Βραστό αυγό: Πώς να το κάνετε ακριβώς όσο μελάτο ή σφιχτό θέλετε
Το μυστικό της επιτυχίας
4 Νοεμβρίου 2022 14:18
Από ATHENSMAGAZINE TEAM
Ο χρόνος παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, όταν πρόκειται να βράσετε αυγά. Όσο απλό και αν είναι ως διαδικασία, τόση ακρίβεια θέλει στον υπολογισμό του χρόνου βρασμού, για να πετύχετε την σύσταση που προτιμάτε στο αυγό. Με την ευκαιρία, δείτε το κόλπο με το αυγό και το αλουμινόχαρτο.
Για να πετύχετε το αυγό όπως τα θέλετε, πρέπει να ξέρετε μια απλή τεχνική. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να ελέγξετε αν και κατά πόσον το αυγό είναι φρέσκα. Βάλτε το σε μία κατσαρόλα με νερό και παρατηρήστε πώς «κάθεται»:
Τα πολύ φρέσκα αυγά, κάθονται στον πάτο με το πλάι. Αν είναι μιας εβδομάδας, θα προσέξετε ότι πιο πλατιά άκρη τους (η πίσω πλευρά, όπως συνηθίζουμε να λέμε) θα είναι ελαφρώς ανασηκωμένη. Αν είναι 2-3 εβδομάδων, τότε αυτή η πλευρά θα είναι αρκετά ανασηκωμένη και το αυγό θα στέκεται στον πάτο με την μυτερή του πλευρά. Αν είναι περισσοτέρων εβδομάδων (μην τα φάτε) τότε θα τα δείτε να επιπλέουν στην επιφάνεια.
300 γρ. πατάτες, κατά προτίμηση βιολογικές, καθαρισμένες και κομμένες σε πολύ λεπτές φέτες
300 γρ. μπουκετάκια από μπρόκολο, κομμένα σε μικρά κομμάτια
3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος)
1½ κουτ. γλυκού γλυκιά πάπρικα
100 γρ. φέτα της αρεσκείας μας σε τρίμματα
ξύσμα από 1 μικρό λεμόνι, ακέρωτο ή βιολογικό
50 ml ελαιόλαδο+λίγο επιπλέον για το ταψί
2 κουτ. σούπας σουσάμι (προαιρετικά)
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Για τη φριτάτα με πατάτες, μπρόκολο, φέτα και πάπρικα ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, και προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τις πατάτες και αλάτι.
Σοτάρουμε για 1-2 λεπτά, ανακατεύοντας με μια κουτάλα.
Στη συνέχεια σκεπάζουμε το τηγάνι με το καπάκι του (αν έχει, αλλιώς χρησιμοποιούμε το καπάκι από μια κατσαρόλα) και τα αφήνουμε να ψηθούν για περίπου 5 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν.
Μετά, προσθέτουμε το μπρόκολο και συνεχίζουμε να μαγειρεύουμε για 1-2 λεπτά επιπλέον, μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς το μπρόκολο.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και κρατάμε στην άκρη.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα αυγά και τα χτυπάμε με το σύρμα με την πάπρικα, το ξύσμα, αλάτι και πιπέρι.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.
Αλείφουμε μια φόρμα τάρτας (τον πυθμένα και τα τοιχώματα) με λίγο λάδι, απλώνουμε τα λαχανικά και περιχύνουμε με το μείγμα των αυγών.
Πασπαλίζουμε με τη φέτα και το σουσάμι (αν βάλουμε) και ψήνουμε για περίπου 20-25 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει η φριτάτα, να ψηθεί από κάτω (την ελέγχουμε ανασηκώνοντας την με μια σπάτουλα) και να πάρει ένα ωραίο ρόδινο χρώμα.
Αφήνουμε να πέσει η θερμοκρασία για λίγα λεπτά (θα δούμε ότι θα ξεφουσκώσει ελαφρώς) και σερβίρουμε τη φριτάτα με πατάτες, μπρόκολο, φέτα και πάπρικα σε κομμάτια.