Παρασκευή, 17 Μαΐου 2024

Γιατί οι φωτιές στον Αμαζόνιο επηρεάζουν όλο τον πλανήτη; (Video)

Τι συμβαίνει ακριβώς;

26 Αυγούστου 2019 15:12
Γιατί οι φωτιές στον Αμαζόνιο επηρεάζουν όλο τον πλανήτη; (Video)

Ο μεγαλύτερος πνεύμονας της γης ο Αμαζόνιος τις τελευταίες ημέρες έχει δεχτεί την μεγαλύτερη καταστροφή μετά τις φωτιές! Γιατί όμως οι φωτιές στον Αμαζόνιο επηρεάζουν όλο τον πλανήτη;

Τους τελευταίους μήνες έχουν εκδηλωθεί χιλιάδες φωτιές στη Βραζιλία, πολλές εκ των οποίων κατακαίουν το μεγαλύτερο τροπικό δάσος βροχής του πλανήτη μας.

Η καύση αυτή απελευθερώνει, όπως είναι άλλωστε λογικό, και ανησυχητική ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Συμβαίνει κάθε χρόνο;

Ναι, οι πυρκαγιές αυτές είναι συνηθισμένο φαινόμενο. Η διαφορά είναι ότι φέτος ορισμένες περιοχές έχουν επηρεαστεί πολύ περισσότερο από το φυσιολογικό.

Οι περισσότερες πυρκαγιές προκαλούνται από αγρότες και κτηνοτρόφους που θέλουν να «καθαρίσουν» την περιοχή για τις καλλιέργειες ή τη βοσκή των ζώων τους.

Την ίδια ώρα, φωτιές βάζουν και ορισμένοι καταπατητές, οι οποίοι ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να εκμεταλλευτούν τις καμένες εκτάσεις.

Είναι ευρέως αποδεκτό ότι πίσω από την πλειοψηφία των πυρκαγιών κρύβεται «ανθρώπινο χέρι» -σε αντίθεση με τις πρόσφατες φωτιές σε Σιβηρία και Αλάσκα, που προκλήθηκαν από κεραυνούς.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικής Έρευνας της Βραζιλίας, το οποίο παρακολουθεί στενά την αποψίλωση των δασών, εκτιμά πως κατά τη διάρκεια της χρονιάς εκδηλώθηκαν 76.720 φωτιές.

Όπως εξηγεί το Associated Press, o αριθμός αυτός είναι αυξημένος κατά 85% σε σχέση με πέρσι.

Οι 40.341 πυρκαγιές έχουν εκδηλωθεί στην περιοχή του Αμαζονίου. Η υπηρεσία δεν έχει ακόμη στη διάθεσή της τη συνολική έκταση της περιοχής που έχει καεί αλλά τονίζει πως ο ρυθμός αποψίλωσης έχει αυξηθεί φέτος.

Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι 9.250 τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους χάθηκαν από την 1 Ιανουαρίου μέχρι την 1η Αυγούστου του 2019. Μεγάλες πυρκαγιές μαίνονται, επίσης, στη Βολιβία, την Παραγουάη και την Αργεντινή.

Μήπως πρέπει να ανησυχούμε για το οξυγόνο;
Όχι. Πολλοί υποστηρίζουν ότι ο Αμαζόνιος παράγει το 20% του οξυγόνου του πλανήτη. Ωστόσο, ερευνητές όπως ο Μάικλ Μαν και ο Τζόναθαν Φόλεϊ υποστηρίζουν πως το ποσοστό αυτό είναι μάλλον υπερβολικό. Εκτιμούν, μάλιστα, πως πιο ρεαλιστικό νούμερο είναι το 6%. Παρόλα αυτά, ακόμη και αν το 20% ήταν ακριβές, ο πλανήτης μας δεν θα αντιμετώπιζε πρόβλημα έλλειψης οξυγόνου.

Άλλωστε, οξυγόνο παράγουν και οι γεωργικές καλλιέργειες -ενδεχομένως και σε μεγαλύτερη ποσότητα.

Γενικώς, όμως, πρέπει να ανησυχούμε;
Ναι και μάλιστα πολύ. Οι φωτιές αυτές καταστρέφουν τον μεγαλύτερο ταμιευτήρα άνθρακα στον κόσμο και έναν τόπο που φιλοξενεί σπάνια βιοποικιλότητα.

Μάλιστα, σύμφωνα με τoν «Guardian», προβληματισμό προκαλεί και το γεγονός ότι εμφανίζεται μια αύξηση αποψίλωσης των δασών. Τι σημαίνει αυτό; Πως σε μια περίοδο που ο πλανήτης χρειάζεται δισεκατομμύρια παραπάνω δέντρα για να απορροφηθεί το διοξείδιο του άνθρακα, χάνεται το μεγαλύτερο δάσος της βροχής.

Να ήταν μόνο η Ελλάδα: Η τραγωδία στον Αμαζόνιο ξεπερνά κάθε περιβαλλοντική πανωλεθρία!

