Κυριακή, 29 Νοεμβρίου 2020

Οι καταθλιπτικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν συχνότερα αυτές τις 6 λέξεις!

Δώστε βάση...

9 Σεπτεμβρίου 2019 09:03
Οι καταθλιπτικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν συχνότερα αυτές τις 6 λέξεις!

Πάνω από 300 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως να υποφέρουν από κατάθλιψη, μπορούμε να πούμε ότι πρόκειται για μια επιδημία. Και δεδομένου της τωρινής κατάστασης, δεν είναι δύσκολο να αναρωτηθούμε το γιατί. Πως να ξεπεράσετε τους ψυχαναγκασμούς σας!

Όλα όσα κάνετε, από τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδράτε με τους γύρω σας μέχρι τον τρόπο που κοιμάστε και κινείστε, η κατάθλιψη μπορεί να αλλάξει τα πάντα. Αυτή η αλλαγή είναι ιδιαίτερα αισθητή στον τρόπο που γράφετε και μιλάτε. Αν έχετε ακούσει ποτέ την φράση «γλώσσα της κατάθλιψης», θα ξέρετε πως επιδρά σημαντικά στους άλλους.

Σκεφτείτε γνωστούς και αγαπημένους μουσικούς που πέθαναν με άσχημο τρόπο: Λέιν Στάλεϊ, Κερτ Κομπέιν και Τσέστερ Μπένινγκτον. Τι έλεγαν τα πιο δημοφιλή τραγούδια τους; Ο τρόπος που τα έγραψαν είναι ένας σημαντικός δείκτης για το πώς αισθάνονταν και η ζωή τους τελικά τελείωσε με αυτοκτονία αφού πάλεψαν με την κατάθλιψη για πολλά χρόνια.

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Clinical Psychοlοgical Science» αποκάλυψε μια κατηγορία λέξεων που μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια αν κάποιος έχει κατάθλιψη. Μερικές από τις συνηθισμένες φράσεις τονίζονται παρακάτω. Προφανώς, αν δεν είστε επαγγελματίας γιατρός, δεν μπορείτε να διαγνώσετε μια ασθένεια όπως η κατάθλιψη. Ωστόσο, αν προσέξετε τις λέξεις που χρησιμοποιούν οι αγαπημένοι σας πιθανώς μπορείτε να τους βοηθήσετε μακροπρόθεσμα.

Οι καταθλιπτικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν συχνότερα αυτές τις 6 λέξεις!

Συνηθισμένες λέξεις και φράσεις που πιθανώς υποδηλώνουν την κατάθλιψη:

«Εγώ», «ο εαυτός μου», «εμένα»
Αυτό το μοτίβο αντωνυμιών δηλώνει ότι τα άτομα με κατάθλιψη είναι περισσότερο επικεντρωμένα στον εαυτό τους και λιγότερο συνδεδεμένα με τους ανθρώπους γύρω τους. Αυτές οι αρνητικές αντωνυμίες είναι βασικά πιο αξιόπιστες στην αναγνώριση της κατάθλιψης από άλλες αρνητικές λέξεις, σύμφωνα με τους ερευνητές.

«Πάντα», «ποτέ»
Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα με προφανή συμπτώματα κατάθλιψης έτειναν να χρησιμοποιούν απόλυτες λέξεις στον λόγο τους. Έτσι, αν ακούτε ποτέ κάποιον αγαπημένο σας να λέει επανειλημμένα φράσεις όπως «πράγματα σαν και αυτό πάντα συμβαίνουν» ή «ποτέ δεν θα μπορέσω να το κάνω», δώστε προσοχή.

«Θα έπρεπε…»
Το να εστιάζουν πάντα στα πράγματα που «πρέπει» ή «δεν πρέπει» να κάνουν είναι μέρος της ασπρόμαυρης σκέψης τους που συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την κατάθλιψη.

