Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Αδιέξοδο για την Εύα Καϊλή: Τι λένε νομικοί κύκλοι στις Βρυξέλλες - Αυτό είναι το πιθανότερο σενάριο

Με την πλάτη στον τοίχο η κατηγορούμενη μετά το σκάνδαλο «Qatargate»

20 Δεκεμβρίου 2022 21:54
Αδιέξοδο για την Εύα Καϊλή: Τι λένε νομικοί κύκλοι στις Βρυξέλλες - Αυτό είναι το πιθανότερο σενάριο
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ιδιαίτερα κρίσιμη για την πολιτική και όχι μόνο ζωή είναι η κατάθεση της Εύας Καϊλή την ερχόμενη Πέμπτη (22/12) για την εμπλοκή της στην υπόθεση χρηματισμού, QatarGate. Η κατάθεσή της, η οποία θα κρίνει αν θα προφυλακιστεί ή θα αφεθεί μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης, αποκτά άλλες διαστάσεις και επίσημα, λόγω των νέων αποκαλύψεων των ιταλικών μέσων ενημέρωσης για τις συνομιλίες της.

Ειδικότερα, η κα Καϊλή, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, φέρεται να «καρφώθηκε» από μόνη της, γιατί πέρα από το ότι ζήτησε από τον πατέρα της να κρύψει τα «χιλιάδες» ευρώ που βρέθηκαν στο σπίτι της, επικοινώνησε με τον Αντόνιο Παντσέρι και άλλους δύο ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τους προειδοποίησε, την ώρα που προηγήθηκε η σύλληψη του συντρόφου της, Φραντσέσκο Τζόρτζι. Παράλληλα, στη δημοσιότητα ήρθαν τα σκληρά παζάρια που έκανε για ένα οικόπεδο στην Πάρο.

Μιλώντας στο Mega και την εκπομπή «Live News», ο δημοσιογράφος Σαράντης Μιχαλόπουλος που βρίσκεται στις Βρυξέλλες ανέφερε ότι νομικοί κύκλοι χαρακτηρίζουν την κατάθεση της κ. Καϊλή πάρα πολύ σημαντική και ειδικά μετά τις νέες αποκαλύψεις. Όπως μεταδίδει ο δημοσιογράφος, η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δύσκολα θα αποδείξει ενώπιον του δικαστή την ερχόμενη Πέμπτη ότι πρέπει να αποφυλακιστεί.

Η μόνη ελπίδα της Εύας Καϊλή

Οι νομικοί κύκλοι, που σχολιάζουν την υπόθεση, θεωρούν ότι η μόνη της «ελπίδα» είναι το γεγονός ότι πρέπει να μεγαλώσει το μικρό της παιδί, γεγονός, όμως, που δε θα κάμψει τις βελγικές αρχές καθώς κρίνουν ότι μπορεί να το μεγαλώσει στο κατάστημα κράτησης του Χάρεν, στο οποίο και βρίσκεται από την περασμένη Κυριακή. Το νομικό επιχείρημα της βελγικής δικαιοσύνης σε ό,τι αφορά στην ανατροφή του παιδιού, βασίζεται στο γεγονός ότι και άλλες κρατούμενες μεγαλώνουν τα παιδιά στις φυλακές. Άξιο αναφοράς σε ό,τι αφορά στη δικαστική απόφαση είναι ότι η κ. Καϊλή ακόμα και αν δεν αποφυλακιστεί την Πέμπτη (22/12), θα μπορέσει να καταθέτει αίτημα αποφυλάκισης ανά μήνα.

Το γεγονός αυτό βασίζεται στην υπόθεση ότι δεν έχει εκδικαστεί ακόμα η υπόθεση του Qatar Gate που έχει συνταράξει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, οι αρχές διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχε κανένας συντονισμός ανάμεσα στους κατηγορουμένους, χαρακτηρίζοντας, μάλιστα, τις αιτιάσεις με το γνωμικό: «Ο σώζων εαυτόν σωθήτο», καθώς ο ένας κατηγορούμενος «δίνει» τον άλλον, για να σώσει τον εαυτό του. Οι αρχές και οι δημοσιογράφοι περιμένουν, παράλληλα, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την κατάθεση του Παντσέρι, και όπως σημειώνουν αναμένεται να «πάρει» πολλά άτομα.

Τα δημοσιεύματα που «καίνε» την Εύα Καϊλή

Δημοσίευμα της «La Repubblica» με τίτλο «Η ομολογία της Εύας Καϊλή» αναφέρει ότι η 44χρονη πολιτικός ενώπιον των βελγικών Αρχών παραδέχτηκε ότι γνώριζε τις δραστηριότητες του συντρόφου της και του Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, όπως και για τις βαλίτσες με τα χρήματα. «Είναι αλήθεια, ήξερα για τις δραστηριότητες του κ. Παντσέρι. Και ήξερα ότι στο σπίτι μου υπήρχαν βαλίτσες γεμάτες χρήματα», αναφέρει σε δημοσίευμα της η ιταλική εφημερίδα.

Τις ίδιες πληροφορίες γύρω από την πολύκροτη υπόθεση παρουσιάζει και η γνωστή βελγική εφημερίδα «Le Soir», η οποία μάλιστα αναφέρει ότι μόλις η βελγική αστυνομία βρέθηκε στο σπίτι της Εύας Καϊλή, εκείνη τηλεφώνησε στον πατέρα της και του έδωσε εντολή να κρύψει τα χρήματα. Το περιοδικό «Κnack» αποκαλύπτει τον πανικό της Εύας Καϊλή μετά την έρευνα που έγινε στο διαμέρισμά της, αλλά και την προσπάθειά της να προειδοποιήσει δύο ακόμα εμπλεκόμενους ευρωβουλευτές.

«Η Καϊλή πανικοβλήθηκε. Η πρώην παρουσιάστρια, όχι μόνο επικοινώνησε με τον πατέρα της αλλά, σύμφωνα με το ένταλμα σύλληψης, προσπάθησε επίσης να προειδοποιήσει τον κ. Παντσέρι, καθώς και δύο βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου». Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής ήταν στο επίκεντρο του σχεδίου της κλίκας Παντσέρι, γράφει η «La Reppublica».

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share