Η τραγωδία στον Αμαζόνιο ξεπερνά κάθε περιβαλλοντική πανωλεθρία και έχει συγκλονίσει όλο τον πλανήτη! Δεν είναι μόνο η Ελλάδα που έχει καταστραφεί από τις πυρκαγιές που ξεσπάνε συνέχεια!

Όταν τον περασμένο Απρίλιο τυλίχτηκε στις φλόγες η Παναγία των Παρισίων, τα παγκόσμια μέσα ενημέρωσης κάλυψαν κάθε λεπτό της καταστροφής και πολλοί εκατομμυριούχοι πρόσφεραν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για την ανακατασκευή του ιστορικού ναού.

Εδώ και 16 ημέρες καίγεται αδιάκοπα το μεγαλύτερο τροπικό δάσος του πλανήτη, αυτό το οποίο παράγει το 20% του οξυγόνου της γης, και λίγοι από εμάς έχουμε καταλάβει τι πραγματικά σημαίνει αυτό. Τεράστια οικολογική καταστροφή στον "τελευταίο παράδεισο"!

Μεγάλο μέρος της Βραζιλίας έχει τυλιχτεί τις τελευταίες μέρες από νέφος (φωτο), εξαιτίας του καπνού, το Σάο Πάολο υποφέρει από διακοπές ρεύματος, ενώ η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα σε όλη τη Νότια Αμερική βρίσκεται πλέον σε πολύ ανησυχητικά επίπεδα.

Τα αίτια των πυρκαγιών και ο ρόλος του Ζαΐχ Μπολσονάρου

Δεν είναι λίγοι αυτοί που για την τεράστια αυτή καταστροφή κατηγορούν τον νέο ακροδεξιό Πρόεδρο της Βραζιλίας, ο οποίος εξαρχής έχει αντιμετωπίσει με σκεπτικισμό τα «καμπανάκια» των επιστημόνων για την απειλή της κλιματικής αλλαγής, ενώ έχει τονίσει επανειλημμένα ότι το τροπικό δάσος του Αμαζονίου αποτελεί πόρο που ανήκει στη χώρα του και επαφίεται στους Βραζιλιάνους να αποφασίσουν πώς θα τον αξιοποιήσουν.

Σύμφωνα με τους ειδικούς τα αίτια για τις πυρκαγιές αυτές είναι η ξηρασία -σε πολλές περιοχές δεν έχει βρέξει για πάνω από τρεις μήνες- αλλά και οι μεγαλοϊδιοκτήτες γης και οι διάφοροι καταπατητές, οι οποίοι προκαλούν πυρκαγιές για να πληθύνουν τα εδάφη τους.

Ο Μπολσονάρου, πάντως, χθες κατηγόρησε τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, ότι βάζουν φωτιές στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου προκειμένου να πλήξουν την εικόνα της κυβέρνησής του, αφού τους έκοψε τη χρηματοδότηση. Είπε χαρακτηριστικά: «Όλα δείχνουν» ότι ΜΚΟ πηγαίνουν στον Αμαζόνιο «για να βάλουν φωτιές» στο δάσος –παραδέχτηκε, πάντως, πως δεν έχει κανένα στοιχείο που να το αποδεικνύει αυτό.

Εξοργισμένοι οι περιβαλλοντολόγοι και οι ειδικοί για το κλίμα, ωστόσο, απέρριψαν τον ισχυρισμό Μπολσονάρου, ο οποίος στην πραγματικότητα έχει καταργήσει πολλά μέτρα προστασίας του μεγαλύτερου τροπικού δάσους παγκοσμίως:

Αφαίρεσε αρμοδιότητες από το Ινστιτούτο Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων της Βραζιλίας και επέτρεψε τις εξορύξεις στις προστατευμένες περιοχές των ιθαγενών φυλών. Επίσης συγκρούσθηκε ανοικτά με τη Γερμανία και τη Νορβηγία, που από το 2008 στηρίζουν οικονομικά το Ταμείο για την Αμαζονία, το οποίο χρηματοδοτεί τα σχέδια για την προστασία της ζούγκλας και των δασών της Βραζιλίας. Το αποτέλεσμα ήταν οι δύο χώρες αυτές να παγώσουν τις χρηματοδοτήσεις για την προστασία του παγκόσμιου αυτού δασικού πνεύμονα.

Ο μεγαλύτερος «πνεύμονας» του πλανήτη καίγεται, στις αρχές του μήνα 30.000.000 στρέμματα κάηκαν στα δάση της Σιβηρίας, αμέτρητες ήταν φέτος και οι φωτιές στην Ευρώπη και δεν έχουμε παρά να αναρωτιόμαστε πόσο άμεσες θα είναι οι επιπτώσεις όλης αυτής της περιβαλλοντικής καταστροφής στη ζωή την δική μας και των παιδιών μας…

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share