Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2021

Κόβετε τα νύχια των ποδιών σας στρογγυλά; Σταματήστε το αμέσως!

Προσοχή!

3 Ιουλίου 2020 20:03
Κόβετε τα νύχια των ποδιών σας στρογγυλά; Σταματήστε το αμέσως!
Από Νάντια Ξυθάλη Τσουκνάκη

Οι περισσότεροι από εμάς κόβουμε με λανθασμένο τρόπο τα νύχια των ποδιών μας, και αυτό μπορεί να προκαλέσει κάποια από τα παρακάτω προβλήματα. Ποιος είναι ο σωστός τρόπος;

Τι μπορείτε να κάνετε πραγματικά για να βοηθήσετε τα πόδια σας να διατηρηθούν σε πολύ καλή κατάσταση; Δεν έχετε παρά να κόψετε σωστά τα νύχια των ποδιών σας, και σίγουρα να μην πειράζετε το εσωτερικό μέρος τους.

νύχια ποδιών σωστό κόψιμο

Πώς να τα κόψετε

Σωστό κόψιμο νυχιών: Να κόβετε τα νύχια σας ίσια. Μην στρογγυλεύετε τις γωνίες. Το πολύ βαθύ κόψιμο των νυχιών, μπορεί να προκαλέσει ανώμαλη ανάπτυξή τους ή μολύνσεις. Μην κόβετε τις παρανυχίδες σας! Μπορείτε απλά να τις σπρώξετε προς τα πίσω με ένα ειδικό ξυλάκι.

Έχετε παρατηρήσει μαύρες γραμμές στα νύχια σας; Τότε ίσως κινδυνεύετε από...

Είναι γνωστό ότι όταν κάτι πάει λάθος στην υγεία ενός ανθρώπου, το σώμα του στέλνει σημάδια και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Κάποια από αυτά εμφανίζονται ακόμα και στα νύχια, για αυτό δεν πρέπει να τα αγνοείτε ή να τα προσπερνάτε!

Όταν ένα άτομο έχει μαύρες ή σκουρόχρωμες γραμμές σε κάποιο νύχι του, οι εξηγήσεις μπορεί να κυμαίνονται από κάτι φυσιολογικό έως κάτι σοβαρό, όπως το μελάνωμα. Το ίδιο συμβαίνει και όταν έχετε γραμμές στα νύχια, που αποτελούν ακόμα ένα σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά!

Ένα άτομο δεν πρέπει ποτέ να αγνοεί τις αλλαγές στα νύχια του, ειδικά αν είναι κάτι επώδυνο, αν έχει αιμορραγία ή αν έχουν συμβεί χωρίς καμία εξήγηση.

Ποιες είναι οι αιτίες;

Πιο συχνά, η μαύρη γραμμή κάτω από το νύχι ενός ατόμου οφείλεται σε ένα σύμπτωμα γνωστό ως γραμμική μελανονυχία (linear melanonychia). Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, αυτές οι γραμμές εμφανίζονται συνήθως σε άτομα αφρικανικής-αμερικανικής καταγωγής που είναι ηλικίας 20 ετών και άνω.

Η γραμμική μελανονυχία θεωρείται φυσιολογική παραλλαγή χρώματος των νυχιών. Η κατάσταση συμβαίνει όταν οι χρωστικές ουσίες στο νύχι που είναι γνωστές ως μελανοκύτταρα παράγουν περίσσεια χρωστικής ουσίας. Αυτό κάνει το υπόστρωμα των νυχιών να σκουρύνει.

Σύμφωνα με άρθρο στο επιστημονικό περιοδικό Podiatry Today, περίπου το 50% των Αφρο-Αμερικανών έχει αυτή την κατάσταση.

Λιγότερο συνηθισμένες αιτίες της μελανονυχίας περιλαμβάνουν:

  • Λήψη ορισμένων φαρμάκων, όπως φάρμακα χημειοθεραπείας, βήτα αναστολείς, φάρμακα κατά της ελονοσίας, ή φάρμακα αζιδοθυμιδίνης (azidothymidine)
  • HIV
  • Σύνδρομο Laugier-Hunziker
  • Λύκος
  • Σύνδρομο Peutz-Jeghers
  • Σκληρόδερμα
  • Μια άλλη αιτία της μαύρης γραμμής στο νύχι είναι μια αιμορραγία, η οποία συμβαίνει όταν τα αιμοφόρα αγγεία κάτω από το νύχι έχουν υποστεί βλάβη, συχνά λόγω τραυματισμών, όπως κάποιο χτύπημα.

