ΑΡΧΙΚΗ LIFE RETROMANIA

Παγκόσμιος «σεισμός» 2.300 χρόνια μετά το θάνατο του Μέγα Αλέξανδρου: Αυτή ήταν η διαθήκη που άφησε και οι κληρονόμοι του

Παγκόσμιος «σεισμός» 2.300 χρόνια μετά το θάνατο του Μέγα Αλέξανδρου: Αυτή ήταν η διαθήκη που άφησε και οι κληρονόμοι του
Athensmagazine Ορίστε μας ως προτεινόμενη πηγή ειδήσεων στο Google

Πολλές θεωρίες έχουν αναπτυχθεί με τα χρόνια για το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου και όχι μόνο, με τα μυστήρια να ανακύπτουν διαρκώς για το μεγάλο στρατηλάτη.

Μυστήριο, επίσης, εκτός από το πού βρίσκεται θαμμένος, αποτελεί το αν είχε φροντίσει εγκαίρως να δώσει κάποιες εντολές για το τι θα πρέπει να γίνει σε περίπτωση που πεθάνει ή έστω αν είπε κάτι σχετικό για τη διαδοχή του λίγο πριν αφήσει τελευταία του πνοή στην Βαβυλώνα.

Μετά τον θάνατο του Αλέξανδρου υπήρξε έντονο παρασκήνιο και διαβουλεύσεις των στρατηγών του για το μοίρασμα της αυτοκρατορίας και τελικά οι διαφορές τους λύθηκαν στις περίφημες Μάχες των Διαδόχων: μια σειρά πολεμικών αναμετρήσεων ανάμεσα στους στρατηγούς του για την επικράτηση σε διάφορες περιοχές της αυτοκρατορίας. Παράλληλα εξελισσόταν ένα αιματηρό Game of Thrones όπου οι στρατηγοί, οι σύζυγοι, τα παιδιά και οι συγγενείς του στρατηλάτη επιδόθηκαν σε ένα ανηλεές ξεκαθάρισμα ώστε να βγαίνει κάθε φορά από τη μέση όποιος μπορούσε να διεκδικήσει μέρος ή και το σύνολο της αυτοκρατορίας.

Η αλήθεια για τη διαθήκη και την επιθυμία της διαδοχής του

Ο Βρετανός ερευνητής και συγγραφέας Ντέιβιντ Γκραντ έχει αφιερώσει την τελευταία δεκαετία στην μελέτη όλων των διαθέσιμων στοιχείων που υπάρχουν για το τι συνέβη με τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ο Γκραντ στο νέο του βιβλίο «Αναζητώντας την Χαμένη Διαθήκη του Μεγάλου Αλεξάνδρου» υποστηρίζει ότι ο μέγας Μακεδών είχε αφήσει σαφείς εντολές για τη διαδοχή του. Μελέτησε πολλές ιστορικές πηγές αλλά και διαφόρους λαϊκούς μύθους που αναπτύχθηκαν για τον Αλέξανδρο αμέσως μετά τον θάνατο του. Σε μια από αυτές τις λαϊκές ιστορίες αναφέρεται ότι άφησε διαθήκη όμως κανείς ιστορικός ή ερευνητής δεν έχει πάρει στα σοβαρά μέχρι σήμερα αυτή την εκδοχή.

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η Daily Mail o Γκραντ υποστηρίζει ότι από την έρευνα του προκύπτει ότι υπήρξε πράγματι διαθήκη. Η διαθήκη αυτή όριζε ως διάδοχο το παιδί που κυοφορούσε εκείνη την εποχή μια από τις συζύγους του, η Ρωξάνη και σε περίπτωση που το παιδί δεν ήταν αγόρι διάδοχος οριζόταν ο Ηρακλής, καρπός του έρωτά του με την Βαρσίνη, κόρης του Σατράπη της Φρυγίας Αρτάβζου. Σύμφωνα με τον Γκραντ, ο Αλέξανδρος είχε ορίσει και ένα από τους στρατηγούς του ως επικεφαλής της αυτοκρατορίας μέχρι να ενηλικιωθεί κάποιος από τους διαδόχους και να του παραδώσει στη συνέχεια τον θρόνο.

