Σάββατο, 27 Απριλίου 2024

Ο Seemo μας ξεναγεί στη ζωή ενός DJ στην Αθήνα του 2024

«Πέρα από το να πατάμε φωτεινά κουμπάκια και να πίνουμε ποτά, έχουμε ευθύνη να προσφέρουμε στιγμές χαράς, ενότητας και σύνδεσης μέσα από τη δύναμη της μουσικής»

13 Μαρτίου 2024 11:53
Ο Seemo μας ξεναγεί στη ζωή ενός DJ στην Αθήνα του 2024
Από Λίνα Σιμοπούλου

Ο Παναγιώτης Σιμωτάς, ή, όπως τον γνωρίζουν οι περισσότεροι, Seemo, είναι μόλις 23 ετών, μισός Σέρβος, μισός Κεφαλλονίτης αλλά γεννημένος και μεγαλωμένος στην Αθήνα. Ο ίδιος σπουδάζει τουριστικά, αλλά μεταξύ μας, οι περισσότεροι τον γνωρίζουν ως DJ, που σίγουρα έχει αφήσει το στίγμα του στη μουσική σκηνή της πρωτεύουσας.

Και πράγματι, τον Παναγιώτη τον έχω πετύχει πολλές φορές πάνω στο καθήκον. Θυμάμαι κάτι Σάββατα στο Contrabando, μια φορά στο Enteka και διάφορες βραδιές σε άλλα αθηναϊκά μαγαζιά, που πρωταγωνιστούν δυναμικά στη νυχτερινή ζωή της πόλης. Για την ακρίβεια, θα έλεγε κανείς ότι ο Παναγιώτης, μέσω της μουσικής του και του vibe που μεταφέρει, έχει συμβάλλει αρκετά σε πολύ αγαπημένες μου νύχτες.

Η επίδραση που έχει σε μένα, με παρακίνησε να τον προσεγγίσω και λίγες μέρες αργότερα βρεθήκαμε να συζητάμε για τη διαδρομή του, το ρόλο της μουσικής στη ζωή του, τις φιλοδοξίες και, φυσικά, τα μελλοντικά του σχέδια.

Μίλησε μου για τη διαδρομή σου ως DJ από την αρχή ως σήμερα;

Όσο κλισέ κι αν ακουστεί αυτό, μεγάλωσα όντως σε ένα σπίτι γεμάτο με CD, βινύλια και βιβλία. Σκέφτηκα πως κάτι κοντινό έπρεπε να επιλέξω. Δεν θυμάμαι ξεκάθαρα το πως, αλλά κάπως, ίσως μετά από ατελείωτη γκρίνια καθώς ήμουν και σε μικρή ηλικία, έφτασε στα χέρια μου ένα σετ drums. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να ξυπνάω κάθε μέρα πολύ πρωί και να ενοχλώ τους πάντες. Κοινώς έπρεπε να αφήσω αυτή την ιδέα κι έτσι ξεκίνησα πιάνο, το οποίο, επίσης, άδοξα παράτησα γιατί ανακάλυψα την κιθάρα και έπειτα πειραματίστηκα και με το μπάσο (έπαιζα ένα φεγγάρι και σε ροκ μπάντα). Με τα πολλά, γύρω στα 13 μου κι ενώ βρισκόμουν σε μια κατασκήνωση, βλέπω έναν DJ να παίζει. Όλοι χόρευαν και εγώ είχα αποβλακωθεί να κοιτάζω αυτό το μέχρι τότε άγνωστο αντικείμενο με τα φωτάκια. Ύστερα άρχισα να ψάχνω τι είναι. Στα 14 μου, είχα βγει ένα βράδυ στο Γκάζι για πρώτη φορά και γνωρίζω τον Μιχάλη, που διοργάνωνε τότε διάφορα πάρτι, και λίγο καιρό μετά μου προτείνει να παίξω το πρώτο μου dj set σε νυχτερινό μαγαζί. Καταλαβαίνεις ότι εκείνο το βράδυ έγινε το πρώτο, απειροελάχιστο βήμα προς το να γίνει πραγματικότητα ένα όνειρο. Από εκεί κι έπειτα, το πείσμα, οι συνθήκες, οι συνεργάτες, η όρεξη και η σκληρή δουλειά, με φέρνουν μέρα με την μέρα ένα βήμα πιο κοντά στους στόχους μου.

Γνωρίζω πως αυτή την περίοδο παίζεις σε πολλά μαγαζιά της Αθήνας. Υπάρχουν σταθερές συνεργασίες με κάποια από αυτά κι αν ναι ποια είναι αυτά;

Ναι, αυτή την περίοδο παίζω κάθε Σάββατο στο Contrabando στο κέντρο και σε μηνιαία βάση ή λίγο περισσότερο σε μερικά ακόμη, και στην Αθήνα αλλά και εκτός.

