Σαν σήμερα, 20 Μαΐου 1996: Ο 24χρονος φοιτητής Νομικής Θεόφιλος Σεχίδης τεμάχισε τους γονείς, την αδελφή, τον θείο και τη γιαγιά του – Φύλαγε τους εγκεφάλους τους στο ψυγείο

Το πιο στυγερό έγκλημα που έχει γίνει στην Ελλάδα συνέβη σαν σήμερα στη Θάσο – Πέθανε το 2019, σε ηλικία 46 ετών, από ανακοπή καρδιάς στις φυλακές Κορυδαλλού. Μέχρι την τελευταία του στιγμή, δεν παραδέχτηκε ποτέ πως έκανε κάποιο λάθος…
Η σοκαριστική υπόθεση του Θεόφιλου Σεχίδη, που συγκλόνισε την Ελλάδα το 1996, παραμένει ένα από τα πιο αποτρόπαια εγκλήματα στην ιστορία της χώρας. Ο 24χρονος φοιτητής Νομικής διέπραξε τον αποτρόπαιο φόνο και διαμελισμό πέντε μελών της οικογένειάς του, ενώ για μήνες διατηρούσε το προσωπείο μιας φυσιολογικής καθημερινότητας.
Ο «ήσυχος» φοιτητής με την εμμονή στον θάνατο
Ο Θεόφιλος Σεχίδης, γνωστός στην τοπική κοινωνία της Θάσου ως ένας ιδιόρρυθμος αλλά ευγενικός νέος, ξεχώριζε για την ασυνήθιστη αγάπη του προς τη μουσική, την ποίηση και τη μελέτη του ανθρώπινου εγκεφάλου. Παρότι μοναχικός, διακρινόταν για το πνεύμα και την ευφυΐα του. Ωστόσο, πίσω από την ήρεμη και φαινομενικά ήπια προσωπικότητά του, κρύβονταν βαθιά ριζωμένες εμμονές και φόβοι. Είχε πειστεί ότι η οικογένειά του συνωμοτούσε εναντίον του και ζούσε με την ανησυχία πως η ζωή του βρισκόταν σε κίνδυνο.
«Ήθελα να με προλάβω. Δεν είχα άλλη επιλογή», φέρεται να δήλωσε μεταγενέστερα.
Πώς σκότωσε όλη του την οικογένεια μέσα σε μία ημέρα
Η φρίκη ξεδιπλώθηκε στις 19 Μαΐου 1996, όταν ο Σεχίδης διέπραξε το πρώτο του έγκλημα, δολοφονώντας τον θείο του σε αρχαιολογικό χώρο. Λίγες ώρες αργότερα, φορώντας ένα καθαρό πουκάμισο και κρατώντας όπλο, επέστρεψε στο σπίτι του. Μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες, αφαίρεσε τη ζωή του πατέρα, της μητέρας, της αδερφής και της γιαγιάς του, ολοκληρώνοντας μια σειρά από αποτρόπαιες δολοφονίες.
Άλλους τους πυροβόλησε, άλλους τους αποκεφάλισε. Στη συνέχεια, τεμάχισε τα πτώματα με αλυσοπρίονο, τα έβαλε σε σακούλες σκουπιδιών και τα πέταξε στη χωματερή της Καβάλας. Μάλιστα, όπως ο ίδιος αποκάλυψε αργότερα, διατήρησε στο ψυγείο τους εγκεφάλους κάποιων μελών «για ανατομική μελέτη». Όταν χάλασε το ψυγείο, τους πέταξε κι αυτούς.
Η διπλή ζωή που κρατούσε για τρεις μήνες
Για εβδομάδες μετά το πενταπλό έγκλημα, ο Θεόφιλος Σεχίδης παρέμενε ασύλληπτος, διατηρώντας την ψυχραιμία του και κυκλοφορώντας ανενόχλητος. Μεαπόλυτη ψυχρότητα, εξαπατούσε συγγενείς και φίλους, ισχυριζόμενος ότι η οικογένειά του είχε μεταβεί στη Γερμανία. Οι Αρχές δεν είχαν την παραμικρή υποψία, μέχρι τη στιγμή που η θεία του από το Βέλγιο άρχισε να αναζητά τον εξαφανισμένο σύζυγό της.
Η έρευνα της αστυνομίας ξεκίνησε και στις 8 Αυγούστου 1996 ο Σεχίδης συνελήφθη. Κατά την ανάκριση, ομολόγησε τα πάντα με απόλυτη ψυχραιμία, χωρίς να δείξει το παραμικρό ίχνος μεταμέλειας.
«Δεν μετανιώνω για τίποτα. Τους σκότωσα γιατί ήθελα να με σκοτώσουν πρώτοι», είχε πει. Και συνέχισε: «Δεν με νοιάζει ούτε η θανατική ποινή. Αν φύγω, θα πάω κάπου που δεν θα έχω πια πρόβλημα».
Η εικόνα φρίκης που αντίκρισε η Αστυνομία
Η αναπαράσταση του εγκλήματος στο πατρικό σπίτι του Σεχίδη αποκάλυψε με ανατριχιαστική ακρίβεια τη φρίκη που εκτυλίχθηκε εκεί. Οι αστυνομικοί και οι ιατροδικαστές ήρθαν αντιμέτωποι με σκηνές που θύμιζαν ταινία τρόμου. Το σπίτι ήταν γεμάτο αίματα, ενώ σε έναν τοίχο ξεχώριζε η λέξη «Λάθος», γραμμένη με κόκκινη μπογιά.
Οι περιγραφές για τα αποκεφαλισμένα πτώματα, τα σαπισμένα ανθρώπινα υπολείμματα και τα εργαλεία του εγκλήματος, όπως τα αλυσοπρίονα, συγκαταλέγονται στις πιο σκληρές που έχουν ακουστεί ποτέ σε ελληνικό δικαστήριο, προκαλώντας σοκ και αποτροπιασμό.
Διαβάστε επίσης
Η δίκη, η διάγνωση και το τέλος
Τα μέσα ενημέρωσης της εποχής προσπαθούσαν να περιγράψουν τον φρικτό χαρακτήρα του εγκλήματος με τίτλους όπως «Ο κανίβαλος που άκουγε Τσαϊκόφσκι», «Ο γιος του Φρανκεστάιν», και «Αμόκ αίματος στη Θάσο». Στο δικαστήριο, ο Σεχίδης καταδικάστηκε σε πέντε φορές ισόβια.
Οι ψυχίατροι που τον εξέτασαν τον διέγνωσαν με σχιζοτυπική διαταραχή προσωπικότητας. Δεν θεωρήθηκε όμως ψυχικά ανίκανος για να δικαστεί, καθώς είχε απόλυτη επίγνωση των πράξεών του. Ήταν επικίνδυνα λογικός, όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά.
Το τέλος χωρίς τύψεις
Ο Θεόφιλος Σεχίδης πέρασε τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής του στο ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού. Ποτέ δεν εξέφρασε ενοχές ή μεταμέλεια για τις πράξεις του. Πέθανε το 2019, σε ηλικία 46 ετών, από ανακοπή καρδιάς. Μέχρι την τελευταία του στιγμή, δεν παραδέχτηκε ποτέ πως έκανε κάποιο λάθος.