νύχια μαύρη γραμμή

Ωστόσο, μια μαύρη γραμμή, ή γραμμές στα νύχια μπορεί να υποδηλώνουν την παρουσία μελανώματος, μιας επικίνδυνης μορφής καρκίνου του δέρματος.

Το μελάνωμα κάτω από ένα νύχι είναι γνωστό ως υποδόριο μελάνωμα (subungual melanoma). Ένας από τους τύπους μελανώματος είναι γνωστός ως ακραίο φακοειδές μελάνωμα (acral lentiginous melanoma – ALM).

Σύμφωνα με τις κλινικές οδηγίες που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Foot and Ankle Research, περίπου τα μισά από όλα τα μελανώματα στα χέρια και τα πόδια οφείλονται στο ALM.

Συμπτώματα

Συνήθως, τα υγιή νύχια θα έχουν μικρές κατακόρυφες κορυφές σε αυτά, είναι καμπυλωμένα προς τα κάτω και δεν θα σπάνε εύκολα. Ωστόσο, υπάρχουν φορές που ένα άτομο μπορεί να βιώσει μαύρες γραμμές στο νύχι.

Γραμμική μελανονυχία

Όταν ένα άτομο έχει γραμμική μελανονυχία, μπορεί να δει μαύρες γραμμές κάτω από τα νύχια. Μπορεί να έχουν χρωματικές διαφορές που κυμαίνονται από μαύρο έως βαθύ καφέ και γκρι. Αυτές οι γραμμές θα εμφανίζονται κανονικά σε 2 έως 5 νύχια, αλλά όχι απαραίτητα και στα 10.

Υποδόριο μελάνωμα

Όταν ένα άτομο έχει υποδόριο μελάνωμα, συνήθως παρατηρεί μια λωρίδα μόνο σε ένα νύχι. Συνήθως, μια μαύρη γραμμή από υποδόριο μελάνωμα θα σκουραίνει, ή θα διευρύνεται με το πέρασμα του χρόνου. Μερικές φορές, το νύχι θα πονάει, ή θα έχει αιμορραγία.

Ο χρωματισμός μπορεί επίσης να εκτείνεται στην περιοχή όπου το νύχι συναντά την επιδερμίδα. Αυτό είναι γνωστό ως σημάδι Hutchinson, το οποίο είναι συχνά ένας δείκτης του μελανώματος. Η λωρίδα μπορεί να εμφανιστεί τόσο στα νύχια των χεριών, όσο και σε εκείνα των ποδιών.

Σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό Podiatry Management, περίπου 40-55% των περιπτώσεων υποδόριου μελανώματος εμφανίζονται στο πόδι.

Αιμορραγία

Οι αιμορραγίες στο νύχι εμφανίζονται ως μικρές μαύρες, ή σκούρες κόκκινες γραμμές και προκαλούνται από τραυματισμούς στα μικρά αιμοφόρα αγγεία στο υπόστρωμα του νυχιού. Συνήθως θεραπεύονται από μόνες τους μέσα σε λίγες μέρες.

Εάν ένα άτομο έχει πολλαπλές αιμορραγίες σε πολλά διαφορετικά νύχια, τότε αυτό μπορεί να υποδηλώνει κάποια άλλη υποκείμενη κατάσταση, που χρήζει ιατρικής εξέτασης.

Ποιες είναι οι θεραπείες;

Οι περισσότερες αιτίες των μαύρων γραμμών στο νύχι δεν απαιτούν θεραπεία. Το μελάνωμα αποτελεί εξαίρεση. Ένας γιατρός συνήθως θα αφαιρέσει πρώτα την περιοχή του μελανώματος καθώς και το δέρμα κάτω από το νύχι.

Μπορεί, επίσης, να βάλει ένα δερματικό μόσχευμα πάνω από το νύχι για να βελτιώσει την εμφάνιση του δακτύλου μετά την χειρουργική επέμβαση.

Εάν το μελάνωμα είχε εξαπλωθεί στο οστό, ο γιατρός μπορεί να συστήσει ακρωτηριασμό του δαχτύλου, για να σταματήσει η εξάπλωση του μελανώματος.

TAGS
 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share