Ο βρετανός συγγραφέας υποστηρίζει ότι, όπως ήταν αναμενόμενο, οι υπόλοιποι στρατηγοί αντέδρασαν στη διαθήκη βασικά για δύο λόγους. Πρώτον, γιατί εκείνοι έμεναν εκτός παιχνιδιού και, δεύτερον, γιατί δεν ήθελαν να γίνει βασιλιάς ο γιος του Αλέξανδρου και μιας… βάρβαρης. Ετσι, σύμφωνα πάντα με τον Γκραντ, οι στρατηγοί εξαφάνισαν τη διαθήκη. Ξεκίνησε έτσι, εκτός από τις μεταξύ τους πολεμικές αναμετρήσεις και μια περίοδος δολοφονιών. Η έγκυος Ρωξάνη εξόντωσε την επίσης κυοφορούσα το παιδί του Αλέξανδρου Στατείρα, κόρη του Δαρείου, ώστε να διασφαλίσει ότι το δικό της παιδί θα είναι ο διάδοχος. Όμως και η Ρωξάνη δεν είχε καλύτερη τύχη αφού η ίδια και ο γιος της, Αλέξανδρος Δ’, δηλητηριάστηκαν κάποια στιγμή με εντολή του Κασσάνδρου.

Ο Γκραντ αναφέρει επίσης ότι ένας από τους στρατηγούς του Αλέξανδρου (ίσως εκείνος που είχε υποδειχθεί από τον Αλέξανδρο ως ο… μεταβατικός αυτοκράτορας) αντέγραψε κάποια στιγμή την διαθήκη. Στο αντίγραφο αυτό καταγραφόταν η προτίμηση του Αλέξανδρου στον συγκεκριμένο στρατηγό ενώ υπήρχαν και αναφορές για ένα σχέδιο δηλητηρίασης του Αλέξανδρου από τους στρατηγούς του. Ο στρατηγός αυτός άρχισε να διανέμει δεξιά και αριστερά αυτό το αντίγραφο πιστεύοντας ότι θα προκαλέσει έριδες ανάμεσα στους άλλους στρατηγούς και τελικά θα επικρατήσει εκείνος. Ομως τελικά δεν τα κατάφερε και έτσι η διαθήκη παρέμεινε ένα ακόμη μεγάλο μυστικό που ακολούθησε τον θάνατο του Αλεξάνδρου.

«Η κρυστάλλινη σαρκοφάγος και το στέγαστρο σε κρυφό χωριό…» – «Συστάδα» αποκαλύψεων για τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Είναι το θέμα που εξάπτει τη φαντασία, καλλιεργεί προσδοκίες και βεβαίως, έχει καταφέρει όχι απλά να διαψεύσει, αλλά επιπλέον, να γελοιοποιήσει ουκ ολίγους αρχαιολόγους. Στο τζαμί Νεμπί Ντάνιελ, σύμφωνα με την αραβική παράδοση, βρίσκεται ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Επιστήμονες οι οποίοι άφησαν τη φαντασία τους να καλπάσει, έπεσαν θύμα αυθαίρετων υποθέσεων εργασίας και αγνόησαν παντελώς τις ιστορικές πηγές, αναζητώντας τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου στα πιο απίθανα σημεία, διασύρθηκαν με τον χειρότερο τρόπο. Και η μεγάλη ανακάλυψη του μνημείου της Αμφίπολης δίνει την αφορμή αναζωπύρωσης κάθε πιθανής εκδοχής και φουντώνει την σεναριολογία για το πού τελικά ετάφη ο Αλέξανδρος.

Βεβαίως, ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου παραμένει το… Άγιο Δισκοπότηρο της Αρχαιολογίας. Οι περισσότερες (και πιο σοβαρές) θεωρίες για το σημείο ταφής του στρατηλάτη αφορούν στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, στην πόλη που ίδρυσε ο ίδιος. Η Αλεξάνδρεια αναφέρεται στις ιστορικές πηγές, ενώ το μεγαλοπρεπές μαυσωλείο του Αλεξάνδρου έμεινε γνωστό στην Αλεξάνδρεια ως «Σώμα» ή «Σήμα».

Η επίθεση των χριστιανών στην Αλεξάνδρεια

Ωστόσο, μία από τις μελανές σελίδες στην ιστορίας της πόλης, γράφεται στα τέλη του 4ου αι. μ.Χ., και πιθανώς συνδέεται με τον Αλέξανδρο. Είναι η μεγάλη επίθεση των χριστιανών υπό τον πατριάρχη Θεόφιλο, εναντίον των «εθνικών», κατά τη διάρκεια της οποίας ισοπεδώθηκε η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, το Σεράπειον και το Μουσείον, ενώ το περίφημο «μαυσωλείο» χάθηκε στα χαλάσματα.

