Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Έχεις βρει το άλλο σου μισό; Σιγουρέψου με το τεστ των 2 ερωτήσεων!

Είναι απλό!

8 Αυγούστου 2019 15:30
Έχεις βρει το άλλο σου μισό; Σιγουρέψου με το τεστ των 2 ερωτήσεων!

Όταν ερωτευόμαστε παράφορα ή όταν μια σχέση αρχίζει να σοβαρεύει, αναπόφευκτα μας ταλανίζει η αμφιβολία αν πράγματι πρόκειται για σχέση ζωής

Η απάντηση στο ερώτημα αυτό θα οδηγήσει στη μεγάλη απόφαση αν θα συνεχίσουμε –ίσως και για πάντα– να έχουμε στη ζωή μας το συγκεκριμένο σύντροφο ή αν υπάρχει κάτι καλύτερο εκεί έξω για εμάς. Πόσο μπορεί να κρατήσει το πάθος σε μια σχέση;

Είναι υγιές να σκεφτόμαστε καλά πριν πάρουμε μια μεγάλη απόφαση, είτε αφορά στις προσωπικές μας σχέσεις είτε σε άλλους καίριους τομείς της ζωής μας. Σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση International Economic Review, οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως βρήκαν μια απλή και αλάνθαστη μέθοδο που θα μας βοηθήσει να διαπιστώσουμε αν όντως έχουμε βρει το άλλο μας μισό.

Σας απασχολεί και εσάς αυτό το ερώτημα; Για να αποφασίσετε, το μόνο που χρειάζεται είναι να απαντήσετε σε δύο ερωτήσεις:

– Πόσο ευτυχισμένοι είστε στη σχέση σας συγκριτικά με το πόσο ευτυχισμένοι θα ήσασταν εάν δεν είχατε το συγκεκριμένο σύντροφο;

– Τι πιστεύετε ότι απάντησε ο/η σύντροφός σας στην πρώτη ερώτηση;

Οι ερευνητές βασίστηκαν στο τεστ των 36 ερωτήσεων του ψυχολόγου Arthur Aron, το οποίο υποτίθεται πως έχει σαν στόχο να μας κάνει να ερωτευτούμε οποιονδήποτε έχουμε απέναντί μας. Ο παράδοξος αυτός ισχυρισμός στηρίζεται στη θεωρία του Aron και των συναδέλφων του, θεωρία που υποστηρίζει πως καλλιεργούμε την οικειότητα και είμαστε πιο «επιρρεπείς» στον έρωτα εάν ρωτήσουμε έναν άγνωστο συγκεκριμένες προσωπικές ερωτήσεις και στη συνέχεια απαντήσουμε στις ερωτήσεις αυτές και εμείς.

Οι 36 αυτές ερωτήσεις έχουν επιλεγεί στρατηγικά, είναι όμως πολλές κι έτσι οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια κατέληξαν πως μόνο δύο από αυτές αρκούν για να γίνει μια ακριβής και αξιόπιστη «αξιολόγηση» της σχέσης.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από παλαιότερη δημοσκόπηση που περιελάμβανε περισσότερα από 4.200 ζευγάρια. Είχε ζητηθεί από τους συμμετέχοντες να απαντήσουν σε ένα σύνολο ερωτήσεων, με τις απαντήσεις τους να καλύπτουν μια κλίμακα μεταξύ του «πολύ καλύτερα» και του «πολύ χειρότερα». Ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να απαντήσουν και πάλι στις ίδιες ερωτήσεις έξι χρόνια μετά.

Οι συγκριτικές αναλύσεις υπέδειξαν πως όσοι συμμετέχοντες ένιωθαν σε γενικές γραμμές πως δεν θα είναι πιο δυστυχισμένοι ως εργένηδες στην πρώτη φάση της έρευνας ήταν πιο πιθανό να έχουν χωρίσει έξι χρόνια μετά.

Παραδόξως, όσοι συμμετέχοντες υπερεκτίμησαν το πόσο ευτυχισμένος ήταν ο σύντροφός τους ήταν ακόμη πιο πιθανό να καταλήξουν χωρισμένοι.

Λιγότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες ήταν σε θέση να αξιολογήσουν σωστά πώς νιώθει ο σύντροφός τους.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η υπερεκτίμηση των συναισθημάτων του συντρόφου οδηγεί αναπόφευκτα σε… σκληρότερες διαπραγματεύσεις μέσα στη σχέση, αυξάνοντας τις πιθανότητες να γίνουν σοβαρά λάθη. Για παράδειγμα, εάν ο σύζυγος πιστεύει ότι η σύζυγος είναι πολύ ευτυχισμένη, μπορεί να την πιέσει να αναλάβει περισσότερες υποχρεώσεις ή να συνεισφέρει περισσότερα χρήματα στο οικογενειακό εισόδημα. Εάν όμως η σύζυγος είναι ήδη με το ένα πόδι έξω από τη σχέση, θα δει τις απαιτήσεις αυτές ως το κερασάκι στην τούρτα και θα πάρει πολύ πιο εύκολα την απόφαση να φύγει.

Αν και οι δύο παραπάνω ερωτήσεις είναι πολύ απλές, μια ψύχραιμη και ώριμη απάντηση –όχι μια απάντηση που θα κατευνάσει τις ανησυχίες και τις ανασφάλειές μας– μπορεί πράγματι να δώσει την ετυμηγορία για τη σχέση.

Ποιες γυναίκες κάνουν σχέση με δεσμευμένους;

Εκείνος παντρεμένος χρόνια κι εκείνη μπλεγμένη σε μια ιστορία που δεν οδηγεί πουθενά.
Δεν είναι η πρώτη φορά όμως. Το έχει “χούι”. Της αρέσουν οι δεσμευμένοι… Παρόλες τις αντιδράσεις των φίλων εκείνη επιμένει. Κανείς δεν κατάλαβε ποτέ γιατί ενώ τη φλερτάρουν τόσοι άντρες εκείνη προτιμά να παίζει τον δεύτερο ρόλο. Ή μήπως πιστεύει ότι παίζει τον πρώτο;

Τις γιορτές τα πέρασε μόνη της περιμένοντας μήπως κι εκείνος καταφέρει να ξεκλέψει μερικές ώρες για να συναντηθούν. Έξω δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν. Να κοιμηθούν μαζί ένα ολόκληρο βράδυ είναι αδύνατο. Γιατί συνεχίζει να αποκαλεί αυτήν την κατάσταση “σχέση” κανείς δεν το καταλαβαίνει.

ΤΟ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟ ΠΡΟΦΙΛ
Τι τύποι γυναικών κάνουν συνήθως σχέση με δεσμευμένους; “Γυναίκες οι οποίες είναι ανασφαλής, γυναίκες που δεν έχουν καλή αξιολόγηση και οριοθέτηση, δηλαδή δεν έχουν σαφή και ξεκάθαρη ηθική και γυναίκες οι οποίες είναι οπορτουνίστριες” εξηγεί η ψυχολόγος Χρυσούλα Μαυράκη.
Αυτή είναι η “ευγενική” περιγραφή που προέρχεται από το στόμα της ειδικού. Γιατί αν αφήσουμε την περιγραφή στις γυναίκες που έχουν υποψιαστεί παράλληλη σχέση του συντρόφου τους τα επίθετα θα είναι κοσμητικά. Όπου “κοσμητικά” φαντάζεσαι τι εννοώ…

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ “ΓΙΑΤΙ”;
Γιατί το “δεσμευμένος” ή το “παντρεμένος” (ακόμα χειρότερα) δεν είναι για εκείνες “αποκρουστικό”; Γιατί δεν είναι ένας λόγος να τις απομακρύνει, αλλά ίσως και ένας λόγος να τις μαγνητίσει; Πώς μπορούν; Γιατί κάνουν σχέση με παντρεμένο;

“Γιατί έτσι επιβεβαιώνονται ότι είναι καλύτερες από τη γυναίκα του” σημειώνει η κ.Μαυράκη. “Γιατί αισθάνονται ότι είναι πιο σημαντικό το “τρόπαιο” όταν το παίρνεις από κάποια άλλη. Αφού τον έχει κάποια άλλη αξίζει περισσότερο ο “κύριος” και σε κάθε περίπτωση μπορεί να του πάρει περισσότερα γιατί μπορεί: και να τον εκβιάσει στο τέλος και να τον αφήσει ό, τι ώρα γουστάρει χωρίς περαιτέρω κινδύνους αφού είναι αλλού”.

ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΔΕΣΜΕΥΜΕΝΟ


Ποτέ μην κάνεις λένε αυτό που δεν θα ήθελες να σου κάνουν. Κι αυτό, είναι μια σωστή στάση ζωής. Ποτέ όμως δεν ξέρεις η ζωή τι θα σου φέρει. Κι εκεί ακριβώς χρειάζονται οι αρχές σου, οι αξίες σου, ο αυτοσεβασμός κι ο αυτοέλεγχος για να πάρεις και τις σωστές αποφάσεις.

Η Χ. όμως το έχει σύστημα. Όλες τις οι σχέσεις ήταν με δεσμευμένους. Και καμία δεν είχε καλή κατάληξη. Την Χ. μονάχα στα πατώματα να κλαίει από τη στεναχώρια της, να απειλεί από τα νεύρα της, να σπάει τασάκια από την “ήττα” που έρχεται αργά ή γρήγορα. Γιατί απλά δεν έλαβε υπόψην της τα βασικά… Τα στατιστικά…

“Τις περισσότερες φορές ένας έγγαμος εραστής ψάχνει απλά για ποικιλία και όχι λόγο για να αφήσει το σπίτι του. Αν είχε σοβαρούς λόγους για να χωρίσει και να τα βρει με κάποια άλλη, θα χώριζε και μετά θα έψαχνε. Άρα, λοιπόν, να είναι σχεδόν βέβαιες οι κυρίες οι οποίες μπαίνουν ως τρίτο πρόσωπο σε μια σχέση ότι πρόκειται απλά περί μιας παράλληλης σχέσης και όχι για μία σχέση με μέλλον” τονίζει η ψυχολόγος.

“Οι άνθρωποι οι οποίοι ψάχνονται σοβαρά έχουν πρώτα ξεκαθαρίσει το τοπίο κι αυτοί είναι και έντιμοι. Διότι όταν ερωτευθεί ένας άντρας πολύ σοβαρά μια γυναίκα τότε δεν τη βάζει να παίζει ρόλο ερωμένης, αλλά ξεκαθαρίζει τη σχέση με τη γυναίκα του και είναι πια η αγαπημένη του και όχι η κρυφή του και παράλληλη σχέση”.

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ… ΤΩΡΑ!

Αυτό που προβληματίζει τους φίλους της δεν είναι το ότι έτυχε μία φορά να “μπλέξει” με κάποιον δεσμευμένο. Είναι ότι επιλέγει στη ζωή της κυρίως δεσμευμένους. Και το χειρότερο; Παντρεμένους. Η ρομαντική της παρέας φωνάζει ότι επιβαρύνει το κάρμα της. Η πιο κυνική της παρέας φωνάζει ότι κανείς παντρεμένος δεν διαλύει το σπίτι του, είναι σπάνιο φαινόμενο και το αποδεικνύουν οι στατιστικές. Καμία όμως από την παρέα δεν την εμπιστεύεται -ακόμα κι αν εκείνη δεν το έχει καταλάβει.

“Στην ουσία η γυναίκα που κάνει σχέσεις με δεσμευμένους θέλει να επιβεβαιωθεί” εξηγεί η Χρυσούλα Μαυράκη. “Θέλει είτε να τον χωρίσει και να νιώσει ότι είναι σπουδαία γιατί κατάφερε να χωρίσει τον σύζυγο, να τον πάρει από την άλλη, είτε να νιώσει ότι είναι μοιραία γυναίκα και στην ποδιά της σφάζονται παληκάρια…”

“Οι περισσότεροι έγγαμοι είναι και σε μια ηλικία και σε μια οικονομική κατάσταση πολύ καλύτερη από τους ελεύθερους. Δηλαδή έχουν φτιάξει και μια περιουσία ή μια κατάσταση οπότε τους βλέπουν σαν πιο “ματσωμένους” άρα πιο καλούς” προσθέτει η κ.Μαυράκη.

