Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2024

5 τροφές κίνδυνος που προκαλούν βλέννα - Προσοχή

Μην τις τρώτε!

24 Μαρτίου 2020 06:50
5 τροφές κίνδυνος που προκαλούν βλέννα - Προσοχή
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Γνωρίζετε ποιες είναι οι τροφές που προκαλούν βλέννα; Το Athensmagazine.gr βρήκε τα 5 τρόφιμα που δεν πρέπει να ξαναφάτε. Πάμε να δούμε τα βασικά. Τι είναι η βλέννα και τι κάνει στον οργανισμό μας;

Η βλέννα είναι μια γλοιώδης ουσία, η οποία παράγεται στους βλεννογόνους αδένες, ή βλεννογόνους, ή και βλεννογόνους υμένες. Ένας ενήλικας παράγει 1L την ημέρα. Η βλέννα επιτελεί πολλές λειτουργίες του οργανισμού στην αναπνευστική, στην πεπτική και στην γεννητική οδό. Η βλέννα περιέχει σε μεγάλη ποσότητα νερό και γλυκοπρωτεΐνες.

Αποτελεί μια παχύρρευστη έκκριση που καλύπτει τις μεμβράνες του σώματος και περιέχει αντισηπτικά ένζυμα και ανοσοσφαιρίνες. Στο αναπνευστικό σύστημα, η βλέννα ευθύνεται για τον εγκλωβισμό μικρών σωματιδίων, όπως βακτήρια και σκόνη, τα οποία εισέρχονται από τη μύτη. Ορισμένα τρόφιμα ενδέχεται να προκαλέσουν περισσότερη βλέννα από όση συνήθως.

Λόγω του ότι λειτουργεί με σκοπό τη προστασία των πνευμόνων, η βλέννα συχνά συσσωρεύεται στους αεραγωγούς όταν παρουσιάζεται μια λοίμωξη, όπως είναι η περίπτωση του κρυολογήματος και της γρίπης καθώς επίσης και των αλλεργιών. Η υπερβολική βλέννα είναι ένα ενοχλητικό σύμπτωμα, το οποίο μπορεί να σας κάνει να νιώθετε αδύναμοι κι άρρωστοι κατά τη διάρκεια της μέρας.

Ένα από τα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε, όταν πάσχουμε από υπερβολική βλέννα, είναι να αποφεύγουμε συγκεκριμένα τρόφιμα που μπορεί να αυξήσουν την παραγωγή της. Παρακάτω, θα σας πούμε ποια τρόφιμα θα πρέπει να αποφεύγονται όταν παρουσιάζεται βλέννα.

Γαλακτοκομικά προϊόντα

Αυτού του τύπου τα προϊόντα βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των προϊόντων που αυξάνουν την παραγωγή βλέννας. Υπάρχουν πολλοί μύθοι γύρω από αυτά, αλλά αυτό που είναι γνωστό, είναι ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα δημιουργούν περισσότερη βλέννα από όσο συνήθως, κάτι που ενδέχεται να προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα κι ενόχληση στο λαιμό.

Τα προϊόντα που θα πρέπει να αποφεύγετε είναι:

  • Αγελαδινό γάλα
  • Γιαούρτι και τυρί
  • Παγωτό που περιέχει γάλα
  • Κρέμα
  • Συμπυκνωμένο γάλα

Ορισμένες ποικιλίες φρούτων και λαχανικών

Όλοι γνωρίζουμε ότι τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν σπουδαίο κομμάτι μιας υγιεινής διατροφής και θα πρέπει να τα καταναλώνουμε καθημερινά, ώστε να επωφελούμαστε από όλα τους τα πλεονεκτήματα. Ωστόσο, σε μια μελέτη που διεξήχθη από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Maryland, διαπίστωσε ότι μερικά φρούτα και λαχανικά δεν είναι οι καλύτερες επιλογές αν πάσχετε από πολλά φλέγματα.

Σε αυτά περιλαμβάνονται:

  • Τροπικά φρούτα
  • Πατάτες
  • Καλαμπόκι
  • Λάχανο

Φιστίκια και ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί ενδέχεται να αυξήσουν την παραγωγή βλέννας και φλέγματος σε συγκεκριμένους ανθρώπους, οι οποίοι έχουν δυσανεξία και είναι εξαιρετικά αλλεργικοί. Το ίδιο συμβαίνει με άλλα είδη τροφικών δυσανεξιών.

Επεξεργασμένα τρόφιμα

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα όπως η ζάχαρη και το αλεύρι είναι δύσκολο να αφομοιωθούν και ίσως χειροτερέψουν τα προβλήματα συμφόρησης. Παρομοίως, εκείνοι που έχουν δυσανεξία στη γλουτένη θα πρέπει να αποφεύγουν αυτά τα προϊόντα, επειδή όντας στην κορυφή αιτιών πρόκλησης πεπτικών προβλημάτων, αυτά μπορούν να προκαλέσουν δυσφορία αυξάνοντας τη βλέννα και τα φλέγματα.

Σιτάρι

Πολλοί ειδικοί διατροφής συμφωνούν ότι το σιτάρι αυξάνει την παραγωγή βλέννας. Περιέχει τόσες πολλές ενώσεις που είναι δύσκολο να γνωρίζουμε ποιες από αυτές προκαλούν υπερβολική βλέννα. Παρά την έλλειψη στοιχείων υπέρ αυτής της οπτικής, η αποφυγή προϊόντων σίτου συνίσταται για τη μείωση της βλέννας και της συμφόρησης. Κι επειδή θέλουμε, να είστε ενημερωμένοι για όλα, δείτε εδώ τα 13+1 τρόφιμα που δεν πρέπει ποτέ να βάζετε στο ψυγείο σας.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share