Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Κινητό: Η λειτουργία που είναι βλαβερή για την υγεία σας και τα πέντε κινητά που έχουν μεγαλύτερη ακτινοβολία

Οι «δολοφόνοι» της μπαταρίας - Αυτές οι εφαρμογές το κάνουν πιο αργό

3 Ιουνίου 2021 16:01
Κινητό: Η λειτουργία που είναι βλαβερή για την υγεία σας και τα πέντε κινητά που έχουν μεγαλύτερη ακτινοβολία
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Διαβάζουμε παντού για τις βλαβερές συνέπειες της μπλε ακτινοβολίας που εκπέμπουν οι οθόνες των κινητών και των tablet και είναι εύλογο να προσπαθούμε να απαλλαγούμε από αυτή. Παράλληλα, δέιτε γιατί δεν πρέπει να ασχολείστε με το κινητό πριν τον ύπνο.

Δυστυχώς η εξάρτησή μας από το τις οθόνες λίγο πριν κοιμηθούμε είναι τέτοια που ο περιορισμός της χρήσης είναι μάλλον σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Κάπου εκεί εμφανίστηκε το Night Shift υποσχόμενο θαύματα.

Η λογική της Apple, και άλλων εταιριών με ανάλογη λειτουργία στις συσκευές τους, ήταν απλή. Πιο σκούρο φόντο και σκοτεινότεροι τόνοι γενικότερα που προσομοιάζουν το νυχτερινό περιβάλλον υποτίθεται ότι θα εξασφάλιζαν καλύτερο ύπνο.

Το αν είναι αλήθεια ή κάποιο φαινόμενο placebo ήρθε μια έρευνα να το κρίνει και τα αποτελέσματα δεν είναι και τόσο ευοίωνα για όσους έψαχναν να βρουν μια εύκολη λύση για να απαλλαγούν από την μπλε ακτινοβολία.

Το BYU και το παιδιατρικό νοσοκομείο του Cincinnati μελέτησε 167 άτομα ηλικίας 18-24 χωρίζοντάς τους σε 3 ομάδες. Η πρώτη ομάδα χρησιμοποιούσε το κινητό στη λειτουργία ημέρας, η δεύτερη σε Night Shift και η τρίτη δεν χρησιμοποιούσε καθόλου κινητό πριν πέσει στο κρεβάτι.

Όλοι οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να κοιμηθούν ένα πλήρες οκτάωρο φορώντας στον καρπό τους ένα επιταχυνσιόμετρο που παρακολουθούσε την ποιότητα του ύπνου τους.

Τα στοιχεία τα οποία συλλέχθηκαν και από τις τρεις ομάδες είχαν να κάνουν με τη συνολική διάρκεια του ύπνου, την ποιότητά του, το πόση ώρα τους πήρε να κοιμηθούν και το πόσο εύκολο ήταν να σηκωθούν το πρωί.

Τα αποτελέσματα για την ομάδα που δεν χρησιμοποιούσε καθόλου το κινητό ήταν καλύτερα. Σε σχέση με τις άλλες δύο ομάδες είχαν καλύτερη ποιότητα ύπνου. Οι άλλες δύο όμαδες όμως δεν είχαν καμία απολύτως διαφορά. Σε οποιαδήποτε λειτουργία κι αν είχαν το κινητό τους η μπλε ακτινοβολία τους δυσκόλεψε να κοιμηθούν και τους κράτησε ξύπνιους από μερικά λεπτά έως μια ώρα ανάλογα με τον συμμετέχοντα.

Συνεπώς βρισκόμαστε και πάλι στο σημείο μηδέν και όπως φαίνεται δεν υπάρχει στον ορίζονται κάποια εύκολη λύση για την μπλε ακτινοβολία.

Αυτά είναι τα πέντε κινητά που έχουν μεγαλύτερη ακτινοβολία

Σήμερα, σε αυτό το σύγχρονο κόσμο που ζούμε, σχεδόν όλοι χρησιμοποιούν έξυπνα τηλέφωνα και άλλες παρόμοιες συσκευές. Ο καθένας από εμάς ξέρει για την επιβλαβή ακτινοβολία τους, ωστόσο εξακολουθούν να παραμένουν μια αναγκαιότητα στη σύγχρονη ζωή. Τα κινητά τηλέφωνα εκπέμπουν μια επικίνδυνη μη ιοντίζουσα μορφή ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που απορροφάται από τους ιστούς και τα κύτταρα μας και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας.