Αλεξάνδρεια, περιοχή Κομ ελ Ντικ

Από τις πιο πρόσφατες υποθέσεις είναι αυτή που είδε το φως της δημοσιότητας στις αρχές του περασμένου Μαΐου, σύμφωνα με την οποία, σαρκοφάγος σε κρύπτη αρχαίας χριστιανικής εκκλησίας στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου αποδίδεται από πολωνούς αρχαιολόγους και ιστορικούς στον Αλέξανδρο.

Το μαυσωλείο από μάρμαρο και χρυσό, αριστούργημα αρχιτεκτονικής, βρέθηκε στην περιοχή Κομ ελ Ντικ, σε κρύπτη παλαιοχριστιανικής εκκλησίας στην καρδιά της Αλεξάνδρειας, σε απόταση μόλις 60 μέτρων από το τζαμί Νεμπί Ντάνιελ, όπου σύμφωνα με την αραβική παράδοση βρίσκεται ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου και όπου ήδη διεξάγονται ανασκαφές.

Ο τάφος υπήρξε τόπος προσκυνήματος για αιώνες. Μεταξύ των διάσημων επισκεπτών ήταν Ρωμαίοι αυτοκράτορες, όπως ο Ιούλιος Καίσαρας και ο Γάιος Οκτάβιος, περισσότερο γνωστός ως Αύγουστος, για τον οποίον λέγεται ότι εναπόθεσε λουλούδια στον τάφο, όπως και ένα χρυσό διάδημα πάνω στο μουμιοποιημένο κεφάλι του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Η τελευταία καταγεγραμμένη επίσκεψη στον τάφο ήταν του Ρωμαίου αυτοκράτορα Καρακάλλα -ο οποίος υπήρξε λάτρης του Αλέξανδρου, σε σημείο εμμονής- περίπου ένα χρόνο πριν τη δολοφονία του, το 215 μ.Χ.

Στην κρυστάλλινη σαρκοφάγο που ανακαλύφθηκε στο μαυσωλείο, υπάρχουν 37 οστά, τα οποία αποδίδονται σε άρρενα. Η ομάδα των πολωνών αρχαιολόγων και ιστορικών που έκανε την ανακάλυψη εξετάζει τα 37 οστά -με τη μέθοδο του ραδιενεργού άνθρακα και άλλα τεστ- ελπίζοντας ότι θα ταυτιστούν με τον Αλέξανδρο.

Δεν είναι μόνο η κρυστάλλινη σαρκοφάγος που έχει πληγεί. Η λεηλασία της σαρκοφάγου, που τοποθετείται κατά τη διάρκεια αναταραχών οι οποίες έπληξαν την Αλεξάνδρεια επί Αυρηλίου, γύρω στα 270 π.Χ. είχε στόχο και τα οστά, τα οποία είναι και αυτά σπασμένα.

Όσο για το ερώτημα, γιατί η σαρκοφάγος είναι κρυστάλλινη, μία πρώτη εξήγηση που είχε δώσει η ομάδα των Πολωνών, είναι ότι, η αρχική χρυσή λάρνακα εκλάπη. Και δη, από τον Πτολεμαίο βασιλιά Παρείσακτο ή Κόκκη (107 – 68 π.Χ.). Στη θέση βρέθηκαν επίσης, σπασμένα αγγεία πτολεμαϊκής και ρωμαϊκής περιόδου.

Αλεξάνδρεια, κάτω από το τζαμί Ναμπί ΝτανιέλΟ ξεναγός Ambroise Schilizzi είχε υποστηρίξει ότι διέκρινε τη …

μούμια του Αλεξάνδρου σ’ έναν υπόγειο θάλαμο κάτω από το τζαμί του Ναμπί Ντανιέλ. Ολα αυτά, κοιτάζοντας μέσα από μια μικροσκοπική τρύπα στην ξύλινη πόρτα. Είναι 1850. Δεκαπέντε χρόνια αργότερα, ο Χάινριχ Σλίμαν φτάνει στην Αλεξάνδρεια με σκοπό να κάνει ανασκαφή στην περιοχή γύρω από το τέμενος. Δεν πήρε ποτέ την άδεια από τις αιγυπτιακές αρχές.

