Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Τα σημάδια που φανερώνουν πως ο θυροειδής σας δεν λειτουργεί σωστά!

13 Ιουλίου 2017 14:00
Τα σημάδια που φανερώνουν πως ο θυροειδής σας δεν λειτουργεί σωστά!

Ο θυρεοειδής αδένας, ένας αδένας σε σχήμα πεταλούδας μπορεί να έχει δραματικές επιπτώσεις σε μια τεράστια ποικιλία λειτουργιών του σώματος.

Αν είστε γυναίκα άνω των 35 οι πιθανότητες να παρουσιάσετε μια διαταραχή του θυρεοειδούς είναι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μεγαλύτερη από 30%.

Πολλές φορές η διαταραχή του θυρεοειδούς είναι σιωπηλή και πολλοί από τους πάσχοντες είναι αδιάγνωστοι. Οι γυναίκες έχουν 10 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν μια διαταραχή του θυρεοειδούς απ’ ό,τι οι άνδρες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αποκλειστικό - ντοκουμέντο: Μόνο εδώ το ηχητικό ντοκουμέντο του Τόνι Μαυρίδη που μιλάει για τον αλκοολισμό και την Έλενα Παπαρίζου! (video)

Tι είναι ο θυρεοειδής
Ο θυρεοειδής βρίσκεται πάνω από το «μήλο του Αδάμ» και παράγει την θυρεοειδική ορμόνη (ΤΗ), η οποία μεταξύ άλλων ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος, τον μεταβολισμό και τους κτύπους της καρδιάς. Τα πράγματα μπορεί να αρχίσουν να πηγαίνουν στραβά όταν ο θυρεοειδής είναι υπέρ ή υπο-ενεργός. Αν είναι υποτονικός, παράγει λίγη ΤΗ, αν λειτουργεί παραπάνω από το κανονικό παράγει περισσότερη απ” όση χρειάζεται ο οργανισμός.

Τι είναι αυτό που προκαλεί τις διαταραχές του θυρεοειδούς; Θα μπορούσε να είναι θέμα κληρονομικότητας, μια αυτοάνοση επίθεση, η εγκυμοσύνη, το άγχος, κάποιες διατροφικές ελλείψεις, ή οι τοξίνες στο περιβάλλον, αλλά οι ειδικοί δεν είναι απόλυτα σίγουροι. Λόγω των ορμονών του θυρεοειδούς που φτάνουν από τον εγκέφαλο μέχρι τα έντερα μια ενδεχόμενη διαταραχή του δεν μπορεί να αφήσει κάποιον ανεπηρέαστο.

Διαβάστε παρακάτω ποια είναι τα σημάδια που μπορεί να υποδηλώνουν ότι έχετε διαταραχή του θυρεοειδούς:

Αισθάνεστε εξάντληση
Το αίσθημα κόπωσης ακόμα και χωρίς να πραγματοποιήσετε καμία ενέργεια είναι μια κατάσταση που συνδέεται άμεσα με τον υποθυρεοειδισμό, ως αποτέλεσμα της μικρής παραγωγής θυρεοειδικών ορμονών. Αν είστε κουρασμένοι το πρωί ή όλη την ημέρα μετά από έναν πολύ καλό ύπνο, αυτό μπορεί να είναι μια ένδειξη πως ο θυρεοειδής σας υπολειτουργεί. Μικρή ποσότητα θυρεοειδικής ορμόνης περνά μέσω του αίματος και των κυττάρων και αυτό σημαίνει πως οι μύες σας δεν παίρνουν το σήμα εκκίνησης. Για την ακρίβεια, η κόπωση είναι το υπ’ αριθμόν 1 σύμπτωμα για υπολειτουργία του θυρεοειδούς, αν δεν έχετε στερηθεί τον ύπνο.

Εχετε κακή διάθεση
Η αίσθηση λύπης ή ασυνήθιστης κατάθλιψης μπορεί επίσης να αποτελεί ένα από τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού. Πιστεύεται ότι η μικρή παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών μπορεί να έχει επιπτώσεις στα επίπεδα της σεροτονίνης, ενός νευροδιαβιβαστή του εγκεφάλου που ρυθμίζει την διάθεσή μας. Με την υπολειτουργία του θυρεοειδούς, όλα τα υπόλοιπα συστήματα του σώματος «πέφτουν» επίσης κι έτσι μόνο περίεργο δεν είναι που η διάθεσή σας βυθίζεται.

Αισθάνεστε νευρικότητα και άγχος
Το άγχος και η αίσθηση νευρικότητας συνδέονται με τον υπερθυρεοειδισμό, την υπερβολική δηλαδή παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών. Τα συστήματα του οργανισμού «πλημμυρίζουν» από μηνύματα ενεργοποίησης και ο μεταβολισμός αλλά και ολόκληρο το σώμα δουλεύει σε φουλ ρυθμούς. Εάν αισθάνεστε έτσι και δεν μπορείτε να χαλαρώσετε καθόλου, ίσως έχετε υπερθυρεοειδισμό.