Kινητά που έχουν μεγαλύτερη ακτινοβολία

Σύμφωνα με μια μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές από το Ινστιτούτο Επιστημών Weizmann στο Ισραήλ, έχουν δείξει ότι μόνο 10 λεπτά με ένα κινητό τηλέφωνο μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στα κύτταρα του εγκεφάλου που συνδέονται με την κυτταρική διαίρεση και τον καρκίνο. Παράλληλα δείτε άλλη μια είδηση που σοκάρει καθώς, εμφάνισε καρκίνο στα μάτια εξαιτίας μιας συνήθειας που έχουμε όλοι - Την επόμενη φορά προσέξτε στο κινητό σας το…

Οι «δολοφόνοι» της μπαταρίας - Αυτές οι εφαρμογές το κάνουν πιο αργό

Όσο περισσότερο εξελίσσονται οι εφαρμογές για τα κινητά μας, η μπαταρία τελειώνει γρηγορότερα ενώ πιάνουν και πιο πολύ χώρο στη μνήμη. Ενώ, αν έχεις τηλέφωνο Android μάθε ποιες εφαρμογές πρέπει να απεγκαταστήσεις και ποια συσκευή σου ταιριάζει

Η εταιρεία pCloud μελέτησε τα 100 πιο δημοφιλή apps και βρήκε ποια είναι τα πιο επιβλαβή:

Το Fitbit -που παρακολουθεί την καθημερινή μας δραστηριότητα, τη σωματική άσκηση και τον ύπνο- μαζί με το My Verizon, αποδείχθηκαν οι πιο «καταστροφικές» εφαρμογές για τα τηλέφωνα, καθώς για να λειτουργήσουν χρειάζονται πρόσβαση σε ίντερνετ, κάμερα, τοποθεσία και μικρόφωνο.

Κινητό - «Δολοφόνοι» της μπαταρίας

Βεβαίως, από τη λίστα δεν θα μπορούσαν να λείπουν δημοφιλή social media. Μάλιστα, έξι μέσα κοινωνικής δικτύωσης συγκαταλέγονται ανάμεσα στις 20 πιο επιβλαβείς εφαρμογές.

Κατά μέσο όρο, το Facebook, το Instagram, το Snapchat, το Youtube, το WhatsApp και το LinkedIn για να λειτουργήσουν χρειάζονται πρόσβαση σε φωτογραφίες, Wi-Fi, τοποθεσία και μικρόφωνο, πράγμα που σημαίνει πως «τρώνε» πολλή μπαταρία από το τηλέφωνό μας.

«Φωτεινή εξαίρεση» αποτελεί μόνο το Instagram, που όταν βρίσκεται σε νυχτερινή λειτουργία (night mode), μπορεί να εξοικονομήσει έως και 30% από την μπαταρία μας.

Οι εφαρμογές που κάνουν πιο αργό το κινητό

Επίσης, παραδόξως, και το Twitter, δεν εμφανίζεται στις 20 πρώτες θέσεις με τις πιο επιβλαβείς εφαρμογές.

Παράλληλα, τα dating apps όπως το Tinder, το Bumble και το Grindr βρίσκονται ψηλά στη σχετική λίστα καθώς δεν διαθέτουν night mode και «απομυζούν» την μπαταρία μας.

Κινητό - «Δολοφόνοι» της μνήμης

Ακόμη, τα travel apps ή ταξιδιωτικές εφαρμογές «ηγούνται» στην «κούρσα» της κατάληψης του διαθέσιμου αποθηκευτικού χώρου των κινητών μας.

Η εφαρμογή της United Airlines απαιτεί 437,8 MB χώρου για να εγκατασταθεί, ενώ ακολουθούν οι Lyft (για ταξί) με 325,1 MB και το Uber με 299,6 MB.

Πρακτικά, όταν η μνήμη στο κινητό μας γεμίζει, αυτό σημαίνει πως γίνεται πιο αργό με τους ειδικούς να συστήνουν τη χρήση εφαρμογών όπως το Zoom και το Skype, που πιάνουν 82,1 και 111,2 ΜΒ, αντίστοιχα.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share