Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Άκης Τσελέντης: «Πλούσια η σεισμική δραστηριότητα τις επόμενες ημέρες»

Ο δήμος Αθηναίων έχει τοποθετήσει προειδοποιητικές κορδέλες σε 75 επικίνδυνα κτίρια!

20 Ιουλίου 2019 15:21
Άκης Τσελέντης: «Πλούσια η σεισμική δραστηριότητα τις επόμενες ημέρες»

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης μιλάει στο μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων για το αν υπάρχει ενδεχόμενο ο χθεσινός σεισμός να διεγείρει γειτονικά ρήγματα.

Oπότε δεν έχει το σεισμικό δυναμικό να δώσει περισσότερα από 5,1 Ρίχτερ, όσο δηλαδή ήταν η σεισμική δόνηση που ταρακούνησε την Αττική με επίκεντρο τη Μαγούλα, το μεσημέρι της Παρασκευής 19//7.

Ωστόσο, τόνισε πως επειδή ήταν μικρό το εστιακό βάθος, αναμένεται μία πλούσια μετασεισμική ακολουθία τις επόμενες εβδομάδες.

Παράλληλα σημείωσε πως, καθώς τη νύχτα υπήρξε μία ύφεση στη μετασεισμική δραστηριότητα, είναι πολύ πιθανό τις επόμενες ώρες να υπάρξει ένα σεισμικό γεγονός μεσαίου μεγέθους, δηλαδή 3,5 - 4 Ρίχτερ.

«Ωρολογιακή βόμβα» τα εγκαταλελειμμένα κτίρια της Αθήνας
Μεγάλες ζημιές υπέστησαν εγκαταλελειμμένα κτίρια της Αθήνας από τον σεισμό που έπληξε την Αττική το μεσημέρι της Παρασκευής, με επίκεντρο τη Μαγούλα.

Αυτά τα κτίρια όπως και τα διατηρητέα ή ακατοίκητα που βρίσκονται σε διάφορα σημεία του Ιστορικού Κέντρου αποτελούν «ωρολογιακή βόμβα» καθώς υπάρχει ο κίνδυνος κατάρρευσης ή πτώσης τμημάτων αυτών ανά πάσα ώρα και στιγμή.

Χαρακτηριστικό είναι ότι την ώρα του σεισμού, τμήμα της πρόσοψης κτιρίου στην Ερμού αποκολλήθηκε κι έπεσε σε αυτοκίνητο που ήταν παρκαρισμένο στο σημείο, γεγονός που αποδεικνύει ότι από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα.

Σύμφωνα με τον δήμο Αθηναίων, αργά το βράδυ της Παρασκευής ολοκληρώθηκε έλεγχος σε 75 τέτοιου τύπου κτίρια, στα οποία τοποθετήθηκαν προειδοποιητικές κορδέλες, ενώ σε 15 από αυτά καταγράφηκαν εκτεταμμένες ζημιές.

Συνεχίζονται οι καταγραφές των ζημιών από τα 5,1 Ρίχτερ!

Τριάντα κλιμάκια μηχανικών του Δήμου Αθηναίων καθώς και συνεργεία της Δημοτικής Αστυνομίας, συνεχίζουν και σήμερα την καταγραφή ζημιών από τη χθεσινή σεισμική δόνηση.

Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Μπρούλιας, έχει θέσει τον μηχανισμό του δήμου Αθηναίων σε επιφυλακή, ενώ επισκέφθηκε με κλιμάκιο στελεχών του δήμου Αθηναίων, σημεία της πόλης που έχουν πληγεί από τον σεισμό.

Σύμφωνα με το συντονιστικό Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, που συνεδρίασε χθες, οι ζημιές είναι περιορισμένες και παρατηρούνται, έως τώρα, σε δεκαπέντε κτίρια σε όλη την πόλη, στη συντριπτική τους πλειονότητα εγκαταλελειμμένα ή ακατοίκητα διατηρητέα. Επίσης σε 75 εγκαταλελειμμένα κτίρια, που ο Δήμος Αθηναίων έχει χαρακτηρίσει ως επικίνδυνα.


Οι έλεγχοι είναι εντατικοί και στους 72 βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου και καταβάλλεται προσπάθεια ώστε να έχουν ολοκληρωθεί έως τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Δήμου, από ελέγχους και αυτοψίες που διενεργήθηκαν έως τώρα από τη Δημοτική Αστυνομία διαπιστώθηκε πτώση σοβάδων και μερική κατάρρευση δομικών στοιχείων κτιρίων σε κτίρια που βρίσκονται: Αιόλου 36 ( Ι.Ν. Αγίας Ειρήνης), Αισχύλου 9, Αρχιμήδους 17, Ερμού 90, Καππαδοκίας 22, Κεραμεικού 50 , Λαμπάκη 49, Μοναστηράκι (Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου), Μυκάλης και Κεραμεικού, Πειραιώς 90, Πραξιτέλους 13, Τριών Ιεραρχών και Πάδοβα, Χρ. Λαδά και Σταδίου, Φυλής 121 και Ψαρών 34.

Σεισμός στην Αττική: Πρόκειται για επανάληψη του σεισμού της Πάρνηθας το 1999!

Την εκτίμησή του ότι τα 5,1 Ρίχτερ που συγκλόνισαν το μεσημέρι της Παρασκευής την Αθήνα ήταν ο κύριος σεισμός εξέφρασε ο καθηγητής Γεωλογίας Δημήτρης Παπανικολάου, κάνοντας λόγο για «επανάληψη του σεισμού της Πάρνηθας το 1999».

Δείτε αναλυτικά στο Athensmagazine.gr:

Σεισμός στην Αττική: "Δύσκολο Σαββατοκύριακο με πολλούς μετασεισμούς!"

Ο καθηγητής σεισμολογίας μιλώντας στην ιστοσελίδα newpost, επεσήμανε πως το σαββατοκύριακο θα είναι δύσκολο με πολλούς δυνατούς μετασεισμούς.

«Τις επόμενες 48 ώρες θα έχουμε ισχυρούς μετασεισμούς, εντάσεως 4 με 4,5 Ρίχτερ», δήλωσε στο Newpost ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος, ο οποίος διευκρίνησε ότι «θα έχουμε ένα δύσκολο Σαββατοκύριακο», με «έντονη μετασεισμική ακολουθία».

Όπως είπε ο σεισμός που ταρακούνησε την Αθήνα είχε επίκεντρο τον ορεινό όγκο της Πάρνηθας πάνω από τη Μάνδρα και τη Μαγούλα.

Ο καθηγητής σημείωσε πως ο σεισμός είναι πιθανόν προέρχεται από τον ίδιο εστιακό χώρο του σεισμού του 1999.

Ο σεισμός ήταν μικρού εστιακού βάθους για αυτό συνοδεύτηκε από μεγάλη ένταση και βοή και έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Αθήνα, όπως εξήγησε ο κ. Παπαζάχος ενώ τόνισε πως το επόμενο 48ωρο θα είναι δύσκολο γιατί θα ακολουθήσουν πολλοί μετασεισμοί.

Επίσης, συνέστησε ψυχραιμία και προσοχή στη φημολογία που μπορεί να εμφανιστεί τις επόμενες ώρες ή ημέρες για επικείμενο μεγάλο σεισμό.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share