ΑΡΧΙΚΗ LIFE ΟΜΟΡΦΙΑ & ΥΓΕΙΑ

Ρύζι και μακαρόνια: Έτσι μπορούν να γίνουν «σύμμαχοι» της υγείας σου

Τα οφέλη των ζυμαρικών στην υγεία σου

Δώσε βάση!

Για χρόνια οι υδατάνθρακες κατηγορούνταν ότι συμβάλλουν στην αύξηση του σωματικού βάρους. Όμως, η σύγχρονη επιστήμη έρχεται να αποκαταστήσει τη φήμη τους, εξηγώντας πως όταν καταναλώνονται σωστά, ορισμένα τρόφιμα όπως το ρύζι και τα μακαρόνια μπορούν να προσφέρουν σημαντικά οφέλη στην υγεία.

Δες πώς η ψύξη και η σωστή προετοιμασία μπορούν να έχουν οφέλη

Πιο συγκεκριμένα, οι τροφές αυτές, αν και συχνά περιλαμβάνονται στην κατηγορία των επεξεργασμένων υδατανθράκων, μπορούν υπό προϋποθέσεις να μετατραπούν σε πραγματικές θρεπτικές βόμβες. Το κόλπο; Η ψύξη τους μετά το μαγείρεμα.

Τα οφέλη των ζυμαρικών

Όταν μαγειρεμένο ρύζι ή ζυμαρικά τοποθετηθούν στο ψυγείο για αρκετές ώρες, συμβαίνει μια σημαντική αλλαγή: οι υδατάνθρακες μετατρέπονται σε ανθεκτικό άμυλο, μια μορφή που δεν διασπάται εύκολα από το σώμα μας, άρα δεν προκαλεί απότομες αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα. Αντιθέτως, λειτουργεί περισσότερο σαν φυτική ίνα, ευνοώντας το έντερο, μειώνοντας τη φλεγμονή και προσφέροντας μεγαλύτερη αίσθηση κορεσμού.

Εκτός από το ότι έχουν λιγότερες «εύπεπτες» θερμίδες, το ψυχρό ρύζι και τα ζυμαρικά είναι φιλικά προς όσους προσέχουν το σάκχαρό τους ή επιδιώκουν απώλεια βάρους. Το εντυπωσιακό είναι ότι ακόμα και αν τα ξαναζεστάνεις ελαφρώς (όχι σε πολύ υψηλή θερμοκρασία), κρατούν ένα μέρος των ωφέλιμων ιδιοτήτων τους.

Επιπλέον, το ρύζι αποτελεί πηγή σημαντικών βιταμινών και μετάλλων όπως το φολικό οξύ, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β και ο ψευδάργυρος. Συμβάλλει στη γνωστική λειτουργία, την ψυχική διάθεση (μέσω της σεροτονίνης) και δεν περιέχει γλουτένη, λιπαρά ή χοληστερόλη.

Τα μακαρόνια και η υγεία σου

Μια ακόμα έξυπνη τεχνική είναι το μαγείρεμα ρυζιού με λίγο λάδι (π.χ. καρύδας) και η ψύξη του στη συνέχεια. Αυτή η διαδικασία μπορεί να αυξήσει το ποσοστό του ανθεκτικού αμύλου και να μειώσει τις συνολικές απορροφήσιμες θερμίδες.