Μπορεί λοιπόν να είναι έρωτας, μπορεί να είναι συμφέρον, μπορεί να είναι χαμηλή αυτοεκτίμηση. Μπορεί να είναι πολλά. Το θέμα όμως είναι ότι αυτές οι καταστάσεις δεν ευνοούν κανέναν και μόνο προβλήματα δημιουργούν…

ΜΠΟΥΜΕΡΑΝΓΚ!

“Θεωρώ ότι όσο και να ερωτευθείς πρέπει να περιμένεις να ελευθερωθεί ο άλλος και μετά να κάνεις οτιδήποτε. Το να μπαίνεις μέσα σε μια σχέση και να τη χαλάς κιόλας διότι γίνεσαι η αιτία για να χαλάσει αυτό δείχνει ότι δεν έχεις ούτε φιλότιμο, ούτε αξιοπρέπεια, ούτε σεβασμό”.

“Άσε που ρισκάρεις φοβερά γιατί αυτό που έκανε στην άλλη θα το κάνει και σε σένα. Ποια νομίζεις ότι είσαι εσύ ας πούμε που νομίζεις ότι θα σε σεβαστεί; Όλες έτσι θέλουμε να νομίζουμε όμως οι προοπτικές είναι εξαιρετικά εις βάρος της κυρίας που έχει μπει σε μία σχέση, διότι δείχνει ότι ο κύριος αυτό που έκανε μία φορά θα το κάνει και δεύτερη και τρίτη” σημειώνει η ψυχολόγος Χρυσούλα Μαυράκη.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΡΙΑΣ:“Γιατί εξακολουθείς να διεκδικείς κάποιον ενώ ξέρεις ότι είναι δεσμευμένος;”

Η ψυχολόγος Χρυσούλα Μαυράκη απαντά…
Γιατί δείχνει ότι έχεις πείσμα, επιμονή και εμμονή και θέλεις ντε και καλά να δεις πόσο αξίζεις μέσα από το που μπορείς να φτάσεις τον άλλον. Το να πάρεις όμως κάποιον ο οποίος είναι τόσο αδύναμος χαρακτήρας, που ενώ είναι σε γάμο ψάχνεται, που ενώ είναι σε κακό γάμο γι’ αυτό ψάχνεται και δεν τον σταματά, πιστεύω ότι είναι πολύ μικρό και φτηνό τρόπαιο.

Δεν θα έπρεπε καμιά γυναίκα να αισθάνεται καταπληκτικά που πήρε έναν τέτοιο άντρα, που κατάφερε να τον χωρίσει και να τον πάρει δικό της. Διότι ένας άντρας που έχει μια παράλληλη σχέση ακόμη και αν διαλύσει τον γάμο του δεν έκανε καμία σπουδαία θυσία ούτε είναι κάποιο σπουδαίο άτομο.

Σπουδαίο άτομο είναι όταν δει κάτι που του αρέσει τόσο πολύ που να αξίζει μια τέτοια ανατροπή και που αποφασίζει να κάνει την ανατροπή να μείνει ελεύθερος, στη συνέχεια να προσπαθήσει να κερδίσει την γυναίκα δείχνοντάς της και εξαρχής την δύναμή του και την μεγάλη του αγάπη που τον φτάνει στο να κάνει ακόμα και θυσίες. Το να με έχει και να με σέρνει τόσο καιρό και στο τέλος να φτάσει είτε από τον εκβιασμό μου, είτε από την εμμονή μου, είτε από την πίεσή μου να χωρίσει, εμένα δεν μου λέει τίποτα.

 

Σχέσεις

Ροή ειδήσεων

Share