Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Fast food: Τι συμβαίνει όταν τρώμε συχνά φαγητό «απ΄έξω»

Γιατί πρέπει να τα αποφεύγουμε;

14 Μαΐου 2019 13:05
Fast food: Τι συμβαίνει όταν τρώμε συχνά φαγητό «απ΄έξω»

Tο πολύ αλάτι στο φαγητό αυξάνει την αρτηριακή πίεση. Τα φαγητά σε εστιατόρια και fast food περιέχουν μεγάλες ποσότητες αλατιού, ακόμη κι αν δεν το συνειδητοποιείται.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ, πολλά πιάτα εστιατορίων και fast food περιέχουν όλη την ποσότητα αλατιού που πρέπει να καταναλώνουμε καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Η ποσότητα αυτή ανέρχεται σε 2.300 χιλιοστόγραμμα, δηλαδή ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι.

Οι Αμερικανοί βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της λίστας με τους λαούς που έχουν από τις πιο ανθυγιεινές διατροφές. Κατά μέσο όρο, τρώνε έξω πέντε φορές την εβδομάδα, με αποτέλεσμα να προσλαμβάνουν μεγάλες ποσότητες αλατιού.
Όσο περισσότερο αλάτι τρώει κάποιος, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος υπέρτασης, που αυξάνει τις πιθανότητες εγκεφαλικού και καρδιακής νόσου.

Για να προστατεύσετε εσάς και τους οικείους σας και να μην λαμβάνετε πολύ αλάτι, όταν τρώτε έξω ρωτήστε πόσο αλάτι περιέχουν τα πιάτα που θέλετε να φάτε.
Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι ο μέσος Αμερικανός λαμβάνει καθημερινά τουλάχιστον 50% περισσότερο αλάτι από ό,τι επιτρέπεται. Το κακό είναι ότι αυτός ο τρόπος διατροφής ξεκινάει από παιδική ηλικία.

Τα παιδιά ηλικίας 6 έως 10 ετών, λαμβάνουν 2.900mg την ημέρα, ενώ οι έφηβοι περίπου 3.700mg.

Παγκόσμιες έρευνες έχουν εξετάσει τη σχέση αλατιού και υψηλής αρτηριακής πίεσης.
Σε μια από τις μελέτες, που πραγματοποιήθηκε σε 500 συμμετέχοντες ηλικίας 18 έως 40 ετών, διαπιστώθηκε ότι, όσο περισσότερα γεύματα εστιατορίου έτρωγε κάποιος σε μια εβδομάδα, τόσο υψηλότερος ήταν ο κίνδυνος προ-υπέρτασης. Οι νέοι που έχουν έστω και λίγο αυξημένη αρτηριακή πίεση, έχουν ακόμη υψηλότερο κίνδυνο υπέρτασης.

Περίπου το 80% της ποσότητας αλατιού που λαμβάνουμε, αντιστοιχεί στο ποσοστό που έχει προστεθεί από τους μάγειρες στα εστιατόρια και τους κατασκευαστές των επεξεργασμένων τροφών.

Παρόλο που τα τελευταία χρόνια, το αλάτι σε αρκετές επεξεργασμένες τροφές έχει μειωθεί, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ υποστηρίζουν ότι έχει αυξηθεί σε πολλά προϊόντα fast food.

Για να προστατεύσετε εσάς και τους οικείους σας και να μην λαμβάνετε πολύ αλάτι, όταν τρώτε έξω ρωτήστε πόσο αλάτι περιέχουν τα πιάτα που θέλετε να φάτε.

Αποφύγετε να προσθέτετε επιπλέον αλάτι στα έτοιμα φαγητά, επειδή θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο το νάτριο που θα καταναλώσετε.

3+1 τροφές που σου φέρνουν κορεσμό και δεν πεινάς!

Το να τρως υγιεινά και σωστά συμπεριλαμβάνοντας στη διατροφή σου 4 τρόφιμα που σου δημιουργούν κορεσμό και άρα δεν θα πεινάς κάθε μισή ώρα. Στα καλά νέα, στη λίστα δεν θ' αναφέρουμε μήλα και πορτοκάλια, αλλά πιο ελκυστικές τροφές.

