Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου 2021

Προσοχή: Μην τρώτε της ξεροτηγανισμένες πατάτες - Κινδυνεύετε από...

Ήρθε η ώρα να αλλάξετε συνήθειες

14 Σεπτεμβρίου 2020 17:19
Προσοχή: Μην τρώτε της ξεροτηγανισμένες πατάτες - Κινδυνεύετε από...
Από Νάντια Ξυθάλη Τσουκνάκη

Σύμφωνα με την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), οι ξεροτηγανισμένες ή καμένες τηγανητές πατάτες, είναι οι πιο βλαβερές για την υγεία μας, καθώς αυτές είναι πιθανότερο να έχουν υψηλότερα επίπεδα του επικίνδυνου χημικού συστατικού ακρυλαμιδίου.

Μπορεί οι τραγανές τηγανιτές πατάτες να είναι οι πιο νόστιμες, αλλά είναι επίσης πιο πιθανό να περιέχουν μια χημική ουσία που ονομάζεται ακρυλαμίδιο, το οποίο μπορεί να συνδέεται με αυξημένα ποσοστά καρκίνου. Αν από την άλλη προσέχετε τη διατροφή σας και αποφεύγετε τα τηγανητά, δείτε εδώ πώς θα φτιάξετε τις τέλειες πατάτες φούρνου χωρίς σταγόνα λάδι.

Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, αναφέρει λεπτομερώς τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να περιορίσουμε στο ελάχιστο το ακρυλαμίδιο, μια χημική ουσία που σχηματίζεται φυσικά σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης, όταν μαγειρεύονται σε υψηλές θερμοκρασίες για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Συνήθως το βρίσκουμε στα τηγανητά τρόφιμα, όπως οι τηγανητές πατάτες και παράγεται από μια χημική αντίδραση από τα σάκχαρα και ένα αμινοξύ που ονομάζεται ασπαραγίνη, το οποίο βρίσκεται σε πολλούς σπόρους και λαχανικά.

Πατάτες κίνδυνος

Εκτός κουζίνας, η χημική αυτή ουσία χρησιμοποιείται κυρίως για βιομηχανικούς σκοπούς: για την παραγωγή χαρτιού, χρωμάτων και πλαστικών και για την επεξεργασία του πόσιμου νερού, αποβλήτων και λυμάτων.

Μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι τα υψηλά επίπεδα ακρυλαμιδίου, συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, αν και μακροπρόθεσμες μελέτες δεν έχουν ακόμη γίνει σε ανθρώπους. Όμως πολλοί φορείς ζητούν να γίνει περισσότερη έρευνα.

Το τηγάνισμα ή το ψήσιμο των τροφών, τείνει να παράγει ακρυλαμίδιο, αλλά το όχι και το βράσιμο ή το μαγείρεμα στον ατμό.

Μερικά από τα τρόφιμα στα οποία συχνά συναντάται ακρυλαμίδιο είναι οι πατάτες (ειδικά οι ψητές ή τηγανητές), τα δημητριακά, ο καφές, τα κράκερς, το φρυγανισμένο ψωμί και τα αποξηραμένα φρούτα.

Έβαλε στο πλυντήριο πιάτων ολόκληρες πατάτες - Μόλις μάθετε το λόγο θα τρέξετε να το κάνετε

Μας έρχεται όρεξη για πατάτες τηγανητές, αλλά μόνο που σκεφτόμαστε την ατελείωτη ώρα που θα είμαστε πάνω από το νεροχύτη για να τις πλύνουμε και να τις καθαρίσουμε, μάς πιάνει πανικός και τελικά φτιάχνουμε τοστ. Το έχεις πάθει και εσύ;

Πριν λίγο καιρό μάθαμε το απόλυτο μυστικό για να τις καθαρίζουμε πανεύκολα και τώρα θα σας δείξουμε τη σωτήρια λύση και για το πλύσιμο.

undefined

Το μόνο που έχουμε να κάνουμε για πεντακάθαρες πατατούλες είναι να τις βάλουμε στο… πλυντήριο πριν αρχίσουμε το μαγείρεμα! Πιο συγκεκριμένα, πρέπει να βάλουμε τις βρώμικες πατάτες στο πάνω συρτάρι του άδειου πλυντηρίου μας και να το θέσουμε σε λειτουργία στον κύκλο ξεβγάλματος χωρίς να προσθέσουμε κάποιο σαπούνι. Μέσα σε 10 λεπτά θα είναι πεντακάθαρες χωρίς καμία προσπάθεια! Τέλειο;

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share