«Οι σκέψεις απέχθειας και αρνητικής εντύπωσης για τον εαυτό τους συχνά εμφανίζονται στην κατάθλιψη, οπότε τα «πρέπει» είναι ένα σύμπτωμα αυτής της περιορισμένης και άκαμπτης σκέψης», λέει η Δρ. Serani

«Δεν μπορώ…»
Αυτό είναι λίγο περίπλοκο γιατί συχνά τα άτομα με κατάθλιψη «δεν μπορούν» να πλύνουν τα πιάτα ή «δεν μπορούν» να σηκωθούν από το κρεβάτι- και φυσικά «δεν μπορούν» απλώς να το σταματήσουν αυτό.

«Πολλά άτομα με κατάθλιψη χρησιμοποιούν επίσης την φράση ‘δεν μπορώ’ πολύ όπως ‘δεν μπορώ να το κάνω αυτό,’ ‘δεν μπορώ να νιώσω καλύτερα’ κτλ.», λέει η Δρ. Serani. «Η ασθένεια της κατάθλιψης αποκλείει την δυνατότητα για πολλά πράγματα».

«Είμαι καλά»
Ένα από τα σημαντικότερα σημάδια της κατάθλιψης είναι η σκέψη ότι την αντιμετωπίζουν «καλά». Μια έρευνα διαπίστωσε πως πολλές γυναίκες προσπαθούν να κρύψουν την κατάθλιψη από φίλους και την οικογένεια τους αντί να προσπαθήσουν να ζητήσουν βοήθεια. Αν έχετε κάποιον αγαπημένο που είναι πάντα «καλά» θα πρέπει να προσέξετε. Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν αυτή τη φράση πιθανώς αισθάνονται πολύ αδύναμοι ή ευάλωτοι για να ζητήσουν βοήθεια.

«Ποιο το νόημα;»
Η κατάθλιψη είναι δυστυχώς μια από τις πιο θανατηφόρες ασθένειες επειδή όλα αυτά τα συναισθήματα μπορούν να καταπιέσουν το άτομο και να το κάνουν να θέλει να εγκαταλείψει την ζωή.

«Αν νομίζετε ότι δεν υπάρχει τρόπος να αισθανθείτε καλύτερα και τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει, θέλετε να τελειώσει», λέει η Δρ. Serani. «Έτσι, πιστεύετε ότι ο θάνατος είναι ο τρόπος για να βελτιώσετε την κατάσταση.»

Τα άτομα που εκφράζουν την αίσθηση ότι δεν υπάρχει λόγος να ζεις ή ότι «δεν μπορούν να συνεχίσουν» μπορεί ήδη να έχουν ήδη σκέψεις αυτοκτονίας.

Παρόλο που στο συγκεκριμένο άρθρο επισημαίνονται αρκετές λέξεις και φράσεις των καταθλιπτικών ατόμων, σαφώς υπάρχουν και άλλες.

Γιατί τα άτομα με κατάθλιψη είναι τα καλύτερα που μπορείς να ερωτευτείς;

Μπορεί να σας φανεί περίεργο αλλά τα άτομα με κατάθλιψη είναι τα καλύτερα που μπορείς να ερωτευτείς και να έχεις σχέση! Για πιο λόγο γίνεται όμως αυτό;

Θα μπορούσα να σας πω πως νιώθουμε τα πράγματα βαθύτερα. Νοιαζόμαστε περισσότερο. Είμαστε πιο ευαίσθητοι, συμπονετικοί και κατανοούμε περισσότερα επειδή το μόνο χειρότερο από το να ξεπεράσεις τους άλλους είναι να ξεπεράσεις τους δαίμονες σου.

Αλλά η ειλικρινής αλήθεια είναι πως οι άνθρωποι με κατάθλιψη δεν είναι οι καλύτεροι να ερωτευτείς. Δεν μπορούν να μας αντιμετωπίσουν εύκολα.

Έρωτας κατάθλιψη

Είμαστε πολύπλοκοι και ακόμα κι εμείς οι ίδιοι δεν καταλαβαίνουμε τον εαυτό μας μερικές φορές.