"Το να είσαι εσύ και να δείξεις στον κόσμο την αλήθεια σου χωρίς να ντρέπεσαι αποτελεί πρόκληση"

Περίγραψέ μου με 3 λέξεις τη μουσική σκηνή της Αθήνας του 2024.

Δημιουργική. Ποικίλη. Ζωντανή.

Πώς έχει εξελιχθεί η σκηνή της ηλεκτρονικής μουσικής στην πόλη αυτή τα τελευταία χρόνια;

Η αλήθεια είναι πως έχει πάρει πλέον τεράστιες διαστάσεις. Σήμερα βλέπεις παντού εκδηλώσεις ηλεκτρονικής μουσικής, από θεματικά πάρτι βασισμένα σε μια ταινία ή ακόμη και μια εποχή, μέχρι πάρτι στα πιο ευφάνταστα μέρη. Η ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια επομένως είναι εμφανής, κάτι το οποίο προς το παρόν νομίζω πως έχει θετικό αντίκτυπο για όλους όσοι εμπλεκόμαστε με την συγκεκριμένη μουσική. Υπάρχουν αρκετές αλλαγές, όχι πως είμαι παλιός του χώρου και συγκρίνω μια δεκαετία πριν, αλλά ακόμη και 2 χρόνια πριν να κοιτάξουμε, δεν υπήρχαν όλα αυτά. Ούτε πάρτι σε ξενοδοχεία, σε κρυφές τοποθεσίες ή θεματικά. Αν γινόντουσαν, γινόντουσαν πολύ πιο αραιά, πράγμα που έδινε άλλη βαρύτητα και ζήτηση σε κάτι τέτοιο.

i-zoi-enos-dj-athina-2024

Ποιες πιστεύεις ότι είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ένας DJ σήμερα;

Πέραν από τα πρακτικά ζητήματα, όπως ένας αντιεπαγγελματίας επιχειρηματίας ή η λάθος επιλογή συνεργατών, νομίζω η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η αυθεντικότητα. Σίγουρα όλοι επηρεαζόμαστε με τα τόσα ερεθίσματα που λαμβάνουμε, αλλά το να είσαι εσύ και να δείξεις στον κόσμο την αλήθεια σου χωρίς να ντρέπεσαι αποτελεί πρόκληση. Γι’ αυτό θεωρώ κιόλας ότι αρκετοί καλλιτέχνες φθείρονται ή χάνονται με την πάροδο του χρόνου.

Πώς τα πας με τον ανταγωνισμό στο επάγγελμα;

Ο ανταγωνισμός είναι αναγκαίος και, για μένα τουλάχιστον, έχει θετική χροιά. Μου δίνει κίνητρο να κοπιάσω ακόμα περισσότερο, μου αρέσει.

Σου δίνεται η ευκαιρία να συνεργαστείς με δύο διάσημους καλλιτέχνες, έναν Έλληνα και έναν ξένο, ποιους θα επέλεγες και γιατί;

Αρκετά δύσκολη ερώτηση, κυρίως γιατί περνάνε από το μυαλό μου ξένοι καλλιτέχνες που δεν έχουν καμία σχέση με την ηλεκτρονική μουσική. Ένας έλληνας καλλιτέχνης, ωστόσο, που βρίσκω τρομερά ενδιαφέρων και ταλαντούχο είναι ο Χρήστος Φούρκης, αφού οι επιλογές των ήχων του και τα πληθωρικά κρουστά του δημιουργούν μια πανδαισία στα αυτιά μου. Συν του ότι θεωρώ ότι με έχει επηρεάσει αρκετά στην μουσική που γράφω. Αναφορικά με ξένους καλλιτέχνες, θα ήθελα ιδανικά να συνεργαστώ με τον Dennis ferrer, διότι ο ήχος του θεωρώ πως αντικατοπτρίζει τέλεια αρκετές ιδέες μου και εννοείται πως συνδυάζει άψογα την κλασική house με afro στοιχεία.

Πού θα ήθελες να παίξεις και δεν έχεις παίξει ακόμα;

Στην Αθήνα θέλω σίγουρα να παίξω στο Zelus και στο Island. Στα πιο μεγαλεπήβολα σχέδια είναι σίγουρα η Ibiza αλλά και μερικά θρυλικά venues, όπως το Printworks στο Λονδίνο και το Brooklyn mirage. Βέβαια, όσο βάρος και να έχουν αυτά τα μέρη παραμένουν μαγαζιά, οπότε θα προσθέσω στη λίστα μου και πολλά ιδιαίτερα events, από πάρτι μέσα σε σπηλιές στην Καππαδοκία μέχρι πάρτι μέσα σε κάστρο.

