Τρίτη, 23 Ιουλίου 2024

Αργυρούπολη: Το «άγνωστο» χωριό της Κρήτης - Ο μυστικός παράδεισος με τα τρεχούμενα νερά

Το μεγαλείο της φύσης συνεπαίρνει τους πάντες

13 Σεπτεμβρίου 2023 08:07
Αργυρούπολη: Το «άγνωστο» χωριό της Κρήτης - Ο μυστικός παράδεισος με τα τρεχούμενα νερά
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η Αργυρούπολη σε όσους γνωρίζουν το Ρέθυμνο θεωρείται ο προορισμός του νομού με τα γάργαρα νερά. Από τα άγνωστα χωριά της Κρήτης, γενικότερα, στο ευρύ κοινό, είναι ένα μέρος που μαγεύει τον επισκέπτη με εικόνες με όλο το μεγαλείο της φύσης να συνεπαίρνουν τους πάντες. Πάμε να γνωρίσουμε τον μυστικό παράδεισο με τα τρεχούμενα νερά.

Σε απόσταση μόλις 25 χλμ. από την πόλη του Ρεθύμνου με τη διαχρονική γοητεία, στην ενδοχώρα του νομού, η Αργυρούπολη είναι χτισμένη σε υψόμετρο 260 μέτρων εκεί που βρισκόταν κατά την αρχαιότητα η πόλη Λάππα, ενώ αποτελεί στην κυριολεξία την έκπληξη του νομού, για όσους δεν την έχουν επισκεφτεί ήδη. Με την ευκαιρία, δείτε το ελληνικό χωριό με το πιο όμορφο ηλιοβασίλεμα.

Αργυρούπολη: Το χωριό στο Ρέθυμνο που θα σας εκπλήξει ευχάριστα

Πρόκειται για ένα ιστορικό μέρος γεμάτο με ίχνη τόσο αρχαίου, όσο και νεότερου πολιτισμού, τα οποία είναι ορατά τόσο μέσα στο χωριό, όσο και στην ευρύτερη περιοχή. Τμήματα της αρχαίας πόλης, ρωμαϊκά κατάλοιπα, ενετικά κτίσματα και βυζαντινές εκκλησίες συνθέτουν το ενδιαφέρον ιστορικό παζλ του χωριού.

Αργυρούπολη Ρεθύμνου
Αργυρούπολη Ρεθύμνου

Στα όσα σίγουρα αξίζει να δει κανείς από κοντά η παλιά συνοικία, γνωστή και ως Άνω Πόλη -το χωριό διακρίνεται σε δύο οικισμούς, το Άνω και κάτω χωρί- με τα χαρακτηριστικά σπίτια σε κρητικό στυλ να συμπορεύονται αρμονικά στο χρόνο με βενετσιάνικης αρχιτεκτονικής αρχοντικά και ερειπωμένα κτίρια με ρωμαϊκά ψηφιδωτά.

Στην κεντρική πλατεία του χωριού το ενδιαφέρον κεντρίζουν ο ναός του Αγίου Ιωάννη του 18ου αιώνα, καθώς και το λαογραφικό μουσείο και φυσικά οι παραδοσιακές, οικογενειακές ταβέρνες που σερβίρουν νόστιμα και τοπικά, παραδοσιακά πιάτα.

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του χωριού και ο φυσικός του πλούτος με φυσικές πηγές και έναν καταρράκτη να αποτελούν και τη δημοφιλέστερη ατραξιόν. Γνωστές και ως πηγές Αγίας Δύναμης -το νερό προέρχεται από μια κοντινή σπηλιά, μέσα στην οποία υπάρχει το μικρό παρεκκλήσι της Αγίας Δύναμης- ξεχωρίζουν για το κατάφυτο τοπίο τους, με τα νερά του ποταμού Μουσέλα να πρωταγωνιστούν στο όλο σκηνικό.

Λίγο έξω από ο χωριό δεσπόζει ο ναός των Πέντε Παρθένων λαξευμένος σε φυσικό βράχο, από τα πιο σημαντικά προσκυνήματα της Δυτικής Κρήτης, ενώ από το χωριό ξεκινούν και πεζοπορικά μονοπάτια, μέσα στον υπέροχο φυσικό πλούτο της κρητικής γης, που οδηγούν προς τη Λίμνη Κουρνά, το παραθαλάσσιο χωριό της Γεωργιούπολης και τις εκβολές του Αλμυρού ποταμού με φυσικό σκηνικό τα επιβλητικά Λευκά Όρη.

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share