«Χείμαρρος» ο Νίκος Ορφανός: «Αυτό που έγινε στην Εθνική Πινακοθήκη είναι καθαρός φασισμός»

«Ο προσωπικός σου φασισμός και η αντίθεση σου, δεν σου δίνουν κανένα δικαίωμα να βανδαλίζεις, να χτυπάς και να καταστρέφεις»
Ο Νίκος Ορφανός παραχώρησε συνέντευξη στην εκπομπή «Buongiorno», όπου μίλησε για τον πρόσφατο κυβερνητικό ανασχηματισμό, την εμπλοκή του με την πολιτική καθώς και το περιστατικό στην Εθνική Πινακοθήκη, όπου ο Νίκος Παπαδόπουλος, βουλευτής του κόμματος «Νίκη» κατέβασε ορισμένα έργα, υποστηρίζοντας ότι προσβάλλουν τη θρησκεία.
Όσα δήλωσε ο Νίκος Ορφανός
«Η αντιπολίτευση ακόμα είναι μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, δεν μπορεί να βρει βηματισμό. Έχουμε να δούμε διάφορα τερατώδη πράγματα τα επόμενα δυο χρόνια. Εκτιμώ ότι ο πρωθυπουργός θα εξαντλήσει την τετραετία, γιατί ο χρόνος είναι υπέρ του και εις βάρος των άλλων. Νομίζω όμως ότι η αντιπολίτευση πια δεν έχει πάγκο», σημείωσε αρχικά ο Νίκος Ορφανός.
«Αυτό που έγινε στην Εθνική Πινακοθήκη είναι καθαρός φασισμός. Είναι απαράδεκτο που κάποιοι χρησιμοποιούν ως άλλοθι τη θρησκεία και την πίστη τους, κάτι που είναι προσβολή για τη θρησκεία και την πίστη. Ο προσωπικός σου φασισμός και η αντίθεση σου, δεν σου δίνουν κανένα δικαίωμα να βανδαλίζεις, να χτυπάς και να καταστρέφεις. Όλα αυτά είναι άλλοθι ανθρώπων οι οποίοι δεν στέκουν και πολύ καλά στα λογικά τους».
Νατσιός: Μήνυση στην Εθνική Πινακοθήκη από τον πρόεδρο της Νίκης – «Υπάρχει βίντεο που προσβάλει τα ιερά και τα όσια της πίστεως»
Στη Ευελπίδων κατέφθασε το πρωί της Τετάρτης (19/3) ο πρόεδρος της Νίκης, Δημήτρης Νατσιός, ώστε να καταθέσει μήνυση κατά της Εθνικής Πινακοθήκης, έπειτα από το πρόσφατο επεισόδιο που εκτυλίχθηκε με πρωταγωνιστή τον βουλευτή του κόμματος, Νίκο Παπαδόπουλο.
Σε δηλώσεις του, που μεταδόθηκαν από το Mega, ο Δημήτρης Νατσιός ανέφερε: «Υποβάλω μήνυση κατά παντός υπευθύνου, κατά της Εθνικής Πινακοθήκης, γιατί στον τρίτο όροφο υπάρχει βίντεο το οποίο προσβάλει απροκάλυπτα και αυτό τα ιερά και τα όσια της πίστεώς μας».
«Η κυβέρνηση να σεβαστεί την εθνική μας παράδοση»
«Επειδή αγαπάμε τα παιδιά και τους νέους μας, δε θέλουμε να βλέπουν τέτοια άσεμνα και χυδαία θεάματα. Επιτέλους πρέπει να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι και η κυβέρνηση να σεβαστεί την εθνική μας παράδοση», τόνισε o πρόεδρος του κόμματος Νίκη.
Όπως χαρακτηριστικά είπε, πρόκειται για ένα βίντεο ερωτικού περιεχομένου όχι μόνο υπό τους ήχους μιας προσευχής (της γνωστής που την ξέρουν όλοι οι Έλληνες το “βασιλεύ παράκλητε”) αλλά και υπό τους ήχους του Εθνικού Ύμνου.
Ο Δημήτρης Νατσιός, μάλιστα, έκανε λόγο για «πράγματα απαράδεκτα» και ζήτησε «σεβασμό στα ιερά και τα όσια του γένους μας».
«Φρούριο» στο εξής η Εθνική Πινακοθήκη μετά τον βανδαλισμό από τον βουλευτή της Νίκης
«Ήδη, έχει ξεκινήσει η συνεργασία ανάμεσα στην Εθνική Πινακοθήκη και το Κέντρο Μελετών Ασφαλείας (ΚΕ.ΜΕ.Α) με αντικείμενο την εκπόνηση σχετικής μελέτης ασφαλείας», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου (ΕΠΜΑΣ).
Μάλιστα, επισημαίνεται πως «τα έργα τέχνης, που δέχτηκαν την επίθεση, υποβάλλονται στις απαραίτητες ενέργειες και στις διαδικασίες συντήρησης και αποκατάστασής τους, όπου παρουσιάζονται οι εκτεταμένες φθορές. Παράλληλα, εξετάζονται με τη συμβολή ειδικών, οι όροι και οι προϋποθέσεις της ασφαλούς επανέκθεσής τους».
Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΕΠΜΑΣ:
«Μετά το πρόσφατο βίαιο περιστατικό και των επιπτώσεων του και δεδομένων των συνεχιζόμενων απειλών εναντίον της Εθνικής Πινακοθήκης – Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου, των εκτεθειμένων έργων τέχνης, των εργαζομένων και της διοίκησης, αποφασίστηκε, κατόπιν συνεννόησης της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, η αναβάθμιση των μέτρων προστασίας της ΕΠΜΑΣ. Ήδη, έχει ξεκινήσει η συνεργασία ανάμεσα στην Εθνική Πινακοθήκη και το Κέντρο Μελετών Ασφαλείας (ΚΕ.ΜΕ.Α) με αντικείμενο την εκπόνηση σχετικής μελέτης ασφαλείας.
Η Εθνική Πινακοθήκη, στο πλαίσιο του θεσμικού της ρόλου και της αποστολής της, παραμένει απαρέγκλιτα αφοσιωμένη στο άρθρο 16 του Συντάγματος, το οποίο κατοχυρώνει ανεπιφύλακτα την ελευθερία της καλλιτεχνικής έκφρασης, στο άρθρο 10 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και την πάγια Νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, καθώς και τη Νομολογία των Δικαστηρίων της χώρας.
Τα έργα τέχνης, που δέχτηκαν την επίθεση, υποβάλλονται στις απαραίτητες ενέργειες και στις διαδικασίες συντήρησης και αποκατάστασής τους, όπου παρουσιάζονται οι εκτεταμένες φθορές. Παράλληλα, εξετάζονται με τη συμβολή ειδικών, οι όροι και οι προϋποθέσεις της ασφαλούς επανέκθεσής τους».