Αυγό
Γιατί είναι από τις πιο πλήρεις πρωτεΐνες που θα βρεις εκεί έξω, γιατί δημιουργεί ξαιρετική αίσθηση κορεσμού, γιατί μπορείς να τ' απολαύσεις με διάφορους τρόπους- κατά προτίμηση ομελέτα ή βραστό- γιατί είναι οικονομική τροφή και είναι πολύ δελεαστικά ακόμα κι αν τα συγκρίνεις με υδατάνθρακα (που είναι πάντα δελεαστικός).

Πατάτα
Οι πατάτες σε χορταίνουν 2 με 3 φορές πιο ικανοποιητικά σε σχέση με οποιασδήποτε άλλης μορφής άμυλο τρόφιμο. Τρώγεται με ποκιλία, έχουν υψηλή θρεπτική αξία (κάλιο και βιταμίνη C) και χαίρεσαι όταν την τρως. Αντί για ψωμί ή ρύζι, βάλε μία μέτρια βραστή πατάτα δίπλα από την πρωτεΐνη σου. Αν είναι και γλυκοπατάτα, ακόμα καλύτερα.

Σούπα
Ένα μπολ αρκεί για να σε χορτάσει και να σου περιορίσει την όρεξη καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας. Τα ζεστά υγρά προκαλούν κορεσμό, έστω και ψυχολογικά. Μιλάμε πάντα για μια απλή σούπα με λαχανικά ή κοτόπουλο, όχι για βελουτέ. Δεν είναι δα και καμία έκπληξη να φουσκώνεις με κάτι που έχει φτιαχτεί από κρέμα γάλακτος και βούτυρο.

Αβοκάντο
Μισό αβοκάντο στο πλαίσιο του μεσημεριανού γεύματος, μέσα στη σαλάτα ή στο τοστ θα σε κρατήσει χορτάτη μέχρι το απόγευμα. Και υγιεινό και χορταστικό, αρκεί να μην το παρακάνεις στην ποσότητα.

4+1 τροφές που έχουν τόσο σίδηρο όσο το κόκκινο κρέας!

Οι φυσικές πηγές σιδήρου είναι οι τροφές και μπορείς να τις βρεις και εκτός κρέατος. Με δεδομένο ότι το 40% των γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία εμφανίζει αναιμία και κύρια αιτία την απώλεια αίματος κατά την έμμηνο ρύση, είναι κάτι παραπάνω από προφανές πως πρέπει να είσαι συνεπής προς τη λήψη σιδήρου. Καλό το κόκκινο κρέας (,2mg σιδήρου στα 85 γραμμάρια άπαχου κρέατος), αλλά διάφοροι παράγοντες (veganism, Σαρακοστή ή απλά τοξίνες) σε κρατούν σε απόσταση. Από πού να πάρεις σίδηρο λοιπόν; Ακολουθούν εναλλακτικές πηγές ενέργειας:

Σπανάκι
Τρία φλιτζάνια σπανάκι περιέχουν 18 mg σιδήρου, πολύ περισσότερο δηλαδή από μία μέτρια μοσχαρίσια μπριζόλα.

Σαρδέλες
Μην τις υπολογίζεις μόνο για τα Ω3 λιπαρά τους. Οι ψητές σαρδέλες μας δίνουν 2,5mg σιδήρου στα 85 γραμμάρια.

Ενισχυμένα δημητριακά
Σου μιλώ για τα δημητριακά ολικής άλεσης που είναι πλούσια σε μεταλλικά στοιχεία και κυρίως σε σίδηρο. Εναλλακτικά, τον παίρνεις από το μαύρο ψωμί.

Κάσιους
Οι ξηροί καρποί αποτελούν βασική πηγή σιδήρου για τους απανταχού vegeterians. Ένα φλιτζάνι αντιστοιχεί σε 2 γραμ. σιδήρου.

Κουνουπίδι
Μπορεί το ξαδελφάκι του το μπρόκολο να του 'χει κλέψει τη δόξα, αλλά στην πραγματικότητα το κουνουπίδι δεν υστερεί σε διατροφική αξία. Στα 100 γραμ. θα λάβεις 0,44 mg σιδήρου.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share