Τετάρτη, 01 Μαΐου 2024

Δροσερό σπίτι στον καύσωνα χωρίς κλιματιστικό - Οι 6 σωτήριες λύσεις που θα σας βοηθήσουν

Πάρτε τα μέτρα σας!

11 Ιουλίου 2023 22:52
Δροσερό σπίτι στον καύσωνα χωρίς κλιματιστικό - Οι 6 σωτήριες λύσεις που θα σας βοηθήσουν
Από Ανθή Κουρεντζή

Σίγουρα είναι μια δύσκολη διαδικασία, αλλά όσοι δεν έχουν κλιματιστικό ή δεν θέλουν να το λειτουργήσουν για λόγους οικονομίας θα πρέπει να δοκιμάσουν εναλλακτικούς τρόπους. Με την ευκαιρία, δείτε ποιά είναι η ιδανική θερμοκρασία του κλιματιστικού κατά τον καύσωνα.

Ο καύσωνας με διάρκεια αρκετών ημερών φτάνει στην Ελλάδα και δεν είναι λίγοι αυτοί που θα πρέπει να κρατήσουν δροσερό σπίτι χωρίς κλιματιστικό. Σίγουρα είναι μια δύσκολη διαδικασία, αλλά όσοι δεν έχουν κλιματιστικό ή δεν θέλουν να το λειτουργήσουν για λόγους οικονομίας θα πρέπει να δοκιμάσουν εναλλακτικούς τρόπους.

Δροσερό σπίτι στον καύσωνα χωρίς κλιματιστικό - Οι 6 σωτήριες λύσεις που θα σας βοηθήσουν

Ορισμένοι τρόποι για σχετικά δροσερό σπίτι χωρίς κλιματιστικό:

  • Κατεβάστε τις γρίλιες ή κλείστε τις κουρτίνες όταν χτυπάει ο ήλιος και εκμεταλλευτείτε τη φυσική δροσιά. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, το φως του ήλιου που μπαίνει από τα παράθυρα αυξάνει και εγκλωβίζει τη ζέστη στο εσωτερικό. Τραβήξτε λοιπόν, τις κουρτίνες σας και δημιουργήστε φυσική δροσιά.
  • Aντανάκλαση της θερμότητας. Αν δεν θέλετε να ανοίξετε τα παράθυρα του σπιτιού σας, σκεφτείτε να επενδύσετε τα παραθυρόφυλλά σας με ειδικές ταινίες-φίλτρα που αντανακλούν το φως και κρατούν τη θερμότητα μακριά από το σπίτι σας.
  • Αφήστε το απογευματινό δροσερό αεράκι να πει στο σπίτι. Αν η θερμοκρασία είναι σχετικά χαμηλή όταν πέσει ο ήλιος, ανοίξτε τα παράθυρα του σπιτιού ώστε να μπει λίγο αεράκι στο σπίτι και να το δροσίσει.
  • Μην χρησιμοποιείτε λάμπες πυρακτώσεως. Οι συγκεκριμένες λάμπες όχι μόνο καταναλώνουν πολύ περισσότερη ενέργεια από τις LED, αλλά εκλύουν παράλληλα και πολύ περισσότερη θερμότητα.
  • Αποφύγετε όσο μπορείτε τη χρήση της ηλεκτρικής κουζίνας και του φούρνου. Και τα δύο αυτά προσθέτουν θερμότητα στο σπίτι.
  • Η σωστή ενυδάτωση του οργανισμού είναι εξέχουσας σημασίας σε κάθε περίπτωση. Ειδικά όταν μιλάμε για την αντιμετώπιση ενός καύσωνα.

Μια καλή ιδέα θα ήταν να επενδύσετε σε έναν αφυγραντύρα, καθώς οι συσκευές αυτές είναι αρκετά πιο οικονομικές από τα κλιματιστικά και θα σας βοηθήσουν να υποφέρετε λιγότερο, σε συνδυασμό με τις παραπάνω συμβουλές.

