Παρασκευή, 07 Μαΐου 2021

Κορωνοϊός: Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους

Το ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς

31 Ιουλίου 2020 19:21
Κορωνοϊός: Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Υποχρεωτική θα είναι από αύριο (1/8) η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους λόγω κορωνοϊού, όπως ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Όπως ανέφερε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, που προέβη σε έκτακτη ενημέρωση μετά τα τελευταία νούμερα του ΕΟΔΥ, το μέτρο αυτό θα ισχύσει για όλους τους κλειστούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων των χώρων λατρείας, με εξαίρεση την εστίαση και ιατρικές εξαιρέσεις, όπως άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, ή παιδιά 3 ετών και κάτω.

Το δεύτερο μέτρο, είναι η αναστολή επισκεπτηρίων σε δομές ευάλωτων ομάδων, νοσοκομεία και γηροκομεία έως τις 15/8, ενώ δεν επιτρέπεται η επίσκεψη ιατρικών επισκεπτών έως την ίδια ημέρα.

Παράλληλα, για τους γάμους, τις βαπτίσεις και τις κηδείες θεσπίζεται όριο στα 100 άτομα, με όλα τα υγειονομικά μέτρα που προβλέπονται.

Επίσης, υπάρχει πια απαγόρευση όρθιων πελατών σε καταστήματα διασκέδασης, έχοντας τη δυνατότητα μετατροπής χρήσης σε τραπεζοκαθίσματα, ενώ παρατείνονται τα μέτρα τήρησης αποστάσεων στις παραλίες.

Στη συνέχεια, ο κ. Χαρδαλιάς είπε πως παρατείνεται έως τις 15/8 η αναστολή πτήσεων σε Τουρκία, Αλβανία και Σκόπια, ενώ υπάρχει στο ίδιο διάστημα ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας και σε ανοιχτούς χώρους όταν δεν είναι εφικτή η τήρηση αποστάσεων.

Κορωνοϊός: Κακουργηματική δίωξη και κίνδυνος για ισόβια στους γιατρούς της κλινικής του Περιστερίου

Σε πολύ δύσκολη θέση βρίσκονται γιατροί και στελέχη της ιδιωτικής κλινικής «Ταξιάρχαι» του Περιστερίου, με τους ίδιους να βλέπουν τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών, Νίκο Αντωναράκο, να ασκεί κακουργηματική δίωξη, κινδυνεύοντας μέχρι και με ισόβια.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο Εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη για κακουργηματικού βαθμού παραβίαση του άρθρου 285 του Ποινικού Κώδικα, που αφορά τη μη τήρηση μέτρων για την αποφυγή μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών, ενώ νωρίτερα κατασχέθηκαν έγγραφα στην έρευνα.

Στην ιδιωτική Κλινική στο Περιστέρι, στην οποία μετέβαιναν και ασθενείς για διαδικασία αιμοκάθαρσης, εντοπίστηκαν τον περασμένο Απρίλιο περίπου 35 κρούσματα θετικά στον κορωνοϊό, εκ των οποίων 13 οδήγησαν στον θάνατο των φορέων. Ο κ. Αντωναράκος διενέργησε προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση του νοσοκομείου, μετά από εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Βαγγέλη Ιωαννίδη, στο πλαίσιο της οποίας εξέτασε περισσότερους από 25 μάρτυρες, συγκέντρωσε στοιχεία από τα αρχεία της κλινικής, από τα αποτελέσματα της αυτοψίας της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και από τα πορίσματα που συνέταξαν οι αρμόδιες Υγειονομικές Αρχές όσον αφορά στην τήρηση των πρωτοκόλλων για την αποφυγή μετάδοσης του ιού.

Πριν ένα μήνα ο Εισαγγελέας αφού είχε αξιολογήσει το υλικό που είχε στη διάθεσή του, κάλεσε σε εξηγήσεις πέντε στελέχη και γιατρούς της κλινικής οι οποίοι παρέδωσαν υπομνήματα με τις θέσεις τους. Σύμφωνα με όσα είχε υποστηρίξει και με ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος της κλινικής «Ταξιάρχαι», το νοσοκομείο τήρησε όλα τα μέτρα προστασίας με βάση τα σχετικά πρωτόκολλα. Η επίσημη θέση της κλινικής ήταν ότι υπεύθυνος για την διασπορά του ιού ήταν εξωτερικός ασθενής που πήγε προσβεβλημένος ήδη με τον ιό, για αιμοκάθαρση. Η κλινική έχει υποστηρίξει πως όλα τα κρούσματα που εντοπίστηκαν στη συνέχεια, αφορούσαν περιπτώσεις που σχετίζονταν μόνο με το τμήμα τεχνητού νεφρού και κανέναν άλλον χώρο της κλινικής.

Οι κατηγορούμενοι για την κλινική «Ταξιάρχαι» είναι αντιμέτωποι ακόμη και με ισόβια κάθειρξη καθώς το άρθρο 285 προβλέπει ποινή κάθειρξης έως 10 ετών σε όποιον ευθύνεται για μετάδοση ασθένειας σε άνθρωπο, τουλάχιστον 10 ετών αν προκλήθηκε θάνατος αλλά και ισόβια κάθειρξη αν η πράξη οδήγησε σε θάνατο μεγάλου αριθμού ανθρώπων.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share