Δευτέρα, 06 Μαΐου 2024

Ένοπλη επίθεση σε ελληνικό πλοίο στο Καμερούν: Όμηροι 5 Έλληνες ναυτικοί! Τραυματίστηκε ένας! (Video)

Συναγερμός!

31 Δεκεμβρίου 2019 09:22
Ένοπλη επίθεση σε ελληνικό πλοίο  στο Καμερούν: Όμηροι 5 Έλληνες ναυτικοί! Τραυματίστηκε ένας! (Video)

Ένοπλη επίθεση δέχθηκε, τα ξημερώματα της Τρίτης, ελληνικό πλοίο στο Καμερούν, με συνέπεια την ομηρία οχτώ ναυτικών, των πέντε εξ αυτών Ελλήνων, από τα 28 συνολικά μέλη του πληρώματός του. Κατά την επίθεση ένας Έλληνας ναυτικός τραυματίστηκε. Ραγδαίες εξελίξεις υπάρχουν και στην υπόθεση ομηρίας των Ελλήνων ναυτικών στο Τζιμπουτί!

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας, πρόκειται για το υπό Ελληνική σημαία δεξαμενόπλοιο HAPPY LADY το οποίο βρίσκονταν αγκυροβολημένο 2 ναυτικά μίλια από το λιμάνι Limboh στο Καμερούν.

Εξ αυτών οι πέντε είναι Έλληνες υπήκοοι, οι δύο υπήκοοι Φιλιππίνων και ένας υπήκοος Ουκρανίας, ενώ από το περιστατικό σημειώθηκε ο τραυματισμός του Έλληνα υπηκόου.

Αμέσως μόλις έγινε γνωστό το περιστατικό στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής ενημερώθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών.

Από την πρώτη στιγμή ενημερώθηκε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, ο οποίος και έδωσε εντολή στις αρμόδιες Διευθύνσεις του ΥΝΑΝΠ να παρακολουθούν στενά το θέμα σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών και την διαχειρίστρια εταιρία.

Αγωνία για πέντε Έλληνες ναυτικούς-ομήρους στο Τζιμπουτί: «Δεν έχουμε τίποτα να φάμε...»

Αγανακτισμένοι είναι οι πέντε Έλληνες ναυτικοί, οι οποίοι τους τελευταίους μήνες έχουν εγκλωβιστεί σε ένα ασύλληπτο θρίλερ. Παραμένουν εδώ και 100 περίπου ημέρες σε καθεστώς ιδιότυπης ομηρίας και υπό άθλιες συνθήκες στο πλοίο «Πτολεμαίος» στα ανοιχτά του Τζιμπουτί!

Οι αρχές της χώρας το έχουν δεσμεύσει λόγω οφειλών του πλοιοκτήτη και οι πέντε ναυτικοί, απευθύνουν δραμτική έκκληση για τον επαναπατρισμό τους. Ενώ από την μια χαρήκαμε για την επιστροφή του Έλληνα ναυτικού που έπεσε όμηρος στο Τόγκο, η αγωνία μας εντείνεται για αυτούς τους πέντε.

«Εγκατάλειψη, θυμό, αγανάκτηση. Γιατί είμαστε άδικα, χωρίς αιτία αιχμάλωτοι, μακριά από τα σπίτια μας», είναι τα λόγια του ενός από τους πέντε στην κάμερα του Open.

To τραγικό της υπόθεσης έγκειται και στο ότι οι προμήθειες των ναυτικών τελειώνουν και μαζί με αυτές η ελπίδα τους να βρεθούν κοντά στις οικογένειές τους για τις ημέρες των γιορτών.

«Οι συνθήκες εδώ μέσα είναι άθλιες. Έχουμε γεμίσει σκουπίδια, μύγες, τα τρόφιμα είναι ελάχιστα. Για τα Χριστούγεννα δεν υπάρχει τίποτα να φάμε. Ένα ελάχιστο κρέας και τίποτα άλλο», συμπληρώνει ο ναυτικός.

Το πλοίο βρίσκεται αγκυροβολημένο τρία μίλια από το λιμάνι του Τζιμπουτί, οι Αρχές όμως δεν το αφήνουν να ελλιμενιστεί, κρατώντας τους ναυτικούς εδώ και τρεις μήνες σε αυτή την ιδιότυπη ομηρία.

Στα πάτρια εδάφη ο Έλληνας ναυτικός που απήχθη από πειρατές!

