Κυριακή, 08 Δεκεμβρίου 2024

Λιθόστρωτα καλντερίμια και πλούσιο φυσικό κάλλος: Το χωριό της Ηπειρού που θεωρείται ένας από τους πιο όμορφους ορεινούς προορισμούς του φθινοπώρου

Ένας μαγευτικός οικισμός που περιμένει να τον ανακαλύψεις

15 Σεπτεμβρίου 2023 10:48
Λιθόστρωτα καλντερίμια και πλούσιο φυσικό κάλλος: Το χωριό της Ηπειρού που θεωρείται ένας από τους πιο όμορφους ορεινούς προορισμούς του φθινοπώρου
Από Ανθή Κουρεντζή

Σκαρφαλωμένο στις πλαγιές των Τζουμέρκων, το χωριό Καλαρρύτες είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1.120 μέτρων, πάνω ακριβώς από απότομη χαράδρα μέσα στην οποία κυλάει ο Καλαρρύτικος ποταμός. Με την ευκαιρία, δείτε το παραμυθένιο χωριό του Ολύμπου που θα ζήλευαν και οι 12 θεοί.

Δεν είναι εύκολη η πρόσβαση εδώ. Από την Άρτα θα χρειαστεί να οδηγήσετε 83 δύσκολα χιλιόμετρα στις πλαγιές των Τζουμέρκων περνώντας από τα χωριά Άγναντα, Πράμαντα και Μελισσουργούς. Η χαράδρα του Καλαρρύτικου ποταμού χωρίζει τους Καλαρρύτες από το διπλανό χωριό, το Συρράκο και ενώ σε ευθεία γραμμή, τα δύο χωριά είναι κοντά (περίπου 1 χιλιόμετρο), στην πραγματικότητα απαιτείται δύσκολη οδήγηση σε στροφές για 23 χιλιόμετρα για να φτάσει κανείς από το ένα χωριό στο άλλο.

Ο καλύτερος και πιο ευχάριστος τρόπος για να επισκεφθείτε το διπλανό χωριό είναι μέσω του μονοπατιού που τα συνδέει. Από τα 1.120 μέτρα υψόμετρο όπου βρίσκονται οι Καλαρρύτες, θα πέσετε στα 900 μέτρα διασχίζοντας τη χαράδρα και θα ξανανεβείτε στα 1.200 μέτρα υψόμετρο στο χωριό Συρράκο. Θα σας πάρει περίπου 1,5-2 ώρες για να φτάσετε από το ένα χωριό στο άλλο, ανάλογα και με τη φυσική σας κατάσταση.

Πιο ψηλά από το χωριό απλώνονται οι ορεινοί όγκοι της Νότιας Πίνδου που χωρίζουν την Ήπειρο από τη Θεσσαλία και αποτελούν ιδανικά βοσκοτόπια. Το κλίμα εδώ είναι ψυχρό και ξηρό, χωρίς σχεδόν καθόλου υγρασία, λόγος για τον οποίο λέγεται ότι το χωριό επισκεπτόταν ο Αλή Πασάς.

Λιθόστρωτα καλντερίμια και πλούσιο φυσικό κάλλος: Το χωριό της Ηπειρού που θεωρείται ένας από τους πιο όμορφους ορεινούς προορισμούς του φθινοπώρου

Οι Καλαρρύτες έχουν πλούσια ιστορία, αφού κατοικήθηκε πρώτα από ημινομαδικές κοινότητες βλάχων. Αργότερα, κατά τον 18ο αιώνα άνθισε στο χωριό η τέχνη της αργυροχρυσοχοΐας αλλά και η επεξεργασία του μαλλιού και του δέρματος και με βάση αυτά τα προϊόντα, οι κάτοικοι οργανώνουν και εμπορικά δίκτυα στα Ιωάννινα και σε πόλεις του εξωτερικού.

Μέχρι και τις αρχές του 20ου αιώνα, το χωριό θα έχει συνεχώς αρκετό πληθυσμό και μάλιστα ιδρύεται εδώ και ελληνικό σχολείο. Μετά την απελευθέρωση της Ηπείρου από τους Οθωμανούς το 1913 και ακόμα περισσότερο κατά τις δεκαετίες του ‘50 και του ‘60, το χωριό θα μείνει με λιγοστούς κατοίκους, αφού οι περισσότεροι αναζήτησαν τις τύχες τους σε μεγάλες πόλεις και πιο εύκολα προσβάσιμα μέρη.

Αυτή η οικονομική άνθιση του παρελθόντος έχει αφήσει κληρονομιά στο χωριό τα ωραία, μεγαλοπρεπή αρχοντικά του, δείγματα της εξαιρετικής ηπειρώτικης αρχιτεκτονικής. Θα δείτε τα σπίτια με τη γκρι πέτρα και τις γκρίζες σκεπές ανάμεσα στα στενά σοκάκια του χωριού. Έξι χιλιόμετρα πριν φτάσετε στους Καλαρρύτες, αξίζει να κάνετε μια στάση στη Μονή Κηπίνας, η οποία είναι χτισμένη στο κοίλωμα ενός κατακόρυφου και απότομου βράχου.

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share