Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Αυτά είναι τα κινητά με τα υψηλότερα επίπεδα ακτινοβολίας

Δείτε τη λίστα

25 Ιουλίου 2021 14:45
Αυτά είναι τα κινητά με τα υψηλότερα επίπεδα ακτινοβολίας
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

«Πόση ακτινοβολία εκπέμπει το συγκεκριμένο κινητό τηλέφωνο;» Η ερώτηση που θα έπρεπε να κάνουν όλοι οι επίδοξοι αγοραστές, αλλά κανείς δεν κάνει!

Στην εποχή μας, με τα έξυπνα κινητά (smartphones) περνάμε πολλές ώρες της ημέρας μας. Πέρα από τη χρησιμότητά τους και την αναγκαιότητα που προσφέρουν στον καθένα, υπάρχει και η αρνητική πλευρά της εξάρτησης. Όπως οι επιπτώσεις της ακτινοβολίας που εκπέμπουν στον ανθρώπινο οργανισμό.

Η Γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ακτινοπροστασίας (Bundesamt für Strahlenschutz) έχει διεξάγει σχετική έρευνα και διαθέτει μια ολοκληρωμένη βάση δεδομένων σχετικά με τα επίπεδα ακτινοβολίας που εκπέμπουν διάφορα smartphones.

Βάσει αυτών των δεδομένων το Statista σχεδίασε το infographic που ακολουθεί παρουσιάζοντας τα κινητά τηλέφωνα που εκπέμπουν την μεγαλύτερη ακτινοβολία τη στιγμή που τα ακουμπάμε στο αυτί μας για να μιλήσουμε.

Σύμφωνα με τη λίστα που δημοσιεύτηκε το smartphone με το υψηλότερο επίπεδο ακτινοβολίας είναι το Mi A1 της κινεζικής εταιρεία Xiaomi. Ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι τα κινητά με την μεγαλύτερη έκθεση ακτινοβολίας κατασκευάζονται από κινεζικές εταιρείες.

Στη 10η θέση συναντάμε το iPhone 7 της Apple και λίγο πιο κάτω το iPhone 8.

κινητά ακτινοβολία

Bonus: Αυτές είναι οι συσκευές που εκπέμπουν ακτινοβολία μέσα στο σπίτι!

Η τεχνολογία μπορεί να μας έχει βοηθήσει να εξελιχθούμε σε πολλά και διαφορετικά πράγματα αλλά παράλληλα έχει και πολλές αρνητικές συνέπειες! Ποιες είναι όμως οι συσκευές που εκπέμπουν ακτινοβολία μέσα στο σπίτι και δεν μας κάνουν καλό;

Μπορεί να μην υπάρχουν ακόμη ολοκληρωμένες απαντήσεις για τους κινδύνους των συσκευών από τις διεθνείς έρευνες και τα επιστημονικά συμπεράσματα, ωστόσο μπορείτε να προστατεύσετε όσο μπορείτε την υγεία σας, από τις δυσάρεστες επιπτώσεις που μπορεί να έχει η τεχνολογία. Δείτε ακόμα: Πώς η τεχνολογία θα εξαφανίσει 12 καθημερινά πράγματα που κάνουμε όλοι;

Οι φούρνοι μικροκυμάτων

Τεχνολογία ακτινοβολία σπίτι

Μας βοηθούν πολύ στην καθημερινότητα. Ιδιαίτερα τις ώρες που βιαζόμαστε, ξεπαγώνουν, ζεσταίνουν, μαγειρεύουν πολύ γρήγορα. Παράγουν όμως ραδιοκύματα, τα οποία βέβαια περιορίζονται μέσα στο φούρνο.

Για αυτό απομακρυνθείτε από το φούρνο όταν λειτουργεί, στο μισό μέτρο περίπου και μη χρησιμοποιείτε χαλασμένους φούρνους, με σπασμένη πόρτα ή τζάμι. Εάν σας είναι απαραίτητος, αντικαταστήστε τον άμεσα.

Η ενδοεπικοινωνία

Μια μεγάλη εξυπηρέτηση για τους γονείς, ώστε να μπορούν να βρίσκονται σε κάποιο άλλο δωμάτιο του σπιτιού από αυτό του μωρού τους και να το παρακολουθούν ταυτόχρονα. Οι συσκευές αυτές συνήθως τοποθετούνται από τους γονείς μέσα στο κρεβατάκι του μωρού ή πολύ κοντά του, για να έχουν καλύτερο έλεγχο των κινήσεών του.

Αυτές οι συσκευές όμως εκπέμπουν επίσης ακτινοβολία, χαμηλή μεν, αλλά όλοι γνωρίζουμε πόσο ευαίσθητα είναι τα βρέφη σε κάθε είδους ακτινοβολία, δεδομένου ότι βρίσκονται σε γρήγορα ανάπτυξη. Απομακρύνετε αυτές τις συσκευές σε απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου, από το σημείο που βρίσκεται το μωρό σας.

Οι ασύρματες τηλεφωνικές συσκευές

Είναι σίγουρα πιο βολικές αλλά και τα ακουστικά και οι βάσεις των ασύρματων τηλεφώνων εκπέμπουν ακτινοβολία. Πιο ασθενή από αυτήν του κινητού τηλεφώνου, αλλά παρόμοια.

Η βάση εκπέμπει συνεχώς ακτινοβολία, το ακουστικό μόνο όταν το χρησιμοποιούμε. Καλύτερα να μη βρίσκεται στην κρεβατοκάμαρά σας, αλλά σε κάποιο άλλο χώρο του σπιτιού η βάση του και να αποφεύγετε την πολύωρη συνομιλία με την ασύρματη συσκευή σας, προτιμώντας για περισσότερη ώρα μια άλλη, ενσύρματη.

Η ηλεκτρική κουζίνα, ο απορροφητήρας, το σεσουάρ για τα μαλλιά

Εκπέμπουν και αυτά μικρής ποσότητας ακτινοβολία, από την οποία μπορούμε να προστατευθούμε όταν βρισκόμαστε σε κάποια απόσταση από αυτές, την ώρα που είναι σε λειτουργία.

Η τηλεόραση

Και οι τηλεοράσεις εκπέμπουν ακτινοβολία. Γύρω τους δημιουργούνται ηλεκτρομαγνητικά πεδία, τα καλά νέα όμως είναι, ότι οι τηλεοράσεις νέας τεχνολογίας εκπέμπουν πολύ χαμηλή ακτινοβολία, με ανύπαρκτο σχεδόν κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία.

Το μυστικό

Έχουμε τη δυνατότητα να προστατευθούμε από την ακτινοβολία που δεχόμαστε καθημερινά, αρκεί να φροντίζουμε να μην είμαστε συνεχώς εκτεθειμένοι σε αυτήν, να κρατάμε τις σωστές αποστάσεις από τις συσκευές και να δημιουργούμε ασπίδες προστασίας όπου μπορούμε, έτσι ώστε να συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε τα πλεονεκτήματα και την εύκολη ζωή που μας προσφέρει η τεχνολογία, χωρίς να έχουμε δυσάρεστες συνέπειες για την υγεία μας.

 

Τεχνολογία

Ροή ειδήσεων

Share