Η όρεξή σας έχει μειωθεί και η γεύση σας έχει αλλοιωθεί
Η αύξηση της όρεξης μπορεί να είναι ένα σημάδι υπερθυρεοειδισμού, αφού όταν παράγεται στον οργανισμό υπερβολική ποσότητα θυρεοειδικής ορμόνης μπορεί να έχετε όλη την ώρα το αίσθημα της πείνας. Το μόνο θετικό αυτής της πλευράς της υπερ-λειτουργίας του θυρεοειδούς είναι πως η υπερβολική κίνηση αντισταθμίζει τις θερμιδικές επιπτώσεις της αυξημένης όρεξης και έτσι το τελικό αποτέλεσμα δεν είναι η αύξηση του βάρους.

Η υπολειτουργία του θυρεοειδούς από την άλλη πλευρά μπορεί να διαταράξει την αίσθηση της γεύσης και της όσφρησης.

Ο εγκέφαλός σας είναι μπερδεμένος
Είναι ένα γεγονός που θα μπορούσε να προκληθεί από την έλλειψη ύπνου ή λόγω γήρανσης, ωστόσο η γνωστική λειτουργία θα μπορούσε να δεχθεί ένα χτύπημα και εξαιτίας διαταραχής του θυρεοειδούς. Η υπερβολική παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών μπορεί να προκαλέσει δυσκολία στη συγκέντρωση, ενώ η μικρή παραγωγή τους μπορεί να προκαλέσει αμνησία ή γενικότερα έλλειψη «καθαρού μυαλού»

Εχετε έλλειψη ενδιαφέροντος για σεξ
Η μικρή ερωτική επιθυμία θα μπορούσε να είναι μια παρενέργεια της διαταραχής του θυρεοειδούς. Η μικρή παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών θα μπορούσε να συμβάλλει στη χαμηλή λίμπιντο, αλλά και σε σωρευτικές επιπτώσεις άλλων προβλημάτων που συνδέονται με τον υποθυρεοειδισμό, όπως χαμηλή ενέργεια, αύξηση βάρους και σωματικοί πόνοι που επίσης παίζουν το ρόλο τους.

Αισθάνεστε ταραχή
Αυτό το συναίσθημα ταραχής που αντιμετωπίζετε μπορεί να είναι ένα αίσθημα των παλμών της καρδιάς. Μπορεί να αισθάνεστε την καρδιά σας να χτυπάει πιο δυνατά ή πιο γρήγορα. Μπορεί επίσης να έχετε αυτή την αίσθηση στο στήθος, τον σφυγμό, το λαιμό ή τον αυχένα σας. Το καρδιακό φτερούγισμα ή το αίσθημα παλμών μπορεί να είναι σημάδι υπερβολικής παραγωγής θυρεοειδικής ορμόνης (υπερθυρεοειδισμός) που πλημμυρίζει τον οργανισμό σας.

Εχετε ξηρό δέρμα
Το δέρμα που είναι υπερβολικά ξηρό ή η φαγούρα μπορεί να αποτελούν συμπτώματα υποθυρεοειδισμού. Η μεταβολή στην υφή και την εμφάνιση του δέρματος μπορεί να οφείλεται σε επιβράδυνση του μεταβολισμού που προκαλείται από τη μικρή παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών, που μπορεί να μειώσει και την εφίδρωση. Το δέρμα που δεν έχει αρκετή υγρασία μπορεί να γίνει γρήγορα ξηρό και λεπιοειδές. Επίσης, τα νύχια μπορεί να είναι εύθραυστα και να αποκτήσουν χαρακιές.

Απρόβλεπτη κίνηση εντέρων
Οι άνθρωποι με υποθυρεοειδισμό μερικές φορές υποφέρουν από δυσκοιλιότητα. Η αναστάτωση της παραγωγής ορμονών μπορεί να προκαλέσει επιβράδυνση της διαδικασίας της πέψης. Μάλιστα, η δυσκοιλιότητα μπορεί ουσιαστικά να αποτελεί ένα από τα τρία πιο κοινά συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού. Στην αντίθετη ακριβώς πλευρά, ένας υπερδραστήριος θυρεοειδής αδένας μπορεί να προκαλέσει διάρροια ή πιο συχνές κινήσεις του εντέρου.

