Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Κορωνοϊός: 75 νέα κρούσματα στην χώρα μας - 208 οι νεκροί

Μεγαλώνει η λίστα των νεκρών

2 Αυγούστου 2020 18:29
Κορωνοϊός: 75 νέα κρούσματα στην χώρα μας - 208 οι νεκροί
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

75 νέα κρούσματα κορωνοϊού καταγράφηκαν στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο και ο αριθμός των ανθρώπινων ψυχών που έχασαν την ζωή τους να φτάνει τους 208. Συναγερμός έχει σημάνει τόσο στην Λιβαδειά όσο και στην Κομοτηνή μετά τον εντοπισμό θετικών κρουσμάτων του φονικού ιού.

Η επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για τα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα αναφέρει τα εξής:

Σήμερα ανακοινώνουμε 75 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4662, εκ των οποίων το 54.7% αφορά άνδρες.

1290 (27.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2308 (49.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

12 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 ετών. 2 (16.7%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 66.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 128 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 2 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 208 θανάτους συνολικά στη χώρα. 67 (32.2%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα NA έτη και το 95.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Συναγερμός με κρούσματα κορωνοϊού στον Ελληνικό Στρατό

Θετικοί στον κορωνοϊό διαγνώστηκαν στρατιώτες και στέλεχος του Ελληνικού Στρατού, την ώρα που στις υγειονομικές Αρχές της χώρας έχει σημάνει συναγερμός μετά την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων.

Ειδικότερα την Πέμπτη βρέθηκε θετικός ο πρώτος στρατιώτης, ο οποίος έκανε τεστ μετά από έντονο βήχα ημερών και μεταφέρθηκε στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Λάρισας και στη συνέχεια στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.

Αμέσως σήμανε συναγερμός στο στρατόπεδο και 24 ώρες μετά, υποβλήθηκαν όλοι οι στρατιώτες σε τεστ κορωνοϊού. Έτσι προέκυψαν τα τρία νέα κρούσματα, που αφορούν σε ασυμπτωματικούς στρατιώτες. Και οι τρεις, που είναι ηλικίας από 25 έως 29 ετών, θα μεταφερθούν στην Θεσσαλονίκη στο στρατιωτικό νοσοκομείο.

«Κόκκινος» συναγερμός για τον κορωνοϊό - Πολύ κοντά στο δεύτερο κύμα η Ελλάδα

«Κόκκινος» συναγερμός έχει σημάνει στην Ελλάδα για τον κορωνοϊό, με την πορεία της πανδημίας να έχει αρχίσει να γίνεται ανησυχητική, μετά και την τελευταία ενημέρωση του ΕΟΔΥ, που έδειξε σημαντική αύξηση των κρουσμάτων.

Η χώρα βρίσκεται προ ενός δεύτερου κύματος, όπως επεσήμανε και ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας. Ο ίδιος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, έκανε έκκληση για τήρηση των μέτρων, αναφέροντας πως δεν είναι ακόμη αργά, για να αποφύγουμε τα χειρότερα.

«Βρισκόμαστε σε αυτό που λέμε “κόκκινο συναγερμό”. Είμαστε ένα βήμα πριν ονομάσουμε την κατάσταση ως δεύτερο κύμα επιδημίας στην Ελλάδα» τόνισε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας μιλώντας στον ΣΚΑΪ, την ώρα που τα κρούσματα στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο ανήλθαν σε 110.

«Αυτή τη στιγμή είναι η ώρα για μεγάλη συναίνεση. Δεν επιτρέπεται χαλάρωση, συνωστισμοί και δεν επιτρέπεται να νομίζουμε ότι το πρόβλημα τελείωσε» πρόσθεσε ο κ. Σύψας.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση στο δεύτερο κύμα θα έχουμε εκατοντάδες κρούσματα κορωνοϊού καθημερινά. Μιλώντας δε για τις τοπικές εστίες μολύνσεων, όπως τα κρούσματα σε εργοστάσιο στην Καβάλα, αλλά και τον γάμο στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Σύψας τόνισε τη σημασία της χρήσης μάσκας και τήρησης αποστάσεων.

Αποστάσεις και μάσκα θα αναστρέψουν την άνοδο κρουσμάτων

«Τα μέτρα πρέπει να τηρούνται. Αν δεν τηρούμε το μέτρο της απόστασης θα έχουμε προβλήματα. Η μάσκα είναι συμπληρωματικό στοιχείο της απόστασης» επανέλαβε για μια ακόμη φορά ο λοιμωξιολογός. «Αν σήμερα προσπαθήσουμε όλοι οι Έλληνες και κρατάμε τις αποστάσεις και φοράμε τη μάσκα, θα αναστραφεί ταχύτατα αυτή η άνοδος της επιδημίας. Θα έχουμε ένα πολύ καλό Αύγουστο. Δεν είναι αργά» συμπλήρωσε.

Κλείνοντας, ο λοιμωξιολόγος σημείωσε πως η κυβέρνηση εξετάζει ήδη ακόμη πιο αυστηρά μέτρα. «Δε θέλω ούτε να τα συζητήσω. Δεν είναι σωστό μέσα στον Αύγουστο να λάβουμε μέτρα που θα έχουν πολύ κακό αντίκτυπο στην οικονομία της Ελλάδας» σημείωσε ωστόσο ο κ. Σύψας.

Τοπικά lockdown και «λουκέτα» αν επιμείνουν τα κρούσματα κορωνοϊού

Τα μέτρα θα ληφθούν αν συνεχιστεί η καθημερινή αύξηση κρουσμάτων και η αυξητική τάση της καμπύλης της επιδημίας. Υπάρχει ενδεχόμενο τοπικών lockdown για την ανάσχεση της μετάδοσης του κορωνοϊού και «λουκέτων» σε καταστήματα. Όπως εκτιμά όμως ο καθηγητής, δεν θα χρειαστεί να ληφθούν, εφόσον όλοι κατανοήσουμε τον κίνδυνο.

Ο λοιμωξιολόγος τόνισε πως η διασπορά του κορωνοϊού είναι ιδιαίτερα αυξημένη μεταξύ των νέων ανθρώπων. Εκείνο όμως που για τον ίδιο είναι «ιδιαίτερα ανησυχητικό» είναι τα ορφανά κρούσματα, που δείχνουν πως ο κορωνοϊός μπορεί να βρίσκεται οπουδήποτε μέσα στην κοινότητα.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share