Σε κλίμα συγκίνησης υποδέχθηκαν οι δικοί του μαζί με δεκάδες άλλους Έλληνες, τον Έλληνα ναυτικό που απήχθη από πειρατές στο Τογκό. Μετά από σαράντα μέρες έβαλε ένα τέλος στο μαρτύριο που ζούσε, και είναι πλέον σώος στην αγκαλιά της μητέρας του!

Μάλιστα έκανε και τις πρώτες δηλώσεις του σε συνομιλία με τον πατέρα του, οι οποίες συγκινούν. Από την τραγωδία δεν τα κατάφεραν όλοι, αφού ένας από τους ομήρους, όπως είπε, είναι νεκρός.

Στο αεροδρόμιο τον υποδέχθηκαν τα μέλη της οικογένειάς του, που του έδωσαν και μια ελληνική σημαία.

Πάτησε σε πάτρια εδάφη ο Έλληνας ναυτικός που είχε πέσει όμηρος στα χέρια πειρατών!

Χριστουγεννιάτικο θαύμα! Ελεύθερος ο 20χρονος ναυτικός που απήχθη στο Τόγκο! (video)

Ελεύθερος αφέθηκε ο Έλληνας ναυτικός, ο οποίος κρατείτο όμηρος με ακόμα τρία μέλη του ελληνόκτητου πληρώματος πετρελαιοφόρου, το οποίο δέχτηκε επίθεση από πειρατές στο Τόγκο, στις 4 Νοεμβρίου.

Ο Έλληνας ναυτικός είναι δόκιμος μηχανικός και μόλις 20 χρονών. Η οικογένειά του, στο άκουσμα της είδησης της απαγωγής του σήμανε συναγερμό, καθώς ο νεαρός αντιμετωπίζει χρόνιο πρόβλημα υγείας.

Η εταιρία που διαχειρίζεται το πλοίο, με ανακοίνωσή της έκανε γνωστό ότι οι τρεις από τους τέσσερις ομήρους που είχαν απηχθή αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ ο τέταρτος έχασε τη ζωή του. Τα αίτια του θανάτου του δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά, ωστόσο τα στοιχεία δείχνουν ότι πέθανε από ασθένεια και όχι από τους πειρατές.

Για τους υπόλοιπους τρεις -που είναι καλά στην υγεία του- έχουν αρχίσει οι διαδικασίες για την επιστροφή τους στις πατρίδες τους. Ο ένας είναι ο 20χρονος Έλληνας, ενώ οι άλλοι δύο είναι από τη Γεωργία και τις Φιλιππίνες.

Υπενθυμίζεται ότι η επίθεση σημειώθηκε την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου, 66 ναυτικά μίλια νότια του πετρελαϊκού τερματικού σταθμού ανοικτά της νήσου Μπόνι.

Ναυτικός

Η ανακοίνωση της εταιρίας:

Η European Products Carriers Ltd., διαχειρίστρια εταιρία του πετρελαιοφόρου «Elka Aristotle», που δέχθηκε επίθεση από πειρατές Τόγκο, στις 4 Νοεμβρίου, κατά την οποία τέσσερα μέλη του πληρώματος απήχθησαν, αναφέρει ότι τρεις εξ αυτών είναι πλέον ελεύθεροι.

«Είναι ασφαλείς και καλά, είχαν ιατρικούς ελέγχους και επί του παρόντος ενημερώνονται από τις τοπικές αρχές πριν επιστρέψουν στην πατρίδα τους στις Φιλιππίνες, την Ελλάδα και τη Γεωργία αντίστοιχα. Οι οικογένειές τους ενημερώνονται για την κατάστασή τους» αναφέρει η εταιρία.

«Ωστόσο, με μεγάλη θλίψη πρέπει να ανακοινώσουμε ότι το τέταρτο μέλος του πληρώματος, ένας υπήκοος Φιλιππίνων, που απήχθη και κρατήθηκε όμηρος, πέθανε» τονίζει η ανακοίνωση.

«Μια ολοκληρωμένη έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη για τις συνθήκες του θανάτου του, αλλά όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι απεβίωσε από ασθένεια και όχι από κάποιον χειρισμό των πειρατών.

Τέλος, η εταιρία ζητά από όλους τον σεβασμό σε όλες τις οικογένειες που εμπλέκονται στην υπόθεση.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share