Εχει αλλάξει η περίοδός σας
Μεγαλύτερης διάρκειας έμμηνος ρύση με περισσότερη ροή και κράμπες και τις περιόδους να είναι πιο κοντά η μία με την άλλη, μπορεί να αποτελούν σημάδια υποθυρεοειδισμού. Περίοδοι με μικρότερη ροή και χρονική διάρκεια και μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ των κύκλων μπορεί να αποτελούν σημάδι υπερθυρεοειδισμού. Υπάρχει μια ισχυρή σύνδεση μεταξύ των ακανόνιστων κύκλων περιόδου και των προβλημάτων του θυρεοειδούς. Σε περίπτωση υποθυρεοειδισμού, οπότε υπάρχει και μεγαλύτερη ροή εμμήνου ρύσεως, πρέπει να ελέγχετε με τον γιατρό σας την περίπτωση να έχετε αναιμία.

Εχετε πόνους στα άκρα και τους μύες
Μερικές φορές αισθάνεστε ένα μούδιασμα στα δάχτυλα που μπορεί πολύ εύκολα να εξηγηθεί αν έχετε δουλέψει πολύ και σκληρά. Αν όμως έχετε ένα μυστηριώδες μυρμήγκιασμα, ένα μούδιασμα ή έναν έντονο πόνο στα χέρια, τα πόδια ή συνολικά στα πάνω και κάτω άκρα, αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι υποθυρεοειδισμού. Με το πέρασμα των χρόνων, η μικρή παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών μπορεί να βλάψει τα νεύρα που στέλνουν σήματα από τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό σε όλο σας το σώμα. Αποτέλεσμα είναι αυτοί οι ανεξήγητοι πόνοι και μουδιάσματα.

Εχετε υψηλή αρτηριακή πίεση
Η αυξημένη πίεση του αίματος μπορεί να είναι σύμπτωμα μιας διαταραχής του θυρεοειδούς, που εμφανίζεται τόσο στον υποθυρεοειδισμό όσο και στον υπερθυρεοειδισμό. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, τα άτομα με υποθυρεοειδισμό έχουν δύο έως τρεις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης υπέρτασης. Μια θεωρία είναι ότι οι χαμηλές ποσότητες θυρεοειδικής ορμόνης μπορεί να επιβραδύνουν το ρυθμό της καρδιάς, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει την άντληση, δύναμη και ευελιξία των τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων.

Αισθάνεστε υπερβολικό κρύο ή υπερβολική ζέστη
Το αίσθημα ψύχους ή τα ρίγη σχετίζονται με τον υποθυρεοειδισμό. Το σύστημα επιβράδυνσης που προκαλείται από την υπολειτουργία του θυρεοειδούς αδένα σημαίνει ότι τα κύτταρα καίνε λιγότερη ενέργεια. Και λιγότερη ενέργεια σημαίνει λιγότερη θερμότητα.

Αντίστοιχα, ένας υπερδραστήριος θυρεοειδής βάζει την ενέργεια που παράγουν τα κύτταρα στο φουλ. Γι’ αυτό τα άτομα που έχουν υπερθυρεοειδισμό μερικές φορές αισθάνονται πολλή ζέστη ή ιδρώνουν υπερβολικά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Survivor αποκλειστικό: Το τέλος μιας μακροχρόνιας σχέσης, ο νέος μάνατζερ και το καβαλημένο καλάμι! Τι έχει σκοπό να πράξει στην συνέχεια ο Ντάνος;

Βραχνιάζετε ή έχετε κόμπο στο λαιμό
Μια αλλαγή στη φωνή σας ή ένας κόμπος στο λαιμό θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι διαταραχής του θυρεοειδούς. Ενας τρόπος να το ελέγξετε είναι να εξετάσετε το λαιμό σας για να δείτε αν μπορείτε να εντοπίσετε σημάδια διόγκωσης του θυρεοειδούς.

Μπορείτε να κάνετε ένα φυσικό έλεγχο, χρησιμοποιώντας έναν καθρέφτη και παρακολουθώντας το λαιμό σας, καθώς πίνετε ένα ποτήρι νερό. Ψάξτε για τυχόν εξογκώματα και προεξοχές στην περιοχή του θυρεοειδούς που είναι κάτω από το μήλο του Αδάμ, αλλά πάνω από τις κλείδες. Μπορεί να πρέπει να το δοκιμάσετε αρκετές φορές αυτό, μέχρις ότου εντοπίσετε πού ακριβώς βρίσκεται ο θυρεοειδής. Αν εντοπίσετε κάτι άμορφο ή ύποπτο, επισκεφθείτε το γιατρό σας.

Το πρόγραμμα του ύπνου σας είναι μπερδεμένο
Θέλετε να κοιμάστε όλη την ώρα; Θα μπορούσε να είναι σημάδι υποθυρεοειδισμού. Ενας υποτονικός θυρεοειδής μπορεί να επιβραδύνει τις σωματικές λειτουργίες μέχρι το σημείο του να κοιμάστε ή να θέλετε να κοιμάστε ακόμα και στη διάρκεια της ημέρας.

