Σάββατο, 11 Ιουλίου 2020

Στους 173 οι νεκροί από κορωνοϊό - Κατέληξε 79χρονη στο «Σωτηρία»

Συμβαίνει τώρα!

25 Μαΐου 2020 20:50
Στους 173 οι νεκροί από κορωνοϊό - Κατέληξε 79χρονη στο «Σωτηρία»
Αρθρογράφος: Ραφαήλ Αλαγάς
ΡΑΦΑΗΛ ΑΛΑΓΑΣ

Follow us on Google News

Στους 173 βρίσκονται πια οι νεκροί από κορωνοϊό στην χώρα μας, με μια 79χρονη να καταλήγει στο νοσοκομείο «Σωτηρία».

Η ηλικιωμένη απεβίωσε στις 17:05 τη Δευτέρα (25/5). Η ίδια, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, είχε υποκείμενο νόσημα, ενώ ραγδαίες είναι οι εξελίξεις για το φάρμακο.

Κορωνοϊός: Ένας νέος θάνατος στην Ελλάδα - 4 νέα κρούσματα και 2.882 συνολικά

Ένας νέος θάνατος από κορωνοϊό υπάρχει στην χώρα μας, ενώ τα νέα κρούσματα είναι 4, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του Σωτήρη Τσιόδρα για το Υπουργείο Υγείας, ενώ γνωστά έγιναν τα 29 τεστ σε υγειονομικούς του ΠΑΓΝΗ.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2.882, εκ των οποίων το 55.2% αφορά άνδρες.

Από αυτά, 627 (21.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1640 (56.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

18 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 5 (27.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 83.3% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

101 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 1 ακόμα καταγεγραμμένο θάνατο και 172 θανάτους συνολικά στη χώρα. Οι 51 ήταν γυναίκες (29.7%) και οι υπόλοιποι άνδρες.

Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 94.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Έχουν συνολικά ελεγχθεί 155.037 κλινικά δείγματα.

Άρση μέτρων: Για αυτό ανοίγουν αργότερα τα γυμναστήρια

Τα γυμναστήρια είναι από... τους τελευταίους τροχούς της αμάξης, αν όχι ο τελευταίος, στην άρση των μέτρων του κορωνοϊού και στην τελευταία ενημέρωση εξηγήθηκε ο λόγος, που αυτά ανοίγουν πιο αργά.

Ο Δημήτρης Χατζηγεωργίου, διευθυντής της Διεύθυνσης Υγειονομικού (ΔΥΓ) του ΓΕΑ, υποπτέραρχος και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, όταν ρωτήθηκε για το πότε θα ανοίξουν τα γυμναστήρια, τόνισε:

«Είναι δύο διαφορετικά πράγματα τα ξενοδοχεία από τα γυμναστήρια. Τα γυμναστήρια είναι ένας χώρος ο οποίος έχει υψηλό ρίσκο. Είναι πολλοί άνθρωποι μαζί, οι αναπνοές είναι έντονες και η εκπομπή σωματιδίων της αναπνοής γίνεται σε μεγάλο βαθμό. Δεν θα θέλαμε να είναι από τους χώρους που θα ανοίξουν, παρά μόνο προς το τέλος, όταν θα είμαστε έτσι πολύ σίγουροι. Και επίσης, είναι και το θέμα του εξαερισμού και του κλιματισμού μέσα στον χώρο του γυμναστηρίου».

Στο μεταξύ, οδηγίες για το πώς θα λειτουργούν τα γυμναστήρια της χώρας μόλις αυτά ανοίξουν τις πόρτες τους για το κοινό έδωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας. Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, ο αριθμός των παρευρισκομένων θα καθορίζεται από τα τετραγωνικά του εκάστοτε γυμναστηρίου. Ακόμη, ο κάθε αθλούμενος θα πρέπει να ενημερώνει προηγουμένως τους υπεύθυνους του γυμναστηρίου ότι θα πάει για προπόνηση. Την ίδια ώρα, καθορίζεται ότι η απόσταση ανάμεσα στα όργανα, όπως είναι οι διάδρομοι, θα είναι τα δύο μέτρα, ενώ ο Νίκος Χαρδαλιάς επεσήμανε, ότι θα έχουμε για καιρό ακόμη μαζί μας τον κορωνοϊό.