Και υπάρχουν μέρες που είμαστε εντελώς ανυπόφοροι και παράλογοι και γεμάτοι με τόση αρνητικότητα που θα σε αποστραγγίσει.

Η ειλικρινής αλήθεια είναι πως υπάρχουν εκατομμύρια υγιέστεροι, και λιγότεροι αγχωτικοί άνθρωποι τους οποίους θα μπορούσες να ερωτευτείς.

Επειδή το να ερωτευτείς κάποιον με κατάθλιψη σημαίνει την είσοδο σε έναν κόσμο και ένα θέμα για το οποίο δεν ξέρεις πολλά. Αλλά εγκαίρως, θα μάθεις από πρώτο χέρι πως επηρεάζει κάποιον η κατάθλιψη.

Δεν υπάρχει τίποτα λαμπερό στις νύχτες που καταρρέουμε και δεν μπορείς να κάνεις τίποτα γι αυτό. Και μπροστά στα μάτια σου, είναι ο άνθρωπος τον οποίο αγαπάς. Όλα πάνω μας φαίνονται ίδια, αλλά είναι σαν ένας διακόπτης που απενεργοποιήθηκε και προσπαθείς να μας φέρεις πίσω, αλλά το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να παρακολουθείς με τρόμο να μεταμορφωνόμαστε σε κάποιου είδους τέρας.

Δεν υπάρχει τίποτα ωραίο σε αυτές τις μέρες όπου το μυαλό μας μας πηγαίνει σε ένα σκοτεινό μέρος και γινόμαστε μια έκδοση του εαυτού μας που δεν αναγνωρίζουμε. Ή σε αυτές τις στιγμές που δεν έχουμε φάει, δεν έχουμε κάνει μπάνιο και δεν έχουμε φύγει από το σπίτι για μέρες και θες να βοηθήσεις αλλά νιώθεις ότι δεν μπορείς.

Υπάρχει θλίψη στο να βλέπεις το άτομο δημόσια να συμπεριφέρεται κανονικά και ξέρεις πως είναι καλός στο να τους ξεγελά όλους. Υπάρχει θλίψη στο να παρατηρείς κάποιον που αγαπάς, να κάνει τους άλλους και εσένα τόσο χαρούμενους που απλώς θες να φέρεις άλλη τόση χαρά στη ζωή του.

Υπάρχει θλίψη στο να βλέπεις το άτομο που δεν βλέπει τον εαυτό του όπως ο υπόλοιπος κόσμος και ανεξάρτητα από το πόσο προσπαθείς για να τον κάνεις να νιώσει καλύτερα, καταστρέφεται μόνος του.

Νιώθεις την καρδιά σου να ραγίζει όταν κρατάς το άτομο που αγαπάς ενώ κλαίει και αναρωτιέσαι γιατί τον αγαπάς. Και σου λέει να φύγεις. Σου λέει ότι μπορείς να είσαι καλύτερος από κάποιον που δεν μπορεί να ελέγξει την ψυχική του ασθένεια και κατηγορεί τον εαυτό του γι αυτό. Αλλά ξέρεις πως δεν είναι δικό του λάθος. Ξέρεις πως όταν σε διώχνει, τότε είναι που σε χρειάζεται περισσότερο.

Για να καταλάβεις την κατάθλιψη και να αγαπήσεις κάποιον με αυτή πρέπει να καταλάβεις πως θα λέει κάτι και θα εννοεί κάτι άλλο.

Για να αγαπήσεις κάποιον με κατάθλιψη πρέπει να καταλάβεις πως ένα παραμικρό ερέθισμα μπορεί να τον φέρει σε ένα σκοτεινό μέρος που δεν θέλει να πάει αλλά δεν το ελέγχει.

Για να καταλάβεις την κατάθλιψη και να αγαπήσεις κάποιον με αυτή πρέπει να καταλάβεις πως μια «κακή μέρα» είναι απλώς κάτι που νιώθει εσωτερικά ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share