Αν πάλι δεν μπορείτε να κοιμηθείτε, θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι υπερθυρεοειδισμού. Ενας υπερδραστήριος θυρεοειδής μπορεί να προκαλέσει άγχος και ταχυκαρδία, που μπορεί να καταστήσει δύσκολο τον ύπνο ή να σας κάνει να ξυπνήσετε στη μέση της νύχτας.



Εχετε πάρει βάρος
H αύξηση του σωματικού βάρους μπορεί να έχει πολλές αιτίες, αλλά μία απ’ αυτές μπορεί να είναι η διαταραχή του θυρεοειδούς. Πολλές φορές κάποιος αισθάνεται ότι παίρνει βάρος χωρίς να τρώει διαφορετικά ή περισσότερο από πριν. Αυτή η κατάσταση σχεδόν πάντα οφείλεται σε υπολειτουργία του θυρεοειδούς.

Στην αντίπερα όχθη, μια ξαφνική απώλεια βάρους χωρίς αντίστοιχη μείωση των ποσοτήτων φαγητού μπορεί να είναι σημάδι υπερθυρεοειδισμού.

Τα μαλλιά σας λεπταίνουν ή και πέφτουν
Ξηρά, εύθραυστα μαλλιά που σπάνε ή πέφτουν μπορεί να είναι σημάδι υποθυρεοειδισμού. Η μικρή παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών διαταράσσει τον κύκλο ανάπτυξης των μαλλιών και βάζει πάρα πολλά ωοθυλάκια σε «κατάσταση ηρεμίας», με αποτέλεσμα την απώλεια μαλλιών, μερικές φορές απ’ όλο το σώμα και όχι μόνο από το τριχωτό της κεφαλής, ακόμα και στο εξωτερικό μέρος των φρυδιών. Πολλές φορές ένας κομμωτής είναι αυτός που χτυπάει το καμπανάκι σε έναν πελάτη του, καθώς βλέποντας την κατάσταση των μαλλιών του τον συμβουλεύει να επισκεφτεί το γιατρό του ή να κάνει μια εξέταση θυρεοειδούς.

Ο υποθυρεοειδισμός, όμως, δεν είναι ο μόνος λόγος που μπορεί να αραιώσουν τα μαλλιά σας. Και ο υπερθυρεοειδισμός σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να κάνει ακριβώς το ίδιο.

Εχετε δυσκολία να μείνετε έγκυος
Εάν έχετε προσπαθήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα να μείνετε έγκυος, χωρίς αποτέλεσμα, ένας παράγοντας που μπορεί να συμβάλλει σ’ αυτό είναι να έχετε είτε υποθυρεοειδισμό, είτε υπερθυρεοειδισμό. Η δυσκολία σύλληψης έχει συχνά συνδεθεί με την έλλειψη διάγνωσης προβλημάτων του θυρεοειδούς.

Τόσο ο υποθυρεοειδισμός, όσο και ο υπερθυρεοειδισμός μπορούν να επηρεάσουν την ωορρηξία, που βλάπτει τη γονιμότητα. Οι διαταραχές του θυρεοειδούς, συνδέονται επίσης με επιπλοκές της κύησης.

Εχετε υψηλή χοληστερόλη
Τα υψηλά επίπεδα της χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης (LDL), της λεγόμενης «κακής» χοληστερόλης, που δεν έχουν ανταποκριθεί σε δίαιτα, άσκηση, ή φάρμακα, έχουν συνδεθεί με υποθυρεοειδισμό. Αυξημένα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης μπορεί να προκληθούν από την υπολειτουργία του θυρεοειδούς γι’ αυτό θα πρέπει να εξετάσετε αν όντως είναι έτσι. Ενας υποθυρεοειδισμός που δεν λάβει την απαραίτητη θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων της διόγκωσης της καρδιάς και της καρδιακής ανεπάρκειας.

Κάντε ένα τεστ θυρεοειδή
Εάν έχετε ένα ή περισσότερα από τα παραπάνω συμπτώματα και υποψιάζεστε πως υπάρχει μια διαταραχή του θυρεοειδούς, επισκεφτείτε το γιατρό σας και ζητήστε να κάνετε τεστ διέγερσης της θυρεοειδικής ορμόνης, καθώς και τα τεστ Τ3 και Τ4. Με βάση τα αποτελέσματα των δοκιμών, τα συμπτώματα και την φυσική εξέτασή σας μπορεί ο γιατρός να σας χορηγήσει συνθετικές ορμόνες. Η σωστή δόση για τη θεραπεία μιας διαταραχής του θυρεοειδούς μπορεί να πάρει κάποιο χρόνο και να χρειαστεί κάποιες επισκέψεις στο γιατρό, μέχρις ότου βρεθεί η σωστή δοσολογία.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share