Ποια είναι η σημαντικότερη συμβουλή που θα έδινες σε ένα νέο παιδί που ξεκινάει τώρα ως DJ στην Ελλάδα;

Να μην δέχεται συμβουλές από κανέναν. Και πέρα από την πλάκα, το στηρίζω αυτό εν μέρει, διότι ο καθένας έχει άλλα βιώματα και αντιμετωπίζει άλλες δυσκολίες σε αυτό το ταξίδι. Για μένα τα κυριότερα είναι επιμονή και προσήλωση στον στόχο που έχει. Γιατί η σκληρή δουλειά, τις περισσότερες φορές τουλάχιστον, ανταμείβεται.

Ποια θεωρείς την καλύτερή σου εμφάνιση ως σήμερα;

Η αλήθεια είναι ότι δυσκολεύομαι να σου απαντήσω γιατί περνάνε από το μυαλό μου αμέτρητες βραδιές που τις έχω ευχαριστηθεί πραγματικά, και δεν νομίζω ότι μπορώ να ξεχωρίσω μια. Όλες οι βραδιές είναι ιδιαίτερες και σημαντικές, αλλά θα σου πω για μία βραδιά που άκουσα κάτι που δεν περίμενα ποτέ. Έπαιζα όλο το βράδυ στο Contrabando, ήταν 2 κύριες από τις 22.30 περίπου και κάτσανε μέχρι το κλείσιμο. Στο τέλος μου είπαν πως η 3η τους φίλη δεν ήταν μαζί τους, αλλά ένιωσαν λες και έχουν ξαναβγεί όλες μαζί. Νομίζω καταλαβαίνεις το βάρος αυτής της εμφάνισης.

Ποιο είναι το πιο περίεργο πράγμα που έχεις βιώσει πίσω από τα decks;

Δεν θα έλεγα πως έχω βιώσει κάτι τόσο περίεργο. Κάτι που βιώνω εξαιρετικά συχνά και με δυσκολεύει στο επάγγελμα μπορώ να σου πω πως είναι όταν μου ανοίγουν συζητήσεις ενώ παίζω σε γεμάτο μαγαζί. Η δυσκολία μου σε αυτό είναι ότι αμέτρητες φορές θέλω και εγώ να μιλήσουμε, αλλά δυστυχώς πρέπει πρώτα να περιμένουμε να τελειώσω.

i-zoi-enos-dj-athina-2024

"Τα πάντα είναι πηγές έμπνευσης, από την μικρότερη μέχρι την μεγαλύτερη στιγμή της καθημερινότητάς μου"

Πόσο σημαντική είναι η επιρροή των social media για την προώθηση της δουλειά σου; Τα διαχειριζόσουν διαφορετικά πριν ξεκινήσεις αυτό το επάγγελμα και τα διαχειρίζεσαι διαφορετικά τώρα;

Μεγάλο κεφάλαιο ανοίγεις. Δυστυχώς η ευτυχώς πλέον τα social media παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη δουλειά μας. Πρέπει συνέχεια να ανεβάζεις υλικό, προβάλλοντας την δουλειά σου, αλλά να μην μένεις μόνο εκεί γιατί ο κόσμος θα βαρεθεί. Ο κόσμος πρέπει να βλέπει κάτι ολοκληρωμένο, μια περσόνα. Και η αλήθεια είναι πως όντως άρχισα να τα διαχειρίζομαι λίγο διαφορετικά τον τελευταίο καιρό, να φιλτράρω λίγο περισσότερο το τι ανεβάζω, αλλά επειδή δεν μου πάει καθόλου το σοβαρό, δεν μπορώ να δείχνω κάτι ψεύτικο. Προτιμώ απλά να είμαι εγώ!

Πώς διαχειρίζεσαι τον χρόνο σου μεταξύ των εμφανίσεων και των άλλων σου επαγγελματικών υποχρεώσεων;

Όταν υπάρχει ελεύθερος χρόνος είμαι πραγματικά ευγνώμων (γέλια). Στα σοβαρά τώρα, αρκετά συχνά όταν έχω κάποιο κενό θα κάτσω να γράψω μουσική και θα γυμναστώ, θα πάω θέατρο ή θα βγω για ποιοτικό φαγητό. Κοιτάω, επίσης, να φεύγω όσο μπορώ, να βλέπω κάτι νέο, να αλλάζω παραστάσεις, έστω και για μια μέρα.

Τι σημαίνει μουσική για σένα;

Δεν θα μακρηγορήσω, γιατί σίγουρα θα μπορούσα να γράψω έκθεση. Θα αρκεστώ στις λέξεις: επικοινωνία, ψυχαγωγία, δημιουργία, θεραπεία, εμπειρία.

Ποια θα έλεγες πως είναι η βασική πηγή έμπνευσης και δημιουργικότητάς σου;

Τα πάντα, από την μικρότερη μέχρι την μεγαλύτερη στιγμή της καθημερινότητάς μου.

