Το λευκό μάρμαρο της κομψότητας: Πώς το «Cash» στο Κεφαλάρι επανεφηύρε το αθηναϊκό fusion

Η πρώτη μου επαφή με το ανανεωμένο «Cash» στην Κηφισιά ήταν μια υπόσχεση. Μια υπόσχεση για αβίαστη φινέτσα και γαστρονομική τόλμη. Ο chef Θάνος Στασινός, ένας μετρ του fusion με βαθιά αγάπη για την Ασία και την Nikkei, δημιούργησε ένα μενού που δεν απλώς «παντρεύει» γεύσεις, αλλά αφηγείται ιστορίες τριών ηπείρων, κάνοντας το αγαπημένο στέκι των Βορείων Προαστίων, τον νέο τόπο αναφοράς της σύγχρονης αθηναϊκής κουζίνας.
Υπάρχουν χώροι που σε κερδίζουν από την ατμόσφαιρα, πριν καν δοκιμάσεις την πρώτη μπουκιά. Και υπάρχουν σεφ που τους εμπιστεύεσαι από το πρώτο starter, επειδή γνωρίζεις την υπογραφή τους. Στην περίπτωση του Cash, στην καρδιά της εμβληματικής πλατείας του Κεφαλαρίου, η εμπειρία είναι ένας απόλυτος συνδυασμός και των δύο.
Η φήμη του εστιατορίου ήταν πάντα δεδομένη, αλλά η πρόσφατη ανανέωση της αισθητικής και η ανάληψη των ηνίων της κουζίνας από τον έμπειρο και ταλαντούχο Θάνο Στασινό, το έχει εκτοξεύσει σε μια εντελώς νέα κατηγορία.
Η αυλή: Η αβίαστη κομψότητα του μινιμαλισμού
Το βράδυ που επισκέφθηκα το «Cash», η ατμόσφαιρα με τύλιξε αμέσως. Περνώντας την κεντρική πόρτα, αφήνεις πίσω σου τη βουή της Κηφισιάς και βρίσκεσαι σε μια αριστοκρατική αυλή, έναν ιδιωτικό παράδεισο. Αυτές οι σικ αυλές, που αποπνέουν μια ανεπιτήδευτη κομψότητα, είναι προσωπικά οι αγαπημένες μου. Σε βάζουν αμέσως σε μια διάθεση «διακοπών» και χαλάρωσης.
Το σκηνικό είναι αποτέλεσμα προσεγμένου μινιμαλισμού: το λευκό μάρμαρο της αυλής δένει αρμονικά με τις γαλάζιες αποχρώσεις των μαξιλαριών, ενώ η παρουσία των φοινίκων και το κεντρικό, φωτισμένο μπαρ δίνουν μια διακριτική εξωτική πινελιά. Ο χώρος εκπέμπει φινέτσα και ηρεμία, δημιουργώντας το ιδανικό περιβάλλον για να απολαύσεις ένα δείπνο υψηλών απαιτήσεων, με την αίσθηση ότι είσαι σε μια όαση μέσα στην πόλη.
Η ταυτότητα του chef: Fusion, όχι απλώς Nikkei
Ο Θάνος Στασινός είναι ένας σεφ με διεθνή εμπειρία και βαθιά γνώση της ασιατικής κουζίνας. Το μενού που υπογράφει στο «Cash» δεν είναι απλώς ένα ασιατικό δείπνο· είναι μια γαστρονομική δήλωση που ο ίδιος χαρακτηρίζει ως Fusion, απορρίπτοντας τον περιοριστικό όρο «Nikkei».
Ο ίδιος, όπως μου εκμυστηρεύτηκε, βρέθηκε τυχαία στη μαγειρική, κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας. «Ήθελα να βρω μια αρμοδιότητα που δεν θα δυσκολευόμουν ιδιαίτερα, και προτίμησα την κουζίνα. Ο υπεύθυνος ήταν επαγγελματίας σεφ και με μύησε στη γαστρονομία. Μέχρι τότε, δεν είχα καμία απολύτως σχέση. Στον στρατό ανοίχτηκε αυτός ο δρόμος», μου εξήγησε, αποδεικνύοντας ότι οι μεγάλες διαδρομές ξεκινούν συχνά από μια απλή επιλογή.