Το κόλπο για τον καύσωνα: Το έξυπνο και φθηνό τρικ δροσιάς αν δεν έχετε κλιματιστικό

Όλοι γνωρίζουμε ότι, όταν ο υδράργυρος ανεβαίνει και έρχεται η επέλαση του καύσωνα, οι νύχτες γίνονται δύσκολες για όσους δεν διαθέτουν κλιματιστικό ή δεν επιθυμούν να το ανάψουν επειδή δυσχεραίνει την αναπνοή τους. Πιο είναι το έξυπνο και φθηνό τρικ;

Υπάρχει ωστόσο ένα κόλπο με τον ανεμιστήρα που μπορεί να προσφέρει ανακούφιση σε μια ζεστή νύχτα με πνιγηρή ζέστη. Πρόκειται για την τεχνική του διασταυρούμενου αερισμού ή αλλιώς απεγκλωβισμού της θερμότητας. Με την ευκαιρία, δείτε τα δύο κόλπα για να μετατρέψετε τον ανεμιστήρα σας σε κλιματιστικό.

Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένας επιδαπέδιος ανεμιστήρας που μπορεί να τοποθετηθεί «φάτσα» σε ανοιχτό παράθυρο. Αντί δηλαδή ο ανεμιστήρας να μας φυσάει απευθείας ενώ είμαστε ξαπλωμένοι στο κρεβάτι, το μυστικό είναι να τον στρέψουμε έτσι ώστε να «βλέπει» ένα ανοιχτό παράθυρο.

κλιματιστικό και ανεμιστήρας

Ο σύμβουλος περιβαλλοντικού σχεδιασμού Nelson Lebo με έδρα τη Νέα Ζηλανδία συστήνει να τοποθετούμε τον ανεμιστήρα σε μια σκιερή πλευρά του σπιτιού με κατεύθυνση προς το παράθυρο, μόλις η θερμοκρασία του εξωτερικού περιβάλλοντος πέσει χαμηλότερα από εκείνη εντός του σπιτιού.

Με αυτή την τεχνική ενεργοποιείται η διασταυρούμενη ροή του αέρα όπου ουσιαστικά ο θερμός αέρας διοχετεύεται εκτός σπιτιού και επιτρέπεται να εισέλθει δροσερός αέρας.

Για τον Nelson Lebo αυτή η μέθοδος είναι πιο πρακτική από την τοποθέτηση του ανεμιστήρα μπροστά μας ενώ κοιμόμαστε, μια πρακτική που ξηραίνει τη μύτη και τους αεραγωγούς, ενώ μπορεί να ενοχλεί και λόγω του θορύβου.

Για να μην σας «κάψει» η ΔΕΗ: Το κόλπο με το κλιματιστικό για καταναλώνει λιγότερο ρεύμα

Είναι γεγονός πως όσο οι μέρες περνούν η θερμοκρασία όλο και θα ανεβαίνει. Η αναζήτηση δροσιάς στο σπίτι είναι μια συνεχής διαδικασία… επιβίωσης, με το κλιματιστικό να είναι ο πρώτος σωτήρας. Παρ' όλα αυτά, για να μην σας «κάψει» η ΔΕΗ, σας αποκαλύπτουμε το κόλπο για να καταναλώνει λιγότερο ρεύμα.

Οι ζέστες «έπιασαν» για τα καλά και τα 40άρια έκαναν την εμφάνισή τους. Τις επόμενες ημέρες, η θερμοκρασία αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω και το air condition, είναι σχεδόν επιβεβλημένο. Με την ευκαιρία, αυτός είναι ο λόγος που δεν πρέπει να κοιμάστε με ανοιχτό τον ανεμιστήρα.

Υπάρχει τρόπος να μειώσουμε τα έξοδα του κλιματιστικού, ώστε και να δροσιζόμαστε αλλά και να μην «καιγόμαστε» όταν έρχεται ο λογαριασμός της ΔΕΗ;

Ναι, υπάρχει και μπορεί να κάνει το κλιματιστικό να «καίει» έως και 40% λιγότερο.

Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι ένας ανεμιστήρας οροφής, το κόστος του οποίου ξεκινά από 20 ευρώ.

ανεμιστήρας στο ταβάνι

Τοποθετώντας τον στην οροφή του καθιστικού, όπου περνάτε τις περισσότερες ώρες, ο κρύος αέρας ανακυκλώνεται πιο αποτελεσματικά επιτρέποντας στο κλιματιστικό να δροσίζει περισσότερο με πολύ λιγότερη ενέργεια.

Βάλτε σε λειτουργία τον ανεμιστήρα οροφής και ανεβάστε τον θερμοστάτη του κλιματιστικού μέχρι και 4 βαθμούς.

Θα δείτε και μόνοι σας ότι δεν θα έχει καμία απολύτως διαφορά από τις προηγούμενες χαμηλές θερμοκρασίες.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share