Εκτός από ό,τι έχεις ήδη κάνει, αν μπορούσες να επιλέξεις ένα άλλο επάγγελμα για μια μέρα, όποιο θες, ποιο θα ήταν και γιατί;

Νομίζω και μόνη σου περιμένεις να σου πω κάτι ακραίο. Δε θα σου πω, βέβαια, αστροναύτης, δεν με συναρπάζει. Θέλω αυτό που κάνω να μου προσφέρει διαφορετικές συγκινήσεις. Για μια μέρα, θα ήθελα πολύ να ηγηθώ μιας ιστορικής αποστολής για ακραίους εξερευνητές. Συνδυάζει το πάθος μου για την περιπέτεια και την ιστορία. Να περιπλανηθώ μαζί με άλλους ανθρώπους σε απομακρυσμένες και επικίνδυνες ιστορικές τοποθεσίες και να αποκαλύψουμε αρχαίους πολιτισμούς. Η ευκαιρία να εξερευνήσω αχαρτογράφητα εδάφη, να ξεπεράσω φυσικά εμπόδια και να αποκαλύψω τα μυστήρια του παρελθόντος, ενώ παράλληλα δημιουργώ αξέχαστες αναμνήσεις με άλλους είναι κάτι που με μαγεύει.

i-zoi-enos-dj-athina-2024

«Πέρα από το να πατάμε φωτεινά κουμπάκια και να πίνουμε ποτά, έχουμε ευθύνη να προσφέρουμε στιγμές χαράς, ενότητας και σύνδεσης μέσα από τη δύναμη της μουσικής»

Αν περιέγραφες τη ζωή σου με ένα soundtrack ποιο θα ήταν αυτό και γιατί;

Θα επέλεγα το soundtrack της ταινίας «Underground» του Emir Kusturica. Όλα τα τραγούδια του άλμπουμ, πλαισιώνουν τέλεια στιγμές της ζωής μου, από τις πιο τρελές μέρες και γεμάτες χαρές, μέχρι τις πιο δύσκολες.

Θα ήθελες να μοιραστείς τα μελλοντικά σου σχέδια; Πώς φαντάζεται τον Παναγιώτη σε 5 χρόνια από σήμερα;

Κύριο μέλημα μου και τώρα και στο άμεσο μέλλον είναι η μουσική. Θέλω να κυκλοφορήσω επιτέλους κομμάτια που γράφω για να μπορέσω να επικοινωνήσω ακόμα καλύτερα με τον κόσμο, να έρθω πιο κοντά του. Επιθυμώ, επίσης, να ταξιδέψω με αυτήν την δουλειά, θέλω τον ήχο μου και αυτά που πρεσβεύω σε κάθε σετ να τα παρουσιάσω σε διαφορετικές κουλτούρες και πολιτισμούς. Δε θα σου πω για τα επαγγελματικά μου σε 5 χρόνια, έχω και εκεί τα σχέδια μου. Το κυριότερο είναι ο Παναγιώτης σε 5 χρόνια να έχει συλλέξει κι άλλες, πολλές εμπειρίες.

Κλείνουμε με μια προβοκατόρικη ερώτηση. Το ξέρεις καλύτερα από μένα, υπάρχουν πολλοί εκεί έξω που θεωρούν πως το να είναι κάποιος DJ είναι επάγγελμα «της πλάκας» ή «χόμπυ», και πως υπάρχουν πολύ πιο «σημαντικά» επαγγέλματα εκεί έξω. Τι απαντάς σε αυτό;

Πέρα από το να πατάμε φωτεινά κουμπάκια και να πίνουμε ποτά, έχουμε ευθύνη. Μας έχει ανατεθεί να καθορίζουμε τη διάθεση του κόσμου, να δημιουργούμε συναισθήματα και αξέχαστες στιγμές για το κοινό μας. Δεν παίζουμε απλώς μουσική. Κατανοείς τον αντίκτυπο που έχουν οι επιλογές μας στην ενέργεια μιας αίθουσας και στην εμπειρία του κάθε ακροατή ξεχωριστά; Με αυτή την ευθύνη έρχεται η αφοσίωση στην τελειοποίηση της τέχνης μας, η πίστη στο μουσικό μας όραμα και η προσπάθεια να αναβαθμίζουμε πάντα την εμπειρία για όσους μας εμπιστεύονται τις πολύτιμες στιγμές τους. Έτσι, ενώ το DJing μπορεί να εκλαμβάνεται από κάποιους ως χόμπι, για εμενα είναι μια βαθιά ευθύνη - μια δέσμευση να προσφέρω στιγμές χαράς, ενότητας και σύνδεσης μέσα από τη δύναμη της μουσικής.

 

Ροή ειδήσεων

Share