Η τριλογία των γεύσεων: Ιαπωνία, Ελλάδα, Μεξικό
Το μενού του Στασινού εστιάζει στην λεπτότητα, με κυρίαρχο ρόλο να έχουν τα Raw πιάτα και το sushi.
Από τα starters, ο σεφ δίνει αμέσως την ταυτότητά του:
Ταλιατέλες Αγγουριού με Καβούρι και Σάλτσα Ponzu: Αυτό το πιάτο είναι συνώνυμο της μαγειρικής του. Είναι δροσερό, ισορροπημένο και εξαιρετικά νόστιμο, ιδανικό για να συνοδεύσει το λευκό κρασί ή ένα από τα signature cocktails της λίστας.
Ceviche Λαβράκι: Με λάιμ, γλυκοπατάτα και μάνγκο, είναι το απόλυτο ξεκίνημα για ένα δείπνο ή ένα δροσερό συνοδευτικό για το κοκτέιλ σας.
Στα Raw πιάτα, ξεχωρίσαμε το Nigiri λαβράκι με pico de gallo από καρδιά φοίνικα και πράσινο μήλο, καθώς και το Nigiri τόνου με yuzu kosho.
Το πιάτο-γεωγραφία: Ο γάμος των τριών ηπείρων
Η πολυεπίπεδη φιλοσοφία του σεφ αποτυπώνεται καλύτερα σε ένα πιάτο από τα ζεστά ορεκτικά: Gyoza με σιτάκα από την Κάσο και σάλτσα από μεξικάνικο achiote.
Διαβάστε επίσης
«Η gyoza είναι από την Ιαπωνία, η κρέμα γίνεται με σιτάκα από την Κάσο – ένα πολύ εκλεκτό τυρί που παίρνουμε από συνεταιρισμό του νησιού – και προσθέτω μεξικάνικο achiote, ένα κατακόκκινο σποράκι. Έτσι, αυτό το πιάτο παντρεύει την Ιαπωνία με την Ελλάδα και το Μεξικό», μου εξηγεί ο Στασινός, αποδεικνύοντας ότι το fusion εδώ είναι μια πράξη πολιτιστικής σύνδεσης, όχι απλώς πρόσμιξης. Η γεύση είναι τόσο νόστιμη και ισορροπημένη που ενθουσιάζει τον ουρανίσκο.
Στα ζεστά, οι γαρίδες tempura με αρωματική σάλτσα πρασοσέλινου αποτελούν μια διακριτική «γέφυρα» προς την ελληνική γευστική μνήμη, ενώ τα Spicy Tuna και King crab roll με αυγά πέστροφας είναι must για τους λάτρεις του sushi.
Για τα κυρίως, οι επιλογές σε κρέας, όπως το Flap steak black angus USA και το κόντρα Iberico, είναι σωστά ψημένα και μπορούν να συνοδευτούν άψογα με πουρέ πατάτας με τρούφα.
Το δείπνο κλείνει με δύο εντυπωσιακά επιδόρπια: το κλασικό Μιλφέιγ με κρέμα φυστικιού Αιγίνης και matcha, και το εξαιρετικά ιδιαίτερο Namelaka Bahibe/Dulcey με passion fruit και crumble από χαρούπι, το οποίο συνοδεύεται από παγωτό με άρωμα Συριανού λουκουμιού.
Το «Cash» είναι τελικά ένα εστιατόριο που σε ταξιδεύει, όχι με την πολυτέλεια του εντυπωσιασμού, αλλά με την ποιότητα της σκέψης και την ακρίβεια της εκτέλεσης. Ο Θάνος Στασινός κατάφερε να δημιουργήσει στην Κηφισιά ένα μέρος όπου η γαστρονομία είναι μια παγκόσμια συζήτηση, δοσμένη με την ανεπιτήδευτη φινέτσα που μόνο οι «τζίτζι» αυλές των Βορείων Προαστίων μπορούν να προσφέρουν.
Τηλέφωνο: 21 2100 4772
Διεύθυνση: Δηλιγιάννη 54, Κηφισιά 145 62






0 ΣΧΟΛΙΑ