Αναλυτικά τα μέτρα του ΕΟΔΥ για τα γυμναστήρια

Χώρος γυμναστηρίου

Ανάρτηση, στην είσοδο και σε εμφανή σημεία εσωτερικά του γυμναστηρίου, οδηγιών που αφορούν:

- στους κανόνες αναπνευστικής υγιεινής
- στην εφαρμογή της υγιεινής των χεριών
- στα συμβατά συμπτώματα για COVID-19 λοίμωξη
- ταυτόχρονη παρουσία αριθμού ατόμων ανάλογα με τα τετραγωνικά (αθλούμενοι και προσωπικό)
- είσοδος των αθλουμένων με προ συνεννόηση και με πλήρη καταγραφή των - προσωπικών στοιχείων (ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο) καθώς και του είδους και της διάρκειας της άσκησης

Πρόβλεψη για επάρκεια υγειονομικού υλικού

- αλκοολούχο αντισηπτικό
- χειρουργικές μάσκες
- γάντια μιας χρήσης
- τοποθέτηση κλειστών ποδοκίνητων κάδων σε εμφανή σημεία
- απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρων ανάμεσα στα όργανα (πχ διάδρομοι)
- καθαρισμός /απολύμανση των οργάνων με καθαριστικό/απολυμαντικό, σύμφωνα με - τις οδηγίες του κατασκευαστή, μετά από κάθε χρήση
- απαγόρευση χρήσης αποδυτηρίων, ντους, σάουνας. Προτείνεται η τοποθέτηση - καρέκλας δίπλα από κάθε όργανο στην οποία ο αθλούμενος τοποθετεί τα ρούχα και το σάκο μεταφοράς τους

Χρήση της τουαλέτας με προδιαγραφές

- κλείσιμο της λεκάνης και στη συνέχεια ο συνήθης καταιωνισμός νερού
σύστημα αυτόματης απελευθέρωσης χλωρίου ταυτόχρονα με τον καταιωνισμό του νερού
- νιπτήρας με υγρό σαπούνι με αντλία
- χειροπετσέτες
- ποδοκίνητος κλειστός κάδος απορριμμάτων
- τήρηση μέτρων φυσικής απόστασης (στην είσοδο της τουαλέτας)

Τα μέτρα για το προσωπικό στα γυμναστήρια

- υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλη τη διάρκεια της εργασίας τους
- εκπαίδευση, εξοικείωση και συχνή εφαρμογή της υγιεινής των χεριών
- εκπαίδευση, εξοικείωση και σωστή εφαρμογή της αναπνευστικής υγιεινής
- αποχή από την εργασία σε περίπτωση ασθένειας
- άμεση απομάκρυνση από τα χώρο στην περίπτωση που παρουσιάσουν συμπτώματα (πυρετό, βήχα, δύσπνοια) συμβατά με COVID-10 λοίμωξη κατά τη διάρκεια της - εργασίας του εάν ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου πρόβλεψη για ανάθεση - καθηκόντων με χαμηλό κίνδυνο έκθεσης

Τα μέτρα για τους αθλούμενους στα γυμναστήρια

- χρήση του κοντινότερου στον τόπο κατοικίας γυμναστηρίου
- μετακίνηση κατά προτίμηση με τα πόδια ή προσωπικό μεταφορικό μέσο
- χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού ή/και πλύσιμο των χεριών πριν την έναρξη και στο τέλος της άσκησης καθώς και πριν από κάθε μετακίνηση σε άλλο όργανο γυμναστικής
- εφαρμογή κανόνων φυσικής απόστασης
- χρήση προσωπικών ειδών υγιεινής (πχ πετσέτα)
- χρήση ατομικών οργάνων γυμναστικής εάν είναι εφικτό από το μέγεθός τους (πχ μπάλες, λάστιχα, στρώματα)
- πλύσιμο των ρούχων, πετσετών που χρησιμοποιήθηκαν στο γυμναστήριο στο πλυντήριο με κοινό απορρυπαντικό, σε υψηλή θερμοκρασία (60 βαθμούς C)
- αποφυγή της γυμναστικής σε κλειστό χώρο, την τρέχουσα φάση της επιδημίας, εάν το άτομο ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share