Αλεξάνδρεια, ρωμαϊκό νεκροταφείο

Ενας τάφος από αλάβαστρο που αποκαλύφθηκε το 1930, στο ρωμαϊκό νεκροταφείο της Αλεξάνδρειας, αποδόθηκε από τον ιταλό αρχαιολόγο Achille Adriani, στον Αλέξανδρο. Ερευνες που ακολούθησαν τα επόμενα χρόνια δεν απέδωσαν.

Λίβανος, λόφοι Σιδώνας

Ένας ακόμη «τάφος του Αλεξάνδρου» είχε ανακαλυφθεί κοντά στους λόφους της Σιδώνας, στον σημερινό Λίβανο. Αυτή τη φορά ο … Ιντιάνα Τζόουνς ήταν ο ζωγράφος και συλλέκτης Οσμάν Χάμντι Μπέι. Λέγεται ότι, η σαρκοφάγος είχε μεταφερθεί στο Οθωμανικό Αυτοκρατορικό Μουσείο της Κωνσταντινούπολης, ως έκθεμα σε εξέχουσα θέση, όπου για ένα διάστημα αποτέλεσε ακαταμάχητο πόλο έλξης επισκεπτών.

Βενετία, Άγιος Μάρκος

Ναι, έχει κυκλοφορήσει και αυτό το σενάριο, σύμφωνα με το οποίο τη σορό του Μεγάλου Αλεξάνδρου μετέφερε και δη, κατά λάθος, ένα ζεύγος Βενετών εμπόρων, πεπεισμένο πως επρόκειτο για τη σορό του Αγίου Μάρκου.

Αίγυπτος, όαση της Σίβα

Αυτή είναι μία από τις ιστορίες που μάλλον μας διέσυρε διεθνώς -ευτυχώς, τότε το υπουργείο Πολιτισμού διαχειρίστηκε ψύχραιμα το θέμα, το οποίο και «έκλεισε» εγκαίρως.

Η αρχαιολόγος Λιάνα Σουλβατζή είχε προκαλέσει «θόρυβο» στα μέσα της δεκαετίας του ’90, όταν «αποκάλυψε» ότι ο Μέγας Αλέξανδρος έχει ταφεί στην Οαση της Σϊβα. Η Σουλβατζή είχε «πέσει έξω» τέσσερις αιώνες… Η ιστορία άρχισε το 1992 με το πρώτο μνημείο που βρήκε και το οποίο χαρακτήρισε ως «τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου» και συνεχίστηκε το 1995, με το δεύτερο μνημείο, το οποίο, επίσης, βρήκε και απίσης ονόμασε «τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου» βασιζόμενη σε επιγραφές και αναιρώντας το πρώτο…

Στη σαρκοφάγο του φαραώ Νεκτανέμπο Β΄

Μία άλλη υπόθεση εργασίας είναι πως ο τάφος καταστράφηκε κατά τη διάρκεια των χριστιανικών διωγμών της Αλεξάνδρειας, στις αρχές του 5ου αιώνα, αλλά και πως το σώμα του μεγάλου στρατηλάτη τοποθετήθηκε στην – άδεια- σαρκοφάγο του Φαραώ Νεκτανέμπο Β΄.

Ουζμπεκιστάν, Ισκεντέρ Ζουλκερνάι

Αλλά και το Ουζμπεκιστάν ανακοίνωσε κάποια στιγμή ότι κατέχει τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου υποστηρίζοντας ότι βρίσκεται κάτω από ένα στέγαστρο στο χωριό Ισκεντέρ Ζουλκερνάι.

Οι κάτοικοι του χωριού Iskender Zulkernaj στο Ουζμπεκιστάν ισχυρίστηκαν πως εκεί βρίσκεται θαμμένος ο Μέγας Αλέξανδρος (τάδε έφη σκοπιανή δημοσιογράφος η οποία βρέθηκε εκεί για να μεταδώσει την «ανακάλυψη», η οποία παρουσιάστηκε σε εκπομπή της Sun TV).

Αμφίπολη

Πολλοί θα ήθελαν το ταφικό μνημείο που αποκαλύφθηκε να είναι ο τάφος του στρατηλάτη -παρότι η βασιλική πρωτεύουσα των Μακεδόνων είναι οι Αιγές και η Αμφίπολη δεν αναφέρεται (ούτε καν υποννοείται) στις πηγές, ως πιθανό σημείο ταφής του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

0 ΣΧΟΛΙΑ

Προσθήκη Σχόλιου