Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024

Ανελέητα «καρφιά» από την Εύα Καϊλή: «Ο Γιώργος Παπανδρέου μού πήρε την...»

Το επεισόδιο που είχε στιγματίσει την πολιτική καριέρα και των δύο

21 Δεκεμβρίου 2022 08:34
Ανελέητα «καρφιά» από την Εύα Καϊλή: «Ο Γιώργος Παπανδρέου μού πήρε την...»
Πηγή φωτογραφιών: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ&ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ανεξάρτητα από το πως αποτιμά κανείς την μέχρι το 2011 πολιτική της διαδρομή, η Εύα Καϊλή, έγινε γνωστή στο ευρύτερο πολιτικό κοινό μέσα από μία θυελλώδη κοινοβουλευτική συνεδρίαση του ΠΑΣΟΚ το 2011 και τις αισχρότητες ενός «κηπουρού».

Δείτε επίσης: Αδιέξοδο για την Εύα Καϊλή: Τι λένε νομικοί κύκλοι στις Βρυξέλλες - Αυτό είναι το πιθανότερο σενάριο

Είναι οι εποχές που τα μνημόνια σμπαραλιάζουν τα παραδοσιακά πολιτικά κόμματα, ο Γιώργος Παπανδρέου τρεκλίζει υπό το βάρος των ατυχέστατων –αν όχι πολιτικά εγκληματικών- επιλογών του στη διαχείριση της κρίσης και η πρώτη διχοτόμηση στο πάλαι ποτέ ισχυρό κίνημα αρχίζει να διαφαίνεται: Βενιζελικοί vs Παπανδρεϊκών:

Σε εκείνη λοιπόν την συνεδρίαση του Νοεμβρίου του 2011 και όταν η Εύα Καϊλή σηκώθηκε όρθια και ζήτησε το λόγο γιατί διακόπτεται η συνεδρίαση και δεν της δίδεται ο λόγος, ο Σωκράτης Ξυνίδης – εκ των σκληροπυρηνικών του Γιώργου Παπανδρέου, εκείνων που έμειναν γνωστοί ως «κηπουροί» και έκτοτε εξαφανίστηκαν- επιτέθηκε στην νεαρά βουλευτή και της είπε αφήνοντας άφωνους πολλούς βουλευτές το εξής χυδαίο: «Σιγά την καλτσοδέτα»..

Κάποιος από τους παριστάμενους αντέδρασε και του είπε: “Ρε συ Σωκράτη πώς μιλάς έτσι στην κοπέλα; Τι είναι αυτά που της λες;”

Και εκείνος απάντησε με αφοπλιστικό τρόπο:

“Γιατί θα την φοβηθώ. Δεν ξέρεις που την έχω γραμμένη;”.

«Ο Γιώργος Παπανδρέου μού πήρε την έδρα επειδή ήμουν η νεότερη βουλευτής», λέει η Εύα Καϊλή.

Γεννημένη το 1978 στη Θεσσαλονίκη και με σπουδές στην Αρχιτεκτονική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μεταπτυχιακές σπουδές στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παν. Πειραιώς, η Εύκα Καϊλή έκανε τα πρώτα της επαγγελματικά βήματα ως δημοσιογράφος Mega Channel, παρουσιάζοντας το δελτίο ειδήσεων του Σαββατοκύριακου.

Ο συνδυασμός νεότητας και κατάρτισης σε συνδυασμό με τη μεγαλοψυχία του Σπύρου Βούγια -ισχυρού τότε παίκτη στα της Θεσσαλονίκης- να αφήσει χώρο στις νεότερες γενιές, ήταν ένα πολύ δυνατό πρόπλασμα ώστε στις δημοτικές εκλογές του 2002 η Εύα Καϊλή να εκλεγεί δημοτική σύμβουλος Θεσσαλονίκης.[3] Στις εκλογές του 2004 έθεσε υποψηφιότητα για πρώτη φορά στην περιφέρεια Α’ Θεσσαλονίκης με την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ καταφέρνοντας να καταλάβει εκλόγιμη θέση, την οποία εν τέλει δεν ανέλαβε λόγω της απόφασης του τότε προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου να κρατήσει την έδρα της Θεσσαλονίκης.

Ίσως αυτό ήταν το πρώτο παιδικό πολιτικό τραύμα έναντι του Γιώργου με τις πάντα αψυχολόγητες αποφάσεις. Στις εκλογές του 2007 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης, επανεξελέγη στις εκλογές του 2009 και στις ταραγμένες εκλογές του 2012 -με τον ΣΥΡΙΖΑ και τους εθνολαϊκιστές συνοδοιπόρους του να επελαύνουν η κ. Καϊλή αναδείχθηκε πρώτη σε ψήφους.

Και πάλι όμως δεν αλλά δεν μπήκε στο κοινοβούλιο λόγω της απόφασης του τότε προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου να κρατήσει την έδρα της Θεσσαλονίκης.

Με πείσμωσε

Σε συνέντευξη της το 2021 η Καϊλή είχε σχολιάσει το γεγονός.

«Αυτό με πείσμωσε και μου έδωσε ωραίες ευκαιρίες. Την πρώτη φορά ήταν που εργάστηκα στο Mega. Ο Γιώργος Παπανδρέου μού πήρε την έδρα επειδή ήμουν η νεότερη βουλευτής και ήμουν εκείνη που θα δημιουργούσε τα λιγότερα προβλήματα. Μετά έκανε το ίδιο το 2012 και ο Βαγγέλης Βενιζέλος. Για τον ίδιο λόγο πιστεύω.

Με πείσμωσε, δεν με θύμωσε», σημείωσε η Εύα Καϊλή.

 

Gossip

Ροή ειδήσεων

Share