπως λέγεται χαρακτηριστικά από στενούς του συνεργάτες, αναφορικά με την υποχρεωτική χρήση μάσκας, την τήρηση των αποστάσεων, και την προσήλωση στους κανόνες ατομικής υγιεινής. Στα υπ όψιν του Μεγάρου Μαξίμου είναι η επανεκκίνηση μιας ενημερωτικής καμπάνιας, ίδιως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ώστε να σημάνει συναγερμός ιδίως μεταξύ των νέων.

Σε κατάσταση επιφυλακής τελεί κατά πληροφορίες και το Υπουργείο Υγείας, καθώς ο Υπουργός έχει σχεδόν επί καθημερινής βάσης τηλεδιάσκεψη με τους Διοικητές των 7 Υγειονομικών Περιφερειών της χώρας, αλλά και των νοσοκομείων όλης της χώρας, προκειμένου να συλλέγονται και να αξιολογούνται όλα τα διαθέσιμα δεδομένα. Ιδιαίτερη έμφαση αυτήν την περίοδο, δίδεται στα μεγάλα αστικά κέντρα, Αθήνα και Θεσσαλονίκη, στην περιφερειακή ενότητα της Μακεδονίας, όπου εντοπίζονται εστίες εξάπλωσης του ιού αλλά και στα δημοφιλή νησιά, όπου παρατηρείται πολυκοσμία.

Ενδεικτικό ως προς το συναγερμό, που έχει σημάνει, είναι η εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας προς τα νοσοκομεία όλης της χώρας την προηγούμενη Παρασκευή, να βρίσκονται κατ ουσίαν σε επιφυλακή. Μία από τις οδηγίες, που έχει δοθεί είναι μην επιτρέπουν την είσοδο σε συνοδούς ασθενών, οι οποίοι εμφανίζουν συμπτώματα λοίμωξης. Όπου, εξάλλου, κρίνεται αναγκαίο αναστέλλεται και το επισκεπτήριο.

Στην κυβέρνηση ανησυχούν ιδιαίτερα όχι τόσο για την αυξητική τάση στα κρούσματα – αναμένεται να διατηρηθεί σε ελεγχόμενα για την ώρα επίπεδα τις επόμενες ημέρες, όπως τονίζουν αρμόδια κυβερνητικά στελέχη – αλλά για το κατά πόσον αυτή μπορεί να επηρεάσει τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, οι οποίες με τη σειρά τους επιδρούν σε δύο πολύ σημαντικούς δείκτες: τους θανάτους και τις εισαγωγές σε απλές κλίνες Covid – 19 και σε κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, ήτοι θέτουν έξτρα πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Όπως τονίζουν καλά πληροφορημένες πηγές, ενδείξεις ότι αυξάνονται οι προαναφερθέντες δείκτες θα ενεργοποιήσουν αυτόματα νέα δέσμη περιοριστικών μέτρων, μολονότι στην κυβέρνηση ξεκαθαρίζουν πως «είμαστε μακριά από αυτό το σημείο για την ώρα» .

Σε περίπτωση σοβαρής επιδείνωσης της επιδημιολογικής καμπύλης αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο θωράκισης των πλέον ευάλωτων ηλικιακών και μη ομάδων του πληθυσμού, όπερ σημαίνει πως δεν αποκλείεται να επιβληθούν εκ νέου περιορισμοί στην κυκλοφορία των συγκεκριμένων συμπολιτών μας μέσω της επαναφοράς του συστήματος του 13033, δηλαδή του μηχανισμού των sms, που ίσχυσε επί καραντίνας.

Επιπλέον, αυστηροί περιορισμοί αναμένεται να επιβληθούν σε δομές φιλοξενίας, όπως γηροκομεία και οίκοι ευγηρίας, ήτοι απαγόρευση εισόδου και εξόδου ή και επισκεπτηρίου, καθώς η εμπειρία σε χώρες, όπως η Μεγάλη Βρετανία, κατέδειξε πως τέτοιες δομές μετετράπησαν σε εστίες υπερμετάδοσης της νόσου. Σε κάθε περίπτωση, στην κυβέρνηση παρακολουθούν πολύ στενά την εξέλιξη της νόσου σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο και σε περίπτωση σοβαρής διασποράς του κορονοϊού δεν αποκλείεται και επιβολή lockdown τοπικού χαρακτήρα, κατά το πρότυπο του Εχίνου στην Ξάνθη.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share