Τρίτη, 03 Οκτωβρίου 2023

Θα το ζήλευσαν και οι 12 θεοί: Το παραμυθένιο χωριό του Ολύμπου που λέγεται και «μπαλκόνι» στο Αιγαίο

Όμορφο, γραφικό και αξίζει να το επισκεφτείς έστω και μια φορά στην ζωή σου

14 Σεπτεμβρίου 2023 18:20
Θα το ζήλευσαν και οι 12 θεοί: Το παραμυθένιο χωριό του Ολύμπου που λέγεται και «μπαλκόνι» στο Αιγαίο
Από Ανθή Κουρεντζή

Ο Παλαιός Παντελεήμονας είναι ένα γραφικό χωριό νότια της Πιερίας, 400 χλμ απόσταση από την Αθήνα, πολύ κοντά στην εθνική οδό, μόλις 3,5χλμ και μία ώρα από τη Θεσσαλονίκη . Οι πρώτες εικόνες που αντικρίζει κανείς ερχόμενος εδώ τον εντυπωσιάζουν και τον αποζημιώνουν. Με την ευκαιρία, δείτε 3 ελληνικά χωριά ξεχασμένα στον χρόνο.

Ο Παλαιός Παντελεήμονας έχει χαρακτηρισθεί από το 1978 ως παραδοσιακός οικισμός με τα χαρακτηριστικά της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρωπαϊκής Ένωσης . O παραδοσιακός οικισμός βρίσκεται στις παρυφές του Κάτω Ολύμπου στο Ανατολικό του τμήμα, σε υψόμετρο 500m και σε πολύ μικρή απόσταση από την θάλασσα (4km). Το χωριό κράτησε τον παραδοσιακό του χαρακτήρα και είναι σήμερα ένα κόσμημα και σημείο αναφοράς Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής στην Βόρεια Ελλάδα . Φτάνοντας στο Μακεδονικής αρχιτεκτονικής αυτό χωριό θα πρέπει να σταθμεύσετε το αυτοκίνητο σας στις θέσεις που έχουν κατασκευαστεί, γιατι στον παραδοσιακό οικισμό δεν επιτρέπεται να κυκλοφορούν αυτοκίνητα.

Θα το ζήλευσαν και οι 12 θεοί: Το παραμυθένιο χωριό του Ολύμπου που λέγεται και «μπαλκόνι» στο Αιγαίο

Τα σπίτια είναι φτιαγμένα όλα από πέτρα του Ολύμπουπου που περισυνέλεγαν οι τεχνίτες τησ Μακεδόνιας. Παντού κεραμοσκεπές και τα χελιδόνια αμέτρητα να έχουν φτιάξει τις φωλιές τους. Πέτρινα σπίτια σκαρφαλωμένα στις απότομες πλαγιές που αγναντεύουν τις κορυφές του Ολύμπου και την θάλασσα του Αιγαίου. Καλντερίμια διασχίζουν το χωριό με την χαρακτηριστική πέτρα στολισμένη πάνω τους. Η πλατεία του χωριού, θα έπρεπε να χαρακτηριστεί μια μεγάλη αυλή η οποία στεγάζει την εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα, το παλαιό σχολείο, διαμορφωμένο σε ξενώνα και σε παραδοσιακό καφενέ, στο οποίο μπορείς να γευτείς παραδοσιακές πίτες κ γλυκά.Όλη αυτή η μεγάλη αυλή σκεπάζεται από ένα τεράστιο αιωνόβιο πλάτανο, από δύο φτελιές, φλαμουριές και από πολλές πυκνές κληματαριές. Τον ουρανό? Ναι, τον βλέπεις μέσα από τις τρυπίτσες που επιτρέπουν να περάσει τα φυλλώματα των δέντρων.

Όταν ο καιρός είναι καλός και ο ορίζοντας καθαρός μπορείτε φίλοι μου να διακρίνεται και το πρώτο πόδι της Χαλκιδικής, έτσι δικαίος ο Παλαιός Παντελεήμονας αποκαλείτε μπαλκόνι του Ολύμπου στο Αιγαίο

Θα το ζήλευσαν και οι 12 θεοί: Το παραμυθένιο χωριό του Ολύμπου που λέγεται και «μπαλκόνι» στο Αιγαίο

Ο Παλαιός Παντελεήμονας παρουσιάζει ιδιαίτερο εικαστικό και καλλιτεχνικό ενδιαφέρον. Έχει χρησιμοποιηθεί ως σκηνικό για το γύρισμα σπουδαίων ελληνικών ταινιών όπως Ο Μέγας Αλέξανδρος του Θ. Αγγελόπουλου,η οποία, μεταξύ άλλων διακρίσεων, απέσπασε το 1980 το «Χρυσό Λιοντάρι» στο Φεστιβάλ Βενετίας« Τα Ματωμένα Χώματα» του Κώστα Κουστομύτη , «Το Κόκκινο Ποτάμι» του Μανούσου Μανουσάκη.

Είναι ένας γοητευτικός προορισμός. Απέραντο γαλάζιο, απέραντο πράσινο. Είναι ένα Ορμητήριο αποδράσεων στην περιοχή του Ολύμπου και όχι μόνο .

Οι Ξενώνες παραδοσιακοί, με υπέροχους κήπους και εκπληκτική θέα τα μπαλκόνια, προς το Θερμαϊκό και προς τον Όλυμπο.

Οι κάτοικοι φιλόξενοι με ένα χαμόγελο στα χείλη και με μια γλυκιά καλημέρα.

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share